Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalPerzisch
   HoofdstadTeheran
   Oppervlakte1.648.195 km²
   Inwoners82.710.916 (mei 2019)
   MunteenheidIraanse rial (IRR)
   Tijdsverschil+2.30 (zomer +3.30)
   Web | Code | Tel..ir | IRN | +98

Algemeen

Iran ligt in het Midden Oosten tussen Irak en Pakistan. Iran grenst qua water aan de golf van Oman, de Perzische zee en de Kaspische zee. De kustlijn heeft een lengte van 2.240 kilometer. Iran grenst aan de volgende landen: Afghanistan, Armenië, Azerbeidzjan, Irak, Pakistan, Turkije en Turkmenistan. De oppervlakte van Iran is 1.648.000 vierkante kilometer. Iran is daarmee ongeveer 47 keer zo groot als Nederland.

Iran Satellietfoto foto: NASA

Landschap

Iran ligt op een hoogvlakte, gemiddeld duizend meter boven de zeespiegel. Het wordt begrensd door twee diepten de Kaspische Zee in het noorden en de Perzische Golf in het zuiden. Het centrale woestijnplateau wordt omringd door hoge bergketens. In het noorden vormt het Alborzgebergte een smalle barrière tussen de hoogvlakte en het vruchtbare laagland langs de Kaspische Zee.

De hoofdstad van Iran is Teheran. Andere belangrijke steden zijn Mashhad, Tabriz, Shiraz, Abadan, Kerman, Zahedan, Karaj, Rashjt, Yazd, Hamadan, Koramsjar, Ahvaz, Urmia, Arak, de religieuze stad Qom en de oude hoofdstad Isfahan.

Het landschap van Iran is in het algemeen droog, bergachtig gebied. Het Hoogland van Iran vormt het grootste en centrale gedeelte van het land. De belangrijkste bergketens zijn het Zagrosgebergte en de Elboers. In de Elboers bevindt zich ook Irans hoogste berg, de vulkaan de Damavand op 5607 m.

Damavand, hoogste berg van Iran

Arad, public domain

Klimaat

Het klimaat van Iran kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Iran heeft over het algemeen een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters.

Planten

De vegetatie in Iran verschilt sterk van streek tot streek. Er zijn meer dan 8000 plantensoorten. Ongeveer twintig procent daarvan is inheems. Deze inheemse soorten vindt je vooral in geïsoleerde gebieden. Bijna zestig procent van het land wordt als droog of halfdroog aangemerkt. Toch komt in deze gebieden nog wel enige vegetatie voor. Deze vegetatie heeft zich aangepast aan de droogte en het zoutgehalte van de bodem. Veel voorkomende soorten zijn ondermeer acacia, ziziphus, heliotroop, astragalus en alsem.

Dieren

Ook het dierenleven is dankzij de grote klimatologische en geografische verschillen zeer gevarieerd. Zo leven er in Iran wilde katten, bruine beren, everzwijnen, steenschapen, steenbokken, gazellen en stekelvarkens. Tot in de jaren veertig werd er in Iran op tijgers, leeuwen, panters en luipaarden gejaagd. Alleen de panters en luipaarden hebben de jachtpartijen overleefd.
Iran kent veel vogeltrekgebieden enkele daarvan behoren tot de belangrijkste in het Midden-Oosten. Enkele opvallende en interessante vogelsoorten die er voorkomen zijn de Iranese bijeneter, de grijze gors, korhoender, de boomklever, de trapgans, de grasmus en de Socotra-aalscholver.

IRAN LINKS

Advertenties
• Iran Vliegtickets.nl
• Kras Rondreizen Iran
• Iran Vliegtickets WTC
• Rondreis Iran Djoser
• Iran Sawadee Reizen
• Ferry overtochten van en naar Iran
• Transport Iran - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Reisinformatie Iran (N)
Rondreis Iran (N)
Willgoto Iran (N)
Artikelen en Reisverhalen over IRAN
  Oktober 2009 Iran  Van het drukke Teheran naar de l..

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems