Landenweb.nl

MALEISIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Maleis
  Hoofdstad  Kuala Lumpur
  Oppervlakte  329.847 km²
  Inwoners  33,096,170
  (2021)
  Munteenheid  ringgit
  (MYR)
  Tijdsverschil  +7
  Web  .my
  Code.  MYS
  Tel.  +60

To read about MALAYSIA in English - click here

Maleisie verre reizen van ANWB

Steden MALEISIE

Kuala lumpur

Geografie en Landschap

Geografie

De Federatie Maleisië is een land in het zuidoosten van Maleisië. Het bestaat uit twee afzonderlijke delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee: West-Maleisië of Malakka, dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit en Oost-Maleisië, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit. Het westelijke deel beslaat ongeveer 40 % van de oppervlakte van het land, maar niet minder dan 85 % van de bevolking woont hier.

advertentie

Maleisie Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

Maleisië ligt tussen de eerste en zevende graad noorderbreedte en heeft een oppervlakte van ongeveer 330.433 km².

advertentie

Landschap

In de Oostmaleisische staten Sabah en Serawak treffen we langere rivieren en hogere bergen aan dan op het schiereiland. De rivier de Rejang in Serawak en de Kinabatangan in Sabah zijn beide 563 kilometer lang. Het binnenland van Oost-Maleisië is zeer bergachtig en de hoogste top vind je in het Crocker Massief in Sabah. Dit is de Gunung Kinabalu, met 4101 meter de hoogste berg van Maleisië en de hoogste top tussen Nieuw-Guinea en de Himalaya.

advertentie

Gunung Kinabulu, hoogste berg van MaleisiëPhoto: BluËSky BlÜe CC BY 2.0 no changes made

Het overgrote deel van de kustvlaktes en de golvende heuvels langs de westkust zijn bedekt met rubberbomen en oliepalmen van de grote plantages. Maleisië is vandaag de dag de grootste rubberproducent ter wereld. De oostkust is minder ontwikkeld dan het westen. Het lijkt wel of de tijd op bepaalde plaatsen heeft stilgestaan. Witte zandstranden, omzoomd door casuarinabomen met hier en daar een klein vissersdorpje tussen de palmbomen. Voor de kust vind je eilanden, omgeven door koraalriffen en bedekt met een dicht tropisch regenwoud, waar hoge bergtoppen bovenuit steken.

Klimaat en Weer

Maleisië is een heet en vochtig land. De temperatuur schommelt gedurende het hele jaar tussen de twintig en dertig graden. Het klimaat van Maleisië wordt beheerst door de noordoost- en zuidwestmoesson, die beurtelings waaien. De noordoostmoesson waait ongeveer vanaf november tot april en de zuidwestmoesson tussen mei en oktober. De noordoostelijke winden zorgen tussen december en februari regelmatig voor overstromingen en zware regenval aan de oostkust. Sabah en Serawak hebben gedurende deze periode eveneens hun natste seizoen. De zuidwestmoesson zorgt voor droger weer, maar in een tropisch land is er elke dag wel een bui te verwachten. De hoogste temperatuur wordt in de loop van de middag bereikt, waarna een flinke bui voor een frissere en koelere avond zorgt. De hoger gelegen gebieden zijn frisser. Omdat er geen werkelijk droog seizoen is, is Maleisië altijd groen.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Het oerwoud in Maleisië is rijk aan verschillende boomsoorten. Onder de achtduizend plantensoorten bevinden zich naar schatting tenminste 2500 bomen. De rafflesia, de grootste bloem ter wereld, en de nepenthes raja, het grootste exemplaar van het kannekenskruid, zijn allebei in Maleisië te vinden. In Maleisië is een gevarieerde flora met ondermeer acacia, banaan, hibiscus, mangrove, oliepalm, orchidee en sagopalm.

advertentie

Dieren

Het Maleisische oerwoud is rijk aan een overvloed van verschillende wilde diersoorten. Het nationale dier van Maleisië, de Maleise tijger, komt nog in vrij grote getale voor. Hij is echter zelden te zien. Panters en luipaarden kom je af en toe tegen. Een andere vleeseter die je hier kunt aantreffen, is de veel voorkomende civet of musang. Verder veel verschillende dieren zoals de aap, gauer, honingbeer, neushoorn, olifant, panter, schildpad en de tapir. Een van de zeldzaamste katachtigen ter wereld, de Borneogoudkat, is in 2009 en 2010 gefilmd in het Maleisische deel van Borneo. De slanke roodbruine kat werd in 2003 voor het laatst gezien. Daarvoor werd al gedacht dat het dier was uitgestorven.

advertentie

MALEISIE LINKS

Advertenties
• Maleisie verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Maleisie Rondreis
• Autoverhuur Sunny Cars Maleisie
• Djoser Rondreis Maleisie
• Rondreis Maleisie Tui Reizen
• Kuala Lumpur Hotels
• Rondreizen Maleisie Sawadee
• Mambo jongerenreizen Maleisie
• Boeken, ook tweedehands, over MALEISIE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Maleisie (N)
Reisinformatie Maleisië (N)
Reizendoejezo – Maleisië (N)
Rondreis door Maleisie (N)
Rondreis Maleisie (N)
Sem op Reis Video's over Maleisie (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems