Landenweb.nl

Islamabad
 

Hotels Trivago

To read about Islamabad in English - click here

advertentie
Hotels Islamabad Hotels Trivago

Algemeen

Islamabad (in het Urdu betekent dat het Huis van de Islam) is de hoofdstad van Pakistan. Volgens de volkstelling van 2009 heeft de stad 1,21 miljoen inwoners. Het grootstedelijk gebied van Islamabad is de derde in grootte van Pakistan met een bevolking van meer dan 4,5 miljoen inwoners.

De stad werd gebouwd tijdens de jaren 1960 om Karachi te vervangen als hoofdstad van Pakistan. Islamabad is de meest ontwikkelde stad van Pakistan. De stad is goed georganiseerd en onderverdeeld in verschillende sectoren en zones.

Het heeft met de Faisal-moskee de grootste moskee in Zuid-Azië en de op vijf na grootste moskee ter wereld.

Islamabad heeft een aantal topuniversiteiten: de Quaid-i-Azam Universiteit, het Pakistaans instituut van techniek & toegepaste wetenschappen en de Nationale Universiteit voor Wetenschap en Technologie. De stad heeft de hoogste alfabetiseringsgraad van Pakistan.

Islamabad Foto:RazIslamabad Foto:RazFoto: Raz CC 1.0 Generic no changes made

Ligging

De coördinaten van Islamabad zijn: 33° 43' Noorderbreedte en 73° 04' Oosterlengte.

Islamabad ligt aan de rand van het Pothohar Plateau in het noorden van het land aan de voet van de Margalla heuvels op een hoogte van 507 meter. De moderne hoofdstad en de oude Gakhar stad Rawalpindi in het zuidwesten liggen zij aan zij en ze worden meestal aangeduid als de tweeling steden. Islamabad ligt 120 kilometers ten zuidwesten van Muzaffarabad, 185 kilometer ten oosten van Peshawar, 295 kilometer ten noordoosten van Lahore en 300 kilometer ten westen van Srinagar, de hoofdstad van het Indiase Kashmir.

Rawal dam bij IslamabadRawal dam bij IslamabadFoto: Amjad Sheikh CC 3.0 Unported no changes made

Het stedelijk gebied bestaat uit 233 vierkante kilometer. In het zuiden strekt zich een vlakte uit. De Kurang rivier stroomt door de vlakte, de Rawal dam ligt in deze rivier. Het microklimaat van Islamabad wordt geregeld door middel van kunstmatige reservoirs, gevoed door diverse dammen en meren.

Weer

Islamabad heeft een vochtig subtropisch klimaat, met karakteristieke warme, vochtige zomers, een moesson seizoen en koele winters. De warmste maanden zijn van mei tot juli, wanneer de gemiddelde dagtemperaturen hoger zijn dan 38° C. Het regenseizoen is van juli tot en met september, met zware regenval en frequent onweer. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 1.142 mm. Winters duren van oktober tot maart met temperaturen die variëren van locatie tot locatie. In het algemeen is er dichte mist in de ochtend en zon in de middag. Sneeuwval is er op de toppen van Margalla heuvels. Het weer varieert extreem van -3,6° C in januari tot tegen de 40° C in juni.

Geschiedenis

In de omgeving van Islamabad op het Pothohar Plateau zijn de eerste tekenen van menselijke bewoning in Azië gevonden. Enkele van de vroegste artefacten in de wereld uit de steentijd zijn gevonden op dit plateau. Stenen die gebruikt zijn voor de jacht zijn afkomstig van de terrassen van de rivier de Soan en getuigen er van dat menselijk ras op deze locatie heeft geleefd in de ijstijd. Stukken aardewerk en gebruiksvoorwerpen die teruggaan tot de prehistorie zijn op deze plaats gevonden.

Opgravingen hebben het bestaan van een prehistorische cultuur aangetoond. Een aantal overblijfselen en menselijke schedels dateren van 5000 voor Christus en laten zien dat deze regio de thuisbasis was van Neolithische mensen. De Neolithische mensen leefden hier ongeveer 3000 voor Christus in kleine gemeenschappen. Het gebied lag aan de vallei van de Indus. Deze beschaving bloeide tussen de 23e en 18e eeuw voor Christus. Verschillende veroveraars onder andere Alexander de Grote, Genghis Khan, Timur Lenk en Ahmad Shah Durrani bezochten Islamabad op weg naar hun invasie van het Indiase subcontinent.

Pharwala Fort IsamabadPharwala Fort IsamabadFoto: Khalid Mahmood CC 3.0 Unported no changes made

Toen Pakistan in 1947 onafhankelijk werd was Karachi de eerste hoofdstad. Het was een voormalige koloniale hoofdstad, gelegen in een deel van het land dat werd blootgesteld aan aanvallen vanuit de Arabische Zee. In 1960 werd Islamabad gebouwd als een nieuwe hoofdstad. Traditioneel was de ontwikkeling van Pakistan gericht op het koloniale centrum van Karachi, maar president Ayub Khan wilde gespreide ontwikkelingen verdeeld over beide steden. Vanaf dat moment begon Islamabad mensen uit alle hoeken van Pakistan aan te trekken, waardoor het de meest kosmopolitische stad van het land werd. Een sterke aardbeving trof Kashmir in oktober 2005 wat resulteerde in schade in Islamabad. De stad heeft ook een reeks terreuraanslagen meegemaakt.

Bezienswaardigheden

Islamabad Saoedi-Pak torenIslamabad Saoedi-Pak torenFoto: Umair ua at eng Wikipedia in het publieke domein

De attractie van de stad is een combinatie van moderne en oude islamitische architectuur. De Saoedi-Pak Toren is een voorbeeld van de integratie van moderne architectuur met traditionele stijlen. Dit beige gebouw is het hoogste gebouw in Islamabad en is afgezet met blauwe tegels volgens de islamitische traditie. Andere voorbeelden van met elkaar verweven islamitische en moderne architectuur zijn onder andere het Pakistan monument en de Faisal Moskee.

Rawat Fort IslamabadRawat Fort IslamabadFoto: Khalid Mahmood inhet publieke domein

Vanwege de ligging aan het Pothohar Plateau zijn overblijfselen van oude culturen en beschavingen, zoals die van de Indus-vallei beschaving nog steeds te vinden in de regio. Een 15e-eeuws Gakhar fort ligt vlakbij Islamabad en werd gebouwd op de resten van een 10e-eeuwse Hindoe fort. Het graf van Sultan Sarang Khan uit de 16e eeuw ligt in het Rawat Fort in de omgeving van Islamabad. Archeologische resten van het boeddhistische tijdperk zijn nog steeds te vinden in de regio.

Lok Virsa Museum IslamabadLok Virsa Museum IslamabadFoto: Khalid Mahmood CC 3.0 Unported no chaanges made

Het Lok Virsa Museum in Islamabad laat de traditionele cultuur van Pakistan zien. Het volkenkundig Museum, in de buurt van de Shakarparian heuvels toont een groot aantal geborduurde kostuums, sieraden, houtwerk, artefacten in ivoor en beenderen, evenals tal van waardevolle voorwerpen uit de regio en andere delen van Pakistan.

Twee Software Technology Parken hebben de ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologieën bevorderd en tal van nationale en internationale IT-bedrijven aangetrokken.

Tips

Jinnah Markt in IslamabadJinnah Markt in IslamabadFoto: Executioner CC 3.0 Unported no changes made

Islamabad kent een aantal aantrekkelijke markten. De Aabpaara markt ligt in het centrum van de stad en is de oudste en de meest uitgebreide markt in de stad. Het biedt grote variatie aan winkelmogelijkheden. Je vindt er alles van winkels die gedroogd fruit verkopen tot antiek speelgoed. De Jinnah markt ligt in het centrum van sector F-7 en is het meest bekende winkelgebied wanneer het om schoenen gaat. De prijzen zijn zeer betaalbaar. Ook bekend om de prijzen en betaalbaarheid is de Melody markt. Je vindt er de beroemde kleding en accessoire winkels, trendy winkels en veel etenswaren. De markt trekt mensen uit alle lagen van de bevolking.

Islamabad LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Islamabad
• Boeken, ook tweedehands, over Islamabad bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems