Landenweb.nl

ABU DHABI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Abu Dhabi
  Oppervlakte  67.340 km²
  Inwoners  ca. 1,512,000
  (2021)
  Munteenheid  VAE-Dirham
  (AED)
  Tijdsverschil  +3
  Web  .ae
  Code.  ARE
  Tel.  +971

To read about ABU DHABI in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

advertentie

Satellietfoto Abu DhabiPhoto: Publiek domein
Abu Dhabi is een emiraat en behoort tot de Verenigde Arabische Emiraten, samen met de emiraten Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah en Umm Al Quwain. Ten zuiden van Abu Dhabi ligt Saoedi-Arabië en in het oosten grenst het aan Oman. Het emiraat grenst in het noordoosten aan het emiraat Dubai en in het noorden aan de Perzische Golf.

Abu Dhabi is veruit de grootste van de zeven emiraten of stadstaten. Het emiraat heeft een oppervlakte van 67.340 km², dat is ongeveer 80% van de oppervlakte van de totale Verenigde Arabische Emiraten. De kustlijn, die loopt van de oostgrens van Dubai tot de westgrens van Saoedi-Arabië, is ongeveer 400 km lang.

advertentie

Skyline Abu Dhabi
Photo: FritzDaCat CC3.0 Unported no changes made
De hoofdstad Abu Dhabi, tevens hoofdstad van het gelijknamige emiraat en van de Verenigde Arabische Emiraten, ligt op een klein T-vormig eiland (102 km²) in de Perzische Golf en is met het vasteland van de Verenigde Arabische Emiraten verbonden door twee lange bruggen, de Maqta en de Musaffah.

Bijna 200, meestal onbewoonde eilanden voor de kust van Abu Dhabi, vaak beschermde natuurgebieden vanwege de aanwezigheid van bedreigde vogelsoorten, vallen binnen het territorium van het emiraat. Das Island, de thuisbasis van een van de grootste offshore-olievelden, ligt 170 kilometer ten noordwesten van de stad Abu Dhabi, Mumbraz en Bani Yas liggen ongeveer 180 kilometer ten westen van de hoofdstad. Eveneens ten westen van Abu Dhabi stad ligt de kleine archipel Desert Islands met Sir Bani Yas als hoofdeiland. Andere eilanden zijn Lulu (kunstmatig eiland), Al Futaisi, Horseshoe, Cut en Bahraini en Dalma, een vruchtbaar eiland, ooit een van de belangrijkste parelduikcentra en een van de oudste plaatsen van de dadelpalmcultuur.

Landschap

advertentie

Liwa oase, Abu DhabiPhoto: Publiek domein

Woestijngebied beslaat 70 procent van het landoppervlak van Abu Dhabi. De Rub-al-Khali-woestijn, of het "Lege Kwartier", beslaat een groot deel van Abu Dhabi en delen van Oman, Jemen en Saoedi-Arabië. Met een totale oppervlakte van ongeveer 650.000 km² is het de grootste zandwoestijn en ook een van de droogste woestijnen ter wereld.

In de Rub-al-Khali-woestijn, 100 km ten zuiden van de Perzische Golf en 150 km van Abu Dhabi, ligt de grote Liwa Oase. In deze boogvormige keten van ongeveer 50 oasedorpen liggen de meest zuidelijk gelegen plaatsen van Abu Dhabi en de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Muzayri de belangrijkste is.

advertentie

Moreeb zandduin, Abu DhabiPhoto: Zamir in het publieke domein

Bij het prachtige, Royal Emirates Palace hotel, ligt een 1,3 km lang zandstrand met wit zand geïmporteerd uit Algerije. Vlakbij de oase ligt de 1.600 meter lange zandduin Moreeb, die ongeveer 300 meter hoog is en daarmee een van de hoogste ter wereld. Even ten zuiden van Al Ayn ligt de hoogste berg van Abu Dhabi en een van de hoogste bergen van de Verenigde Arabische Emiraten, Jebel Hafeet (1249 m).

Voor de kust van Abu Dhabi, waar zich veel koraalriffen bevinden, wordt veel geïnvesteerd in het eiland Saadiyat, dat 150.000 mensen moet huisvesten en het culturele centrum van Abu Dhabi moet worden, met onder meer het Abu Dhabi Louvre en het Abu Dhabi Guggenheim.

Langs de kust, ten westen van de stad Abu Dhabi, bevinden zich uitgestrekte zoutvlaktes, de "sabkhas". De grote olievelden liggen meer dan 200 km landinwaarts van Abu Dhabi.

Klimaat en Weer

advertentie

Abu Dhabi WoestijnPhoto: Cesar 1 Martins CC 2.0 Generic no changes made

Liggend rond de Kreeftskeerkring hebben de Verenigde Arabische Emiraten een woestijnklimaat met een warme en zonnige winter en een hete en vochtige zomer. De gemiddelde dagtemperaturen van ca. 26°C in de winter zijn aangenaam, november lijkt de beste maand om Abu Dhabi te bezoeken, hoewel het 's nachts kan afkoelen tot 12-15°C aan de kust en diep in de woestijn en in hoger gelegen gebieden minder dan 5°C wel eens voorkomt. De noordwestelijke shamal-wind, die in de zomer en de winter vanuit het noordwesten kan waaien, zorgt voor zandstormen.

In de zomer lopen de temperaturen op tot ca. 45°C, en in het binnenland kan het nog heter worden. De luchtvochtigheid aan de kust varieert tussen de 50-60% in de winter tot meer dan 90% in de zomer en herfst. In het binnenland is het veel minder vochtig. In de late herfst en in de vroege lente kan het 's morgens wel eens zeer mistig zijn gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid, zeer onaangenaam weer.

Regenval is schaars, het regent in korte felle buien vooral in de wintermaanden februari en maart, soms wat eerder. Onweersbuien komen in de zomer wel eens voor, met name boven de bergen in het zuiden en oosten van het land. In sommige jaren valt er echter geen druppel water, en planten en dieren zijn dan afhankelijk van de dauw. Dat geldt zelfs voor plaatsen waar het normaal gesproken altijd wel eens regent, zoals in Masafi in de Hajar-bergen, waar in een 'nat' jaar 350 mm regen valt, maar in een droog jaar maar 30 mm. Incidenteel kan het in deze bergen zo hard regenen dat de wadi's overstromen, maar ook Abu Dhabi wordt wel eens getroffen door overstromingen, bijvoorbeeld in december 2009, toen Abu Dhabi-stad twee dagen totaal ontwricht was.

KLIMAATTABEL ABU DHABI

maandgem.max.temp.gem.min.temp.uren zon p/ddagen neerslag p/mzeetemp.
januari24°C14°C8223°C
februari25°C15°C8323°C
maart28°C17°C8324°C
april33°C21°C10225°C
mei38°C25°C11029°C
juni39°C26°C11031°C
juli41°C29°C10032°C
augustus42°C30°C10033°C
september40°C26°C10032°C
oktober35°C23°C10031°C
november30°C19°C10028°C
december26°C16°C8225°C

Planten en Dieren

Planten

Hoewel de diversiteit aan flora en fauna in de Verenigde Arabische Emiraten niet zo groot is als in sommige andere delen van de wereld, is het toch een aantal planten- en dierensoorten gelukt om zich aan te passen aan de harde klimatologische omstandigheden, soms met behulp van de mens. Zo heeft de gemeente Abu Dhabi-stad een uitgebreid groen-programma opgestart waardoor het langs de wegen en straten van Abu Dhabi zeer kleurig en fleurig uitziet met gras, palmbomen en bloemen. Een speciaal team van groenarbeiders zorgt ervoor dat alles wat groeit en bloeit 24 uur per dag bewaterd wordt. Dit team draagt ook de zorg voor de vele parken die zich in Abu Dhabi-stad bevinden.

DadelpalmenPhoto: Rizwan Ulla Wazir CC3.0 Unported no changes made

Er zijn ongeveer 3500 soorten bomen, planten en bloemen geteld in de Verenigde Arabische Emiraten, en dat is verrassend veel gezien het hoge zoutgehalte in de bodem en het harde klimatologische milieu. De bekendste verschijning is natuurlijk de dadelpalm, die overal voorkomt. In de bergachtige gebieden zorgen acacia's en grassen voor een landschap dat enigszins lijkt op een Afrikaanse savanne. In de woestijn liggen een aantal oases, die zelfs in de extreem droge zomermaanden een groene aanblik vertonen.

Dieren

DromedarissenPhoto: Martin Falbisoner CC4.0 International no changes made

Tot de inheemse fauna behoren onder het Arabische luipaard en de Nubische steenbok of ibex, maar de kans op deze dieren voor de lens te krijgen, is zo goed als onmogelijk. Realistisch gezien zijn de enige grote zoogdieren die overal te zien zijn kamelen, dromedarissen en geiten. In de woestijn leven verder nog woestijn- of zandkatten, zandvossen, Kaapse hazen, woestijnratten of gerbils, egels, slangen en gekko's.

Hieronder een opsomming van vogels die vogelaars graag voor de lens zouden willen krijgen:

Arabische aalschoverPhoto: Nepenthes CC4.0 International no changes made

Arabische OryxPhoto: Shankar s CC2.0 Generic no changes made

Voor de kust van Abu Dhabi ligt het eiland Sir Bani Yas, een natuurbeschermingsproject met vooral dieren van het Arabisch schiereiland, maar ook uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië, waaronder algazel, Indische antilope, Arabische of witte oryx, duingazelle, berggazelle, jachtluipaard, manenschaap of tedal, Kaapse klipdas of rotsklipdas, Arabische haas, kraagtrap en Abessijnse egel.

Bu Tinah, een kleine archipel voor de kust van Abu Dhabi, heeft een rijke natuurlijke habitat met koraal, zeegras, mangroves, flamingo's, dolfijnen, schildpadden en zeekoeien. Door deze unieke combinatie is Bu Tinah genomineerd als wereldnatuurwonder.

Witte tijger in de dierentuin van Abu DhabiPhoto: Pelican CC2.0 Generic no changes made

De dierentuin van Abu Dhabi heeft een internationale reputatie op het beschermen en fokken van bedreigde diersoorten, waaronder de in het wild uitgestorven algazel (ook wel sabelantilope of sabeloryx), de Arabische of witte oryx, de addax of Mendes-antilope, de woestijn- of zandkat, de witte tijger en de zeldzame Arabische luipaard.

Voor de kust van Abu Dhabi herbergt de zee een rijke verscheidenheid aan leven, waaronder tropische vissen, kwallen, koraal, de dugong of zeekoe, en haaien. Acht walvis- en zeven dolfijnsoorten zijn waargenomen in de wateren van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast ook schildpadsoorten als de onechte karetschildpad, de 'echte' karetschildpad en de groene zeeschildpad of soepschildpad. Algemeen voorkomende reptielen zijn de doornstaartagame, de zandadder, de zaagschubadder en de valse cobra. Een bijzonder dier, als een kangoeroe springend, is de jerboa of springmuis.

Recente studies hebben uitgewezen dat het aantal gespotte vogelsoorten ieder jaar weer toeneemt, waarschijnlijk als gevolg van de vele groen-activiteiten die in Abu Dhabi gestart worden. De Verenigde Arabische Emiraten liggen op een route voor trekvogels tussen Centraal-Azië en Oost-Afrika. Maar ook het meer Al Bathba, gelegen ten zuiden van Abu Dhabi-stad, vormt een rustplaats voor veel trekvogels. Abu Dhabi trekt dan ook steeds meer vogelaars en ornithologen aan, want er strijken vogels neer die in Europa of het Midden-Oosten niet vaak te zien zijn. Ongeveer 80 vogelsoorten broeden in Abu Dhabi, meer dan 350 soorten zijn trekvogels.

In juli 2019 werden er 398 vogelsoorten in Abu Dhabi geteld, waarvan achttien bedreigde soorten waren en dertien geïntroduceerde soorten.

zwanen, ganzen en eenden
grauwe ganskolgansdwerggans
knobbelzwaannijlganscasarca
bergeendcoromandeleendzomertaling
slobeendkrakeendsmient
wilde eendpijlstaartwintertaling
marmereendkrooneendtafeleend
witoogeendkuifeendtopper
fazantachtigen
Arabische woenstijnpatrijskwartelAziatische steenpatrijs
Barbarijse patrijszwarte frankolijngrijze frankolijn
flamingo's
flamingokleine flamingo
futen
fuutgeoorde fuutdodaars
duiven
rotsduifhoutduifzomertortel
oosterse tortelTurkse tortelpalmtortel
maskerduif
zandhoenders
witbuikzandhoenroodbuikzandhoen (foto)sahelzandhoen
Lichtensteins zandhoen
trappen
oostelijke kraagtrap
koekoeken
koekoekjacobijnkoekoekIndische koël
kuifkoekoek
nachtzwaluwen
nachtzwaluwEgyptische nachtzwaluwSykes' nachtzwaluw
gierzwaluwen
gierzwaluwalpengierzwaluwvale gierzwaluw
huisgierzwaluw
rallen, koeten en waterhoentjes
waterralkwartelkoningporseleinhoen
waterhoenmeerkoetgrijskoppurperkoet
witborstwaterhoenklein waterhoenkleinst waterhoen

RoodbuikzandhoenPhoto: Arun Thangaraj CC4.0 International no changes made

kraanvogels
kraanvogeljufferkraanvogel
grielen
grielgrote griel
kluten
kluutsteltkluut
scholeksters
scholekster
kieviten en plevieren
kievitsporenkievitIndische kievit
steppekievitwitstaartkievitzilverplevier
goudplevierAziatische goudplevierMongoolse plevier
woestijnplevierKaspische plevierherdersplevier
strandplevierbontbekplevierkleine plevier
morinelplevier
jacana's
waterfazant
strandlopers en snippen
wulpregenwulprosse grutto
gruttosteenlopergrote kanoet
kemphaanbreedbekstrandloperkrombekstrandloper
Temmincks strandlopertaigastrandloperroodkeelstrandloper
drieteenstrandloperbonte strandloperkleine strandloper
Bonapartes strandlopergestreepte strandloperbokje
houtsnipwatersnipstekelstaartsnip
terekruitergrote franjepootgrauwe franjepoot
rosse franjepootoeverloperwitgat
zwarte ruitergroenpootruiterkleine geelpootruiter
poelruiterbosruitertureluur
krabplevieren
krabplevier
renvogels en vorkstaartplevieren
renvogelvorkstaartplevieroosterse vorkstaartplevier
steppevorkstaartplevier
jagers
middelste jagerkleine jagerkleinste jager
meeuwen
dunbekmeeuwkokmeeuwdwergmeeuw
zwartkopmeeuwHemprichs meeuwreuzenzwartkopmeeuw
stormmeeuwPontische meeuwkleine mantelmeeuw
bonte sternbrilsterndwergstern
Saunders' dwergsternlachsternreuzenstern
zwarte sternwitvleugelsternwitwangstern
visdiefArabische sterngrote kuifstern
grote sternBengaalse stern

WoestijnplevierPhoto: Wouter van der Ham CC3.0 Unported no changes made

keerkringvogels
roodsnavelkeerkringvogel
zuidelijke stormvogeltjes
Wilsons stormvogeltje
ooievaars
ooievaarzwarte ooievaar
aalscholvers
grote aalscholverArabische aalscholver
reigers
roerdompwoudaapblauwe reiger
purperreigergrote zilverreigermiddelste zilverreiger
kleine zilverreigerwestelijke rifreigerkoereiger
ralreigerIndische ralreigermangrovereiger
kwak
ibissen en lepelaars
zwarte ibislepelaar
visarenden
visarend
havikachtigen
havikgrijze wouwaasgier
wespendiefAziatische wespendiefoorgier
vale gierslangenarendschreeuwarend
bastaardarenddwergarendsteppearend
keizerarendsteenarendhavikarend
bruine kiekendiefblauwe kiekendiefsteppekiekendief
grauwe kiekendiefshikrasperwer
zwarte wouwbuizerdarendbuizerd
kerkuilen
kerkuil
uilen
dwergooruilgestreepte dwergooruilwoestijnoehoe (foto)
steenuilransuilvelduil
hoppen
hop
bijeneters
bijeneterkleine groene bijenetergroene bijeneter
scharrelaars
scharrelaarIndische scharrelaar

WoestijnoehoePhoto: Tanaka Juuyoh CC2.0 Generic no changes made

ijsvogels
ijsvogelsmyrnaijsvogelwitkraagijsvogel
bonte ijsvogel
spechten
draaihals
valkachtigen
kleine torenvalktorenvalkamoerroodpootvalk
woestijnvalksmellekenboomvalk
lannervalksakervalkslechtvalk
papegaaien van de Oude Wereld
grote alexanderparkiethalsbandparkiet
klauwieren
grauwe klauwierTurkestaanse klauwierDaurische klauwier
bruine klauwierbruinrugklauwierlangstaartklauwier
klapeksterkleine klapekstermaskerklauwier
roodkopklauwier
wielewalen en vijgvogels
wielewaal
drongo's
grijze drongo
monarchen en waaierstaartvliegenvangers
Indiase paradijsmonarch
kraaiachtigen
huiskraaibruinnekraaf (foto)waaierstaartraaf
leeuweriken
witbandleeuwerikrosse woestijnleeuwerikwoestijnleeuwerik
zwartkruinvinkleeuwerikkortteenleeuwerikbergkalanderleeuwerik
kalanderleeuwerikkleine kortteenleeuwerikveldleeuwerik
kleine veldleeuwerikkuifleeuwerik
zwaluwen
oeverzwaluwbleke oeverzwaluwrotszwaluw
vale rotszwaluwboerenzwaluwroodkruinzwaluw
roodstuitzwaluwIndische klifzwaluwhuiszwaluw
Aziatische huiszwaluw
buulbuuls
roodbuikbuulbuulroodoorbuulbuulArabische buulbuul
witoorbuulbuul
Scotocercidae
maquiszanger

Bruinnekraaf Abu DhabiPhoto: Lip Kee Yap CC2.0 Generic no changes made

boszangers
fluiterbladkoningHumes bladkoning
bruine boszangerdwergtjiftjaffitis
tjiftjafgroene fitis
Acrocephalidae
kleine spotvogelSykes' spotvogeloostelijke vale spotvogel
grote vale spotvogelspotvogelzwartkoprietzanger
rietzangerveldrietzangerstruikrietzanger
bosrietzangerkleine karekietbasrakarekiet
grote karekietIndische karekiet
Locustellidae
krekelzangersnorsprinkhaanzanger
Cisticolidae
gestreepte prinia
zangers van de Oude Wereld
zwartkoptuinfluiterwoestijngrasmus
sperwergrasmuswoestijnbraamsluiperHumes braamsluiper
braamsluiperSylvia margelanicaoostelijke Orpheuszanger
Ménétriés' zwartkopgrasmus
Leiothrichidae
Arabische babbelaar (foto)
vliegenvangers
grauwe vliegenvangerzwarte waaierstaartrosse waaierstaart
roodborstPerzische roodborstNoordse nachtegaal
nachtegaalblauwborstblauwstaart
taigavliegenvangerkleine vliegenvangerbalkanvliegenvanger
bonte vliegenvangerEvermanns roodstaartgekraagde roodstaart
zwarte roodstaartrode rotslijsterblauwe rotslijster
paapjeroodborsttapuitAziatische roodborsttapuit
zwarte roodborsttapuitwitkruintapuitmonnikstapuit
Humes tapuittapuitrouwtapuit
picatatapuitbonte tapuitoostelijke blonde tapuit
roodstaarttapuitwoestijntapuitIzabeltapuit
lijsters
grote lijsterzanglijsterkoperwiek
merelkramsvogelbeflijster
zwartkeellijsterbruine lijster
spreeuwen
spreeuwlelspreeuwroze spreeuw
eksterspreeuwpagodespreeuwtreurmaina
oevermaina
honingzuigers
purperhoningzuiger

Arabische babbelaarPhoto: Unknown CC4.0 International no changes made

kwikstaarten en piepers
boomkwikstaartgrote gele kwikstaartgele kwikstaart
citroenkwikstaartwitte kwikstaartgrote pieper
langsnavelpieterMongoolse pieperduinpieper
graspieperboompieperSiberische boompieper
roodkeelpieperwaterpieperPacifische waterpieper
Hypocoliidae
zijdestaart
vinkachtigen
keeproodmuswoestijnvink
kneuputtersijs
gorzen
zwartkopgorsbruinkopgorsgrauwe gors
Stewarts gorssmyrnagorsortolaan
bruinkeelortolaangestreepte gorswilgengors
dwerggorsbosgors
mussen
huismusSpaanse musIndische rotsmus
bleke rotsmus
wevers en verwanten
Jacksons wevermanyarwever
prachtvinken
tijgervinkloodbekje (foto)muskaatvink

LoodbekjePhoto: Davidvraju CC4.0 International no changes made

Geschiedenis

Oudheid en middeleeuwen

Het emiraat Abu Dhabi is rijk aan archeologische vondsten, onder andere bij Jebel Hafeet in de buurt van Al Ayn en op het eiland Umm al Nar, die aantonen dat de eerste nederzettingen al in het 3e millennium v.Chr. op het grondgebied van het huidige emiraat gevestigd werden. De levensstijl van die eerste mensen was nomadisch met een sterke nadruk op veeteelt en visserij.

Heritage Village laat onder andere het leven van de bedoeïenen zienPhoto: Ljanderson977 in het publieke domein

15e tot en met de 19e eeuw

In 1515 werd het gebied rond Abu Dhabi bezet door de Portugezen vanwege de strategische ligging. Rond 1650 werden de Portugezen verdreven door de Ottomanen. De belangrijke Bani Yas-bedoeïenen leefden in die tijd in de Liwa-oase en was verdeeld in ca. 20 onderafdelingen, waarvan de Al Bu Falah-stam zich vanwege de vondst van vers water in 1793 vestigde op het eiland waar nu Abu Dhabi-stad ligt. Een van de families van Al Bu Falah was de Al Nahyan-familie, die tot nu toe de heersers over Abu Dhabi zou leveren.

Onder sjeik Zayed bin Khalifa ontwikkelde Abu Dhabi zich door de parelhandel, en in 1892 werd er een belangrijk verdrag gesloten tussen Abu Dhabi en Groot-Brittannië. De Britten waren zich zeer bewust van de strategische positie, onder andere om de piraterij te bestrijden, van Abu Dhabi ten opzichte van India en het Verre Oosten en wisten middels een verdrag de sjeikdommen nog sterker aan zich te binden waardoor de ze in feite een protectoraat van Groot-Brittannië werden. In 1820 waren deze sjeikdommen al samengegaan onder de naam Verdragsstaten of Verdragskust (Engels: Trucial States).

Zayed bin Khalifa (1840-1909)Photo: Briguy brn in het publieke domein

20e eeuw

Begin 20e eeuw kwam er echter een economische kink in de kabel, Japan's parelindustrie werd een geduchte concurrent voor Abu Dhabi en ook de economische depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw hakte er in. Daar kwam nog bij dat Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan in 1928 overleed en dat leverde een onzekere tijd op voor Abu Dhabi.

Sjeik Saqr bin Zayed l Nahyan was de derde heerser over Abu Dhabi. Hij was de broer van Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan, die van 1922 tot 1926 over Abu Dhabi heerste. Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan werd in 1928 doodgeschoten door sjeik Saqr bin Zayed Al Nahyan uit wraak over de dood van hun oudere broer sjeik Hamdan. Saqr bin Zayed Al Nahyan was ook de oom van Zayed bin Sultan Al Nahyan en Shakhbut bin Sultan Al Nahyan, die hem opvolgde nadat hij op nieuwjaarsdag 1928 vermoord werd door leden van de Al-Bu Shaar afdeling van de Al Manaseer groepering. Shakhbut bin Sultan Al Nahyan was heerser over Abu Dhabi van 1928 tot 1966 en werd opgevolgd door Zayed bin Sultan Al Nahyan, die tot ziijn dood op 2 november 2004 heerste en in 1968 de federatieve Verenigde Arabische Emiraten formeerde na een dreigement van Groot-Brittannië om zich uit de Golfregio terug te trekken.

Abu Dhabi Zayed bin Sultan Al Nahyan (1918-2004)Photo: Publiek domein

21e eeuw

Zayed bin Sultan Al Nahyan realiseerde zich echter dat hij de hulp van de Britten nodig had om de sterke positie van de Verenigde Arabische Emiraten in de olieindustrie intact te houden. Hij werd de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten en startte met zijn plannen voor de ontwikkeling van de Verenigde Arabische Emiraten, gesteund door de steeds maar toenemende inkomsten uit de olie-industrie. Zayed bin Sultan Al Nahyan werd daardoor uiteraard met name in zijn thuisemiraat Abu Dhabi populair en uitgeroepen tot 'Vader van de Natie'.

Na zijn dood in 2004 werd hij opgevolgd door zijn zoon sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan die naast heerser over Abu Dhabi ook president van de Verenigde Arabische Emiraten werd. Om niet geheel afhankelijk te zijn van de olie werden de oliewinsten door hem vooral geïnvesteerd in de toeristenindustrie, ca. 3 miljoen toeristen zouden er in 2015 richting Abu Dhabi moeten afreizen.

Abu Dhabi Khalifa Zayed bin Sultan Al NahyanPhoto: Imre Solt CC 3.0 Unported no changes made

Sinds 5 januari 2006 is Mohammed bin Rashid Al Maktoum regeringsleider en vice-president.

Head of Government Mohammed bin Rashid Al Maktoum Abu DhabiPhoto: World Economic Forum CC2.0 Generic no changes made

Op 24 januari 2014 werd Khalifa bin Zayed Al Nahyan getroffen door een hersenbloeding, maar zou na een operatie stabiel zijn. Berichten over zijn gezondheid op social media werden daarna door de voorlichtingsdienst afgedaan als geruchten.

Logo Etihad AirwaysPhoto: Publiek domein

In oktober 2014 werd bekend dat Lufthansa zou stoppen met vluchten tussen financieel centrum Frankfurt en Abu Dhabi. Lufthansa kon de concurrentiestrijd tussen het staatsbedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Airways, niet bolwerken; de verbinding tussen de twee steden was voor Lufthansa niet meer rendabel, onder andere vanwege de oneerlijke concurrentie volgens Lufthansa. Zie verder ook de geschiedenis van de Verenigde Arabische emiraten.

In november 2017 opent het Louvre in Abu Dhabi haar deuren, het is een zustermuseum van het Louvre in Parijs.

In februari 2019 bezoekt paus Franciscus Abu Dhabi en houd een openluchtmis voor 180.000 gelovigen, een unicum in een land waar de Islam staatsgodsdienst is.

Bevolking

Abu Dhabi studentenPhoto: Firas Elayan CC4.0 International no changes made

Volgens een telling in 2020 heeft het emiraat Abu Dhabi ongeveer 3 miljoen inwoners, maar is slechts 30% van de oppervlakte van Abu Dhabi bewoond. Abu Dhabi-stad en omgeving telt ca. 1,4 miljoen inwoners, de tweede stad van het emiraat is Al Ayn met ca. 600.000 inwoners en Al Gharbia met ca. 250.000 inwoners. Abu Dhabi-stad is na Dubai de grootste stad van de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwege de zware klimatologische omstandigheden wonen er weinig mensen buiten de steden, slechts 12% van de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten woont in dorpen of in compounds voor expats. De bevolking van Abu Dhabi is in nauwelijks vijftig jaar tijd explosief toegenomen, van ongeveer 90.000 inwoners in 1960 tot bijna 3 miljoen op dit moment.

De bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten telt ongeveer 150 nationaliteiten. Het merendeel van de inwoners van Abu Dhabi (ca. 80%) bestaat dan ook uit expats en gastarbeiders uit Azië, Afrika, Australië, Europa en Noord-Amerika, maar ook illegalen, voornamelijk uit Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan en Bangladesh.

Abu Dhabi buitenlandse bouwvakkers rusten uit
Photo: Piotr Zarobciewicz CC3.0 Unported no changes made

Van de niet-Golf-Arabieren, vaak met een hoge opleiding, in tegenstelling tot de andere Aziatische buitenlanders, komen de meeste uit de landen Egypte, Syrië, Palestina, Libanon, Jordanië en Algerije. De meerderheid van de westerse buitenlanders komt uit Engeland, de rest komt uit landen als de Verenigde Staten, Australië, Ierland, Nieuw-Zeeland, Schotland en Canada.

Uniek voor de Verenigde Arabische Emiraten in het algemeen en dus ook voor Abu Dhabi is de zeer opmerkelijke bevolkingssamenstelling met twee keer zoveel mannen als vrouwen, met name onder de werkende bevolking van 15-65 jaar, waar 70% van de bevolking toe behoort. De verhouding tussen autochtonen is ongeveer 50/50, onder de expats en gastarbeiders is 72% van het mannelijk en 28% van het vrouwelijk geslacht.

Verdeling bevolking over de verschillende emiraten:

Abu Dhabi34%
Dubai32%
Sharjah19%
Ajman5%
Ras Al Khaimah5%
Fujairah3%
Umm Al Quwain1%

Taal

Arabisch is de officiële taal van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast wordt er ondermeer Farsi, Engels, Hindi en Urdu gesproken door de diverse immigrantengroepen. De handelstaal is officieel natuurlijk ook het Arabisch, maar het Engels is zo wijdverbreid en ingeburgerd, dat men jaren handel kan drijven zonder ook maar één woord Arabisch te spreken. De meeste verkeersborden, winkelnamen en bijvoorbeeld restaurantmenu's zijn tweetalig.

ArabischPhoto: Serg!o publiek domein

Enkele uitspraakregels van het Arabisch:

Er bestaat geen vaste Nederlandse schrijfwijze voor Arabische woorden. De namen worden geschreven zoals ze uitgesproken worden. Aqaba kan dus net zo goed als Akaba gespeld worden.

Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven en bestaat uit 28 medeklinkers. Klinkers worden niet geschreven en daardoor ontstaan er verschillende Latijnse schrijfwijzen voor één-en-hetzelfde woord. Arabische cijfers worden van links naar rechts geschreven.

Enkele woorden en zinnen:

NederlandsArabisch
Eenwahed, vrouwelijk: wahda
Tweeetnen
Drietalata
Tien‘ashra
Honderdmeyya
Duizend‘alf
Zondagyom el had
Woensdagyom el ’arba’
Ja‘aywa
Neela’
Zomersef
Wintersheta
Waar is het hotel?fen el fondok?
Hoe laat is het?essa’a kam?
Hoe heet u?‘esm-ak ‘ak? (man)
Hoe heet u?‘esm-ek ‘eh? (vrouw)
Hebt u wisselgeld?‘andokom fakka?

Arabische namen hebben een geformaliseerde structuur die al van oudsher de familie en de stam aangeeft. Namen stammen meestal af van een belangrijk persoon in de koran of van een stamnaam. Hierna volgt het woord 'bin' (zoon van) voor een jongen en 'bint' (dochter van) voor een meisje, en daarna de naam van de vader van het kind. Het laatste gedeelte van de naam geeft een indicatie van de stamnaam of de familienaam. Belangrijke families hebben er het woordje 'Al', dat 'de' betekent, voor staan. Zo heet de president van de Verenigde Arabische Emiraten volledig 'Khalifa bin Zayed Al Nahyan'. Abu Dhabi betekent 'vader van de gazelle'.

Godsdienst

Koran in Arabisch schriftPhoto: Publiek domein

De daden en woorden van de profeet Mohammed zorgden er in de 7e eeuw op het Arabische schiereiland voor dat de islam zich snel verbreidde. Mohammed zou bezocht zijn door de aartsengel Gabriël, die hem het heilige woord van Allah (God) plechtig voorlas. Deze woorden van Allah werden op geschrift gezet en dat kennen wij nu als de Koran. Mohammed was de laatste van een serie profeten, onder andere Adam, Noach, Abraham, Mozes en Jezus, die door Allah naar de aarde was gestuurd. De woorden van Mohammed namen dan ook de plaats in van de woorden van alle voorgaande profeten en in de Koran staat dan ook hoe de mensen zouden moeten leven. De boodschap van Mohammed verbreidde zich snel en bereikte uiteindelijk in het westen de Atlantische kust en in het oosten de afgelegen eilanden van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld.

De islam is gebaseerd op vijf 'zuilen', die structuur zouden moeten geven aan het dagelijkse leven van moslims. De eerste zuil (shahadah) is de islamitische getuigenis 'er is geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet'. De tweede zuil (salat) is de plicht om vijfmaal per dag te bidden in de richting van Mekka. De derde zuil (zakat) is het geven van aalmoezen, in de Verenigde Arabische Emiraten wordt 10% van het vermogen als belasting geheven. De vierde zuil (saum) is de vastenmaand ramadan, waarbij tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten en gedronken mag worden. De vijfde zuil (hadj) is de bedevaart naar Mekka, die minstens éénmaal in het leven van een moslim volbracht moet worden.

De twee grote stromingen in de islam zijn het sjiisme en het soennisme. Deze tweedeling ontstond vrijwel meteen na de dood van de pfofeet Mohammed in 632 n.Chr. en gaat over de opvolging van Mohammed. Soennieten vinden dat Mohammed geen opvolger benoemd had en maakten daarom zelf een keuze uit de twee schoonvaders van Mohammed, en de keuze viel op Aboe Bakr, de vader van Mohammeds favoriete vrouw Aisjah. Sjieten vinden dat Mohammed wel degelijk een opvolger had aangewezen, namelijk de man van Mohammed dochter Fatima, en dus zijn schoonzoon, Ali ibn Abi Talib. Ali werd vermoord en zijn volgelingen eisten dat zijn nakomelingen hem zouden opvolgen. Volgens de soennieten kan iedereen leider van de moslimwereld worden indien hij toeziet op de juiste uitoefening en uitleg van de regels van de islam. Sjiieten leven vooral in Iran, Zuid-Irak, Koeweit en als minderheid in landen als India, Pakistan, Libanon en een aantal Golfstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten. Soennieten, sowieso ca. 85% van alle moslims, leven vooral in landen als Saoedi-Arabië, Pakistan, Afghanistan, Indonesië en veel landen in het Midden-Oosten.

Mekka wordt als bedevaartplaats altijd druk bezochtPhoto: Muhammad Mahdi Karim CC2.5 Generic no changes made

Volgens Artikel 7 van de voorlopige grondwet van de VAE is de islam de officiële staatsgodsdienst van de VAE. De overheid subsidieert bijna 95% van moskeeën en betaald de imams. Ongeveer 5% van de moskeeën zijn volledig prive, en een aantal moskeeën krijgen grote particuliere schenkingen. Ongeveer 75% van de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten zijn soennitische moslims.

Dubai heeft ook grote christen-, hindoe-, sikh-, boeddhisten- en andere religieuze minderheden. Abu Dhabi heeft een bloeiende christelijke gemeenschap. Niet-islamitische groepen kunnen over eigen gebedshuizen beschikken, waar ze hun godsdienst vrij uit kunnen oefenen. De distributie van religieuze literatuur is echter ten strengste verboden op straffe van strafrechtelijke vervolging, opsluiting en uitzetting.

De Sjeik Zayed-moskee is de op zeven na grootste moskee ter wereld (ca. 22.000 m2), de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en kan 40.000 moslims herbergen, maar ook niet-moslims zijn op bepaalde tijden welkom. De moskee herbergt het grootste, in Iran gemaakte, tapijt ter wereld (5.627 m2), de grootste kandelaar ter wereld (diameter 10 m, hoogte 15 m, gewicht 12.000 kg), 28 soorten marmer, 82 koepels en vier minaretten, waarvan de twee grootste 115 meter hoog zijn. De moskee is genoemd naar de stichter en eerste president sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, die ook in het in 2005 voltooide en geopende gebouw begraven ligt.

Sjeik Zayed-moskeePhoto: Starbust 245 CC4.0 Internationaal no changes made

In 1992 ontdekte men op Sir Bani Yas Island de resten van het enige christelijke klooster in de Verenigde Arabische Emiraten. Archeologen schatten in dat het klooster rond het jaar 600 is gebouwd, maar al in ca. 750 weer werd verlaten.

Samenleving

Staatsinrichting

Wapen van Abu DhabiPhoto: Publiek domein

Het staatshoofd van Abu Dhabi is het federale staatshoofd van de VAE. Hij zit de Supreme Council voor die is samengesteld uit de staatshoofden van de zeven emiraten en die krachtens de in 1996 definitief aangenomen, uit 1971 daterende grondwet, het hoogste gezagsorgaan van de federatie is. Het zwaartepunt van de macht berust in Abu Dhabi. Het land kent sinds 2004 twee vrouwelijke ministers: voor economische zaken en voor sociale zaken.

Op federaal niveau wordt het regeringsbeleid eveneens in grote mate beïnvloed door de heerser van Abu Dhabi en zijn familie. Vooral buitenlandse politiek en onderwijs zijn federale aangelegenheden. Veel van de andere beleidsterreinen kennen een gedeelde verantwoordelijkheid. De federale ministerraad bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende emiraten. Dit geldt ook voor het Hooggerechtshof en de Federale Nationale Raad (FNC). De functionarissen worden benoemd door de lokale gezagsdragers. Abu Dhabi-stad is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Politiek

De Verenigde Arabische Emiraten is een land waar islam en Arabische identiteit op de voorgrond staan. Het land is echter wars van fundamentalisme en probeert een tolerante en liberale samenleving tot stand te brengen. Het mag op het persoonlijk conto van president Sheikh Zayed worden geschreven, dat de federatie politiek bijeen is gebleven en een economisch succes is geworden.

Traditioneel is er sprake van zware politieke concurrentie tussen de verschillende tribale samenlevingen, terwijl de economische verschillen tussen het olierijke Abu Dhabi en de kleinere afhankelijke emiraten de laatste decennia slechts zijn gegroeid. Momenteel is er echter een tendens waarneembaar die wijst op verdere economische en ook politieke integratie. De actuele politieke situatie is beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

In 1976 werd de eerste universiteit van Abu Dhabi niet in Abu Dhabi-stad geopend, maar in Al Ayn. Het eerste jaar studeerden er aan de United Arab Emirates University ca. 500 studenten in vier faculteiten. In 2014 was het aantal emirati en internationale studenten gegroeid naar 14.000 en het aantal faculteiten bedraagt nu negen. Van die 14.000 is het overgrote deel vrouw, veel mannelijke studenten studeren namelijk in het buitenland.

Sinds 1976 zijn er nog verschillende universiteiten bijgekomen, waaronder de Abu Dhabi University, de Zayed University, de Paris-Sorbonne University Abu Dhabi en de New York University Abu Dhabi.

Logo Abu Dhabi UniversityPhoto: Publiek domein

In februari 2015 werd bekendgemaakt dat er twee universiteiten uit Abu Dhabi staan in de nieuwe ranglijst van beste universiteiten in de Arabische wereld. De United Arab Emirates University stond op de 11e plaats, het Petroleum Institute Abu Dhabi op de 20e plaats.

Expats met schoolgaande kinderen kunnen kiezen uit vele privé-scholen. Veel bedrijven betalen de hoge kosten en reserveren op voorhand al plaatsen in deze scholen voor toekomstige expats. Arabische taal is verplicht en moslimleerlingen worden geacht om islamlessen te volgen. Aan kinderdagverblijven (nurseries en pre-schools) is geen gebrek, met name voor kinderen van 12-24 maanden tot 5 jaar. Op sommige nurseries kunnen baby's vanaf drie maanden oud terecht.

Openbare scholen zijn in de Verenigde Arabische Emiraten over het algemeen van een veel lagere kwaliteit dan de privé-scholen. In een rapport uit 2007 bleek dat van de 750 scholen ca. 60% kwalitatief ver onder de maat was. Een van de grootste klachten waren dat er nauwelijks mogelijkheden waren om fatsoenlijke gymlessen te geven. Scholen die vóór 2000 gebouwd waren, hadden totaal geen faciliteiten. Veel schoolgebouwen zijn al meer dan dertig jaar oud en moeten of vervangen of grondig opgeknapt worden.

De Nederlandse Vereniging Abu Dhabi (NVAD) is in 1982 opgericht om de contacten tussen de Nederlanders die in Abu Dhabi verblijven, te bevorderen. Er worden vele activiteiten, waaronder oer-Hollandse als Sint-Maarten en Sinterklaas, georganiseerd.

Valkerij

Jonge valkenier in Abu DhabiPhoto: TaniaRudenskykh CC4.0 International no changes made

Valkerij is het jagen met jachtvogels, met name valken, op andere dieren. Deze bijzondere manier van jagen wordt in de Verenigde Arabische Emiraten al eeuwenlang beoefend, en is tegenwoordig meer een sport dan een mogelijkheid om voedsel te verzamelen. De natuurlijke prooidieren voor valken zijn konijnen, vogels en andere kleine woestijndieren. Valken kunnen op markten gekocht worden of gevangen worden als ze naar het zuiden trekken om te overwinteren. Het is de kunst om de valk aan te leren om de gedode prooi naar de jager te brengen. De valkerij als sport wordt vooral beoefend in de wat koelere periode, van begin oktober tot eind maart.

De bijna mythische status van de valk in de Arabische cultuur wordt bevestigd door de aanwezigheid sinds 1999 van de grootste valkenkliniek ter wereld, waar gewonde of zieke 'patiënten' uit de hele regio behandeld worden. In de eerste veertien jaar van het bestaan van de kliniek werden er 67.000 valken behandeld, waarvan veel uit de Verenigde Arabische Emiraten maar ook steeds meer uit landen als Saoedi-Arabië, Qatar, Koeweit en Bahrein. Hier is ook een valkenmuseum te bezichtigen.

Parelduiken

Parelduiken was in de 19e eeuw, tot de vondst van de olie, een belangrijke economische activiteit in de Verenigde Arabische Emiraten en dus ook in Abu Dhabi. Toch was men, ondanks de inkomsten, bevreesd als het parelduikseizoen weer begon, want er was weinig romantiek te vinden, het was een keihard bestaan. Het seizoen begon namelijk in de gloeiend hete zomer, want het warme zeewater in die periode zorgde ervoor dat haaien en andere grote roofvissen zich niet zo gauw aan de duikers vergrepen, die houden meer van wat kouder, visrijker water. Ook had men last van giftige kwallen en een werkdag duurde al gauw twaalf uur, met slechts korte pauzes.

Eind 19e eeuw had Abu Dhabi meer dan 400 boten, de grootste vloot van de zogenaamde Verdragsstaten, de sjeikdommen die later de Verenigde Arabische Emiraten zouden vormen. Sharjah had er in die tijd 360, Dubai 335, Umm Al-Quwain 70, Ras Al-Khaimah 57 en Ajman 40. De kleine boten, eigenlijk geschikt voor slechts zes of zeven duikers, waren aan het begin van het seizoen overbevolkt tot wel 20 personen en ook nog eens beladen met proviand voor minstens vier maanden, want zolang bleven de duikers op zee.

Economie

Algemeen

De VAE hebben van de landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) na Saoedi-Arabië de grootste economie. Het BNP bedraagt ongeveer een derde van dat van Saoedi-Arabië en het vijfvoudige van Qatar. Doordat de VAE de olie-industrie niet heeft genationaliseerd, profiteert het land van de nieuwste technologieën die bij de multinationale oliemaatschappijen worden ontwikkeld. De VAE is in sterke mate afhankelijk van de olie-inkomsten, zodat het huidige economische beleid is gericht op diversificatie en privatisering. Tevens probeert de overheid werkgelegenheid te scheppen voor de groeiende autochtone bevolking (emiratisering). Het bevorderen van werkgelegenheid in de private sector en het beperken van het aantal buitenlandse gastarbeiders spelen daarbij een belangrijke rol.

Abu Dhabi exportPhoto: Alexander Simoes Cesar Hidalgo, et. al CC 3.0 Unported no changes made

Olie

In 1958 werd er in het emiraat Abu Dhabi, in het olieveld Umm Shaif, voor het eerst olie ontdekt en in 1959 volgde het on-shore-veld Murban no. 3. In 1962 werd het Bu Hasa-veld ontdekt en vanaf die tijd werd de olie geëxporteerd. In 1965 werd het Zakum offshore-veld ontdekt. Naast de al genoemde olievelden zijn op dit moment de belangrijkste onshore velden Asab, Sahil en Shah, en offshore al-Bunduq en Abu al-Bukhoosh.

Vrijhandel

Het emiraat Abu Dhabi is goed voor ongeveer tweederde van de totale economie van de Verenigde Arabische Emiraten, ca. 400 miljard dollar. In Abu Dhabi-stad zijn naast de Abu Dhabi Securities Exchange (aandelenbeurs) en de Central Bank of the United Arab Emirates ook veel hoofdkantoren van grote internationale bedrijven en multinationals gevestigd.

Abu Dhabi financieel centrumPhoto: Ian Pudsey CC3.0 Unported no changes made

Het valutaverkeer is vrij en afgezien van een standaard invoertarief van 4% bestaan nauwelijks handelsbeperkingen. De meeste buitenlandse bedrijven kiezen Dubai als hun regionaal centrum. Er vindt een groot aantal vakbeurzen plaats. De Jebel Ali Free Zone heeft zich enorm uitgebreid van circa 200 vestigingen in 1991 tot ongeveer 1000 bedrijven op dit moment, inclusief een vijftal Nederlandse). In deze Free Zone is 100% eigendom voor buitenlandse firma's mogelijk, waar dit in de VAE beperkt is tot 49%.

De belangrijke uitdagingen op lange termijn zijn de afhankelijkheid van olie, het grote aantal buitenlandse arbeidskrachten en de groeiende inflatiedruk. Het strategisch plan van de VAE voor de komende jaren is gericht op diversificatie, met name toerisme en financiële dienstverlening wordt steeds belangrijker, en het creëren van meer mogelijkheden voor haar onderdanen door een betere opleiding en meer werkgelegenheid in de particuliere sector.

Maquette van de dependance van het Guggenheim-museumPhoto: Asy arch CC3.0 Unported no changes made

Toerisme

Abu Dhabi is in tegenstelling tot Dubai nog lang geen massale toeristische bestemming, bezoekers zijn vooral zakenlieden. Om meer toeristen te trekken wil Abu Dhabi op het eiland Saadiyat twee ware toeristenmagneten creëren, namelijk dependances van het Guggenheim Museum en het Louvre. In 2007 gerenommeerde financiële tijdschrift Fortune Abu Dhabi-stad uit tot de rijkste stad ter wereld.

Abu Dhabi International AirportPhoto: Rizwan Ullah Wazir CC.0 Unported no changes made

Verkeer

Abu Dhabi International Airport is een van de snelst groeiende luchthavens ter wereld qua passagiers, nieuwe luchtvaartmaatschappijen en infrastructuur. In 2017 vlogen 41 maatschappijen naar 90 steden in 54 landen op alle continenten. Op dat moment konden alleen Dubai International Airport, Johannesburg Airport en Hamad International Airport (Qatar), daar aan tippen. In 2013 verwerkte de luchthaven ongeveer 16,5 miljoen reizigers. Abu Dhabi International Airport dient als overstapluchthaven (hub) voor Etihad Airways. In 2018 staat de opening gepland van het nieuwe Midfied Teminal Complex met een capaciteit van uiteindelijk 30-40 miljoen reizigers.

Diverse steden

De economie van de grote Liwa Oase is grotendeels afhankelijk van dadelpalmen en toerisme. Er staan nu al verschillende hotels, waarvan Liwa Rest House bedoeld is voor zakenlieden en ambtenaren. Historisch gezien waren visvangst, het bouwen van dhows, houten vissersboten, en parelduiken de belangrijkste economische activiteiten in de Verenigde Arabische Emiraten.

Al Ruwais is een stad die op zo'n 240 km ten westen van Abu Dhabi-stad in de woestijn ligt. Het Ruwais industriële en huizencomplex is met vele miljoenen oliedollars in de jaren '70 en begin jaren '80 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) en draagt nu in aanzienlijke mate bij aan de economie van de Verenigde Arabische Emiraten. Het complex werd in 1982 officieel geopend door sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, de latere president van de Verenigde Arabische Emiraten, heerser over het emiraat Abu Dhabi en de visionair achter de opmerkelijke ontwikkeling en rijkdom van Abu Dhabi. De werknemers en hun familie wonen in prima huizen gelegen in een prachtige omgeving. Het complex heeft eigen winkels, scholen, banken, moskeeën, sportfaciliteiten en een ziekenhuis. In Al Batteen, een van de duurste wijken van Abu Dhabi-stad, is nog een dhow-scheepswerf gevestigd waar traditionele houten dhows gebouwd worden.

Kamelenmarkt Al Ayn Abu DhabiPhoto: Jon Connell CC2.0 Generic no changes made

De tweede stad van Abu Dhabi, Al Ayn, is het landbouwkundige centrum van Abu Dhabi. Dat hier vruchtbare grond voorhanden is, komt door de ca. 200 natuurlijke bronnen die hier onder de grond te vinden zijn. Net ten zuiden van Al Ayn is de grootste kamelen- en dromedarissenmarkt van de Verenigde Arabische Emiraten te vinden.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Abu Dhabi CornichePhoto: Aravind Sivaraj CC3.0 Unported no changes made

Hoewel het een tijd geduurd heeft voordat Abu Dhabi wat meer uit de schaduw van goede buur Dubai trad, timmert de stad en het hele emiraat nu zodanig hard aan de weg dat het zich in relatief korte tijd heeft ontwikkeld tot een van de topplaatsen in de regio om te bezoeken, zowel voor de toerist als voor de zakenman. Het binnenhalen van enkele topsportevenementen en grote congressen heeft daar zeker aan bijgedragen.

Ook de steeds veranderende skyline, grote hotels, enorme winkelgebieden, intrigerende nieuwe gebouwen, bijna altijd zon en de steeds belangrijkere positie van Abu Dhabi International Airport, niet alleen in de regio maar ook wereldwijd gezien, dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van Abu Dhabi.

Abu Dhabi Saadiyat IslandPhoto: Imre Solt CC3.0 Unported no changes made

Abu Dhabi is zich op alle gebieden aan het markeren als een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in de Verenigde-Arabische-Emiraten door een fantastische infrastructuur en interessante bezienswaardigheden. Soeks, forten, lokale restaurantjes en fraaie natuurgebieden vormen een mooi contrast met alle nieuwe ontwikkelingen en bouwplannen, zelfs voor het aanleggen van artificiële eilanden als Saadiyat Island schrikt men niet terug. Ook de kunst-, sport- en cultuurscene laat steeds meer van zich horen met galerieën en musea die niet alleen bekende lokale kunstenaars een podium geven om zich te laten zien, maar ook vele buitenlandse toppers komen graag naar Abu Dhabi. De verwachting is dat op het 27 km2 grote Saadiyat Island (145.000 inwoners) in 2015 het Louvre Abu Dhabi, in 2016 het Zayed National Museum en in 2017 het grootste Guggenheim-museum ter wereld geopend zal worden, het Guggenhem Abu Dhabi. Verder kan men indrukwekkende woestijntrips maken, overnachten in de bergen en al duikend en snorkelend genieten van de onderwaterwereld.

Ferrari WorldPhoto: Alberto-g-rovi CC3.0 Unported no changes made

Bijzonder is ook Ferrari World Abu Dhabi, 's werelds grootste indoor themapark met onder andere een rollercoaster die een topsnelheid heeft van 240 km per uur. Op Yas Island ligt het Yas Marina Circuit, dat 1 miljard euro gekost heeft en daarmee het duurste F1-circuit ter wereld is. Sinds 2009 worden hier Formule 1 wedstrijden gereden.


Yas Marina Circuit
Photo: Planet Labs, Inc. CC4.0 International no changes made

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

ABU DHABI LINKS

Advertenties
• Abu Dhabi Vliegtickets.nl
• Abu Dhabi Tui Reizen
• Djoser Rondreis Abu Dhabi
• Abu Dhabi Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Abu Dhabi
• Boeken, ook tweedehands, over ABU DHABI bij Bol.com

Nuttige links

Abu Dhabi Reisstart (N+E)
Abu Dhabi Startnederland (N)
Startpagina Abu Dhabi (N)