Landenweb.nl

Bagdad
 

Hotels Trivago

To read about Baghdad in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Hotels Bagdad

Algemeen

Bagdad is de hoofdstad van Irak en het gelijknamige gouvernement. De bevolking van Bagdad telt volgens de volkstelling van 2011 7.216.040 inwoners. Het is de grootste stad in Irak, de tweede stad in de Arabische wereld na Caïro.

BagdadBagdadFoto: Publiek domein

De stad ontwikkelde zich in de tweede helft van de 19e eeuw en kreeg het karakter van een moderne metropool. Bagdad werd zwaar beschadigd tijdens de Perzische Golfoorlog (1990-1991) door luchtaanvallen en leed opnieuw infrastructurele schade tijdens de oorlog in Irak, die begon in 2003. Irak was betrokken bij de oorlog tot 2010 en Bagdad werd het doelwit van constante terreuraanslagen die nog tot de dag van vandaag plaats vinden.

advertentie
Transport Irak - TTS Quality Logistics B.V

Ligging

De coördinaten van Bagdad zijn: 33° 325 Noorderbreedte en 44° 422 Oosterlengte.

Bagdad aan de TigrisBagdad aan de TigrisFoto: Robert Smith in het publieke domein

Bagdad ligt op een uitgestrekte vlakte langs de rivier de Tigris, ongeveer 530 km van de Perzische Golf in het hart van het oude Mesopotamië. Bagdad is de grootste stad van Irak en een van de meest dichtbevolkte stedelijke agglomeraties van het Midden-Oosten. De Tigris verdeelt Bagdad in twee helften, de oostelijke helft word Risafa genoemd en de westelijke helft staat bekend als Karkh. De stad is gebouwd op lage, geheel vlakke grond van alluviale oorsprong, het resultaat van de periodieke overstromingen van de rivier.

Weer

Bagdad heeft een droog en subtropisch, woestijnachtig klimaat en is een van de heetste steden ter wereld. In de zomer van juni tot augustus is de gemiddelde maximum temperatuur 44° C en schijnt er een felle zon. De neerslag is bijna nihil in dit jaargetijde. Temperaturen van meer dan 50° C in de schaduw komen vaak voor en ook de nachttemperaturen dalen in de zomer bijna nooit onder de 24° C.

Geschiedenis

Bagdad kaart uit de 9e eeuwBagdad kaart uit de 9e eeuwFoto: Publiek domein

Bagdad werd gesticht op 30 juli 762 door kalief Al Mansur als de hoofdstad van de Abbasiden dynastie. Gedurende de volgende 500 jaar was Bagdad het belangrijkste culturele centrum van de Arabische en islamitische beschaving en een van de grootste steden van de wereld, mede dankzij de gunstige positie langs de rivier de Tigris waardoor het de controle had over de handelsroutes. Op het centrale plein van Bagdad werd het Gouden Poort paleis gebouwd. Het paleis was de residentie van de kalief en zijn familie. Een groene koepel van 39m hoog is het centrale deel van het paleis. Veel verhalen uit de Duizend-en-een-nacht verhalen spelen zich af in Bagdad.

In de Middeleeuwen was Bagdad de grootste stad ter wereld met een geschatte bevolking van 1.200.000 inwoners. In 1258 werd de stad veroverd door de Mongoolse leider Hülegü, de kleinzoon van Chengiz Khan. De stad werd bijna volledig verwoest. In de jaren daarna zwakte het belang van de stad af onder de Mongoolse macht.

Bagdad in 1932Bagdad in 1932Foto: Publiek domein

In 1534 werd Bagdad veroverd door de Ottomaanse Turken. Vanaf 1920 werd Bagdad de hoofdstad van het Britse Mandaat van Mesopotamië en na 1932 werd Bagdad de hoofdstad van het Koninkrijk Irak. Irak werd formeel onafhankelijk in 1932. Op 14 juli 1958 voerden leden van het Iraakse leger een staatsgreep uit om het Koninkrijk van Irak omver te werpen. Koning Faisal II werden samen met de leden van de koninklijke familie en de voormalige minister-president vermoord tijdens de staatsgreep.

Irak heeft een enorme voorraad aardolie, door de plotselinge toename van de prijs kende Bagdad een periode van welvaart in de jaren vanaf 1970. Door de oorlog tussen Iran en Irak in de jaren 1980 werden duizenden inwoners gedood. Iran lanceerde een aantal raketaanvallen op Bagdad. Tijdens de Golfoorlog van 1991 en de invasie van 2003 door de door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen leed Bagdad enorme schade. De infrastructuur van Bagdad werd vernietigd door de grootschalige luchtaanvallen op de stad tijdens de twee oorlogen.

Bezienswaardigheden

Nationaal Museum in BagdadNationaal Museum in BagdadFoto: Publiek domein

Een bekend museum is het Nationaal Museum van Irak met een onschatbare collectie. Duizenden oude manuscripten in de Koninklijke Bibliotheek gingen verloren voor en tijdens de invasie van 2003 in Irak.

Al Kadhimain Moskee BagdadAl Kadhimain Moskee BagdadFoto: Ligadier Truffaut CC 2.0 no changes made

De Al Kadhimain, gebouwd in 1515 is een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Irak. Een van de oudste gebouwen is het 12e eeuw paleis van de Abbasiden. Het ligt in de historische kern van de stad, dicht bij andere historische gebouwen zoals het Saray gebouw en de Al-Mustansiriyah School (ook uit de Abbasidische periode).

Bagdad TorenBagdad TorenFoto: Makaay31in het publieke domein

Andere bezienswaardigheden zijn de Bagdad Toren, nu de Ma'amoon Telecommunicatie Center Tower. Er is een ronddraaiend restaurant met een panoramisch uitzicht op de top van de toren. Ook een bezoek waard zijn de Khan Murjan en het Sahat Al Tahrir (bevrijdingsplein) in het centrum van Bagdad.

Dierentuin in Bagdad herstelt langzaamDierentuin in Bagdad herstelt langzaamFoto: DVIDSHUB CC 2.0 Generic no changes made

Het Al-Zawra'a Park ligt in het centrum van Bagdad. Een bekende markt is de souq Saray (Saray markt). De dierentuin van Bagdad was de grootste dierentuin in het Midden-Oosten. In 2003 overleefden slechts 35 van de 650 dieren de gevechten.

Ondertussen zijn er weer iets meer dan 1000 dieren in de zich hestellende dierentuin.

Tips

Koffie drinken sluit de maaltijd af in BagdadKoffie drinken sluit de maaltijd af in BagdadFoto: Publiek domein

De inwoners van Bagdad leggen veel nadruk op gastvrijheid, gasten kunnen worden uitgenodigd voor een traditionele Iraakse maaltijd. De maaltijden beginnen meestal met een voorgerecht, gevolgd door soep, daarna een hoofdgerecht en tot slot een salade. Het dessert bestaat vaak uit fruit. De maaltijden vormen een sociale ervaring. In veel gezinnen is het de gewoonte om eerst de gasten te serveren. De gastheer kan zich beledigd of teleurgesteld voelen wanneer de gast niet van elk gerecht proeft.

Bagdad LINKS

Advertenties
• Hotels Bagdad
• Transport Irak - TTS Quality Logistics B.V
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Bagdad bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems