Landenweb.nl

HONGKONG
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Chinees
  Hoofdstad  Hongkong
  Oppervlakte  1.099 km²
  Inwoners  7,598,808
  (2021)
  Munteenheid  Hongkongse dollar
  (HKD)
  Tijdsverschil  +7
  Web  .hk
  Code.  HKG
  Tel.  +852

To read about HONGKONG in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Hongkong (Chinees: Xianggang Tebie Xingzhengqu, = geurige haven); officieel: Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR), is sinds 1997 een deel van de Volksrepubliek China.

advertentie

Hongkong Satellietfoto Foto: Publiek domein

Hongkong bestaat uit 235 eilanden gelegen in de Zuid- Chinese Zee en een gedeelte op het vasteland dat grenst aan de Zuid-Chinese provincie Guangdong. De totale oppervlakte van Hongkong bedraagt 1070 km2 (inclusief water 2900 km2) en is verdeeld in vier gebieden, Kowloon, Hongkong Island, met het zakendistrict als kloppend hart van Hongkong, de New Territories, en de Outlying Islands. Het zuidelijkste stukje vasteland, Tsim Sha Tsui, is het meest toeristische gebied met veel hotels.

De oppervlakte van Hongkong Island is 78 km2, ongeveer 7% van de totale oppervlakte, de New Territories, 980 km2 ofwel 91% van de totale oppervlakte. De Outlying Islands horen officieel bij de New Territories en meten 20% van de totale oppervlakte. Veel van de 235 eilanden zijn slechts rotspunten die uit de zee steken; het grootste eiland is Lantau, bijna twee maal zo groot als Hongkong Island.

Landschap

Hongkong Island is zeer heuvelachtig en vanaf het hoogste punt Mount Victoria (552 m) kijkt men neer op de aan de kust gelegen wolkenkrabbers. Op Lantau liggen Sunset Peak en Lantau Peak, beiden ongeveer 900 meter hoog. Op het vasteland ligt de hoogste “berg” van Hongkong, Tai Mo Shan (959 m).

advertentie

Gezicht op de Tai Mo Shan, hoohste berg van HongkongPhoto: Minghong CC 4.0 International no changes made

Door de rotsige bodem heeft Hongkong geen rivieren, natuurlijke meren of grondwater. Opmerkelijk is dat ongeveer 40% van de totale landoppervlakte in beslag genomen wordt door beschermde parkachtige gebieden. In deze gebieden liggen ook de 17 waterreservoirs die Hongkong van vers water voorzien.

De oppervlakte van Hongkong groeit nog steeds door de landwinningsprojecten die nodig zijn om de bevolkingsgroei en de bouwactiviteiten bij te kunnen houden.

Klimaat en Weer

Hoewel Hongkong op dezelfde hoogte ligt als bijvoorbeeld Hawaii, heeft het geen tropisch klimaat. In de winter, die duurt van begin december tot in maart, kan het fris zijn door poolwinden die dan over het Aziatische continent geblazen worden. Sneeuwen of vriezen doet het echter nooit. ’s Winters is het vaak winderig en bewolkt. Er valt niet veel regen, maar als het eenmaal regent dan miezert het vaak dagen achter elkaar. Gemiddeld valt er per jaar ongeveer 2240 mm regen, maar er zijn jaren bij dat er maar de helft valt. Het aantal regendagen varieert van 5 à 6 in november/december tot 19 à 21 in juni/juli. De herfst, van oktober tot begin december, is de beste tijd van het jaar om Hongkong te bezoeken. Het is dan over het algemeen droog en zonnig. De Hongkongse lente duurt van eind maart tot eind mei en het is dan al vrij warm.

Enorme onweersbuien komen in juni vrij veel voor en juni is dan ook de natste maand en het begin van de zomermoesson. De zomer is heet, zonnig en vochtig en ook dan kan het flink onweren en regenen. De temperatuur kan ’s zomers oplopen tot ongeveer 32°C. ’s Winters komt de temperatuur niet onder de 10°C en meestal is het rond de 15°C.

’s Zomers wordt het Chinese Zeegebied vaak getroffen door zeer zware stormen, hier tyfoons genoemd. Ze brengen vaak hevige regenval en de windsnelheid kan oplopen tot meer dan 160 km per uur. De meeste tyfoons gaan aan Hongkong voorbij, maar zorgen wel altijd voor nat en winderig weer. In 1937 werd Hongkong voor het laatst getroffen door een tyfoon. Meer dan 1000 boten zonken en 2500 mensen vonden de dood.

De gemiddelde dagtemperaturen liggen tussen 18 à 20°C in januari/december en rond de 30°C in de periode juni tot en met september.

De gemiddelde nachttemperaturen liggen rond de 13°C in januari/februari en rond de 25°C in de periode juni tot en met september.

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Hongkong OrchideePhoto: Tree-species CC 2.0 Generic no changes made

Ongeveer 1000 jaar geleden was Hongkong bedekt met bossen. De eerste bewoners begonnen echter meteen met het kappen van de bossen. Door de regelmatige hevige regenval erodeerde de grond enorm en groeide er bijna niets meer.

Op dit moment is er alleen grasland en wat aangeplante bossen met snelgroeiende bomen. Op sommige onbewoonde eilanden en in de New Territories vinden we nog wel bossen.

Dieren

advertentie

Chinese muntjak, HongkongPhoto: Biswarup Ganguly CC 3.0 Unported no changes made

Door het ontbreken van bossen verdwenen ook de grote dieren uit Hongkong. Wilde zwijnen zijn er nog wel, teveel zelfs; ze bezorgen de boeren veel overlast. Bijzonder zijn de Chinese muntjaks, kleine hertjes, die zelfs op Hongkong Island voorkomen. De Chinese luipaardkat is nog wel eens te vinden in de New Territories en verder komen er nog voor dassen, otters, civetkatten, stekelvarkens, spitsmuizen en vleermuizen. Bijzonder is het Chinese schubdier, een miereneter die zich kan oprollen als een gordeldier.

In de afgelegen gebieden van de New Territories leven honderden vogelsoorten, van zilverreigers en kaketoes tot myna’s en pelikanen.

Geschiedenis

China en de Europeanen

Voordat de Europeanen voet aan wal zetten in de 16e eeuw was het Hongkongse gebied al duizenden jaren bewoond. De eerste bewoners op o.a. het eiland Lantau waren vissers. Gedurende de Middeleeuwen was de toenmalige haven Shek Pai een florerend piratennest. Portugal was het eerste westerse land dat contact had met de Chinezen (1557). De Portugezen mochten van de Chinezen een basis opzetten op Macau nabij het huidige Hongkong.

Jezuïeten werden in 1582 toegestaan zich te vestigen in Zhaoqing, een dorp ten westen van Guangzhou. Het eerste handelscontact met de Britten werd lang tegengehouden door de Chinezen, maar in 1685 werd de handel tussen China en Groot-Brittannië gestart. Vanaf die tijd voeren Britse schepen van de East India Company van de Indiase kust naar Guangzhou. Ook werd het Britse handelaren toegestaan om handelskantoren in Guangzhou te vestigen vanwege de export van thee en zijde. Eind 17e eeuw was er een levendige handel ontstaan tussen de Britten en ook de Fransen, later gevolgd door de Hollanders, Denen, Zweden en Amerikanen. Voor de Chinezen zelf was de handel met de Europeanen van weinig belang. Het gebeurde aan de rand van de wildernis en bovendien werden de Europeanen als barbaren beschouwd. De dramatische invloed die de Europeanen uiteindelijk op China zouden hebben, kon toen nog niemand voorzien. In 1757 kreeg een handelsgilde, Co Hong genaamd, het alleenrecht wat betreft de handel met het buitenland. Deze monopoliepositie leidde onvermijdelijk tot veel corruptie en had voor de Europeanen grote gevolgen. De Europese handelaren werden veel beperkingen opgelegd.

Enkele daarvan waren:

De handelaren klaagden natuurlijk steen en been over deze beperkingen, die bovendien nog van dag tot dag veranderden. Desalniettemin floreerde de handel, hoewel de meeste winst naar de Chinezen ging die betaald wilden worden in zilver.

Opiumoorlogen

Dit was helemaal niet naar de zin van de westerse handelaren en vanaf 1773 werd met de lucratieve opiumhandel begonnen doordat de vraag naar opium vanuit China enorm groeide. Keizer Dao Guang, bezorgd door de teruglopende zilverinkomsten en het toenemende aantal opiumverslaafden, verbood in 1796 de opiumhandel.

Maar de buitenlandse handelaren hadden andere ideeën en gingen gewoon door met de handel, geholpen door de Co Hong en corrupte Chinese ambtenaren.

In 1839 werd er een speciale ambtenaar, Lin Zexu, door de keizer naar Guang Zhou gestuurd om de opiumhandel uit te roeien. Ondertussen was kapitein Charles Elliot door Lord Palmerston aangesteld om de problemen met de Chinezen op te lossen. Binnen één week echter lukte het Lin om de Britten te omsingelen en de voedselaanvoer af te snijden. De Britten hielden het zes weken vol maar waren uiteindelijk genoodzaakt om 20.000 kisten met opium aan de Chinezen te overhandigen. De opium werd in het openbaar vernietigd.

Hongkong in Britse handen

Hierna probeerde Elliot de onderhandelingen met de Chinezen weer te openen, maar dit liep op een mislukking uit. De Britten stuurden hierop een leger onder leiding van George Elliot (de neef van Charles Elliot) om wraak te nemen, de handelsovereenkomsten veilig te stellen en sommige eilanden te bezetten. Het leger arriveerde in juni 1840, blokkeerde Guangzhou en zeilde noordwaarts, bezette en blokkeerde een aantal havens en steden aan de kust en de Yangzi- rivier, en bedreigde uiteindelijk zelfs Beijing. De keizer startte hierop onderhandelingen met de Britten, die zich vervolgens terugtrokken uit Noord-China.

In januari 1841, na verdere militaire acties en dreigementen stemden de Chinezen in met de Conventie van Chuan Bi. Daardoor werd onder andere Hongkong Island (weliswaar nog niet officieel) toegewezen aan de Britten. Op 26 januari 1841 claimde commandeur Gordan Bremmer Hongkong Island. Eind februari viel Charles Elliot de Bogue forten bij Humen aan, controleerde de Parel-rivier en belegerde Guangzhou. Daarna eiste hij van de Chinese kooplieden o.a. zes miljoen dollar. In augustus 1841 zeilde een sterk leger van de Britten noordwaarts en werden o.a. de steden Xiamen, Ningbo en Shanghai ingenomen. Toen ook Nanking dreigde te vallen werden de Chinezen min of meer gedwongen om het Verdrag van Nanking te accepteren waarin Hongkong officieel aan de Britten werd toegewezen. De gevechten waren echter nog niet ten einde.

In 1856 brak er weer een oorlog uit vanwege interpretatieverschillen van eerdere verdragen en het enteren van een Brits schip door de Chinezen, die op zoek waren naar piraten. De Britten kregen zelfs hulp van de Fransen, de Russen en de Amerikanen. Deze oorlog eindigde met het Verdrag van Tianjin waarin de Britten werd toegestaan een diplomatieke post op het Chinese vasteland te openen. In 1859 voer een flottielje met aan boord een “officiële” Britse afgezant en een gevolmachtigde minister de Pei Ho rivier op, ondanks waarschuwingen van de Chinezen. Deze namen de boten onder vuur en er vielen vele doden onder de Britten. De Britten gebruikten dit (uitgelokte?) incident om samen met de Fransen China binnen te vallen en richting Beijing op te trekken. De Chinezen werden gedwongen het Verdrag van Peking (Beijing) te ondertekenen en dit leverde de Britten o.a. het Kowloon-schiereiland op en het nabijgelegen Stonecutters Island. Veertig jaar later dreigde China weer onder de voet te worden gelopen door de Westerse mogendheden en Japan, en dit resulteerde in het Tweede Verdrag van Peking in juni 1898. Hierin werd bepaald dat de Britten de New Territories mochten pachten voor een periode van 99 jaar, te beginnen op 1 juli 1898 en eindigend op 1 juli 1997.

Economische transformatie

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte Hongkong de overgang van een handelsland naar een industrieland. Deze verandering werd nog versterkt door burgeroorlog in China (1920/1930) en door de Japanse invasie in China, waarna vele rijke Chinezen vluchtten naar de veilige Britse kolonie Hongkong. De omslag werd definitief tijdens de Korea-oorlog toen de Verenigde Staten een embargo op Chinese goederen afkondigden en zo Hongkong economisch aan banden legden. Om te overleven was Hongkong wel genoodzaakt om zich steeds meer te richten op het ontwikkelen van o.a. het bank- en verzekeringswezen en de industrie.

In 1949 kwamen de Chinezen in China aan de macht en iedereen ging er vanuit dat zij de kapitalistische Britse kolonie zouden innemen. Dit gebeurde echter niet omdat Hongkong economisch gezien te belangrijk was voor China. Toch stuurde China in 1962 70.000 Chinezen de grens over om zich te vestigen in Hongkong. In 1967, op het hoogtepunt van de Culturele Revolutie in China, raakte Hongkong ernstig in de problemen door relschoppende arbeiders. Er ontploften zelfs enkele bommen.

In datzelfde jaar stuurden de Chinezen een militaire eenheid de Hongkongse grens over waarbij vijf politiemensen gedood werden. De toenmalige gouverneur van Hongkong stond op het punt te vluchten toen de Chinezen zich weer terugtrokken. Door deze onzekere tijd kelderden de prijzen van huizen, kantoren en fabrieken scherp en de handel en het toerisme lag nagenoeg stil. Maar ook China zelf had economisch te lijden en eind jaren zestig keerde de rust weer.

Van Britse kroonkolonie naar Chinese Special Administrative Region

In september 1984 kwamen de Britten met de Chinezen overeen dat de gehele kolonie in 1997 in Chinese handen zou overgaan. Deze overeenkomst, de “Sino- British Joint Declaration”, hield echter wel in dat er in de sociale, economische en politieke status van Hongkong tot 2047 niets veranderd mocht worden. In 1988 publiceerde Beijing de "Basic Law for Hong Kong", een soort opvolger van de Joint Declaration die leek op een officiële grondwet.

Enkele bepalingen waren:

De democratische beweging in China bereikt tegelijkertijd zijn hoogte- en dieptepunt in 1989, toen 1 miljoen mensen protesteerden op het Tiananmen-plein van Beijing. Deze protesten werden echter met harde hand onderdrukt en velen werden gedood of gevangen genomen. Ook in Hongkong werd geprotesteerd door ongeveer 500.000 mensen en na het bloedbad op het Tiananmen-plein gingen meer dan 1 miljoen mensen de straten op. Dit protest had grote gevolgen voor de economie want de aandelen zakten gemiddeld in één dag met 22% en veel kapitaal verdween naar het buitenland.

De laatste vijf jaar van de Britse overheersing werden gekenmerkt door toenemende vijandigheid van de Chinezen ten opzichte van de Britten. Zo was de mate van democratie onder de “Basic Law” nog steeds onduidelijk. De Britten eisten op zijn minst een gelimiteerde democratie. China reageerde furieus en dreigde Hongkong eerder dan 1997 op te eisen. De bom dreigde pas echte te barsten toen in 1996 China aankondigde dat de democratisch gekozen wetgevende raad (legislative Council) vervangen zou worden door een door China aangestelde raad. Door de ondanks alle afspraken zeer onzekere situatie vluchten er op dit moment ongeveer 60.000 mensen per jaar uit Hongkong en 40% van de bevolking is van plan om ooit te emigreren. Met name de rijken en de degenen met een goede opleiding willen snel weg. Door dit alles hangt er een wolk van pessimisme over Hongkong omdat men volledig afhankelijk is van de ontwikkelingen en de machthebbers in China. Terwijl het dagelijkse leven in Hongkong na de overdracht aan China in 1997 niet drastisch lijkt te zijn veranderd, blijft de zorg bestaan dat de invloed van het Chinese bestuur de onafhankelijkheid van de Hongkong SAR aantast. Buitenlandse waarnemers volgen daarom het democratiseringsproces in Hongkong nauwlettend. Zo voorziet de 'Basic Law' voorziet in de mogelijkheid van een meer democratisch selectieproces van de 'Chief Executive' in 2007, en een meer democratische selectie van de LegCo-leden in 2008, met directe verkiezingen als uiteindelijk doel. Chief Executive Tsang presenteerde, met instemming van Peking, in het najaar van 2005 plannen om enkele bescheiden democratische verbeteringen in te voeren voor 2007/2008. De democratische oppositie vond echter dat deze plannen niet ver genoeg gingen, en stemde in december 2005 tegen, zodat de benodigde 2/3 meerderheid in de LegCo niet werd gehaald. In maart 2007 wordt Tsang met overweldigende meerderheid herkozen als Chief Executive.

Op 1 juli 2012 werd Chun-Yin Leung de nieuwe Chief Executive. Het staathoofd van Hongkong is de president van China. Zie ook de China geschiedenis pagina van Landenweb. In september 2016 zijn er verkiezingen gehouden die winst opleveren voor voorvechters van een onafhankelijk Hongkong. De Chinese overheid zegt geen oproepen tot onafhankelijkheid te tolereren. In november 2016 kondigt Leung aan niet op te gaan voor een nieuwe termijn bij de verkiezingen van 2017 vanwege familieomstandigheden. In maart 2017 wint Carrie Lam de verkiezingen en wordt de nieuwe Chief Executive. De Chinese president Xi Jinping bezoekt Hongkong in juni 2017 en waarschuwt Lam dat elke poging om het gezag van China te ondermijnen consequenties zal hebben.

In juni 2020 nam de Chinese regering een veiligheidswet voor Hongkong aan die handelingen als afscheiding, subversie, terrorisme en samenspanning met buitenlandse of externe krachten strafbaar zou stellen. Volgens critici werden protesten en de vrijheid van meningsuiting door de wet aan banden gelegd en werd de autonomie van Hongkong erdoor ingeperkt, terwijl Beijing zei dat de wet voor stabiliteit zou zorgen. De wet werd internationaal op grote schaal veroordeeld en er was kritiek op het feit dat de wet in feite een einde maakte aan het beginsel "één land, twee systemen" dat in de basiswet van Hongkong is vastgelegd. Sinds de goedkeuring hebben de autoriteiten de wet gebruikt om prodemocratische activisten en politici op te sluiten, oppositieleden te verdrijven en mediakantoren binnen te vallen. In maart 2021 heeft Peking het aantal rechtstreeks verkozen zetels in de wetgevende macht van Hongkong verminderd, waarmee de pogingen om de politieke oppositie en protesten in te dammen, werden voortgezet.

Bevolking

Hongkong had in 2017 7.191.503 inwoners. Het gemiddelde aantal inwoners bedraagt ongeveer 6.500 per km2. In werkelijkheid verschilt de bevolkingsdichtheid per gebied enorm. In de stedelijke gebieden met zijn wolkenkrabbers kan de bevolkingsdichtheid oplopen tot enkele tienduizenden inwoners per km2! Dit in tegenstelling tot landelijke gebieden waar maar enkele inwoners per km2 wonen. Zo is het eiland Lantau dubbel zo groot als Hongkong Island maar wonen er maar ongeveer 1800 mensen. Op veel Outlying Islands wonen zelfs helemaal geen mensen.

De bevolking is de laatste 200 jaar enorm toegenomen. In 1851 woonden er nog maar 33.000 mensen in Hongkong. Voornamelijk door de vele oorlogen in Zuidoost-Azië was dat aantal in 1938 al opgelopen tot 1.500.000. Tijdens de Chinese burgeroorlog en na de machtsovername door de communisten in 1949-1950 droegen de talrijke vluchtelingen van het Chinese vaderland bij tot een fenomenale groei van de bevolking. De groei van de bevolking bedroeg in 2017 0,32%.

Ongeveer 92% van de Hongkongse bevolking zijn etnische Chinezen, veelal afkomstig van de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Ongeveer 60% van de bevolking is ook daadwerkelijk geboren in Hongkong. Ca. 35% van de bevolking leeft in Kowloon, 21% op Hongkong Island, 42% in de New Territories en 2% op de Outlying Islands.

Twee groepen van de Hongkongse bevolking wonnen al van oudsher in dit gebied. Het zijn de Tankas, een van oorsprong nomadisch vissersvolk, en de Hakka’s die eeuwen geleden gevlucht zijn van Noord- naar Zuid-China en zich uiteindelijk vestigden in de New Territories.

Er leven gemiddeld ongeveer 400.000 buitenlanders in Hongkong inclusief een aantal illegalen. De toptien van buitenlanders, zowel legaal als illegaal, ziet er als volgt uit: Filippino’s, Amerikanen, Britten, Thailanders, Canadezen, Indiërs, Australiërs, Japanners, Maleisiërs en Nigerianen. De gemiddelde inwoner van Hongkong wordt 83 jaar.

In 1997 was de vraag wat er zou gebeuren met de “vreemdelingen” die geboren waren in Hongkong en dus een Hongkongs paspoort hadden. Sommigen waren maar half of voor een kwart Chinees. Beijing (Peking) besliste dat staatsburgerschap alleen gold voor Hongkongers van puur Chinese afkomst. Er volgden vele protesten want deze regeling zou veel mensen stateloos maken.

Tienduizenden mensen zijn door de woningnood gedwongen te wonen in boten. Sommige families wonen al drie of vier generaties op het water. Ook wonen er nog vele mensen in krottenwijken. De krottenwijken (shanty-towns) ontstonden na de Tweede Wereldoorlog toen vele Chinezen naar Hongkong vluchtten en men snel onderdak nodig had. In 1950 leefden er meer dan 1 miljoen mensen in de “huizen” gemaakt van schroot, canvas, jute zakken en kartonnen dozen. Na een brand in 1953 die 50.000 mensen dakloos maakte besefte de regering dat er iets moest gebeuren. Er werd een bouwprogramma opgestart voor deze slecht behuisde mensen. Hoewel het redelijk succevol verloopt leven er toch nog steeds ongeveer 700.000 mensen in de “shanty-towns”.

Taal

De twee officiële talen van Hongkong zijn het Engels en het Kantonees. Kantonees is een Zuid-Chinees dialect dat gesproken wordt in Guangzhou, de Guangdong provincie, Macau en Hongkong zelf. Het Kantonees is de taal die in het dagelijks leven het meest gebruikt wordt. Het Engels is de belangrijkste taal in de handel, het bankwezen en bijvoorbeeld in de rechtspraak. De verwachting is dat na 1997 het aantal Engelssprekenden sterk zal verminderen. De Hongkongers die goed Engels spreken zijn vaak ook de wat rijkere. En dat zijn ook vaak de mensen die het eerste emigreren. Degenen die achterblijven, de arbeidersklasse, spreekt voornamelijk Kantonees.

Aan de andere kant is het zo dat het Mandarijnenchinees sterk in opkomst is. Er woonde al sinds 1950 een grote groep Mandarijnenchinees sprekende Chinezen in Hongkong, voornamelijk vluchtelingen. Tot voor kort interesseerde de jongere generatie zich niet zo erg voor het Mandarijnenchinees. Maar door de nieuwe politieke toestand sinds 1997 geloven veel Hongkongers dat het Mandarijnenchinees snel de officiële taal van Hongkong zal worden. Daar komt nog bij dat het voor een Kantonees-sprekende gemakkelijker is om

Mandarijnenchinees te leren dan om Engels te leren.

Het Chinees wordt geschreven in karakter, die geen klank vertegenwoordigen maar een idee. Ook de manier van schrijven is van groot belang voor de betekenis. Het schrijven van een karakter beslaat 1 tot 33 pennenstreken. Het Chinees kan van links naar rechts en van boven naar beneden geschreven worden, soms ook van rechts naar links.

Ook de spreektaal is voor buitenlanders moeilijk te doorgronden. Zo gebruikt men zeven verschillende tonen om op het oog dezelfde lettergrepen te onderscheiden.

Godsdienst

De godsdienst van de Chinese bevolking is onverbrekelijk verbonden met het taoïsme, confucianisme en het boeddhisme. Voorouderverering en zelfs nog animistische elementen zitten verweven in de geloofsovertuigingen van de Chinese bevolking. Het animisme is een oergeloof waarbij men gelooft dat alle aardse dingen zoals bomen, dieren of zelfs stenen, een eigen spirituele kracht bezitten.

In Hongkong zijn ongeveer 600 kerken, tempels, kloosters en heilige plaatsen. De meeste zijn erg klein maar er zijn ook enorme complexen, zoals het boeddhistische Po Lin klooster op Lantau Island, de Tien Duizend Boeddha’s van Sha Tin (in werkelijkheid 12.800 boeddhabeelden!) en de taoïstische Wong Tai Sin tempel in Kowloon.

De populairste god van de Chinese bevolking is Tíen Hou, de god van de zeelieden en de reizigers. Beroemd zijn de Chinese festivals die vaak oude religieuze achtergronden hebben.

Voorbeelden zijn de festiviteiten rond het Chinese nieuwjaar en het wereldberoemde drakenbootfeest (Tuen Ng). De draken staan op tot 30 meter lange boten. De religieuze achtergrond bestaat hieruit dat men tijdens het feest de “echte” draken in de hemel aanzet om te gaan vechten; door deze gevechten zou het moeten gaan regenen.

Hongkong heeft een kosmopolitische bevolking en het aantal verschillende godsdiensten is dan ook navenant. Er zijn ongeveer 227.000 katholieken, 225.000 protestanten, sikhs uit India, 50.000 moslims en ongeveer 1000 joden afkomstig uit vele landen. Sommige joodse families leven al meer dan een eeuw in Hongkong en hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het land. Een van die families, de Kadoories, gaf een groot gedeelte van hun verdiende geld aan de regering voor steun aan de boerenbevolking.

Andere groepen zijn Bahái’s, Hindoes, methodisten, mormonen en quakers. De hindoes zijn met name migranten uit India en Pakistan.

Samenleving

Staatsinrichting

Hongkong Island en het zuidelijkste puntje van het schiereiland van Kowloon werden door China afgestaan aan Groot-Brittannië bij het Verdrag van Nanking in 1842 en de Conventie van Peking in 1861 na twee Anglo-Chinese oorlogen.

De New Territories werden door China aan Groot-Brittannië verpacht in 1898 voor een periode van 99 jaar tot 1997. Vanaf deze tijd stond Hongkong definitief onder bestuur van de Britten, uitgezonderd de periode van de Japanse bezetting tussen december 1941 en augustus 1945. In september 1982 begonnen gesprekken tussen China en Groot-Brittannië over de toekomst van Hongkong na afloop van de pachtovereenkomst in 1997. Op 19 december 1984 ondertekenden beide landen een overeenkomst waarin Groot-Brittannië op 1 juli 1997 de soevereiniteit van Hongkong zou overdragen aan China (The Joint Declaration). Tevens werd er overeengekomen dat de economische en sociale systemen die in Hongkong gebruikelijk waren, minstens 50 jaar gehandhaafd zouden worden. Dit “één land, twee systemen” principe werd vastgelegd in de “Basic law”, die in 1990 werd aangenomen door het Nationaal Volkscongres van China en zou gelden als de nieuwe grondwet van Hongkong. Hongkong wordt op dit moment bestuurd door Hongkongse mensen. Zo moet de “Chief Executive” afkomstig zijn van Hongkong en minsten 20 jaar in Hongkong gewoond hebben. Ditzelfde geldt voor topambtenaren die echter minstens 15 jaar in Hongkong gewoond moeten hebben. Alle andere ambtenaren, ook die van andere origine, mochten op hun plaats blijven zitten na 1997. In 1996 werd een uit 150 leden bestaande Preparatory Committee opgericht die in 1997 een 400 leden Selection Committee koos. Dit koos op 11 december Tung Chee-hwa tot eerste Chief Executive van de Hong Kong SAR. Op 21 december koos het Committee een uit 60 leden bestaande Voorlopige Wetgevende Raad die tot 30 juni 1998 zal aan blijven.

De uitvoerende macht (Executive Council) staat onder leiding van de Chief Executive en bestaat uit drie ambtshalve aangestelde leden en tien benoemde leden. Hun belangrijkste taak is het adviseren van de Chief Executive. De wetten van Hongkong worden vastgesteld door de Chief Executive op advies en na goedkeuring door de wetgevende raad (Legislative Council). Deze werd in 1995 voor het eerst benoemd en bestond uit 60 leden. De president wordt gekozen uit en door de leden van de raad. In 1998 werden de eerste verkiezingen voor de Legislative Council gehouden.

Het lokale bestuur wordt gevormd door de “Urban Council” die verantwoordelijk is voor de gemeentelijke diensten in de stedelijke gebieden. Ook sport, recreatie en culturele instellingen als musea vallen hieronder. De raad bestaat uit 32 leden afkomstig uit de diverse districten.

De “Regional Council” is verantwoordelijk voor zaken als volksgezondheid, sanitaire en recreatieve voorzieningen in de New Territories. Deze raad bestaat uit 39 leden waaronder 27 van de diverse districten.

Verder bestaat Hongkong uit 18 District Councils, negen in stedelijke en negen in landelijke gebieden. In deze 18 District Councils zitten 518 leden. Zij adviseren de Executive Council over wat met het welbevinden van de bevolking te maken heeft.

De actuele politieke situatie staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

De eerste negen jaar onderwijs zijn verplicht en worden betaald door de overheid. Het betreft zes jaar basisonderwijs en drie jaar voortgezet onderwijs. Negentig procent van de kinderen volgt na de middelbare school een vervolgopleiding. Een kwart daarvan gaat studeren op universitair niveau. De opleidingen na de middelbare school zijn niet meer gratis. Dit geldt zowel voor de privé-scholen als voor de scholen van de overheid.

Het onderwijs op Hongkong lijdt zeer onder het gebrek aan schoolgebouwen. Daarom wordt er les gegeven in twee groepen. De eerste groep begint om acht uur ’s morgens tot één uur ’s middags. De tweede groep begint om één uur ’s middags en gaat door tot half zeven.

Hongkong heeft vier universiteiten waarvan Hongkong University (1911) de oudste is.

Economie

Algemeen

Hongkong ExportPhoto: R. Haussmann, Cesar Hidalgo, et.al. CC 3.0 no changes made

Hongkong is het belangrijkste centrum voor industrie, handel en financiën in het Verre Oosten en een van de belangrijkste financiële centra van de wereld. Het neemt ook weer een steeds belangrijker plaats in voor de handel tussen China en het Westen. Hongkong is een vrijhaven en één van de grootste containeroverslaghaven van de wereld.

Landbouw, veeteelt en visserij

De landbouw voorziet voor een kwart in de binnenlandse behoefte. Maar drie tot vier procent van de totale landoppervlakte is geschikt voor het telen van gewassen via voornamelijk intensieve groentekwekerijen. De meeste gewassen die geteeld worden zijn bladgroenten en snijbloemen.

Veeteelt wordt steeds minder belangrijk voor de Hongkongse economie, ook al door de mestproblematiek die ook in Hongkong steeds nijpender wordt. Verder is de trend naar minder maar grotere boerderijen.

De vissersvloot van ongeveer 4.500 boten levert werk op voor 34.000 vissers. In 1998 werd er 180.000 ton zeevis gevangen.

Een opmerkelijk exportproduct is rioolslijk dat naar China geëxporteerd wordt en gebruikt wordt als mest voor de landbouw.

Industrie

De industriële productie is goed voor ongeveer 7,6% van het Hongkongse bruto nationaal product (b2017) en is de op één na grootste werkgever. Ongeveer 80% van de geproduceerde goederen is voor de export bestemd. De belangrijkste industrieën zijn de kleding- en textielindustrie, de elektronica-industrie en de productie van horloges en klokken.

De kledingindustrie is de grootste industriële werkgever (ongeveer de helft van alle fabrieksarbeiders!) en levert de meeste buitenlandse valuta op. Hongkong is de derde grootste exporteur van kleding in de wereld.

In de elektronica- industrie werken ongeveer 45.000 mensen en staat op de tweede plaats wat betreft inkomsten van buitenlandse valuta.

In 2017 werd er voor meer dan $538 miljard aan goederen geëxporteerd. De belangrijkste exportpartners zijn China, Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië en Singapore.

In 2017 werd er voor $562 miljard aan goederen geïmporteerd. De belangrijkste importpartners zijn China, Japan, Verenigde Staten, Taiwan, Zuid-Korea en Singapore.

Het buitenland investeert fors in de Hongkongse industrie. Vliegtuigreparatie wordt steeds belangrijker voor Hongkong. De vliegtuigen van de meeste vliegtuigmaatschappijen worden in Hongkong gerepareerd of onderhouden.

Scheepsreparatie en scheepsbouw breidt zich ook steeds meer uit. Beide activiteiten leveren zeer veel werk op voor de Hongkongse bevolking in de droogdokken en scheepswerven. Van heinde en ver worden schepen naar Hongkong gebracht voor reparatie en onderhoud maar ook voor het slopen van scheepswrakken. Deze tak van industrie begon al vlak na de Tweede Wereldoorlog. In de haven van Hongkong lagen vele wrakken die een gevaar vormden voor het scheepvaartverkeer. Deze wrakken werden gesloopt en het schroot werd weer hergebruikt voor o.a. de bouwindustrie. Dit gebeurt nu nog steeds, alleen worden de wrakken nu van over de hele wereld opgekocht en naar Hongkong gebracht.

Dienstverlenende sector

De dienstverlenende sector breidde zich de afgelopen twintig jaar enorm uit en levert in 2017 ongeveer 92% van het bnp op. Financieringsmaatschappijen, verzekeringsmaatschappijen, makelaardij en zakelijke dienstverlening groeiden bijna 20% per jaar.

De inkomsten uit het toerisme bedroeg 8% van het bnp. Jaarlijks wordt Hongkong bezocht door ongeveer 10 miljoen toeristen, waarvan de helft komt om te winkelen!

Transport

Kai Tak Airport en Chep Lap Kok, zijn de belangrijkste vliegvelden in Hongkong.

De Kowloon-Canton Railway is 34 km lang, maar vervoert dagelijks ongeveer 1.000.000 passagiers. Het metrosysteem omvat drie lijnen met een totale lengte van 43,2 kilometer. Verder is er nog een Light Rail Transit System in de New Territories.

Er zijn op ongeveer 2000 kilometer verharde wegen in Hongkong. Er lopen twee tunnels onder de haven door die Hong Kong Island verbinden met het schiereiland Kowloon. Er rijden 4600 bussen rond, verder zijn er nog 163 trams.

Hongkong bezit een van mooiste natuurlijke havens van de wereld met prima faciliteiten voor het verwerken van alle soorten en maten schepen. Verder zijn er vele mogelijkheden om schepen tot 150.000 ton te repareren en te onderhouden. Vanuit Hongkong varen er schepen naar alle havens op de wereld. Kwai Chung Container Terminal is een van de drukste ter wereld en verwerkt jaarlijks een enorme hoeveelheid containers en men heeft plannen om uit te breidende tot een capaciteit van meer dan 350 miljoen containers.

Vakantie en Bezienswaardigheden

De inkomsten uit het toerisme dragen voor 8% bij aan het bnp. Jaarlijks wordt Hongkong bezocht door ongeveer 10 miljoen toeristen, waarvan de helft komt om te winkelen! De meeste toeristen uit China, Taiwan, Japan en uit de Verenigde Staten en Europa. Hongkong trekt ook veel Nederlandse bezoekers. Walt Disney heeft een pretpark geopend op het eiland Lantau. Men denkt uiteindelijk meer dan tien miljoen bezoekers per jaar te trekken. Tevens verwacht men dat er binnen twintig jaar 35.000 mensen zullen werken.

Als de zon onder gaat, hebben de handelaren hun waren uitgestald en de opera zangers en waarzeggers komen tot leven op de Temple Street Nachtmarkt. Dit is een populaire straatbazaar, vernoemd naar de Tin Hau tempel. Deze plek is doordrenkt met de plaatselijke sfeer en heeft gediend als decor voor veel films. Snuisterijen, thee, elektronica, horloges, herenkleding, jade en antiek worden bekeken en verhandeld. Rijst, zeevruchten, noedels en andere lekkernijen worden hier elke nacht opgediend.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

HONGKONG LINKS

Advertenties
• Hongkong Vliegtickets.nl
• Hongkong Tui Reizen
• Bouw je eigen China-rondreis inclusief Hong Kong
• Hong Kong Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over HONGKONG bij Bol.com

Nuttige links

Hongkong Jouwweb (N)
Hongkong Reisstart (N+E)
Hongkong Startkabel (N+E)
Reisinformatie Hongkong (N)
Startpagina Hongkong (N)