Landenweb.nl

SYRIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Damascus
  Oppervlakte  185.180 km²
  Inwoners  18,244,381
  (2021)
  Munteenheid  Syrisch pond
  (SYP)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .sy
  Code.  SYR
  Tel.  +963

To read about SYRIA in English - click here

Hotels Syrie

Steden SYRIE

Damascus

Geografie en Landschap

Geografie

Syrië ligt in het Midden-Oosten. Syrië grenst aan de Middellandse Zee en ligt tussen Turkije en Libanon. Verder grenst het aan Israël, Jordanië en Irak. De oppervlakte van Syrië is 185.180 vierkante kilometer. Syrië is daarmee ongeveer 4,5 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Syrië SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Syrië bestaat voor het grootste deel uit woestijn, omsloten door een deel van de zogenaamde 'vruchtbare halve maan'. Deze 'halve maan' loopt vanaf de Perzische Golf in Irak langs de Eufraat en de Tigris naar het noorden. Daarna buigt hij af naar het westen en loopt dan verder zuidwaarts langs de kust van Syrië, Libanon en Israël. De hoogste berg in het Anti-Libanon-gebergte is de Hermon (2814 meter). Zijn besneeuwde top is vanuit Damascus al zichtbaar. Een aantal groene oases onderbreekt de kale, geelgrijze vlakten van de Syrische steppewoestijn.

advertentie

Hermon, hoogste berg van SyriëPhoto: VBeivushtang in het publieke domein

Klimaat en Weer

Syrië heeft een subtropisch klimaat langs de kust en een (woestijn) landklimaat in het centrale en oostelijke deel met hete zomers en relatief koude winters. Qua temperatuur betekent dat de winters koud en regenachtig kunnen zijn en de zomers bloedheet. In april, mei en juni en in september, oktober en november is de temperatuur met een gemiddelde temperatuur van twintig graden het aangenaamst.

Planten en Dieren

Planten

Het regenrijke gebied van West-Syrië is in het voorjaar bedekt met bloemen als blauwe lupine, rode hibiscus, roze koekoeksbloem en paarse distel. De cyclaam bloeit al in december. Oleanderstruiken groeien volop in de wadi's. De meest voorkomende bomen in de berggebieden zijn pijnbomen, eiken en cipressen. Veelvoorkomende bomen zijn de ceder, cipres, den, eik, johannesbroodboom, olijf, palm en tamarinde. Jasmijn is de (niet officiële) bloem van Syrië.

Dieren

Alleen de allersterkste dieren kunnen overleven in de woestijn. De ibex en gazelle zijn bijna verdwenen. Alleen in het onbegaanbare, bergachtige gebied rond de Dode Zee komen deze soorten nog voor. Verder komen nog voor de flamingo, klipdas, pelikaan, stekelvarken en de wolf.

De nationale vogel van Syrië is de havik, die ook in het wapen van Syrië is opgenomen.

SYRIE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Syrie
• Boeken, ook tweedehands, over SYRIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Syrië (N)
Reizendoejezo - Syrië (N)
Rondreis Syrië (N)
Syrië Startnederland (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems