Landenweb.nl

TAIWAN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Mandarijn
  Hoofdstad  Taipei
  Oppervlakte  35.980 km²
  Inwoners  23,892,241
  (2021)
  Munteenheid  Nieuwe Taiwanese dollar
  (TWD)
  Tijdsverschil  +7
  Web  .tw
  Code.  TWN
  Tel.  +886

To read about TAIWAN in English - click here

Taiwan verre reizen van ANWB

Geografie en Landschap

Geografie

Het eiland Taiwan ligt 160 kilometer ten zuidoosten van China, tussen de straat van Taiwan en de Filippijnse Zee. De oppervlakte van Taiwan is 36.197 vierkante kilometer. Taiwan is daarmee ongeveer 0,8750 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Taiwan SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Aan de westkust ligt een smalle strook vruchtbare grond, waar negentig procent van de gehele bevolking woont. Het oosten van Taiwan bestaat voornamelijk uit grillig, rotsachtig kustgebied. Tussen de twee kusten ligt een gebergte. De berg Yu-Shan is met 3952 meter het hoogste punt in Noordoost-Azië op Tibet na.

advertentie

Yu-Shan, hoogste berg van TaiwanPhoto: Grantabc99 CC 4.0 Internationalno changes made

De kleine eilandjes die bij Taiwan horen heten Penghu, Lanyu, Green, Kinmen, Matsu en Wuchiu.

Klimaat en Weer

Taiwan heeft een (sub)tropisch klimaat met veel neerslag en is gevoelig voor tyfonen. De zomers zijn heet en plakkerig, met veel neerslag in de bergen. De temperatuur ligt dan gemiddeld rond de dertig graden. Tijdens de winter regent het in het noorden bijna constant. Ook sneeuwt het regelmatig. In het zuidwesten zijn de winters zachter met een gemiddelde temperatuur van ongeveer twintig graden.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

De meest voorkomende bomen zijn de acacia, beuk, cipres, ceder, den, eik, kamferboom, laurier en de olm.

De nationale bloem van Taiwan is de bloesem van de Chinese pruimboom.

Dieren

De beboste berghellingen van Taiwan beschermen vooralsnog het slinkende aantal wilde dieren van het eiland. Ondanks de krimpende habitat telt Taiwan nog zeventig soorten zoogdieren, 90 soorten reptielen, 500 soorten vogels en 18.000 soorten insecten. De meren, beken en kustwateren bevatten 2700 soorten vis.

Veel van de Taiwanese zoogdieren zijn uniek voor het eiland, want hebben zich autonoom ontwikkeld van het vasteland van Azië. De grootste van de zoogdieren is de Taiwanese zwarte beer, een ondersoort van de Aziatische zwarte beer. De Taiwanese zwarte beer leeft op hoogtes boven de 2000 m, weegt tot 200 kg en heeft lange, gebogen nagels die het mogelijk maken te graven naar wortels en insecten. De Taiwanese zwarte beer wordt zwaar bedreigd door het verlies van habitat en door de illegale jacht.

Een ander bekend zoogdier van het eiland is de Taiwanese rotsmakaak of Formosa rotsmakaak. Deze makakensoort heeft een roodachtig gezicht en de vacht verandert met de seizoenen. Het dier meet inclusief staart ongeveer 100 cm en weegt maximaal 8 kg. Taiwanese makaken leven met name op beboste berghellingen van nationale parken, maar nooit hoger dan 3000 meter.

Het bijzonder uitziende Chinese schubdier is een kruising tussen een gordeldier en een miereneter. Deze schuwe, zich langzaam voortbewegende insecteneter is een nachtdier en maakt gebruik van zijn lange, kleverige tong om insecten te verorberen. Bij gevaar kan hij zich helemaal oprollen, maar ook venijnig uithalen met zijn geschubde staart en een stinkende vloeistof over zijn aanvallers sproeien.

In 2013 werd bekend dat de Taiwanese ondersoort van de nevelpanter officieel als uitgestorven wordt beschouwd. Dertien jaar heeft men intensief naar het prachtige roofdier gezocht, maar er is geen enkel exemplaar meer aangetroffen. Grote zoogdieren die nog wel te vinden zijn op Taiwan zijn het Taiwanese wilde zwijn en de Taiwanese of Formosasambar (ook wel paardhert of Aristoteleshert), een hertensoort.

Taiwan 's kustmoerassen en beschutte baaien maken het eiland tot een aantrekkelijke rustplaats voor trekvogels . Tot dusver zijn 500 vogelsoorten gespot in Taiwan. Niet vreemd dus dat vogels kijken uitgegroeid is tot een populaire hobby, en op veel plekken in Taiwan zijn vogelspotplaatsen opgericht . Tot voor kort was voor de meeste Taiwanezen economische voorspoed belangrijker dan de bescherming van vogels . Maar door natuurorganisaties begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw langzaamaan het beschermen van vogels in Taiwan in een stroomversnelling te komen en het eiland heeft nu meer dan vijftig belangrijke vogelgebieden, die samen bijna 20% van de oppervlakte van Taiwan beslaan.

Op Taiwan komen twee zeer kleine uilsoorten voor, een ondersoort van de gevlekte dwergooruil en een ondersoort van de gekraagde dwergooruil. De Taiwanese blauwe ekster is een grote vogel (64 cm) met witte veren in zijn staart. Onder de zeldzame soorten die Taiwan bezoeken, is de kleine lepelaar waarvan geschat wordt dat er nog maar enkele honderden in de wereld voorkomen. Veel daarvan overwinteren in de buurt van de Zengwen rivier. Een favoriet onder vogelaars is de Chinese pitta, die in de zomer zijn nest bouwt in Taiwan en een zeer kleurrijk verenkleed heeft.

Taiwan is ook de thuisbasis van een aantal vogelsoorten die nergens anders in de wereld voorkomen, waaronder:

De nationale vis van Taiwan is de masu zalm.

TAIWAN LINKS

Advertenties
• Taiwan verre reizen van ANWB
• Taiwan Hotels
• Rondreis Taiwan Djoser
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over TAIWAN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Taiwan (N)
Reizendoejezo – Taiwan (N)
Taiwan Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems