ABU DHABI   
To read about ABU DHABI in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalArabisch
   HoofdstadAbu Dhabi
   Oppervlakte67.340 km²
   Inwonersca. 1.452.057 (mei 2019)
   MunteenheidVAE-Dirham (AED)
   Tijdsverschil+3
   Web | Code | Tel..ae | ARE | +971

Algemeen

Abu Dhabi: Satellite photoFoto:publiek domein

Abu Dhabi is een emiraat en behoort tot de Verenigde-Arabische-Emiraten, samen met de emiraten Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah en Umm Al Quwain. Ten zuiden van Abu Dhabi ligt Saoedi-Arabië en ten oosten Oman. Het emiraat grenst in het noordoosten aan het emiraat Dubai en in het noorden aan de Perzische Golf.

Abu Dhabi is veruit het grootste van de zeven emiraten of stadstaten. Het emiraat heeft een oppervlakte van 67.340 km², beslaat daarmee ongeveer 80% van de oppervlakte van de totale Verenigde Arabische Emiraten en is bijna twee keer zo groot als België. De kustlijn, die loopt vanaf de oostelijke grens van Dubai tot aan de westelijke grens van Saoedi-Arabië, is ca. 400 km lang.

Abu Dhabi Skylinefoto: FritzDaCat, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (no changes made)

De hoofdstad Abu Dhabi, tevens hoofdstad van het gelijknamige emiraat en van de Verenigde Arabische Emiraten, ligt op een klein t-vormig eiland (102 km²) in de Perzische Golf en is gekoppeld aan het vasteland van de Verenigde Arabische Emiraten door twee lange bruggen, de Maqta en de Musaffah.

Bijna 200, veelal onbewoonde eilanden voor de kust van Abu Dhabi, vaak beschermde natuurgebieden door de aanwezigheid van bedreigde vogelsoorten, vallen onder het grondgebied van het emiraat. Het eiland Das, waar zich een van de grootste offshore olievelden bevindt, ligt op 170 kilometer ten noordwesten van Abu Dhabi-stad, Mumbraz en de Bani Yas liggen ongeveer 180 kilometer ten westen van de hoofdstad. Eveneens ten westen van Abu Dhabi-stad ligt de kleine eilandengroep Desert Islands met als belangrijkste eiland Sir Bani Yas. Andere eilanden zijn Lulu (kunstmatig eiland), Al Futaisi, Horseshoe, Cut en Bahraini en Dalma, een vruchtbaar eiland, ooit een van de belangrijkste parelduikcentra en een van de oudste vindplaatsen van de dadelpalmcultuur.

Landschap

Liwa oase Abu DhabiFoto:Publiek domein

Woestijngebied beslaat 70 procent van het landoppervlak van Abu Dhabi. De Rub-al-Khali-woestijn of het 'Lege Kwartier', beslaat een groot deel van Abu Dhabi en gedeeltes van Oman, Jemen en Saoedi-Arabië. Het is met een totale oppervlakte van ca. 650.000 km2 de grootste zandwoestijn en bovendien ook een van de droogste woestijnen ter wereld.

In de Rub-al-Khali-woestijn, 100 km ten zuiden van de Perzische Golf en 150 km van Abu Dhabi, ligt de grote Liwa Oase. In deze boogvormige keten van ca. 50 oasedorpen liggen de meest zuidelijk gelegen plaatsen van Abu Dhabi en de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Muzayri de belangrijkste is.

Landscape Abu Dhabi: Moreeb-dune Foto:Zamir in het publieke domein

Bij het prachtige, paleisachtige hotel Emirates Palace ligt een 1,3 km lang zandstrand met witte zand geïmporteerd uit Algerije. Vlakbij de oase ligt de 1600 meter lange Moreeb-zandduin, ca. 300 meter hoog en daarmee een van de hoogste ter wereld. Net ten zuiden van Al Ayn ligt de hoogste berg van Abu Dhabi en een van de hoogste bergen van de Verenigde Arabische Emiraten, de Jebel Hafeet (1249 m).

Voor de kust van Abu Dhabi, waar zich vele koraalriffen bevinden, wordt veel geïnvesteerd in het eiland Saadiyat, dat 150.000 mensen zal moeten huisvesten en het culturele middelpunt van Abu Dhabi moet worden met onder andere Abu Dhabi Louvre en Abu Dhabi Guggenheim.

Langs de kust ten westen van Abu Dhabi-stad liggen uitgestrekte zoutvlaktes, de 'sabkhas'. De grote olievelden liggen meer dan 200 km het binnenland van Abu Dhabi in.

To read about ABU DHABI in English - click here

ABU DHABI LINKS

Advertenties
• D-Reizen Abu Dhabi
• Abu Dhabi Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Abu Dhabi
• Abu Dhabi Tui Reizen
• Abu Dhabi Vliegtickets Tix.nl
• Abu Dhabi Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Abu Dhabi

Nuttige links

Abu Dhabi Reisstart (N+E)
Abu Dhabi Startnederland (N)
Startpagina Abu Dhabi (N)
Schrijf uw artikel over ABU DHABI

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems