Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalKoreaans
   HoofdstadSeoul
   Oppervlakte99.538 km²
   Inwoners51.315.288 (mei 2019)
   MunteenheidZuid-Koreaanse won (KRW)
   Tijdsverschil+9
   Web | Code | Tel..kr | KOR | +82

Algemeen

Zuid-Korea ligt in Oost-Azië en beslaat het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland tussen de baai van Korea en de Chinese zee. Zuid-Korea grenst aan Noord-Korea. De oppervlakte van Zuid-Korea is 98.480 vierkante kilometer. Zuid-Korea is daarmee bijna 3 keer zo groot als Nederland.

Zuid-Korea Satellietfoto Publiej Domein

Landschap

Een groot gedeelte van Zuid-Korea is bergachtig, vooral aan de oostkust. Het hoogste punt van het gebergte en van Zuid-Korea is de Halla-san (1950 meter), te vinden in de provincie Cheju-do. Het westen en zuiden zijn vlakker. Stranden liggen er in het oosten en het zuidoosten.

Halla-san, hoogste berg van Zuid-Korea

AndiW, public domain

De twee belangrijkste rivieren zijn de Naktong (525 km) en de Han (320 km), die doorheen de hoofdstad Seoul vloeit. Allebei vinden ze hun oorsprong in het Taebaek-San Maek gebergte. De Naktong vloeit naar de Straat van Korea, terwijl de Han in het noordwesten uitmondt in de Gele Zee.

Klimaat

Zuid-Korea heeft een gematigd continentaal klimaat. In de winter, die zich uitstrekt over de maanden november tot en met maart, liggen de temperaturen zo rond de nul graden Celsius. In de hoger gelegen gebieden kunnen de temperaturen dalen tot min vijftien graden en is er volop sneeuw aanwezig. Het zuiden is het warmste en natste gedeelte van Korea. In de zomer zijn moessonregens.

Planten

Het noordelijkste gedeelte van Zuid-Korea is het koudste. In dit gebied vind je vooral veel beuken, berken, sparren, lariksen, eiken en pijnbomen.
Ook verder naar het zuiden domineren bomen het gebied. Door het warmere klimaat in het meest zuidelijke deel van het land is de vegetatie daar erg weelderig. De tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik naar zijn oude benaming, is de nationale bloem van Zuid-Korea, de Koreaanse pijnboom is de nationale boom.

Dieren

Het grootste dier is de Aziatische zwarte beer. Deze wordt regelmatig gesignaleerd in de grote nationale parken. De Siberische tijgers die vroeger veel in het land aanwezig waren, zijn er niet meer. Er zijn 379 soorten vogels, hieronder bevinden zich 266 trekvogels. Het nationale dier van Zuid-Korea is de Siberische tijger, de nationale vogel is de ekster.

ZUID-KOREA LINKS

Advertenties
• Zuid-Korea Vliegtickets.nl
• Rondreis Zuid-Korea Djoser
• Kras Zuid-Korea Reizen
• Hotels Zuid-Korea
• Zuid-Korea WTC
• Ferry overtochten van en naar Zuid-Korea
• Seoul Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Zuid-Korea (N)
Reizendoejezo – Zuid-Korea (N)
Telefoongids Zuid-Korea
Willgoto Zuid-Korea (N)
Zuid-Korea Startnederland (N+E)
Schrijf uw artikel over ZUID-KOREA

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems