Landenweb.nl

IRAK
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch, Koerdisch
  Hoofdstad  Bagdad
  Oppervlakte  438.317 km²
  Inwoners  41,729,935
  (2021)
  Munteenheid  Iraakse dinar
  (IRD)
  Tijdsverschil  +2 (zomer +3)
  Web  .iq
  Code.  IRQ
  Tel.  +964

To read about IRAQ in English - click here

Hotels Irak

Steden IRAK

Bagdad

Geografie en Landschap

Geografie

Irak ligt in het Midden-Oosten en ligt tussen Iran en Koeweit en grenst aan de Perzische Golf. Irak grenst aan Iran, Jordanië, Koeweit, Saoedi-Arabië en Turkije. De oppervlakte van Irak is 437.072 vierkante kilometer. Irak is daarmee meer dan dertien keer zo groot als Nederland.

advertentie

Irak satellietfoto Foto: Publiek domein

Landschap

Irak kan verdeeld worden in vier regio's met elk een ander landschapstype. De eerste regio is te vinden in het noordoosten van het land. Dit gebied wordt gekenmerkt door een berglandschap, het Koerdistangebergte. Hier liggen ook, op de grens met Iran, de hoge bergen Kuh-e Haji Ebrahim (3587 m), Cheekha Dar (3611 m) en Halgurd (3507 m).

advertentie

Diyako kazm, hoge berg in IrakPhoto: Diyako kazm CC 3.0 Unported no changes made

De tweede regio ligt tussen Bagdad en het punt waar de twee belangrijke rivieren, de Eufraat en de Tigris, bij elkaar komen. Dit gebied is erg vlak en bestaat uit moerassen en slibvlakten. In de lente veroorzaakt de Tigris in dit gebied grote overstromingen.

In de derde regio, het land tussen de Eufraat en de Tigris ten noorden van Bagdad, strekt zich een plateau (het el-Djazira) uit boven de twee rivieren die hier erg laag liggen.

In het zuiden en het westen van Irak ligt de vierde regio. Dit is woestijnlandschap dat in totaal 40% van de totale oppervlakte van het land beslaat.

Klimaat en Weer

Het klimaat in Irak is voornamelijk een woestijnklimaat met zeer warme droge zomers en milde tot koude winters. In de noordelijke berggebieden is het inde winter zeer koud met soms zware sneeuwval. De temperatuur is in Bagdad in juli en augustus ongeveer 33 ºC. In de winter is het hier ongeveer 9 ºC.

Planten en Dieren

Planten

De plantenwereld in Irak is niet erg gevarieerd. Dit komt voornamelijk doordat het land voor een groot deel uit woestijn bestaat. In het zuiden van het land in de moerasgebieden is wel een weelderige rietvegetatie te vinden.

Dieren

In de droge gebieden van Irak leven vele kuddes rendieren zoals buffels, antilopen, gazellen, zebra's en giraffen. Het aantal zoogdieren in Irak is de laatste tijd jaren flink gedaald doordat er veel op deze dieren gejaagd wordt.

Hierdoor is onder andere de Mesopotamische leeuw en de Arabische struisvogel uitgestorven.

In Irak zijn veel roofvogels te vinden zoals onder andere de buizerd, de uil, de raaf en de gier. Andere vogels die in Irak leven zijn ganzen, eenden, patrijzen en korhoenders.

IRAK LINKS

Advertenties
• Hotels Irak
• Transport Irak - TTS Quality Logistics B.V
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over IRAK bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Irak (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems