Landenweb.nl

Kyoto
 

Tui Rondreizen Japan

To read about Kyoto in English - click here

advertentie
Japan verre reizen van ANWB Djoser Rondreis Japan

Algemeen

Kyoto betekent hoofdstad en ligt in het centrale deel van het eiland Honshu in Japan. In de oudheid was het de keizerlijke hoofdstad van Japan, vandaag is het de hoofdstad van de prefectuur Kyoto en het grootste deel van het grootstedelijk gebied van Osaka-Kobe-Kyoto. Volgens de volkstelling van 2011 zijn er 1.473.746 inwoners.

KyotoKyotoFoto: Mass Ave 975 CC 3.0 Unported no changes made

Het is de plaats waar het voormalige keizerlijk paleis staat en een strategisch centrum voor het bedrijfsleven, de industrie, de handel en het transport. Kyoto is een groot cultureel centrum met tal van bijzondere historische monumenten, veel van hen staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er zijn prachtige heiligdommen, tempels en culturele voorzieningen. De stad heeft een lange traditie met grote festivals en culturele evenementen.

advertentie
Kyoto Hotels Hotels Trivago

Ligging

De coördinaten van Kyoto zijn: 35 ° 0'42' N 135 ° 46'6' E

Kyoto BinnenstadKyoto BinnenstadFoto: Marc Antomattei CC 3.0 Unported no changes made

Kyoto is een onderdeel van de Kansai regio. De stad ligt in een dal, in het oostelijk deel van het bergachtige gebied van de Tamba hooglanden aan drie zijden omgeven door bergketens van Higashiyama, Kitayama en Nishiyama 1.000 meter boven zeeniveau. Er zijn drie rivieren de Ujigawa in het zuiden, de Katsuragawa in het westen, en de Kamogawa in het oosten. Het gebied is rijk aan bronnen, putten, vijvers en andere waterbronnen. Het grootstedelijk gebied bestaat uit 827,90 km ² de stad Kyoto zelf neemt 17,9% voor haar rekening. Het oorspronkelijke stadsplan is ingericht volgens de traditionele Chinese Feng Shui en naar de plattegrond van de oude Chinese hoofdstad Chang'an, het huidige Xi'an.

advertentie
Rondreizen Japan Tui Rondreizen Japan

Weer

Kyoto heeft een vochtig subtropisch klimaat, dat gekenmerkt word door hete, vochtige zomers en koele winters als gevolg van de locatie van het achterland. Sneeuwval komt voor in de noordelijke delen in de winter, de zuidelijke delen hebben veel last van overstromingen. Dammen zijn geplaatst om de schade door overstromingen te voorkomen. De schommelingen in dag en nacht temperatuur kan zowel in de zomer als in de winter aanzienlijk zijn.

Geschiedenis

Kunikyio en Nagaokakyo nederzettingen bestonden voordat de plaats zich ontwikkelde tot de hoofdstad van Japan en de residentie werd van de Japanse keizer. Kyoto was gedurende meer dan 1.000 jaar de hoofdstad van Japan, totdat de keizer verhuisde naar Tokyo. Vanaf het einde van de Nara periode (794), was Kyoto van belang in de Japanse geschiedenis.

De religieuze kunst bereikte zijn hoogtepunt in deze unieke stad. Talloze religieuze Shinto rituelen en festivals spreken tot de verbeelding van mensen uit de hele wereld. Het Gion Matsuri Festival, onderhoudt zorgvuldig oude tradities.

Kyoto Hoofdstraat in 1891Kyoto Hoofdstraat in 1891Foto: Publiek domein

Hoewel Kyoto werd geteisterd door oorlogen, branden en aardbevingen tijdens zijn elf eeuwen als keizerlijke hoofdstad, werd het grotendeels gespaard voor de vernietigingen van de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is Kyoto het belangrijkste culturele centrum van Japan, met zowel veel Japanse als buitenlandse toeristen. De oude hoofdstad Kyoto met zijn fascinerende historische monumenten, in het bijzonder tempels en heiligdommen blijft miljoenen bezoekers aantrekken vanuit de hele wereld. De stad heeft ook moderne technologische industrie en produceert ook halfgeleiders en LCD-schermen. Traditionele vaardigheden die meer dan 1000 jaar geleden ontwikkeld zijn in deze oude hoofdstad worden nu gebruikt in geavanceerde technologieën.

Kyoto is nu vooral bekend als naamgever van het verdrag van Kyoto. In dit verdrag zijn stappen gezet om te komen tot de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de hele wereld.

Bezienswaardigheden

Kamigamo Jinja KyotoKamigamo Jinja KyotoFoto: Publiek domein

Er zijn zo vele oude historische monumenten en bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is om ze allemaal te noemen. De stad Kyoto is een echte hoofdstad van de Japanse cultuur. Er zijn 17 opmerkelijke monumenten, die op de UNESCO-lijst van het werelderfgoed staan elk een representant van een historisch tijdperk. De volgende historische monumenten van oud-Kioto zijn geplaatst op de lijst van de UNESCO van het werelderfgoed:

Kamigamo - jinja Heiligdom (Kamowakeikazuchi - jinja Heiligdom), Shimogamo - jinja Heiligdom (Kamomioya - jinja Heiligdom), To - ji Tempel (Kyo-o-Gokoku - ji Tempel), Kiyomizu - dera Tempel, Enryaku - ji Tempel, Daigo - ji Tempel, Ninna - ji Tempel, Byodo - in Temple, Ujigami - jinja Heiligdom, Kozan - ji Tempel, Koke - dera Tempel (Saiho - ji Tempel), Tenryu - ji Tempel, Kinkaku - ji Tempel (Rokuon - ji), Ginkaku - ji Tempel (Jisho - ji), Ryoan - ji Tempel, Hongwan - ji Tempel, Nijo - jo Kasteel.

Kiyomuzudera KyotoKiyomuzudera KyotoFoto: Oilstreet CC 3.0 Unported no changes made

Een van de beroemdste tempels van Kyoto is de Kiyomizu-dera. Dit is een prachtige houten tempel gesteund met pilaren van de helling van een berg. De tempel staat ook wel bekend als de tempel van zuiver water. Kiyomizudera is gebouwd in het jaar 798 en Japanners die een bezoek aan het Shinto heiligdom in de tempel brengen worden geacht succes te hebben bij het vinden van een geschikte partner. De tempel is daarom populair onder jonge Japanse meisjes. Het uitzicht vanaf het terras is voor toeristen nog een reden om deze tempel te bezoeken.

Kyoto Gouden PaviljoenKyoto Gouden PaviljoenFoto: Jaycangel CC 3.0 Unported no chnges made

Kinkaku-ji staat beter bekend bij buitenlanders als het Gouden Paviljoen. Dit unieke in goud geschilderde complex en de bijbehorende tuin behoren tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Kyoto. Het paviljoen telt drie verdiepingen, de tweede en derde verdiepingen zijn met bladgoud bedekt. De vijver, die grenst aan de Kinkakuji, laat een duidelijke weerspiegeling van het gebouw zien als het weer het toelaat.

Nijo Kasteel KyotoNijo Kasteel KyotoFoto: Jakun Halun CC 4.0 International no changes made

Een van de meest bezochte historische bezienswaardigheden van Kyoto is Nijo Kasteel. Dat was voorheen de machtsbasis van shogun Tokugawa Ieyasu in het begin van de 17e eeuw. In tegenstelling tot de sobere gebouwen van de keizerlijke familie toont het kasteel de rijkdom en macht op een nogal opzichtige manier. Nijo Kasteel werd na een brand in 1788 al snel herbouwd in zijn oude glorie. Studenten van de school van Kano schilderden wilde dieren in het interieur, zoals tijgers en luipaarden om kracht te symboliseren.

Kyoto Nationale MuseumKyoto Nationale MuseumFoto: Wiiii CC 3.0 Unported no changes made

Het Kyoto Nationale Museum staat vol met historische overblijfselen en artefacten. Het museum stamt uit 1897 en is gehuisvest in twee gebouwen in de buurt van de Sanjusangen-do. Het is een belangrijke trekpleister en bekend vanwege haar culturele tentoonstellingen over oude ambachten, archeologische vondsten, keramiek, sculpturen, textiel, kalligrafie, beeldende kunst, lakwerk en nog veel meer. 200 items zijn officieel aangemerkt als nationaal erfgoed.

Gion Matsuri Festival KyotoGion Matsuri Festival KyotoFoto: Sakurai Midori CC 2.1 Japan no changes made

Kyoto staat bekend om haar traditionele festivals en culturele evenementen, een aantal van hen meer dan 1000 jaar oud en behoren nu tot de belangrijkste toeristische attracties. De meest bekende zijn: Gion Matsuri, Daimonji Gozan Fire Festival, Jidai Matsuri (Festival van de Leeftijden), Katsuragawa Boat Festival, Fujinomori - jinja Heiligdom Equestrian Festival.

Tips

Bezoek eens een traditionele Japanse theeceremonie tjdens je bezoek aan Kyoto. De thee die in de Japanse theeceremonie wordt gedronken is altijd groene thee in poedervorm. Hiervoor worden verse, nog groene theebladeren gedroogd, geroosterd en bewaard in een houten lak doos Natsume. Met een Chashaku wordt het poeder afgemeten, waarna de houder wordt doorgegeven naar elke deelnemer van de ceremonie.

Thee ceremonie KyotoThee ceremonie KyotoFoto: Georges Seguin CC 3.0 Unported no changes made

Gion is de wijk van de Geisha's in Kyoto en een van de ware hoogtepunten en toeristische attracties van de stad. De wijk heeft smalle geplaveide straatjes en traditionele houten gebouwen. Het is de plek waar je de meeste kans hebt om een glimp van één mooi geklede schoonheden met de witte gezichten op te vangen.

Kyoto LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Japan
• Kyoto
• Japan verre reizen van ANWB
• Hotels Kyoto
• Tui Rondreizen Japan
• Rondreizen Japan
• Auto huren in Kyoto
• Boeken, ook tweedehands, over Kyoto bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems