Landenweb.nl

MALEISIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Maleis
  Hoofdstad  Kuala Lumpur
  Oppervlakte  329.847 km²
  Inwoners  32.396.055
  (mei 2019)
  Munteenheid  ringgit
  (MYR)
  Tijdsverschil  +7
  Web  .my
  Code.  MYS
  Tel.  +60

Steden MALEISIE

Kuala lumpur

Geografie en Landschap

Geografie

De Federatie Maleisië is een land in het zuidoosten van Maleisië. Het bestaat uit twee afzonderlijke delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee: West-Maleisië of Malakka, dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit en Oost-Maleisië, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit. Het westelijke deel beslaat ongeveer 40 % van de oppervlakte van het land, maar niet minder dan 85 % van de bevolking woont hier.

advertentie

Maleisie Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

Maleisië ligt tussen de eerste en zevende graad noorderbreedte en heeft een oppervlakte van ongeveer 330.433 vierkante kilometer.

advertentie

Landschap

In de Oostmaleisische staten Sabah en Serawak treffen we langere rivieren en hogere bergen aan dan op het schiereiland. De rivier de Rejang in Serawak en de Kinabatangan in Sabah zijn beide 563 kilometer lang. Het binnenland van Oost-Maleisië is zeer bergachtig en de hoogste top vind je in het Crocker Massief in Sabah. Dit is de Gunung Kinabalu, met 4101 meter de hoogste berg van Maleisië en de hoogste top tussen Nieuw-Guinea en de Himalaya.

advertentie

Gunung Kinabulu, hoogste berg van MaleisiëPhoto: BluËSky BlÜe CC BY 2.0 no changes made

Het overgrote deel van de kustvlaktes en de golvende heuvels langs de westkust zijn bedekt met rubberbomen en oliepalmen van de grote plantages. Maleisië is vandaag de dag de grootste rubberproducent ter wereld. De oostkust is minder ontwikkeld dan het westen. Het lijkt wel of de tijd op bepaalde plaatsen heeft stilgestaan. Witte zandstranden, omzoomd door casuarinabomen met hier en daar een klein vissersdorpje tussen de palmbomen. Voor de kust vind je eilanden, omgeven door koraalriffen en bedekt met een dicht tropisch regenwoud, waar hoge bergtoppen bovenuit steken.

Klimaat en Weer

Maleisië is een heet en vochtig land. De temperatuur schommelt gedurende het hele jaar tussen de twintig en dertig graden. Het klimaat van Maleisië wordt beheerst door de noordoost- en zuidwestmoesson, die beurtelings waaien. De noordoostmoesson waait ongeveer vanaf november tot april en de zuidwestmoesson tussen mei en oktober. De noordoostelijke winden zorgen tussen december en februari regelmatig voor overstromingen en zware regenval aan de oostkust. Sabah en Serawak hebben gedurende deze periode eveneens hun natste seizoen. De zuidwestmoesson zorgt voor droger weer, maar in een tropisch land is er elke dag wel een bui te verwachten. De hoogste temperatuur wordt in de loop van de middag bereikt, waarna een flinke bui voor een frissere en koelere avond zorgt. De hoger gelegen gebieden zijn frisser. Omdat er geen werkelijk droog seizoen is, is Maleisië altijd groen.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Het oerwoud in Maleisië is rijk aan verschillende boomsoorten. Onder de achtduizend plantensoorten bevinden zich naar schatting tenminste 2500 bomen. De rafflesia, de grootste bloem ter wereld, en de nepenthes raja, het grootste exemplaar van het kannekenskruid, zijn allebei in Maleisië te vinden. In Maleisië is een gevarieerde flora met ondermeer acacia, banaan, hibiscus, mangrove, oliepalm, orchidee en sagopalm.

advertentie

Dieren

Het Maleisische oerwoud is rijk aan een overvloed van verschillende wilde diersoorten. Het nationale dier van Maleisië, de Maleise tijger, komt nog in vrij grote getale voor. Hij is echter zelden te zien. Panters en luipaarden kom je af en toe tegen. Een andere vleeseter die je hier kunt aantreffen, is de veel voorkomende civet of musang. Verder veel verschillende dieren zoals de aap, gauer, honingbeer, neushoorn, olifant, panter, schildpad en de tapir. Een van de zeldzaamste katachtigen ter wereld, de Borneogoudkat, is in 2009 en 2010 gefilmd in het Maleisische deel van Borneo. De slanke roodbruine kat werd in 2003 voor het laatst gezien. Daarvoor werd al gedacht dat het dier was uitgestorven.

Geschiedenis

In 1957 werd Maleisië onafhankelijk na ruim vier eeuwen koloniale beïnvloeding, respectievelijk overheersing door achtereenvolgens Portugal, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Vooral de Engelse periode vanaf 1824 heeft zijn sporen nagelaten, getuige onder meer het gebruik van het Engels als tweede taal en het rechtssysteem. Portugal en Nederland hadden vooral interesse in het belangrijke handelsknooppunt Malakka. De Engelsen echter breidden hun invloed vanuit het eiland Penang geleidelijk uit over praktisch het gehele schiereiland. Voor de tinmijnen en plantages werden veel arbeiders uit Zuid-China en Zuid-India aangetrokken.

Na de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond een krachtige communistische guerrilla. Daarnaast dongen Maleisische activisten met vreedzame middelen naar onafhankelijkheid. Het verlenen van de onafhankelijkheid in 1957 door het Verenigd Koninkrijk aan de federatie van staten op het schiereiland was een belangrijk middel in de strijd tegen de opstand. In 1963 werden aan de Federatie de staten Sarawak en Sabah uit het voormalige Britse Noord-Borneo toegevoegd, evenals Singapore, dat zich in 1965 echter weer afscheidde.

De incorporatie van Sarawak en Sabah in de federatie leidde in de zestiger jaren tot een ernstig geschil met Indonesië, de Konfrontasi, maar met de komst van President Soeharto kwam hieraan een einde.

In de federale staat Maleisië zijn de Maleiers de grootste bevolkingsgroep; zij belijden de Islam, die daardoor de belangrijkste godsdienst is. Kerk en federale staat zijn echter gescheiden. In enkele deelstaten is de invloed van de Islam groter dan op nationaal niveau. De bevolking van de deelstaten Sabah en Sarawak op Borneo bestaat vooral uit autochtone, niet Maleise, christelijke groepen.

Harmonie tussen de drie grootste bevolkingsgroepen is een belangrijk streven in het beleid. Het is tegen deze achtergrond dat de politiek sinds de onafhankelijkheid in het teken heeft gestaan van consensus en daarmee van coalitievorming op brede etnische basis. Dit heeft geleid tot politieke coalities waarvan de grootste Maleise partij, de UMNO (United Malays National Organisation), de MCA (Malaysian Chinese Association) en de MIC (Malaysian Indian Congress) de belangrijkste componenten vormen. Deze coalitie, de “ Barisan Nasional”, beschikt sinds de onafhankelijkheid over een meerderheid in het parle­ment.

In 1969 schokten echter ernstige Maleis-Chinese rassenonlusten het land. Als reactie hierop is een politiek van positieve discriminatie t.o.v. de Bumiputra ( ‘zonen van het land’), m.n. het Maleise bevolkingsdeel, ontwikkeld.

In een poging zich te profileren van radicale islam heeft Premier Abdullah Badawi het concept Islam Hadari (beschavings islam) gelanceerd. Deze staat vooral in het teken van vooruitgangsdenken. In maart 2004 wint Abdullah de verkiezingen met ruime cijfers. In december 2004 wordt Maleisië samen met een groot aantal landen in de omgeving getroffen door een tsunami. Bij de verkiezingen van maart 2008 verliest Badawi zijn twee derde meerderheid, in juli 2008 wordt oppositieleider Anwar Ibrahim gearresteerd vanwege veronderstelde beschuldigingen wegens sodomie. Door de wereldwijde economische crisis besluit Maleisië in januari 2009 dat buitenlandse arbeiders niet meer mogen worden aangetrokken.

In april 2009 treedt Badawi af als premier en wordt opgevolgd door Najib Abdul Razak. In augustus 2010 wordt het besluit om huwelijken voor minderjarigen toe te staan bekritiseerd door vrouwengroepen. In mei 2013 zijn er verkiezingen, de regeringscoalitie blijft aan de macht. In 2014 krijgt Malaysian Airlines te maken met twee zeer ernstige vliegtuigongelukken Eerst verdwijnt in maart vlucht MH370 van de radar en in juli wordt vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten, hierbij komen ook 194 Nederlanders om het leven. In 2015 en 2016 krijgt Maleisië een niet permanente zetel in de Veiligheidsraad van de VN. In december 2016 wordt sultan Muhammed V ingezworen. In februari 2017 wordt Kin Jong-nam de broer van de Noord-Koreaande leider vermoord op een Maleisisch vliegveld.

Bevolking

In Maleisië wonen 31.381.992 mensen (2017). De bevolkingsdichtheid is ongeveer 95 inwoners per vierkante kilometer.

Bevolkingssamenstelling:

De grootste bevolkingsgroep vormen de Maleisiërs(50%). Verder zijn er groepen Chinezen (21%), Inheemse volkeren (11%) en Indiërs (6%) en diverse kleinere groepen.

Taal

De officiële taal is het Maleis ( Bahasa Malaysia). Verder worden er veel Chinese dialecten gesproken, Tamil en Engels

Godsdienst

Er worden verschillende Godsdiensten beleden in Maleisië, de verdeling is grofweg als volgt: Moslim (55%), Boeddhist (19%), Christen (7%), Hindoeïst (7%), Chinese geloofsuitingen (11,6%) en overige (0,5%).

Samenleving

advertentie

Staatsinrichting

Maleisië is een federale constitutionele monarchie. De negen leden tellende Conferentie van Sultans kiest elke vijf jaar een van haar leden als Koning (Yang di-Pertuan Agong). De macht van de Sultans is na de onafhankelijkheid veranderd (de Engelsen hadden de koloniale federale staten een zekere mate van zelfbestuur gelaten). In 1993 werd voorts de legale immuniteit van de Sultans ingeperkt. Op 13 december 2006 is sultan Mizan Zainal Abidin van de staat Terengganu tot koning benoemd.

De federale regering bestaat uit een Premier en zijn ministers, wier benoeming wordt bekrachtigd door de Koning. Elk van de dertien deelstaten heeft een “Executive Council”, die zich met het bestuur van de deelstaat bezighoudt onder leiding van een chief minister (menteri besar). De constitutionele verantwoordelijkheid van elke staat ligt bij de sultan of, in de vier deelstaten waar deze ontbreekt, bij een staatsgouverneur die door de koning wordt benoemd op advies van de federale regering.

Het federale parlement heeft een tweetal Kamers. Algemene verkiezingen vinden in beginsel om de 5 jaar plaats, waarvan de laatste in maart 2004. De Senaat heeft 69 leden, waarvan 26 door de parlementen van de deelstaten worden gekozen en 43 worden benoemd door de Koning. Het Huis van Afgevaardigden (Dewan Rakyat) telt 219 direct gekozen leden.

advertentie

Politiek

De overheersende politieke partij ‘United Malays National Organizations’ (UMNO) heeft sinds de onafhankelijkheid van Maleisië in 1957 altijd onderdeel uitgemaakt van de regerings coalitie. Sinds 1973 bestaat de coalitie vooral uit de UMNO, de ‘Malaysian Chinese Association’ (MCA) en de ‘Malaysian Indian Congress’ (MIC). De premier is tot op heden altijd vanuit het UMNO afkomstig geweest. Onder de eind oktober 2003 aangetreden premier Abdullah Badawi hebben zich géén fundamentele wijzigingen voorgedaan van de Maleisische binnenlandse en buitenlandse politiek. Continuïteit derhalve, ook ten aanzien van de politieke en economische bevoordeling van de Maleise bevolkingsgroep middels positive discrimination. De in maart 2004 gehouden algemene verkiezingen hebben de regeringscoalitie versterkt ten koste van de radicale Islamitische oppositie, Parti Islam Se Malaysia (PAS). De Premier bleek echter niet in staat zijn verkiezingszege te benutten om zijn positie binnen zijn partij te versterken. Dit heeft onder meer zijn mogelijkheden beperkt om uitvoering te geven aan zijn verkiezingsbelofte om schoon schip te maken met de corruptie.

Badawi onderscheidt zich van voormalig premier Mahathir Mohamad door zijn stijl die meer wordt gekenmerkt door compromisbereidheid en die minder confronterend en direct is dan van Mahathir. Badawi richt zijn beleid op het bestrijden van armoede, verbeteren van onderwijs en het hervormen van politie, rechtsysteem en overheid. In de media laat Mahathir zich regelmatig kritisch uit over zijn opvolger. Mahathir heeft door middel van grootschalige staatsprojecten Maleisië gemoderniseerd en ziet zijn nalatenschap bedreigd door de hervormingen. Op het buitenlands politieke terrein blijft het referentiekader vooral bepaald door een orientatie op de ASEAN-landen, Japan, Zuid-Korea en China, en de niet gebonden landen, alsmede een sterke belangstelling voor de islamitische landen, m.n. de golfstaten. Voorts blijft de bestrijding, met name in de regio, van internationaal terrorisme van extremistisch Islamitische signatuur, hoge prioriteit hebben.

Er bestaat grote onzekerheid over de politieke betekenis van voormalige vice-premier Anwar Ibrahim. Deze werd na een verschil van mening met Mahathir over het in respons op de Aziatische financiele crisis te voeren beleid in 1998 ontslagen uit zijn ambt en aangeklaagd vanwege sodomie en corruptie. In 2005 werd Anwar uiteindelijk door het Federale Gerechtshof ontslagen van rechtsvervolging voor sodomie en vrijgelaten, aangezien hij zijn straf voor corruptie al had uitgezeten. In november 2006 heeft Anwar plannen aangekondigd om in 2008 in de politiek terug te keren.

De actuele politike situatie staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

De economische ontwikkeling van Maleisië is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de regio en vooral ook de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Japan, de belangrijkste handelspartners van Maleisië. De hoge groeicijfers van de afgelopen jaren droegen bij aan een drastische vermindering van de armoede en een forse toename van de koopkracht. Grote armoede is daarom in Maleisië vrijwel volledig uitgebannen. Sinds 1998, het jaar waarin de economie met 7,4 procent kromp, ligt het groeitempo op hoog niveau. De enige uitzondering hierop vormt 2001, het jaar waarin op 11 september aanslagen plaatsvonden in de Verenigde Staten. Het streven van Maleisië om in het jaar 2020 een volledig ontwikkeld en geïndustrialiseerd land te zijn, werd in 1991 door de toenmalige premier Mahathir gelanceerd als zijn 'Vision 2020'. Dit concept behelst niet alleen een economische component, maar richt zich ook op harmonieuze nationale ontwikkeling, een concept dat alles te maken heeft met de etnische opbouw van de Maleisische bevolking.

In 2006 werd zowel het derde 'Industrial Master Plan', als het negende Malaysia Plan gelanceerd, beide gericht op de verwezenlijking van 'Vision 2020'. De Investment Promotion Act, moest het land aantrekkelijk maken voor buitenlandse investeerders. Niet alle sectoren staan echter zonder meer open voor buitenlandse investeerders. Maleisië liberaliseert stapje voor stapje en inmiddels is het mogelijk dat bedrijven in de industriële sector voor 100 procent in handen zijn van buitenlandse ondernemingen. Er zijn diverse belastingmaatregelen van kracht die als doel hebben investeringen in het land aan te moedigen.

In 2017 bedraagt de economische groei 5,9 % en is het BNP per hoofd van de bevolking $29.100 en leeft minder dan 4% van de bevolking onder de armoedegrens. Het aandeel in het BNP bestaat voor 8,8% uit landbouw, 37,6% uit industrie en 53,6% uit diensten. Er wordt voor $187,9 miljard geëxporteerd en voor $160,7 miljard geïmporteerd. De belangrijkste handelspartners zijn China, Japan, Singapore en de Verenigde Staten.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Kuala Lumpur is de hoofdstad en de tweede grootste stad in Maleisië. Toerisme speelt een belangrijke rol in de economie van de stad, samen met de dienstensector. Grote wereldberoemde hotelketens zijn gevestigd in de stad. De belangrijke toeristische bestemmingen in Kuala Lumpur zijn het Merdeka plein, het parlementsgebouw, de Petaling straat, het nationaal paleis, de Kuala Lumpur toren, het nationaal museum met een die collectie bestaat uit voorwerpen en schilderijen verzameld in het hele land, de centrale markt, het nationaal monument en religieuze bezienswaardigheden zoals de Jamek Moskee en de Batu grotten. Diverse culturele festivals vinden plaats in Kuala Lumpur. Lees meer op de Kuala Lumpur pagina van landenweb.

Langkawi is een archipel van 99 eilanden in de Andaman Zee en de bekendste vakantiebestemming van Maleisië. De eilanden zijn een deel van de staat Kedah, dat grenst aan Thailand. Verreweg het grootste van de eilanden is het gelijknamige Pulau Langkawi met een bevolking van ongeveer 65.000. Het enige andere bewoonde eiland is Pulau Tuba. Omzoomd met lange, witte stranden en met een binnenland van met jungle bedekte heuvels en steile bergtoppen, is het gemakkelijk te begrijpen waarom dit de meest gepromote toeristische bestemming van Maleisië is. De meest populaire stranden zijn te vinden aan de westkust met een ruime keuze aan restaurants en eetgelegenheden en een aantal van de beste resorts in Langkawi.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

MALEISIE LINKS

Advertenties
• Maleisie verre reizen van ANWB
• Maleisie Vliegtickets.nl
• Vakantie Maleisie
• Rondreis Maleisie
• Djoser Rondreis Maleisie
• Rondreis Maleisie Tui Reizen
• Travelworld Maleisie
• Autoverhuur Sunny Cars Maleisie
• Rondreizen Maleisie Sawadee
• Kuala Lumpur Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over MALEISIE bij Bol.com

Nuttige links

Borneo Reisverhaal + Foto's (N)
Dieren in Maleisie (N)
Maleisie Reisstart (N+E)
Reisinformatie Maleisië (N)
Reizendoejezo – Maleisië (N)
Rondreis door Maleisie (N)
Rondreis Maleisie (N)
Sem op Reis Video's over Maleisie (N)
Startpagina Maleisie (N)