Landenweb.nl

ABU DHABI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Abu Dhabi
  Oppervlakte  67.340 km²
  Inwoners  ca. 1,512,000
  (2021)
  Munteenheid  VAE-Dirham
  (AED)
  Tijdsverschil  +3
  Web  .ae
  Code.  ARE
  Tel.  +971

To read about ABU DHABI in English - click here

Naar Abu Dhabi met Sunweb

Geografie en Landschap

Geografie

advertentie

Satellietfoto Abu DhabiPhoto: Publiek domein
Abu Dhabi is een emiraat en behoort tot de Verenigde Arabische Emiraten, samen met de emiraten Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah en Umm Al Quwain. Ten zuiden van Abu Dhabi ligt Saoedi-Arabië en in het oosten grenst het aan Oman. Het emiraat grenst in het noordoosten aan het emiraat Dubai en in het noorden aan de Perzische Golf.

Abu Dhabi is veruit de grootste van de zeven emiraten of stadstaten. Het emiraat heeft een oppervlakte van 67.340 km², dat is ongeveer 80% van de oppervlakte van de totale Verenigde Arabische Emiraten. De kustlijn, die loopt van de oostgrens van Dubai tot de westgrens van Saoedi-Arabië, is ongeveer 400 km lang.

advertentie

Skyline Abu Dhabi
Photo: FritzDaCat CC3.0 Unported no changes made
De hoofdstad Abu Dhabi, tevens hoofdstad van het gelijknamige emiraat en van de Verenigde Arabische Emiraten, ligt op een klein T-vormig eiland (102 km²) in de Perzische Golf en is met het vasteland van de Verenigde Arabische Emiraten verbonden door twee lange bruggen, de Maqta en de Musaffah.

Bijna 200, meestal onbewoonde eilanden voor de kust van Abu Dhabi, vaak beschermde natuurgebieden vanwege de aanwezigheid van bedreigde vogelsoorten, vallen binnen het territorium van het emiraat. Das Island, de thuisbasis van een van de grootste offshore-olievelden, ligt 170 kilometer ten noordwesten van de stad Abu Dhabi, Mumbraz en Bani Yas liggen ongeveer 180 kilometer ten westen van de hoofdstad. Eveneens ten westen van Abu Dhabi stad ligt de kleine archipel Desert Islands met Sir Bani Yas als hoofdeiland. Andere eilanden zijn Lulu (kunstmatig eiland), Al Futaisi, Horseshoe, Cut en Bahraini en Dalma, een vruchtbaar eiland, ooit een van de belangrijkste parelduikcentra en een van de oudste plaatsen van de dadelpalmcultuur.

advertentie

Landschap

advertentie

Liwa oase, Abu DhabiPhoto: Publiek domein

Woestijngebied beslaat 70 procent van het landoppervlak van Abu Dhabi. De Rub-al-Khali-woestijn, of het "Lege Kwartier", beslaat een groot deel van Abu Dhabi en delen van Oman, Jemen en Saoedi-Arabië. Met een totale oppervlakte van ongeveer 650.000 km² is het de grootste zandwoestijn en ook een van de droogste woestijnen ter wereld.

In de Rub-al-Khali-woestijn, 100 km ten zuiden van de Perzische Golf en 150 km van Abu Dhabi, ligt de grote Liwa Oase. In deze boogvormige keten van ongeveer 50 oasedorpen liggen de meest zuidelijk gelegen plaatsen van Abu Dhabi en de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Muzayri de belangrijkste is.

advertentie

Moreeb zandduin, Abu DhabiPhoto: Zamir in het publieke domein

Bij het prachtige, Royal Emirates Palace hotel, ligt een 1,3 km lang zandstrand met wit zand geïmporteerd uit Algerije. Vlakbij de oase ligt de 1.600 meter lange zandduin Moreeb, die ongeveer 300 meter hoog is en daarmee een van de hoogste ter wereld. Even ten zuiden van Al Ayn ligt de hoogste berg van Abu Dhabi en een van de hoogste bergen van de Verenigde Arabische Emiraten, Jebel Hafeet (1249 m).

Voor de kust van Abu Dhabi, waar zich veel koraalriffen bevinden, wordt veel geïnvesteerd in het eiland Saadiyat, dat 150.000 mensen moet huisvesten en het culturele centrum van Abu Dhabi moet worden, met onder meer het Abu Dhabi Louvre en het Abu Dhabi Guggenheim.

Langs de kust, ten westen van de stad Abu Dhabi, bevinden zich uitgestrekte zoutvlaktes, de "sabkhas". De grote olievelden liggen meer dan 200 km landinwaarts van Abu Dhabi.

advertentie

ABU DHABI LINKS

Advertenties
• Naar Abu Dhabi met Sunweb
• Abu Dhabi Tui Reizen
• Djoser Rondreis Abu Dhabi
• Hotels Trivago
• Auto huren in Abu dhabi
• Abu Dhabi Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over ABU DHABI bij Bol.com

Nuttige links

Abu Dhabi Startnederland (N)
Startpagina Abu Dhabi (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems