Landenweb.nl

Phnom-Penh
 

Cambodja Tui Reizen

To read about Phnom-Penh in English - click here

advertentie
Cambodja verre reizen van ANWB Cambodja Tui Reizen

Algemeen

Phnom-PenhPhnom-PenhFoto: Dmitry A. Mottl CC 4.0 International no changes made

Phnom-Penh is de hoofdstad en grootste stad van Cambodja. Het is de nationale hoofdstad sinds de Franse kolonisatie van Cambodja. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Mekong. Phnom-Penh heeft zich ontwikkeld tot het politieke, economische, culturele en diplomatieke centrum van Cambodja. Phnom-Penh is een van de mooiste steden van Franse origine in Indochina en staat ook wel bekend als de"Parel van Azië". De stad is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Cambodja. Volgens de volkstelling van 2012 heeft Phnom-Penh 2.301.725 inwoners. Phnom-Penh is verdeeld in 12 districten. Het hoogste punt van de stad ligt op minder dan 12 meter boven zeeniveau.

advertentie
Hotels Trivago Cambodja Rondreizen Sawadee

Ligging

Zonsopgang over de Mekong bij Phnom-PenhZonsopgang over de Mekong bij Phnom-PenhFoto: Helt CC 3.0 Unported no changes made

De coördinaten van Phnom-Penh zijn: 11° 33' Noorderbreedte en 104° 55' Oosterlengte. Phnom-Penh ligt in de zuid-centrale regio van Cambodja. De gemeente is gelegen aan de oevers van de Tonle Sap, Mekong en Bassac. Deze rivieren brengen zoet water naar de stad. Phnom-Penh en de omliggende gebieden zijn blootgesteld aan overstromingen tijdens het regenseizoen. Het totale gebied beslaat een oppervlakte van 678,46 vierkante kilometer.

advertentie
Djoser fietsreis - Vietnam & Cambodja Hotels Phnom-Penh

Weer

Phnom-Penh heeft een tropisch klimaat. Het weer is het hele jaar door warm met slechts kleine variaties. De temperatuur varieert van 22° tot 35° C met de zwaarste neerslag van september tot oktober, veroorzaakt door de tropische moessons. De zuidwestelijke moesson waait landinwaarts en brengt regen uit de Golf van Thailand en de Indische Oceaan van mei tot oktober. De droogste periode is in januari en februari.

De stad heeft twee verschillende seizoenen. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober en heeft hoge temperaturen die gepaard gaan met een hoge luchtvochtigheid. Het droge seizoen duurt van november tot april, wanneer de temperatuur kan dalen tot 22° C. De beste tijd om de stad te bezoeken is van november tot februari, de tijd met de lagere temperaturen, lagere luchtvochtigheid en minder neerslag.

Geschiedenis

Wat Phnom geeft Phnom-Penh zijn naamWat Phnom geeft Phnom-Penh zijn naamFoto: Howardhudson CC 3.0 no changes made

Volgens een oude legende werd de nederzetting vernoemd naar een vrouw genaamd Penh in de late 14e eeuw, toen de Khmer hoofdstad nog in Anghor was, 350 km naar het westen. De vrouw zou brandhout aan het verzamelen zijn langs de oevers van de rivier, toen ze een drijvende stam van een boom in het water zag.

Ze trok de stam uit het water en binnen in vond ze vier Boeddhabeelden en een standbeeld van Vishnu. Het was een teken voor de mensen om de Khmer hoofdstad van Anghor naar Phnom-Penh te verplaatsen. Er werd een heiligdom gebouwd op de top van een kleine heuvel op de westelijke oever van de Tonle Sap-rivier om de heilige standbeelden te huisvesten. Het heiligdom is tegenwoordig bekend als Wat Phnom. In de Khmer taal betekent Phnom heuvel.

Phnom-Penh bleef de Koninklijke hoofdstad gedurende 73 jaar van 1432-1505. De stad werd daarna 360 jaar niet gebruikt als hoofdstad als gevolg van interne conflicten. De hoofdstad werd naar verschillende locaties verplaatst in de turbulente geschiedenis van Cambodja. Phnom-Penh werd in 1866 de permanente zetel van de regering en de hoofdstad van Cambodja.

Phnom-Penh in 1887Phnom-Penh in 1887Foto: Publiek domein

De opbloei van de stad begon in 1870, toen de Franse kolonialisten het van een dorp in een stad veranderden. Ze bouwden hotels, scholen, gevangenissen, banken, rechtbanken en kantoren. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw staat Phnom-Penh bekend als de Parel van Azië. Tijdens de volgende vier decennia kreeg Phnom-Penh te maken met snelle groei.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Cambodja gebruikt als uitvalsbasis door het Noord-Vietnamese leger en de Vietcong. Duizenden vluchtelingen uit het hele land overstroomden de stad om aan het bloedige conflict tussen hun eigen regeringstroepen en de Rode Khmer te ontsnappen. De stad viel in handen van de Rode Khmer op 17 april 1975. Toen de Rode Khmer werden verdreven uit Phnom-Penh door de Vietnamezen in 1979 begon de bevolking terug te keren naar de stad.

Een periode van wederopbouw begon, als gevolg van nieuwe buitenlandse investeringen en de steun van andere landen, waaronder Frankrijk, Australië en Japan.

Bezienswaardigheden

Koninklijk Paleis in Phnom-PenhKoninklijk Paleis in Phnom-PenhFoto: Jean-Pierre Dalbera CC2.0 Generic no changes made

Phnom-Penh is een stad vol bezienswaardigheden en gedenkwaardige plaatsen om te bezoeken. De meest aantrekkelijke historische monumenten zijn het Koninklijk Paleis en de zilveren Pagode. Het Koninklijk Paleis werd gebruikt als residentie van de koning van Cambodja en is een locatie voor de hof ceremonies.

Nationaal Museum Phnom-PenhNationaal Museum Phnom-PenhFoto: Jean-Pierre Dalbera CC 2.0 Generic no changes made

Het Nationaal Museum is een onvermijdelijke link naar het verleden en huisvest een onschatbare collectie kunstvoorwerpen en historische Khmer antiquiteiten. Het werd gebouwd tijdens het Franse koloniale tijdperk in de late 19e eeuw in de klassieke Khmer-stijl. Het oudste bouwwerk is de Wat Phnom, gebouwd in 1373.

 Choeung Ek Genocide centrum Phnom-PenhChoeung Ek Genocide centrum Phnom-PenhFoto: Timgray200 CC 3.0 Unported no changes made

Het Monument van de onafhankelijkheid stamt uit de jaren 1950 en is ook gebouwd in de oude Khmer-stijl. Monumenten en gedenktekens voor de genocide tijdens het Rode Khmer tijdperk in de jaren 1970 zijn het Tuol Sleng Genocide Museum (een voormalige middelbare school gebruikt als concentratiekamp) en het aan de rand van de stad gelegen Choeung Ek Genocide Centrum.

Tips

Koloniale Villa Phnom-PenhKoloniale Villa Phnom-PenhFoto: Publiek domein

De Fransen, die de koloniale meesters waren van de 19e eeuw tot de jaren 1940, laten hun sporen na in diverse koloniale villa's, de Franse kerken, boulevards en de Art Deco markt Phsar Thom Thmei. Een opmerkelijke mijlpaal van het koloniale tijdperk is het Hotel Le Royal.

Phnom-Penh LINKS

Advertenties
• Tui Cambodja Reizen
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Cambodja verre reizen van ANWB
• Hotels Phnom-Penh
• Cambodja Rondreizen Sawadee
• Djoser fietsreis - Vietnam & Cambodja
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Phnom-Penh bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems