Landenweb.nl

OMAN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Masqat
  Oppervlakte  309.500 km²
  Inwoners  5,329,187
  (2021)
  Munteenheid  Omaanse rial
  (OMR)
  Tijdsverschil  +3
  Web  .om
  Code.  OMN
  Tel.  +968

To read about OMAN in English - click here

Authentieke Reizen naar Oman

Geografie en Landschap

Geografie

Het Sultanaat Oman (Arabisch: Soeltanah 'Oeman) ligt in het zuidoosten van het Arabisch schiereiland. Het grenst in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten en in het zuiden aan Jemen. De 1700 kilometer lange kustlijn grenst in het oosten aan de Arabische Zee en in het noorden aan de Golf van Oman. In het noorden ligt nog het schiereiland Musandam, dat van Oman gescheiden wordt door een 70 kilometer brede landstrook die deel uitmaakt van Verenigde Arabische Emiraten. De totale oppervlakte van Oman beslaat iets meer dan 300.000 km² en Oman is daarmee ruim acht keer zo groot als Nederland.

advertentie

Oman SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Het schiereiland Musandam wordt gedomineerd door de noordelijke toppen van het Hajjar- gebergte, een kalksteenmassief. De hoogste top is de Jebel Harim (2087 meter). De uitlopers van dit gebergte lopen tot 130 km landinwaarts en de hoogste top van het gebergte en van heel Oman is de Jebel Shams (3009 meter). Het noorden van Oman is bergachtig met vele valleien, oasen en kleine dorpjes. Tussen het westelijke Hajjar-gebergte en de Golf van Oman ligt de vruchtbare Batinah-kustvlakte. De oostelijke kustlijn bestaat voor een groot gedeelte uit steile bergkammen, ingesneden door baaien die vaak zijn uitgebouwd tot havens. Richting oosten wordt de kuststrook breder en ingesneden door wadi’s rivierbeddingen die slechts tijdelijk water bevatten). De zuidelijke uitlopers van het Hajjar-gebergte gaan over in een 500 kilometer lange kiezelvlakte, de Jiddat al-Harasis.

advertentie

Ligging Jiddat al-Harasis woestijnPhoto: United States Central Intelligence Agency in het publieke domein

Ten oosten daarvan ligt de Wahiba-zandwoestijn. In het westen ligt de Rub al-Khali- woestijn, met 800.000 km2 het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld.

Door de chemische verwering van het kalksteen loopt er een labyrint van grotten onder het landschap van Oman. De op een na grootste grot ter wereld bevindt zich in Oman. Deze grot is meer dan 300 meter lang, 225 meter breed en heeft een hoogte tot 120 meter!

Tot Oman behoren verder nog het eiland Masirah waar een militaire basis gevestigd is, de onbewoonde Daymaniyat-eilanden en de Kuria-Muria-eilanden. In het emiraat Fujairah ligt nog de tot Oman behorende exclave Madha.

advertentie

OMAN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Oman
• Rondreis Oman en Dubai
• Djoser Rondreis Oman
• Oman Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Oman
• Boeken, ook tweedehands, over OMAN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Oman (N)
Reisinformatie Oman
Reizendoejezo - Oman (N)
Rondreis door Oman (N)
Rondreis Oman (N)

Bronnen

Callan, L. / Oman & United Arab Emirates

Lonely Planet

Foster, L.M. / Oman

Children’s Press

Medani Elsayed, M. / Reishandboek Oman en de Verenigde Arabische Emiraten

Elmar

Van Deuren, G. / Oman, Verenigde Arabische Emiraten

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems