Landenweb.nl

SINGAPORE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Chinees, Maleis, Tamil, Engels
  Hoofdstad  Singapore
  Oppervlakte  683 km²
  Inwoners  5,930,887
  (2021)
  Munteenheid  Singaporese dollar
  (SGD)
  Tijdsverschil  +7
  Web  .sg
  Code.  SGP
  Tel.  +65

To read about SINGAPORE in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

De Republiek Singapore (officieel: Republic of Singapore; Maleis: Republik Singapura; Chinees: Xinjiapo Gonghegno; singa = leeuw, pura = stad) is een onafhankelijke stadstaat in Zuidoost-Azië, bestaande uit het belangrijkste eiland Singapore Island (541 km2) en 58 andere eilandjes, waarvan ongeveer de helft bewoond is.

advertentie

Singapore SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Andere belangrijke eilanden zijn Pulau Tekong (24 km2), Pulau Ubin (10 km2) en Sentosa (3,5 km2). Singapore ligt 137 km ten noorden van de evenaar aan de Straat van Malacca. Ten noorden van Singapore liggen Thailand en het Maleisisch schiereiland. Brunei en de Maleisische provincies Sabah en Sarawak liggen ten oosten van Singapore. Ten zuiden van Singapore liggen vele eilanden van de Indonesische archipel en eilanden van de Filippijnen liggen ten noordoosten van Singapore. Singapore wordt van het Maleisisch schiereiland gescheiden door de Straat Johor, en van Indonesië door de Straat Singapore.

Landschap

Op het centrale deel van Singapore Island vinden we de meeste bossen en open ruimtes. Het westelijke deel is een uit afzettingsgesteente bestaand gebied met heuvels en valleien. Het zuidoosten is vlak en zanderig. Het hoogste punt van Singapore is de Bukit Timah (163 meter). De helft van Singapore Island is bebouwd met huizen, flats, wolkenkrabbers en kantoorgebouwen.

advertentie

Rotsblok op de top van de Bukit Timah, hoogste punt van SingaporePhoto: Leonard Reback CC BY-SA 3.0 no changes made

Nog steeds ontstaan er grote stukken land door het aanleggen van dammen en het droogleggen van moerassen.Veertig procent van het land bestaat uit parken, plantages, militair gebied en waterreservoirs. Vier procent van Singapore is bedekt met bossen.

Vanuit het binnenland stromen er verschillende riviertjes naar de kust. De Seletar is de langste met 15 km! De belangrijkste rivier is de Singapore River waar het hart van de stad omheen gebouwd is.

Singapore is met het schiereiland van Maleisië verbonden door twee snelwegen: in het noorden de één-kilometer-lange verhoogde 'causeway', en in het westen door de 'second link'.

Klimaat en Weer

advertentie

Singapore bliksemPhoto: Joost Rooijmans CC 2.0 Generic no changes made

Dankzij de ligging vlakbij de evenaar heeft Singapore een tropisch klimaat met gedurende het hele jaar door zeer hoge gemiddelde temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 26,7°C. Het wordt bijna nooit “kouder” dan 20°C, zelfs ’s nachts niet. Overdag stijgt de temperatuur bijna altijd naar rond de 30°C.

De gemiddelde vochtigheidsgraad bedraagt gemiddeld 80%, maar de drukkende warmte wordt verzacht door een altijd waaiende zeewind. Het regent het hele jaar door in korte hevige buien, maar de meeste neerslag valt tussen november en januari. Gemiddeld valt er per jaar ongeveer 2400 mm neerslag. Gedurende de zuidwestmoesson valt er minder regen. Gedurende de maanden april/mei en oktober/november kan het flink stormen. Plotseling opkomende stormen, “sumatra’s”, komen drie à vier keer per maand voor in de periode april tot en met november. Het regent en waait dan zeer hard en het koelt tijdelijk flink af.

Mei tot en met juli zijn de droogste maanden. In december schijnt de zon het minst. Door de ligging nabij de evenaar heeft de periode februari tot en met oktober gemiddeld 12 uur zonlicht.

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Bukit Timah Nature Reserve., SingaporePhoto: Jeffchat1 in het publieke domein

Singapore was vroeger helemaal bedekt met tropisch regenwoud en was zeer moerassig. Daar is nu weinig meer van over. Tegenwoordig komt het regenwoud alleen nog voor in een reservaat als Bukit Timah Nature Reserve. In totaal heeft Singapore nog ca. 300 ha regenwoud. De rest van de bossen, ca. 1800 ha, is aangeplant. Het tropisch regenwoud bestaat vooral uit tropisch hardhoutbomen als seraya en merantis die wel tot 40 meter hoog kunnen worden. Op deze bomen groeien veel andere planten (epifieten) zoals de hertshoornvaren. Singapore heeft met name in het noorden nog ca. 500 ha mangrovebossen.

advertentie

Vanda Miss Joaquin, nationale bloem van SingaporePhoto: Lamg CC 3.0 Unported no changes made

Langs de kust in de zandgebieden groeien verschillende soorten grassen, cypergras en slingerplanten. In het binnenland groeien kokospalmen, casuarina’s, pandanus, pong pong en de geelbloemige hibiscus. In de stedelijke gebieden groeien ca. 200 planten, waarvan er maar ongeveer 20% inheems is. De vegetatie in parken, tuinen en langs de weg is meestal niet inheems. Zo komt de frangipani van Mexico, de caesalpinia uit West-Indië en de lantana en de bougainvillea uit Zuid-Amerika. Langs de wegen vinden we verder o.a. angsana en jambulaut. In Singapore vinden we ook veel waterplanten zoals waterpest en blaasjeskruid. De nationale bloem van Singapore is de Vanda 'Miss Joaquim'.

Dieren

advertentie

Vliegende lemuur SingaporePhoto: John Mason CC BY 2.0) no changes made

De meeste dieren die nu in Singapore voorkomen zijn in feite “verplicht” om in de bossen te leven die nog over zijn. Gewervelde dieren die hoog in de bomen leven zijn o.a. de vliegende lemuur, twee eekhoornsoorten, de langstaartmakaak, en de vliegende hagedis. Op de grond en tussen het struikgewas leven o.a. spitsmuizen, ratten, slangen en drie soorten kikkers. Singapore telt verschillende vleermuissoorten zoals de kleine langtongvleerhond, de grottenvleerhond, de kleinkopbamboevleermuis en de naakte vleermuis. Het kleine muishert en de geschubde miereneter zijn zelden te zien. De nationale dieren van Singapore zijn de leeuw (Singa Pura = stad van de leeuw) en de Maleise tijger.

Maleise tijgers SingaporePhoto: Malcolm CC 2.0 Generic no changes made

In Singapore komen ongeveer 335 soorten vogels voor, waarvan 215 inheemse; de rest zijn overwinteraars. Van de 215 inheemse soorten komen er honderd vrij algemeen voor en worden er 52 met uitsterven bedreigd. In 1995 werden nog 9 soorten vogels gesignaleerd die men eerder nog nooit gezien had.

De meest voorkomende overwinteraars zijn de gouden Pacific-plevier, en de paarse spreeuw. De meest voorkomende inheemse vogels zijn de Javaanse myna en het visdiefje. Heel af en toe zijn de bedreigde Chinese zilverreiger en de bonte neushoornvogel te zien. De nationale vogel van Singapore is de geelrughoningzuiger.

Geelrughoningzuiger (Crimson sunbird) is de nationale vogel van SingaporePhoto:Yathin S K CC 3.0 Unported no changes made

Het leven in de beekjes, vijvers en waterreservoirs wordt beheerst door kikkervisjes, steurgarnalen, waterwantsen en waterjuffers. In de mangrovemoerassen en ander brak water leven mosselen, eendenmossels, slakken, krabben en kreeften. Wat verder de zee op vinden we een zeer kleurrijke onderwaterwereld met zeeëgels, koraal, anemonen, clownvissen, af en toe giftige schorpioenvissen en steenvissen. Op de riffen voor de kust van Singapore komen 150 soorten koraal voor.

Geschiedenis

Van handelspost tot handelscentrum

Singapore Stone uit de 13e eeuwPhoto: John Callas CC 2.0 Generic no changes made

Chinese handelaren voeren al sinds de 5e eeuw langs het huidige Singapore in de richting van India. Van deze vroegste tijden is verder zeer weinig bekend. Zeker is dat het niet de éérste grote overslaghaven in de regio was. In de 7e eeuw was Sjriwijaya, een boeddhistisch koninkrijk gevestigd in Palembang op Sumatra, de heerser over Straat van Malakka, een belangrijke handelsroute.

Singapore maakte vanaf de 8ste eeuw deel uit van het Sjriwijaya-rijk en was op dat moment nog niet meer dan een handelspost. In de 10e eeuw heerste dit rijk ook over het Maleis schiereiland. Door overvallen van rivaliserende koninkrijken en de komst van de islam verloor Sjriwijaya in de 13e eeuw de controle over het gebied.

Het sultanaat Malakka nam de macht al snel over en Singapore ontwikkelde zich in de 13de en 14de eeuw tot een welvarend handelscentrum tot het in 1377 verwoest werd door Javanen en de bewoners uitweken naar Malakka. Het eiland behoorde daarna als indirect bestuurd gebied tot het Madjapahit-rijk.

Overheersing door Portugezen, Britten en Hollanders

Kaart van Singapore uit 1604Photo: Publiek domein

Gewapend met kruis en kanon veroverden de Portugezen in 1511 Malakka en probeerden de islamitische invloeden te weren en de handelshegemonie over te nemen. Malakka viel al snel en de moslimhandelaren vertrokken. Ondertussen stichtten de Hollanders Batavia (is nu Jakarta) op Indonesië en namen uiteindelijk in 1641 Malakka over van de Portugezen.

Eind 18e eeuw oriënteerden de Britten zich in deze regio. Ze zochten een haven om hun handelsroutes te kunnen beschermen die tussen China, Malaya en India liepen. Oorlog in Europa leidde ertoe dat de Fransen Holland bezetten in 1795. De Britten, zelf ook in oorlog met Frankrijk, maakten van de gelegenheid gebruik om de Hollandse bezittingen in Zuidoost-Azië over te nemen, inclusief Malakka. Na de Napoleontische oorlogen gaven de Britten de bezittingen van de Hollanders weer terug. Veel Britten waren het daar echter niet mee eens en zagen de verdere expansie van het Britse Rijk in Zuidoost-Azië verloren gaan.

Raffles

Sir Thomas Stanford RafflesPhoto: Publiek domein

Een van die Britten was Thomas Stamford Raffles, op dat moment luitenant-gouverneur van Java. Hij vroeg dan ook toestemming om een handelspost te mogen opzetten om de Britse handelsroutes in deze regio veilig te stellen. Hij koos aanvankelijk voor het eiland Riau, maar de Hollanders waren hem te vlug af. Raffles begon daarna onderhandelingen met de sultan van Johor, de plaatselijke machthebber.

Toen Raffles in 1819 op Singapore aankwam, was het rijk van Johor sterk verdeeld na het overlijden van de oude sultan. Diens jongste zoon greep de macht terwijl zijn oudste zoon, Hoessein, op dat moment elders verbleef. De Hollanders sloten een overeenkomst met de jongere broer terwijl Raffles de oudere broer steunde. Raffles riep hem zelfs uit tot sultan met als residentie Singapore. Hij tekende ook een overeenkomst met de opperrechter van Singapore (temenggong) en schonk hem een landgoed aan de rivier de Singapore. Bovendien gaf hij hun jaarlijks nog wat geld en verzekerde zich zo van de steun van deze machtige personen. In 1824 bij het Sumatra-traktaat kocht hij ze uit en werd Singapore een onderdeel van de Britse “East India Company”. De Hollanders waren hier niet erg van onder de indruk en deden verder waar ze zin in hadden.

Singapore definitief in Britse handen

Gezicht op Singapore 1830Photo: Publiek domein

Toch sloten ze al in 1824 een verdrag met de Britten waarin ze de invloedssferen in Azië onderling verdeelden. Singapore werd aldus aan de Britten toegewezen. In 1826 werd Singapore samen met Malakka en Penang, twee andere Britse bezittingen (settlements) op het schiereiland van Maleisië, onder één bestuur geplaatst en werden de “Straits settlements” genoemd. Kolonel William Farquhar werd door Raffles aangesteld als de eerste resident van Singapore, die echter vervolgens niet voldeed aan zijn taak. Drie jaar na Farquhar nam Raffles de leiding over op Singapore. Raffles visioen was om Singapore de grote opvolger te laten worden van de overslaghavens ten tijde van het Sjriwijaya-rijk.

Vrijhandel, het aantrekken van kolonisten, de natuurlijke voordelen van de haven en vooral de grote toevloed van Chinezen waren de factoren die het vissersdorpje nog in de 19de eeuw deden uitgroeien tot een grote stad. De plannen met Singapore hielden ook in dat de aanwezige bevolkingsgroepen min of meer gescheiden van elkaar bestuurd werden en ieder een eigen stuk van het eiland kregen. Zo kregen de Europeanen land ten noordoosten van de regeringsgebouwen; Chinezen overheersten aan de mond van de Singapore rivier; de Indiërs werden geconcentreerd rond Kampong Kapor en Serangoon road; de omgeving van de Arab Street was voor Gujarati en andere moslimkooplieden; Tamil-moslims handelaren hadden hun winkeltjes rond de Market Street Area; de Maleise bevolking leefde in het moerassige noorden van de stad.

Door het grote aantal Chinezen was Raffles gedwongen om met hen samen te werken. De Chinezen waren georganiseerd in zogenaamde “kongsi”, clans van rituele broederschappen, triades en geheime genootschappen. Deze kongsi’s werden steeds belangrijker in de ontwikkeling van Singapore in de negentiende eeuw, met name de handel in peper, tin en rubber groeide enorm. De grootste winstmaker was echter de handel in opium die van India naar China getransporteerd werd. De opbrengsten uit deze handel, maar ook van de eigen opiumboerderijen bedroegen tot in de twintigste eeuw de helft van alle inkomsten.

Singapore kroonkolonie van Groot-Brittannië

Victoria Dock rond 1890Photo: Publiek domein

Op 1 april 1867 werden de Straits Settlements een kroonkolonie van de Britten onder jurisdictie van de “Colonial Office” in Londen. Door de opkomst van het stoomschip en de opening van het Suez-kanaal in 1869 werd Singapore nóg belangrijker voor de schepen uit Europa die naar Oost-Azië voeren. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw werd Singapore het belangrijkste centrum van de rubberhandel. Voor het einde van de negentiende eeuw steeg de welvaart naar ongekende hoogte en de handel verachtvoudigde tussen 1873 en 1913. De welvaart trok natuurlijk ook veel immigranten aan, met name Chinezen. In 1860 bedroeg het aantal Chinezen 61,9% van de bevolking, Indiërs 16,5%, Maleisiërs 13,5% en Europeanen 8,5%. Vrede en voorspoed eindigden abrupt toen de Japanners op 8 december 1941 de stad bombardeerden. Singapore werd op 15 februari 1942 bezet door de Japanners, die het eiland Sjonan noemden en de stad Sjonanto. Deze bezetting zou drieënhalf jaar duren. Britse troepen keerden in september 1945 weer terug en Singapore kwam onder Brits militair bestuur. Deze periode van militair bestuur duurde tot maart 1946. Tegelijkertijd werd het Straits Settlement opgeheven, maar de op China georiënteerde bevolking, die zich ook tegen de Japanners had verzet, bleef nog lang onrustig. Op 1 april 1946 werd Singapore een kroonkolonie en Penang en Malakka werden onderdeel van de Maleise Unie in 1946 en van de Federatie Maleisië in 1948.

Het naoorlogse Singapore was anders dan het vooroorlogse Singapore. De bevolking, met name de handelaren en kooplieden, drong aan op een stem in de regering. In juli 1947 kwam men aan deze wens tegemoet door het toestaan van verkiezingen voor zes leden van de Wetgevend College. Op 20 maart 1948 vonden de eerste verkiezingen in Singapore plaats. In juni 1948 werd de noodtoestand uitgeroepen omdat de Communistische Partij van Malaya dreigde om Singapore met geweld in te nemen. Deze noodtoestand zou twaalf jaar duren. Tegen het einde van 1953 benoemde de Britse regering een commissie onder leiding van Sir George Rendel die de constitutionele positie van Singapore moest onderzoeken en aanbevelingen doen voor veranderingen. De voorstellen van Rendel werden door de regering geaccepteerd en dienden als basis voor een nieuwe grondwet die Singapore een grotere mate van zelfstandigheid zou geven.

David Marshall, SingaporePhoto: Smunconlaw CC 4.0 International no changes made

De verkiezingen van 1955 waren de eerste politíeke verkiezingen die in Singapore gehouden werden. David Marshall werd op 6 april 1955 de eerste “chief-minister”. Marshall trad op 6 juni 1956 af na het afbreken van de onderhandelingen in Londen over volledig intern zelfbestuur. Lim Yew Hock, Marshall’s plaatsvervanger en Minister van Arbeid, volgde Marshall op als minister-president. De door Lim Yew Hock aangevoerde missie in maart 1957 had meer succes.

Op 28 mei 1958 werd de “Constitutional Agreement” in Londen ondertekend en in 1959 werd zelfbestuur bereikt. In mei 1959 werden er voor het eerst volledige algemene verkiezingen gehouden (51 leden). Op 3 juni 1959 werd de nieuwe grondwet in werking gesteld, Singapore’s zelfbestuur uitgeroepen en werd Sir William Goode het eerste staatshoofd. De eerste regering werd op 5 juni ingezworen met Lee Kuan Yew als Singapore’s eerste minister-president.

Lee Kuan Yew, SingaporePhoto: Wellington City Archives collection CC 4.0 no changes made

De coalitie in het parlement van de gematigde People’s Action Party en de Communistische Partij werkte vrij moeizaam samen. De PAP wilde volledige onafhankelijkheid voor Singapore als onderdeel van een non-communistisch Maleisië; de communisten streefden naar een puur communistische staat. De spanningen tussen beide partijen leidden in 1961 tot een breuk tussen de twee partijen. Een andere grote partij in deze strijd waren de Maleiers die akkoord gingen met het samengaan in een federatie met Malaya. De Britten zouden dan de controle houden over buitenlandse zaken, defensie en binnenlandse veiligheid. Op 27 mei 1961 stelde de Maleise minister-president Rahman voor om de politieke en economische samenwerking tussen Maleisië, Singapore, Sarawak, Noord-Borneo en Brunei te verstevigen. Men wilde dan een gezamenlijk beleid ten aanzien van defensie, buitenlandse zaken en binnenlandse veiligheid. Zaken als onderwijs en arbeid bleven de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke partners. Een op 1 september 1962 in Singapore gehouden referendum toonde aan dat de overgrote meerderheid van de bevolking vóór de plannen was. De Federatie Maleisië werd gesticht op 16 september 1963, behalve Brunei dat zich terugtrok. Indonesië en de Filippijnen waren fel tegen deze fusie. Daar de staatsregering van Singapore en de federale regering van Maleisië moeilijk met elkaar overweg konden, werd Singapore op 9 augustus 1965 uit de federatie gestoten. Op 21 september werd Singapore toegelaten tot de Verenigde Naties.

Singapore onafhankelijk

Op 12 december 1965 werd de republiek Singapore uitgeroepen met als eerste president Yusof bin Ishak. Er werd meteen een zeer uitgebreid industrieel plan opgesteld en er werden vele industrieterreinen nieuw gebouwd of uitgebreid. Er werden ook enkele wetten aangenomen, allemaal erop gericht om de ontwikkeling van de economie vrij baan te geven.

In 1971 trokken de laatste Britse troepen zich terug uit Singapore. Singapore ging de jaren zeventig van de 20e eeuw in als een politiek stabiele staat met een zeer hoge economische groei. Het parlement bestond al die tijd in feite maar uit één partij. Bij alle verkiezingen tot nu toe behaalde de PAP onder leiding van de Lee Kuan Yew de overgrote meerderheid of soms zelfs alle zetels! Lee Kuan Kew voerde een straf binnenlands beleid. De vakbeweging werd monddood gemaakt en politieke tegenstanders werden, vaak onder beschuldiging van communistische sympathieën, gevangengezet of uitgewezen.

In 1990 nam Goh Chok Tong het van Lee Kuan Yew over en werd daarmee pas de tweede minister-president sinds 1959. Het werd echter snel duidelijk dat de oud-premier als 'senior-minister' nog een belangrijke rol achter de schermen bleef spelen. In 1997 won de PAP opnieuw de verkiezingen met 81 van de 83 zetels!

Op 28 augustus werden de eerste vrije presidentsverkiezingen gehouden. De eerste democratisch gekozen president van Singapore werd Ong Teng Cheong die echter in februari 2002 aan longkanker overleed.

Lee Hsien Loong SingaporePhoto: Sikarin Thanachaiary CC 2.0 Generic no changes made

De regerende Volks Actie Partij (PAP) won in 2006 de parlementsverkiezingen. De partij kreeg 82 van de 84 gekozen zetels, waarvan 37 bij gebrek aan een tegenkandidaat. De overige twee zetels gingen naar de Arbeiderspartij. Het waren de eerste verkiezingen sinds Lee Hsien Loong in 2004 Goh Chok Tong opvolgde als premier. In 2008 en begin 2009 krijgt Singapore te maken met een recessie. In juli 2009 zijn er tekenen van herstel.

President van Singapore is sinds 1 september 2011 Tony Tan Keng Yam. In november 2012 krijgt Singapore te maken met de eerste staking sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. In juni 2013 vroeg Singapore Indonesië actie te ondernemen tegen de bosbranden. De lucht in Singapore was zeer vervuild. In maart 2014 reguleerde Singapore als tweede land in de wereld virtuele geldstromen zoals de Bitcoin en werd Lee Hsien Loong de nieuwe premier.

Halinah JacobPhoto: Lihat di bawah CC 3.0 no changes made

Op 23 maart 2015 overleed Lee Kuan Yew, de eerste premier van Singapore, op 91-jarige leeftijd. Is september 2015 zijn parlementsverkiezingen gehouden, de PAP won 83 van de 89 te winnen zetels. In 2017 kent Singapore een primeur Halimah Jacob is de eerste vrouwelijke president van Singapore. Bij de verkiiezingen van juli 2020 behoudt de PAP de meerderheid met eenzelfde uitslag als bij de vorige verkiezingen.

Bevolking

Singapore straatbeeldPhoto: Sippsala CC 2.5 Generic no changes made

Singapore telde in 2017 5.888.926 inwoners. Gemiddeld wonen er ongeveer 8224 mensen per km2 en Singapore is daarmee een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Bijna 30% van de totale bevolking is jonger dan 25 jaar. In 2017 groeide de bevolking met 1,82%. De Singaporees wordt gemiddeld 85,2 jaar oud. (2017)

De Chinezen vormen met 74,2% de grootste bevolkingsgroep. In de 19e en 20e eeuw kwamen er vele Chinese immigranten op zoek naar werk en een beter leven. De Chinese migranten kwamen voornamelijk uit de zuidelijke provincies van China. Ze hadden al snel eigen leefgebieden in Singapore en dialectlijnen lopen nog door het oude gedeelte van de stad.

Maleiers maken ongeveer 13,3% van de bevolking uit. De Maleiers zijn de oorspronkelijke inwoners van Singapore. Ze emigreerden vanaf het Maleise schiereiland en vanuit Indonesië naar Singapore. De meerderheid van de Maleiers leeft in hoogbouwdistricten als Geylang, maar ook nog op het weinige overgebleven platteland van Singapore en op de noordelijke eilanden. Ze leven daar in enkele typisch Maleise kampongs.

Indiërs maken ongeveer 9,2% van de bevolking uit. Zij kwamen in het midden van de 19e eeuw aan op Singapore en waren op weg naar Malaya om daar te gaan werken op de plantages. De meeste reisden inderdaad door naar Malaya, een klein gedeelte bleef achter in Singapore.

Ongeveer 60% van de Indische bevolking zijn Tamils en ongeveer 20% komt uit Kerala in Zuid-India. De rest zijn o.a. Bengalezen, Punjabis en Kashmiri. Ca. 3,3% van de bevolking (ca. 150.000 mensen) bestaat uit Europeanen, Amerikanen, Australiërs, Japanners en Arabieren.

Taal

Waaeschuwingsbord in de vier talen van SingaporePhoto:Danielseoh at en.wikipedia CC 3.0 Unported no changes made

De officiële talen van Singapore zijn het Maleis, het (Mandarijn) Chinees, het Tamil en het Engels. Het Maleis is de nationale taal en het Engels is de taal van het bestuurlijk apparaat. Het Mandarijn Chinees wordt steeds meer gebruikt in plaats van Chinese dialecten als Hokkien, Teochew, Kantonees, Hakka, Hainanees en Foochow. Naast het Tamil worden er door Indiërs nog talen gesproken als Punjabi, Telegu, Hindi en Bengaals. De door de regering geleidde campagne om het Mandarijn Chinees te bevorderen heeft succes gehad. Na de onafhankelijkheid propageerde de regering tweetalig onderwijs voor wat betreft de oosterse talen. Het gebruik van het Engels liep sterk achteruit. Al snel kwam men hierop terug, want het Engels werd de taal van de handel en het bestuur die in feite alle bevolkingsgroepen bij elkaar hield. In 1987 werd het een officiële instructietaal op de scholen. Alle kinderen krijgen nu naast het Engels ook les in hun moedertaal. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat die bevolkingsgroepen het contact met hun tradities niet verliezen.

Ondanks de nadruk die gelegd wordt op het leren van de officiële talen is er in de loop der tijden toch een soort algemeen dialect ontstaan, het “Singlish”. Het lijkt wat op het Engels maar herbergt ook veel taalkundige elementen van het Chinees, Tamil en Maleis. Verder worden zinsdelen afgekort, woorden verwisseld en ritme en klemtoon zijn zeer opmerkelijk.

Enkele typische voorbeelden zijn:

Godsdienst

Kong Meng San Phor Kark See Temple, SingaporePhoto: Terence Ong CC 3.0 Unported no changes made

Gebaseerd op tellingen uit 1995 was 85,5% van de Singaporezen gelovig, op wat voor manier dan ook. De verschillende bevolkingsgroepen hebben ieder hun eigen godsdienst. Er waren meer dan 800.000 boeddhisten en meer dan 500.000 taoisten. Deze groepen vormen meer dan 50% van de bevolking boven de tien jaar. De islam wordt aangehangen door ca. 350.000 moslims, meestal van Maleise afkomst. Er zijn ongeveer 100.000 rooms-katholieken en 220.000 andere christelijke groeperingen, meestal van Chinese afkomst. Verder is er nog een groep van 80.000 hindoes, vooral afkomstig uit India. De meerderheid van de Chinezen hangt een combinatie van boeddhisme, taoïsme en confucianisme aan met eigen geloofsovertuigingen, geloofsplichten en –instellingen. Het merendeel van de boeddhisten behoort tot de Mahagenese school. In hun cultuur staat voorouderverering centraal en deze voorouders komen"in de wereld van het licht" tijdens het Hungry Ghosts festival, oftewel Zhong Yuang Jie.

Offergaven Hungr Ghost Festival, SingaporePhoto: ProjectManhattan CC 3.0 Unported no changes made

Dit dertig dagen durende feest begint met het offeren van gaven om de boze geesten tevreden te stellen. Het eindigt met nog meer offers op de laatste dag, bedoeld om de terugkeer naar de hel te bespoedigen. Door heel Singapore worden de geesten vermaakt met straat-opera's, poppenopera's en muziekuitvoeringen.

Sri Srinivasa Perumal Temple, SingaporePhoto: Publiek domein

Er zijn ongeveer 20 hindoetempels in Singapore, waarvan er twee tot nationaal monument zijn uitgeroepen. De geschiedenis van het katholicisme dateert van 1819 toen de eerste missiepost gesticht werd op Singapore. Vanaf 1 juli 1981 heeft Singapore een rooms-katholieke aartsbisschop en een anglicaanse bisschop.

Vier maanden nadat Raffles aankwam op Singapore, gaf hij een stuk land aan het Londens Zendings Genootschap. Vijf maanden later arriveerden de eerste protestantse missionarissen. Zij stichtten al snel seminaries en bijbelscholen.

Er zijn 16 geregistreerde religieuze en sociale Sikh-organisaties en acht Sikhtempels in Singapore. Verder zijn er nog vele kleine religieuze groeperingen.

Samenleving

Staatsinrichting

Parlementsgebouw SingaporePhoto: Edwin Lee CC 2.0 Generic no changes made

Singapore is een parlementaire republiek met als staatshoofd een door het volk gekozen president. De president wordt gekozen voor een periode van zes jaar. Het is een machtig man, want hij kan o.a. begrotingen van de regering afkeuren en topambtenaren benoemen. De raad van presidentiële adviseurs is aangesteld voor het geven adviezen en aanbevelingen aan de president. De presidentiële raad bestaat uit 21 leden, die erop toezien dat bij de wetgeving niet gediscrimineerd wordt tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Het kabinet wordt geleid door de minister-president, die door de president wordt gekozen uit de leden van het parlement. Ministers worden benoemd door de president op advies van de minister-president en worden ook geselecteerd uit de leden van het parlement.

Het parlement bestaat uit één kamer van 83 leden die om de vijf jaar via het districtenstelselkiessysteem gekozen worden. Alle minderheidsgroeperingen moeten vertegenwoordigd zijn in het parlement. Er zijn ook nog zes benoemde leden die worden geacht onafhankelijk hun visie op de problemen en vraagstukken van het land te geven. Zij worden benoemd door de president voor een periode van twee jaar. Iedereen van 21 jaar en ouder is verplicht om te gaan stemmen. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Alle scholen op Singapore, of het nou scholen van de overheid of van de missie zijn, nemen kinderen aan van alle rassen en religies. De scholen die in het Engels lesgeven zijn het populairst. Maar omdat Singapore een multiculturele samenleving is, is het verplicht om een tweede taal te leren, Maleis, Chinees of Tamil.

School of arts , SingaporePhoto: Snhaetnhlaonncg CC 3.0 Unported no changes made

Basisonderwijs is gratis maar niet verplicht. En men kan er zes of acht jaar over doen al naar gelang de capaciteiten van de leerling. In de eerste jaren ligt de nadruk sterk op het leren van de talen en op het rekenen. Kinderen die het niet aankunnen gaan naar klassen waar maar één taal geleerd wordt. Vanwege de grote aantallen leerlingen zijn er twee sessies per dag, en ’s morgens en een ’s middags. Leerlingen kunnen één van de twee volgen.

Na de basisschool kan men naar het algemeen voortgezet onderwijs. Het algemeen voortgezet onderwijs duurt vier of vijf jaar. Ook kan men vakonderwijs of industriële en technische opleidingen volgen. Verder zijn er commerciële opleidingen en pre-universitaire opleidingen voor studenten die naar de universiteiten willen. Leerlingen die een opleiding vanwege geldgebrek niet kunnen volgen worden financieel geholpen door de staat, zodat iedereen gelijke kansen heeft. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de morele, sociale en fysieke ontwikkeling van de studenten.

Eind 1997 waren er 196 basisscholen, 147 scholen voor voortgezet onderwijs, twee universiteiten, vier polytechnische hogescholen en 34 technische en commerciële opleidingsinstituten. De International University van Singapore (sinds 1980) is ontstaan uit de University of Singapore (sinds 1905) en de Nanyang University (sinds 1956). De Nanyang Technical University (sinds 1991) is ontstaan uit het Nanyang Technical Institute (sinds 1981).

Economie

Algemeen

Singapore centraal business ditrictPhoto: Zairon CC 4.0 International no changes made

Door zijn geografische ligging is Singapore een internationaal centrum voor industrie en handel geworden. Singapore heeft het voordeel van een diepe haven en ligt aan een van de drukste handelswegen van het oosten naar het westen. Verder heeft Singapore een vrijemarkteconomie waarin het particuliere bedrijfsleven de grootste plaats inneemt en een goed ontwikkelde communicatieve en financiële infrastructuur. De overheid heeft desondanks grote invloed op de economische ontwikkeling door middel van wetgeving, speciale instanties zoals de Economic Development Board (EDB), het verstrekken van subsidies en belastingfaciliteiten.

De betekenis van de haven neemt de laatste jaren in verhouding wat af, maar dit wordt meer dan goed gemaakt door de ontwikkeling van Singapore als het centrum van zakelijke en financiële dienstverlening (75,2% van het bruto nationaal product (2017).

Singapore is nog steeds een trekpleister voor buitenlandse investeerders. Al in de jaren zestig en zeventig heeft de overheid met groot succes de economische ontwikkeling ter hand genomen. Buitenlandse investeerders werden aangemoedigd door gunstige omstandigheden als een groot en goed opgeleid arbeidspotentieel, lage lonen, een stabiel arbeidsklimaat, aantrekkelijke investeringssubsidies en belastingfaciliteiten, zich in Singapore te vestigen om daar een deel van hun massaproductie te laten uitvoeren.

Landbouw en visserij

Indoor vertical farming SingaporePhoto: Lianoland Wimons CC 4.0 International no changes made

De landbouw speelt, mede door het geringe beschikbare landoppervlak, een ondergeschikte rol in de economie. Ongeveer 6% van het totale grondoppervlak wordt gebruikt voor landbouwactiviteiten. Met name veel vlees, vis, groente, fruit en eieren moeten ingevoerd worden. Tekenend is dat maar 6% van alle benodigde groente in Singapore zelf verbouwd wordt. Om het maximale uit de 273 boerderijen te halen wordt er de laatste jaren veel geld gestoken in de agrotechnologie. En verder worden de traditionele gemengde bedrijven vervangen door gespecialiseerde intensieve landbouwbedrijven. De weinige bossen hebben geen economische betekenis. De visserij is weinig ontwikkeld. Orchideeën en aquariumvissen zijn de enige exportartikelen van belang in de landbouwsector.

Industrie

Industrie SingaporePhoto: Jacklee CC 3.0 Unported no changes made

De verwerkingsindustrie levert ruim 24,8% (2017) aan het bruto nationaal product en ongeveer 25,6% van de werkende bevolking vindt er een werkkring. Belangrijkste tak is de aardolie verwerkende industrie, gevolgd door de elektronische industrie, chemicaliën en scheepsbouw en -reparatie. De economische groei van het land is voornamelijk gebaseerd op de havens en dienstverlenende bedrijven. De zeven havens van Singapore behoren tezamen tot de grootste ter wereld. Ze herbergen het grootste exportraffinagecomplex in Azië, waar meer dan een miljoen vaten per dag worden verwerkt.

Handel en Bankwezen

Export SingaporePhoto: Celinaqi CC 4.0 International no changes made

De handel is de tweede belangrijke economische sector, m.n. de entrepothandel van rubber, tropisch hardhout en peper, waarbij Singapore fungeert als doorvoerhaven voor Maleisië.

Belangrijkste uitvoerproducten zijn: aardolieproducten, machines en transportmiddelen, textiel, rubber, ijzererts, tin en kopra. In 2017 werd er voor $397 miljard geëxporteerd. Voornaamste exportpartners zijn de Verenigde Staten, Maleisië, Hongkong, Japan, Taiwan, Thailand, Groot-Brittannië, China en Duitsland. Voornaamste importgoederen zijn aardolie, ruwe grondstoffen, machines en voedingsmiddelen. In 2017 werd er voor $380 miljard geïmporteerd. Voornaamste importpartners zijn de Verenigde Staten, Japan, Maleisië, Thailand, China, Taiwan, Duitsland en Saoedi-Arabië.

Singapore is een internationaal financieel centrum, waar een groot aantal buitenlandse banken en financiële instellingen is gevestigd. Sedert 1968 heeft Singapore een belangrijke Asian-dollarmarkt en er is een goudbeurs gevestigd. De Monetary Authority of Singapore en de Board of Commissioners of Currency oefenen tezamen de functie van centrale bank uit.

Verkeer

Singapore Changi Airport

Photo: Calvin Teo CC 3.0 Unported no changes made

Een 25 km lange spoorlijn verbindt Singapore via een brug over de Straat van Johore met het spoorwegnet op het vasteland van Maleisië.

Om het autoverkeer aan banden te leggen mogen alleen personenauto's met minstens vier inzittenden kosteloos de binnenstad in.

Het uitgebreide openbaar-vervoersnet wordt onderhouden door de Singapore Bus Service. De bouw van een 67 km lang metronet werd in 1990 voltooid.

Singapore heeft een van de drukste havens ter wereld en daardoor is die van cruciaal belang voor de economie. Singapore heeft een distributiehaven met vaarlijnen naar meer dan 600 havens verspreid over de wereld. Het is een van de belangrijkste overslaghavens van Azië en is daarnaast van steeds meer betekenis voor het scheepvaartverkeer naar de China. Er zijn oliepieren voor supertankers en moderne containerterminals. De Port of Singapore Authority beheert de zeven havens.

Door zijn ligging heeft de natuurlijke haven van Singapore zich eveneens ontwikkeld tot een belangrijk vertrekpunt van cruises naar bestemmingen in Zuidoost-Azië.

Op de ranglijsten van “beste vlieghavens ter wereld” staat Chiangi Airport (1981) vaak op de eerste plaats.

De internationale luchthaven van Singapore verzorgt verbindingen met 133 steden in 53 landen.

De nationale luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines (SIA) is een van de succesvolste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. SIA vliegt op 98 steden in 46 landen.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Singapore Skyline at NightPhoto: Unwicked CC 4.0 International no changes made

De laatste jaren wordt het toerisme een steeds belangrijker factor in de Singaporese economie. De toeristenindustrie, sterk bevorderd door de Singapore Tourist Board, lokt veel bezoekers naar het eiland.

Orchard Road SingaporePhoto: Terence CC 2.5 Generic no changes made

De meeste toeristen komen uit Zuidoost-Azië, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Europa, Canada en de Verenigde Staten. Hoewel Singapore qua bezienswaardigheden niet zo erg veel te bieden heeft, oefent het toch een grote aantrekkingskracht uit. Zo komen toeristen uit Maleisië, Indonesië, India, Thailand en de Filippijnen om belastingvrij te winkelen. De meeste winkels zijn geconcentreerd rond Orchard Road, Singapore’s belangrijkste toeristengebied.

Singapore River cruisePhoto: EurovisionNim CC 4.0 International no changes made

Toeristen uit Australië, Nieuw-Zeeland en andere westerse landen komen ook voor de winkels, maar ook voor de fascinerende variëteit aan religies, culturen, gewoontes en tradities van de verschillende bevolkingsgroepen. Daar komt bij dat Singapore een van de veiligste steden ter wereld is. Singapore is ook schoon en groen en heeft een grote keus aan prima accommodaties. De Singapore Tourist Board onderneemt ook grote wervingsacties in het buitenland en propageert het houden van congressen en handelstentoonstellingen. Populair bij toeristen is een cruise over de Singapore River.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SINGAPORE LINKS

Advertenties
• Singapore verre reizen van ANWB
• Singapore Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Singapore
• Rondreis Singapore
• Fietsen in Singapore met Bajabikes
• Autoverhuur Sunny Cars Singapore
• Singapore Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over SINGAPORE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Singapore (N)
Reizendoejezo – Singapore (N)
Sem op Reis Video's over Singapore (N)
Singapore Reisstart (N+E)
Singapore Startkabel (N)