Landenweb.nl

JEMEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Sanaa
  Oppervlakte  527.968 km²
  Inwoners  30,924,887
  (2021)
  Munteenheid  Jemenitische rial
  (YER)
  Tijdsverschil  +2
  Web  .ye
  Code.  YAR
  Tel.  +957

To read about YEMEN in English - click here

Hotels Jemen

Geografie en Landschap

Geografie

Jemen ligt in het Midden Oosten. Jemen grenst aan de Arabische Zee, de Golf van Aden en de Rode Zee. Het ligt tussen Saoedi-Arabië en Oman. De oppervlakte van Jemen is 527.970 vierkante kilometer. Jemen is daarmee ongeveer 16 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Jemen Satellietfoto Foto: Publiek domein

Landschap

Langs de kust ligt een kleine strook land, de Tihama, die aan de westkant begrensd wordt door de hoogste bergen van het land. Deze bergen zijn ruim drieduizend meter hoog en dalen af in een zeer vruchtbaar plateau. In dit hoge gebied kun je nog steeds actieve vulkanen en warme bronnen aantreffen. De grote Arabische woestijn komt in het noorden het land in en loopt door tot aan de zuidkust. Tweederde van Jemen is onbewoond.

Er is een grote variëteit in landschappen. De Tihama, is een woestijnachtige vlakte van twintig bij vijftig kilometer. De hoofdstad Sana'a ligt op een hoogte van 2250 meter, omringd door bergen met actieve vulkanen en geisers. Naar het oosten toe neemt het gebergte af en op duizend meter hoogte begint de Arabische woestijn.

advertentie

Landschap in de buurt van Kawkaban JemenPhoto: Bernard Gagnon CC 3.0 Unported no changes made

Klimaat en Weer

Jemen heeft voornamelijk een woestijnklimaat, maar kent regionaal grote variatie als gevolg van hoogteverschillen. Aan de kust en in het westen is de temperatuur tussen de 20 en 48 graden en val er weinig regen. In de bergen is de temperatuur overdag 20 tot 25 graden, maar in de wintermaanden kan het 's nachts vriezen. Regen valt hier tijdens de moessonmaanden in maart-april en in de zomer.

Planten en Dieren

Planten

Langs de Tihama varieert de flora er zijn mangroves en gras- en struikvlaktes. Aan de voet van de bergen valt meer regen. Daar groeien dan ook acacia's en palmen. Hoog in de bergen groeien tropische planten. Daar bevinden zich ook de tropisch fruitplantages. Op de hoogste bergruggen tref je koffie- en qatvelden (de nationale drugs) aan. Op het plateau groeien sorghumgierst, groenten en specerijen. Verder komen dadelpalm, eucalyptus, jeneverbes, tamarinde, tamarisk en de vijg voor

Dieren

In de woestijngebieden is de kameel het meest voorkomende dier. In de berggebieden leven geiten, schapen, knaagdieren en slangen. Andere in het wild levende dieren zijn de aap, civetkat, haas, hyena, spiesbok, steenbok en het stekelvarken.

JEMEN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Jemen
• Boeken, ook tweedehands, over JEMEN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Jemen (N)
Reizendoejezo - Jemen (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems