Jakarta
Hotels Jakarta |
To read about Jakarta in English - click here
advertentie | |
Indobesie verre reizen van ANWB | Droomvakanties naar Indonesie vergelijken |
Algemeen
Jakarta, het vroegere Batavia, is de hoofdstad en grootste stad van Indonesië. Het speciale hoofdstedelijk gebied van Jakarta beslaat een oppervlakte van 740.28 vierkante kilometer. Jakarta ligt aan de noordwest kust van Java en volgens de volkstelling van 2010 heeft de stad een 9.580.000 inwoners. Het speciale hoofdstedelijk gebied heeft 28.020.000 inwoners. De stad is het economisch, cultureel en politiek centrum van het land. Het is de meest dichtbevolkte stad in Indonesië en de tiende grootste stad van de wereld.
Jakarta SkylineFoto: Yohanes budiyanto CC 2.0 Generic no changes made
De stad werd gesticht in de 4e eeuw en werd een belangrijke handelshaven voor het Koninkrijk van Sunda. Het werd Batavia genoemd en de hoofdstad van Nederlands-Indië. De onafhankelijkheid van Indonesië werd in 1945 uitgeroepen, Jakarta werd de hoofdstad van de staat Indonesië.
advertentie | |
Hotels Jakarta | Indonesië Tui Reizen |
Ligging
De coördinaten van Jakarta zijn: 6° 12' Zuiderbreedte en 106° 48' Oosterlengte. Jakarta ligt aan de monding van de Ciliwung in de baai van Jakarta, een inham van de Java Zee op ongeveer 7 meter boven de zeespiegel, in een laag, plat bekken. De noordelijke delen van de stad bevinden zich onder de zeespiegel, de zuidelijke delen zijn relatief heuvelachtig. Rivieren stromen uit de hooglanden naar de Java Zee. De Ciliwung verdeelt de stad in westelijke en oostelijke wijken. Andere rivieren zijn de Pesanggrahan en de Sunter. Een kanaal waarvan met de bouw is begonnen in 2003 zal vijf rivieren verbinden.
Jakarta Overstromingen in 2013Foto: Publiek domein
Jakarta heeft last van frequente overstromingen van de rivieren en de grond verzakt ongeveer 5 tot 10 centimeter per jaar. Een project om een dijk te bouwen bouw om het zeewater te reguleren en controleren zal worden uitgevoerd met behulp van een Nederlandse donatie van 4.000.000 dollar. Het project moet klaar zijn in 2025. De Duizend Eilanden, die administratief zijn een deel van Jakarta, liggen in de baai van Jakarta ten noorden van de stad.
advertentie | |
Djoser Rondreis Indonesie | Hotels Trivago |
Weer
Jakarta heeft een warm en vochtig tropisch klimaat. Ondanks de ligging relatief dicht bij de evenaar, heeft de stad uitgesproken natte en droge seizoenen. Het natte seizoen duurt van november tot juni, de andere vier maanden vormen het droge seizoen. De gemiddelde hoge temperatuur bedraagt 31,8° C, de gemiddelde lage temperatuur bedraagt 25,0° C. De jaarlijkse neerslag bedraagt 1.655 mm. Het gemiddelde aantal regendagen is 168 per jaar.
Geschiedenis
Jakarta Tarumanagara CultuurFoto: Bkusmono in het publieke domein
In de 4e eeuw was de plek van het hedendaagse Jakarta onderdeel van het Sundanese koninkrijk Tarumanagara, een van de oudste Hindoe koninkrijken in Indonesië. Met de teloorgang van Tarumanagara werd Jakarta een deel van het Koninkrijk van Sunda. Het havengebied werd bekend als Sunda Kelapa en tegen de 14e eeuw was het een belangrijke handelshaven voor het Sunda koninkrijk.
Omdat de Portugezen op zoek waren naar een handelsroute voor specerijen, waren zij de eerste Europeanen die met vier schepen in 1513 aan land kwamen. Ze sloten een verdrag met het Koninkrijk van Sunda. Ze bouwden in 1522 een haven tegen de bedreiging van het koninkrijk door het Sultanaat van Demak van centraal Java. In 1602 werd het de Engels Oost-Indische Compagnie toegestaan om een handelspost te bouwen. Deze post werd het centrum van de Engelse handel in Indonesië tot 1682.
Jakarta rond 1780Foto: Publiek domein
Nederlandse troepen vielen de handelspost aan en verbranden het Engels fort en dwongen de Engelsen zich terug te trekken op hun schepen. De overwinning bevestigde de Nederlandse macht en in 1619 doopten ze de stad om tot Batavia. In 1930 had Batavia meer dan 500.000 inwoners, waaronder 37.067 Europeanen.
Vlag van onafhankelijk Indonesie wordt gehesen in Jakarta Foto:Frans Mendur in het publieke domein
In 1942 werd de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog omgedoopt van Batavia naar Jakarta. De Indonesische nationalisten, gesteund door de Japanse strijdkrachten, veroverden de stad op de Nederlanders. Aan het einde van de oorlog trokken de Indonesische Republikeinen zich terug uit Jakarta en vestigden hun hoofdstad in Yogyakarta. In 1950 werd de onafhankelijkheid na de politionele acties uitgeroepen en Jakarta kreeg opnieuw de status van nationale hoofdstad. Onder Soekarno, de eerste president van het onafhankelijke Indonesië groeide Jakarta uit tot een grote internationale stad. In 1966 kreeg Jakarta de status van"speciaal hoofdstedelijk district" Deze status staat ongeveer gelijk aan die van een staat of provincie.
Bezienswaardigheden
Jakarta is een populaire toeristische bestemming, met name het oude deel van de stad met een rijk cultureel erfgoed en historische bezienswaardigheden. Er zijn ook tal van interessante plaatsen buiten het centrum van de stad. Luxe hotels, uitstekende restaurants en veel entertainment trekken zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen aan.
Nationaal Monument op het Merdeka Plein in JakartaFoto: Gunawan Kartapranata CC 3.0 Unported no changes made
Het Nationaal Monument staat in het centrum van het Merdeka plein, het centrale park van de stad. Dit opvallende monument (plaatselijk bekend als"Monas") is de bekendste bezienswaardigheid in Jakarta. Bovenaan kroont een massief vlamvormig ornament van massief goud hoog boven de obelisk. Het monument is een eerbetoon aan de Indonesische onafhankelijkheid en moeilijk te missen, domineert een groot deel van het plein. Dichtbij het nationale monument is er het Arjuna Wijaya standbeeld en een fontein geïnspireerd door een gedicht van Mahabharata.
Istiqlal Moskee in JakartaFoto: Publiek domein
Een andere bezienswaardigheden is de Istiqlal-moskee. Deze mooie moskee is de grootste in heel Zuidoost Azië. De moskee werd gebouwd om de onafhankelijkheid van Nederland in het midden van de 20e eeuw te herdenken. Dit majestueuze monument telt minimalistische decoratieve accenten en doet denken aan moskeeën in Arabische landen.
Historisch Museum in JakartaFoto: Edi wibowo CC 3.0 Unported no changes made
De oude stad van Jakarta bevat veel musea, vaak voormalige institutionele gebouwen van het koloniale Batavia. Het Jakarta Historisch Museum ( het voormalig stadhuis van Batavia) wordt ook wel het museum Fatahillah genoemd. Het herbergt een uitgebreide collectie materialen en voorwerpen die betrekking hebben op de ontwikkeling van de stad. De collectie loopt van de prehistorie tot de moderne tijd. Je ziet hier onder meer koloniale wapens en meubilair, inscripties uit de tijd van Koning Purnawarman en Nederlandse kaarten uit de 16e eeuw.
Wayang Museum in JakartaFoto: Masgatotkaca CC 3.0 Unported no changes made
Het Wayang Museum (een voormalige kerk van Batavia) is gewijd aan het behoud van de 'wayang' traditie, dit immer populaire museum is vooral aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen. Marionetten uit het historische voorstellingen zijn hier te zien. Je ziet ook poppen uit andere landen in Azië. Het gebouw heeft ook nog steeds overblijfselen van voormalige collectie, waaronder gedenktekens van Nederlandse ambtenaren.
Maritiem Museum in JakartaFoto: Akhmad Fauzi CC 3.0 Unported no changes made
Het Maritiem Museum is gevestigd in het voormalige Sunda Kelapa magazijn. De collectie heeft betrekking op de geschiedenis van de zeevaart in de archipel en een van de meest speciale exposities betreft een verzameling van verweerde foto's van een reis van Europa naar Jakarta. Er zijn twee interessante bezienswaardigheden buiten het Museum Bahari, Dat zijn gedeelten van oude muren van de stad en een 19e-eeuwse wachttoren. De laatste is af open voor bezoekers, en biedt een panoramisch uitzicht over de stad.
Kunst- en Keramiekmuseum in JakartaFoto: 22Kartika CC 3.0 Unported no changes made
Het Kunst- en Keramiekmuseum is gevestigd in het voormalig gerechtsgebouw van Justitie van Batavia. Het is vaak beter bekend als het Balai Seni Rupa en is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Veel indrukwekkende Indonesische schilderijen worden hier tentoongesteld, zowel historische en moderne. Er zijn vooral veel landschappen te zien. Ook van belang is de hedendaagse keramiek, die geeft een speciale sectie. Er zij ook werken die ooit eigendom waren van de voormalige vicepresident van Indonesië, Adam Malik (1917-1984).
Tips
Sarinah Department Store in JakartaFoto: Andrew Kippen CC 2.0 Generic no changes made
Tal van bezoekers komen naar Jakarta om te winkelen. De stad is bekend om zijn goedkope producten van redelijke kwaliteit, met name textiel, ambacht en mode producten. Er zijn 68 winkelcentra en traditionele markten over de hele stad. Geverfd textiel dat bekend staat als 'batik' is in heel Jakarta te koop. Het Pasaraya warenhuis op de Jalan Iskandarsya en het Sarinah warenhuis op de Jalan Thamrin zijn goede adressen om een mooi stuk batik te kopen.
Presidentieel Paleis in Bogor dichtbij JakartaFoto: Davidelit in het publieke domein
Er zijn vele goede redenen om een bezoek aan Bogor te brengen. De stad heeft een uitzonderlijke Botanische Tuin (Kebun Raya Bogor), een Orchideeën Tuin (Rumah Anggrek) en een fraai presidentieel paleis (Istana Bogor). Op een zonnige dag zijn de wandelpaden langs de kanalen en rivieren heel aantrekkelijk, de golfers zullen genieten van het spelen van een ronde op een van beide de Golf Clubs van Bogor.
Jakarta LINKS
Advertenties
• Hotels Trivago
• Indonesie Verre Reizen van de ANWB
• Indonesië Tui Reizen
• Droomvakanties naar Indonesie vergelijken
• Djoser Rondreis Indonesie
• Hotels Jakarta
• Boeken, ook tweedehands, over Jakarta bij Bol.com
Nuttige links
laatst bijgewerkt augustus 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems