Landenweb.nl

Azië | landen, streken, eilanden en steden

Het continent Azië ligt bijna in zijn geheel op het noordelijk halfrond, alleen enkele eilanden van de Maldiven en van Indonesië liggen op het zuidelijk halfrond. Azië is met een oppervlakte van ca. 43.820.000 km2 het grootste continent op aarde, en dat is 8,6% van de oppervlakte van de aarde en iets meer dan 29% van de totale landoppervlakte.

Azië grenst in het oosten aan Pacific of Stille Oceaan, in het zuiden aan de Indische Oceaan, in het noorden aan de Noordelijke IJszee en in het westen aan Afrika en Europa. De precieze grenzen van Azië zijn niet eenvoudig vast te stellen. Azië en Afrika liggen eigenlijk aan elkaar vast, maar worden gescheiden door het Suezkanaal. De grens tussen Azië en Europa loopt ongeveer via de Dardanellen, de Zee van Marmara, de Bosporus, de Zwarte Zee, de Kaukasus, de Kaspische Zee, de Oeralrivier, het Oeralgebergte naar de archipel Nova Zembla, gelegen ten noorden van het Aziatische vasteland.

Het meest westelijk punt van Azië is Kaap Baba Burnu in Anatolië, Turkije, het meest noordelijke punt is Kaap Fligely op Prins Rudolf Eiland (op het vasteland Kaap Chelyuskin in Rusland), het meeste zuidelijke punt is Pulau Dana in Indonesië (op het vasteland Kaap Piai in Maleisië), en het meest oostelijke punt is Big Diomede in Rusland (op het vasteland Kaap Dezhnev in Rusland). Rusland is het grootste land van Azië (17.098.242 km2), de Maldiven het kleinste (300 km2).

Op de bestemmingspagina's staan uitgebreide hoofdstukken over de planten en dieren van Azië. Het is een continent met een grote biodiversiteit. Bijzondere en tot de verbeelding sprekende dieren die alleen in Azië voorkomen zijn onder meer Orang Oetan's, panda's en tijgers. Bijzondere planten en bomen zijn bijvoorbeeld de driebladige esdoorn, de bananenplant en de bruidsbloem.

Hieronder staan de links naar alle tot nu toe opgenomen bestemmingen in Azië:

Azië
ABU DHABI SUMATRA NEPAL
AFGHANISTAN IRAK Kathmandu
Kabul Bagdad NOORD-KOREA
AZERBEIDZJAN IRAN OEZBEKISTAN
BAHREIN ISRAEL OMAN
BANGLADESH Eilat PAKISTAN
BHUTAN Jeruzalem Islamabad
BRUNEI JAPAN Karachi
CAMBODJA Kyoto QATAR
Phnom-Penh Osaka SAOEDI-ARABIE
CHINA Tokio SINGAPORE
Beijing JEMEN SRI LANKA
DUBAI JORDANIE Colombo
FILIPPIJNEN KAZACHSTAN SYRIE
Manilla KIRGIZIE Damascus
HONGKONG KOEWEIT TADZJIKISTAN
INDIA LAOS TAIWAN
Bangalore LIBANON THAILAND
Mumbai Beiroet Bangkok
GOA MACAU TURKMENISTAN
INDONESIE MALDIVEN VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN
Jakarta MALEISIE VIETNAM
Yogyakarta Kuala Lumpur Hanoi
BALI MONGOLIE ZUID-KOREA
JAVA MYANMAR