Landenweb.nl

HONGKONG
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Chinees
  Hoofdstad  Hongkong
  Oppervlakte  1.099 km²
  Inwoners  7,598,808
  (2021)
  Munteenheid  Hongkongse dollar
  (HKD)
  Tijdsverschil  +7
  Web  .hk
  Code.  HKG
  Tel.  +852

To read about HONGKONG in English - click here

Hotels Hongkong

Geografie en Landschap

Geografie

Hongkong (Chinees: Xianggang Tebie Xingzhengqu, = geurige haven); officieel: Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR), is sinds 1997 een deel van de Volksrepubliek China.

advertentie

Hongkong Satellietfoto Foto: Publiek domein

Hongkong bestaat uit 235 eilanden gelegen in de Zuid- Chinese Zee en een gedeelte op het vasteland dat grenst aan de Zuid-Chinese provincie Guangdong. De totale oppervlakte van Hongkong bedraagt 1070 km2 (inclusief water 2900 km2) en is verdeeld in vier gebieden, Kowloon, Hongkong Island, met het zakendistrict als kloppend hart van Hongkong, de New Territories, en de Outlying Islands. Het zuidelijkste stukje vasteland, Tsim Sha Tsui, is het meest toeristische gebied met veel hotels.

De oppervlakte van Hongkong Island is 78 km2, ongeveer 7% van de totale oppervlakte, de New Territories, 980 km2 ofwel 91% van de totale oppervlakte. De Outlying Islands horen officieel bij de New Territories en meten 20% van de totale oppervlakte. Veel van de 235 eilanden zijn slechts rotspunten die uit de zee steken; het grootste eiland is Lantau, bijna twee maal zo groot als Hongkong Island.

advertentie

Landschap

Hongkong Island is zeer heuvelachtig en vanaf het hoogste punt Mount Victoria (552 m) kijkt men neer op de aan de kust gelegen wolkenkrabbers. Op Lantau liggen Sunset Peak en Lantau Peak, beiden ongeveer 900 meter hoog. Op het vasteland ligt de hoogste “berg” van Hongkong, Tai Mo Shan (959 m).

advertentie

Gezicht op de Tai Mo Shan, hoohste berg van HongkongPhoto: Minghong CC 4.0 International no changes made

Door de rotsige bodem heeft Hongkong geen rivieren, natuurlijke meren of grondwater. Opmerkelijk is dat ongeveer 40% van de totale landoppervlakte in beslag genomen wordt door beschermde parkachtige gebieden. In deze gebieden liggen ook de 17 waterreservoirs die Hongkong van vers water voorzien.

De oppervlakte van Hongkong groeit nog steeds door de landwinningsprojecten die nodig zijn om de bevolkingsgroei en de bouwactiviteiten bij te kunnen houden.

advertentie

HONGKONG LINKS

Advertenties
• Hongkong Tui Reizen
• Hong Kong Hotels
• Bouw je eigen China-rondreis inclusief Hong Kong
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over HONGKONG bij Bol.com

Nuttige links

Hongkong Jouwweb (N)
Hongkong Startkabel (N+E)
Reisinformatie Hongkong (N)

Bronnen

Bernstein, K. / Hong Kong

Kosmos-Z&K

Groth, P. / Hongkong

Deltas

Lyle, G. / Hong Kong

Chelsea House Publishers

Storey, R. / Hong Kong, Macau & Guangzhou

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems