Landenweb.nl

KAZACHSTAN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Kazachs, Russisch
  Hoofdstad  Astana
  Oppervlakte  2.724.900 km²
  Inwoners  19,152,655
  (2021)
  Munteenheid  tenge
  (KZT)
  Tijdsverschil  +3 tot +5
  Web  .kz
  Code.  KAZ
  Tel.  +7

To read about KAZAKHSTAN in English - click here

Kazachstan verre reizen van ANWB

Geografie en Landschap

Geografie

Kazachstan ligt in Centraal-Azië. Kazachstan grenst niet aan de zee en is helemaal ingesloten door land. Het grenst in het noorden en noordwesten aan Rusland, in het oosten aan China, in het zuiden aan Kirgizië, Oezbekistan en Turkmenistan en in het zuidwesten aan de Kaspische Zee.

advertentie

Kazachstan Satellietfoto Foto: Publiek domein

De oppervlakte van Kazachstan is 2.717.000 vierkante kilometer. Kazachstan is daarmee meer dan 80 keer zo groot als Nederland en het op negen landen na grootste land van de wereld.

advertentie

Landschap

Kazachstan heeft grote hoogteverschillen. Hoge bergkammen met eeuwige sneeuw vormen de grenzen in het zuidoosten en oosten terwijl 90% van het land vlak is en bestaat uit steppe, woestijn of half-woestijn. Het hoogste punt, de Khan-Thengri (6995 meter), ligt in het Tian Shan-gebergte, bij het drielandenpunt van Kazachstan, Kirgizië en China.

advertentie

Khan-Thengri, hoogste punt van KazachstanPhoto: Frederic Heymes CC BY-SA 2.0 fr no changes made

Het laagste punt bij de Kaspische Zee, ligt 132 meter beneden zeeniveau. De Syr Darya, Kazachstan’s grootste rivier, loopt door het noordwesten van het land en eindigt in het Aralmeer, op de grens met Oezbekistan. Het Balkhashmeer is een ander groot meer in het oosten van Kazachstan. Het Aralmeer is aan het opdrogen. Er werd op grote schaal water ontrokken aan de Syr-Darya en Amu-Darya (rivieren die uitlopen in het Aralmeer), ten behoeve van vierhonderdduizend vierkante kilometer tarwe en gerst. Het meer is sindsdien met 50% geslonken. De gevolgen zijn nauwelijks te overzien. Door een overschot aan zout stierven de meeste vissoorten, wat een grote werkeloosheid onder vissers veroorzaakte. Veel flora en fauna verdween en en ooit vruchtbare kuststroken werden onvruchtbaar door verzilting.

Klimaat en Weer

Kazachstan heeft een continentaal landklimaat met koude winters en hete zomers. Er zijn regionaal grote verschillen. De zuidelijke regio heeft zachtere winters en hetere zomers dan het noorden. De regen die valt, valt in het voorjaar en in de winter zijn grote delen van het land bedekt met sneeuw. De meest extreme temperaturen zijn: 45 Celsius in juli en -45 Celsius in januari.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

De steppen en woestijnen van Kazachstan zijn schaars begroeid met gras en planten die goed tegen droogte bestand zijn. Langs de rivieren groeit riet en verschillende soorten loofbomen, zoals de olm en de populier. De berghellingen in het zuiden zijn bedekt met naaldwouden (spar, lariks), ceder en jeneverbes.

advertentie

Dieren

Het zeldzame sneeuwluipaard en de saga-antilope hebben in Kazachstan hun leefgebied. Beide zijn beschermde diersoorten. Steppebewoners zijn vossen, dassen en roofvogels en in de woestijn leven gazellen, reptielen en allerlei knaagdieren. Bij rivieren en meren leven wilde zwijnen, herten en jakhalzen. In de bergen leven de wilde kat, de lynx, de wolf, de bruine beer, de adelaar en de lammergier. De Turkmeense kulan, een zeldzaam hoefdier en een ondersoort van de onager (Aziatische wilde ezel), komt voor op het eiland Barsa Kelmes in het Aralmeer.

KAZACHSTAN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Kazachstan
• Hotels Trivago
• Rondreis Kazachstan Djoser
• Rondreis Zijderoute
• Hotels Kazachstan
• Transport Kazachstan - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over KAZACHSTAN bij Bol.com

Nuttige links

Kazachstan Startnederland (N)
Reisinformatie Kazachstan (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems