Steden IRAK

Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalArabisch, Koerdisch
   HoofdstadBagdad
   Oppervlakte438.317 kmĀ²
   Inwoners40.263.099 (mei 2019)
   MunteenheidIraakse dinar (IRD)
   Tijdsverschil+2 (zomer +3)
   Web | Code | Tel..iq | IRQ | +964

Algemeen

Irak ligt in het Midden-Oosten en ligt tussen Iran en Koeweit en grenst aan de Perzische Golf. Irak grenst aan Iran, Jordanië, Koeweit, Saoedi-Arabië en Turkije. De oppervlakte van Irak is 437.072 vierkante kilometer. Irak is daarmee meer dan dertien keer zo groot als Nederland.

Irak satellietfoto foto: NASA

Landschap

Irak kan verdeeld worden in vier regio's met elk een ander landschapstype. De eerste regio is te vinden in het noordoosten van het land. Dit gebied wordt gekenmerkt door een berglandschap, het Koerdistangebergte. Hier liggen ook, op de grens met Iran, de hoge bergen Kuh-e Haji Ebrahim (3587 m), Cheekha Dar (3611 m) en Halgurd (3507 m).

Diyako kazm, hoge berg in Irak

Diyako kazm, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

De tweede regio ligt tussen Bagdad en het punt waar de twee belangrijke rivieren, de Eufraat en de Tigris, bij elkaar komen. Dit gebied is erg vlak en bestaat uit moerassen en slibvlakten. In de lente veroorzaakt de Tigris in dit gebied grote overstromingen.

In de derde regio, het land tussen de Eufraat en de Tigris ten noorden van Bagdad, strekt zich een plateau (het el-Djazira) uit boven de twee rivieren die hier erg laag liggen.

In het zuiden en het westen van Irak ligt de vierde regio. Dit is woestijnlandschap dat in totaal 40% van de totale oppervlakte van het land beslaat.

Klimaat

Het klimaat in Irak is voornamelijk een woestijnklimaat met zeer warme droge zomers en milde tot koude winters. In de noordelijke berggebieden is het inde winter zeer koud met soms zware sneeuwval. De temperatuur is in Bagdad in juli en augustus ongeveer 33 ºC. In de winter is het hier ongeveer 9 ºC.

Planten

De plantenwereld in Irak is niet erg gevarieerd. Dit komt voornamelijk doordat het land voor een groot deel uit woestijn bestaat. In het zuiden van het land in de moerasgebieden is wel een weelderige rietvegetatie te vinden.

Dieren

In de droge gebieden van Irak leven vele kuddes rendieren zoals buffels, antilopen, gazellen, zebra's en giraffen. Het aantal zoogdieren in Irak is de laatste tijd jaren flink gedaald doordat er veel op deze dieren gejaagd wordt.
Hierdoor is onder andere de Mesopotamische leeuw en de Arabische struisvogel uitgestorven.
In Irak zijn veel roofvogels te vinden zoals onder andere de buizerd, de uil, de raaf en de gier. Andere vogels die in Irak leven zijn ganzen, eenden, patrijzen en korhoenders.

IRAK LINKS

Advertenties
• Irak Vliegtickets.nl
• Hotels Irak
• Bagdad Vliegtickets Tix.nl
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Transport Irak - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Reisinformatie Irak (N)
Willgoto Irak (N)
Schrijf uw artikel over IRAK

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems