Landenweb.nl

Yogyakarta
 

Boek hier je hotel in Yogyakarta

To read about Yogyakarta in English - click here

advertentie
Hotels Yogyakarta Indonesië Tui Reizen

Algemeen

Yogyakarta StraatbeeldYogyakarta StraatbeeldFoto:bGunawan Kartapranata CC 3.0 Unported no changes

Yogyakarta is de belangrijkste stad in de regio Yogyakarta in Indonesië. De stad was de zetel van het Javaanse rijk van Mataram. Yogyakarta is een van de belangrijkste culturele centra van Java. Yogyakarta heeft veel van zijn lokale gewoonten en tradities behouden en wordt nog steeds geregeerd door een Indonesische sultan. Yogyakarta heeft een grote aantrekkingskracht en dat heeft ervoor gezorgd dat deze stad nog altijd een van de meest bezochte en populaire steden van Java is, met name vanwege de nabijheid van de beroemde Borobudur.

advertentie
Djoser Rondreis Indonesie Hotels Trivago

Ligging

Merapi Vulkaan in YogyakartaMerapi Vulkaan in YogyakartaFoto: Crisco 1492 CC 3.0 no changes made

Yogyakarta ligt op 7 graden 47 Zuiderbreedte en 22 graden 110 Oosterlengte. In het noorden vindt je de hellingen van de Merapi, een zeer actieve vulkaan en ten zuiden van de stad liggen de Indische Oceaan en de provincie centraal Java.

Yogyakarta heeft een oppervlakte van 32,5 vierkante kilometer. In de stad wonen 511, 744 mensen. In het midden Yogyakarta is de kraton, het paleis van de Sultan.

advertentie
Indonesie verre reizen van ANWB Droomvakanties naar Indonesie vergelijken

Weer

Het klimaat van Yogyakarta en Indonesië als geheel is over het algemeen tropisch. Yogyakarta heeft hoge temperaturen en twee seizoenen. Tussen mei en september is het weer in Yogyakarta zonnig en droog, dit seizoen is het 'droge seizoen'. De rest van het jaar van oktober tot april wordt het klimaat van Yogyakarta beïnvloed door de moesson dit is het 'natte seizoen' met maandelijkse neerslag hoeveelheden die tot meer dan 600 mm pieken. December, januari, februari en maart zijn maanden met tropische stormen. Maar na de overvloedige regen en stortbuien is de zon nooit ver weg.

Geschiedenis

Officieel is het Koninkrijk van Yogyakarta op 07 oktober 1756 opgericht als gevolg van een burgeroorlog binnen Het Koninkrijk van Mataram. In de vroege 18e eeuw, regeerde Pakubuwono II het islamitische Mataram Koninkrijk. Na zijn overlijden, was er een conflict tussen zijn zoon en zijn broer, aangemoedigd door de Nederlanders die probeerden om de regio te koloniseren op een 'verdeel en heers' basis.

Mataram verdeeld 1830Mataram verdeeld 1830Foto: Meursault2004 CC3.0 Unported no changes made

Het koninkrijk was verdeeld in twee regio's het Surakarta Hadiningrat koninkrijk onder de heerschappij van Soenan Pakubuwono III, en het Nyayogyakarta Hadiningrat koninkrijk onder Sultan Hamengku Buwono I. Hij was de grondlegger van de huidige lijn van de Sultans die nu nog leven in de kraton en een belangrijke rol spelen in de Javaanse cultuur. Het tweede koninkrijk is nu beter bekend als Yogyakarta.

Na de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië verklaarden Sri Sultan Hamengkubuwono IX en Sri Pakoe Alam VIII dat hun regio's tot de Republiek Indonesië behoorden. Sindsdien is de streek is bekend als de bijzondere regio Yogyakarta en de regio kreeg een provinciale status in 1950 als erkenning voor zijn belangrijke bijdrage bij het strijden voor de onafhankelijkheid.

Bezienswaardigheden

Yogyakarta heeft prachtige toeristische bezienswaardigheden die veel toeristen trekken.

Yogyakarta KratonYogyakarta KratonFoto: Gunawan Kartapranata CC3.0 Unported no changes made

De kraton ligt in het hart van de historische oude stad Yogyakarta en is het paleis van de sultans. De kraton is een kleine ommuurde stad. Het complex dateert uit het midden van de 18e eeuw en heeft zijn eigen markt, winkels, bedrijven, scholen en zelfs een aantal moskeeën. In het centrum van de kraton is het Gouden Paviljoen (Bangsal Kencana). Het paviljoen heeft een prachtig dak met veel details en een aantal grote teak kolommen. Andere interessante zaken zijn onder meer de afzonderlijke ingangen voor mannen en vrouwen. Er spelen regelmatig gamelan orkesten en er zijn schaduw poppenspelen te zien.

Yogyakarta Candi KalasanYogyakarta Candi KalasanFoto: Gunawan Kartapranata CC 3.0 Unported no changes

Yogyakarta is een stad met vele historische monumenten en oude tempels (Candi’s). De meeste van deze archeologische structuren dateren uit de periode tussen de 7de eeuw en de 9e eeuw. De meeste muren van de Candi’s zijn versierd met houtsnijwerk en beeldhouwwerk, vaak met religieuze taferelen. De ondergrondse Candi Sambisari is zeer speciaal, ook de Candi Kalasan is heel opmerkelijk. Zeer dicht bij de Candi Kalasan vind je de Candi Sari, een slaapzaal voor boeddhistische monniken.

Kaetta Krotoni in YogyakartaKaetta Krotoni in YogyakartaFoto: Sabjan Badio CC 4.0 International no changes made

Er zijn veel monumenten, gedenktekens en musea die zijn gewijd aan de geschiedenis van Yogyakarta. Vaak met materiaal over het Nederlandse erfgoed en over de rol van de stad tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Naast de ingang van het paleis van de sultan is het Museum Karetta Kratoni. Dit museum heeft een collectie rijtuigen en wagens. In totaal zijn er 23 verschillende wagens tentoongesteld, die allemaal zeer extravagant in hun ontwerp zijn, met pluche stoelen en er zijn geen kosten gespaard. Sommige van de rijtuigen werden gebruikt voor paardenraces en eenvoudig dagelijkse transport. De meeste zijn afkomstig uit Amsterdam en andere delen van Nederland. De Kareta Garuda Yeksa is een van de meest bekende rijtuigen en staat bekend als de 'Gouden Koets', omdat wil beschikt over een kleine 18-karaats gouden standbeeld van Garuda (een mythische vogel-achtig wezen van de boeddhistische mythologie).

Wayang voorstelling in het Sono Budyo in YogyakartaWayang voorstelling in het Sono Budyo in YogyakartaFoto: Eric Lefevre-Ardant CC 2.0 Generic no changes made

Niet ver daar vandaan is het museum Sono Budoyo met informatie over de Javaanse geschiedenis. Je vindt er traditionele 'wayang kulit' poppen en batik textiel. Dit is echt het neusje van de zalm onder de musea en bezoekers zien hier een divers scala aan Indonesische artefacten en archeologische overblijfselen. Er is ook een verzameling van hindoe beeldhouwwerken, afkomstig uit heel Indonesië en daarbuiten.

Affandi Museum in YogyakartaAffandi Museum in YogyakartaFoto: Kurniawn bagas CC 4.0 International no changes made

In het Affandi Museum zie je de mooiste Indonesische kunst in Yogyakarta. Eén van de meest bekende internationale kunstenaars van Indonesië, Affandi (1907-1990) werd geboren in de stad Cirebon in West-Java en had sterke banden met Yogyakarta. Affandi creëerde veel van zijn meest geprezen expressionistische schilderijen in zijn unieke boom-huis studio, 6 km ten noorden van het eigenlijke centrum van de stad. Vandaag de dag staat het Affandi Museum in zijn voormalige woonplaats. In deze culturele attractie worden meer dan 200 van zijn schilderijen, tentoongesteld evenals een aantal extra kunstwerken gemaakt door zijn dochter. Interessant is dat Affandi hier begraven is in de achtertuin.

Benteng Vredenburg in YogyakartaBenteng Vredenburg in YogyakartaFoto: Pras CC 3.0 Unported no changes made

Benteng Vredenburg is een Nederlands fort dat werd gebouwd in de jaren 1760, om de Nederlandse machthebbers te beschermen tegen aanvallen van de sultan. De Benteng Vredeburg is nog steeds omgeven door een gracht. Het fort is rechthoekig van vorm en heeft bastions op elk van de hoeken. Vanaf Benteng Vredeburg heb je mooi uitzicht op het paleis van de president en andere bezienswaardigheden.

Gembira Loka Zoo in YogyakartaGembira Loka Zoo in YogyakartaFoto: Crisco 1492 CC 4.0 International no changes made

De Gembira Loka Zoo ligt aan de zuidkant van de stad en is bekend geworden door zijn Sumatraanse olifanten, Orang-Oetans en Aziatische tijgers. Het is een favoriet uitstapje voor families. Heel bijzonder is de fokkerij voor Komodo Varanen, dat is uniek in de hele wereld en opgezet om de dierdoort voor uitsterven te behoeden.

Tips

Yogyakartta BorobudurYogyakartta BorobudurFoto: Gunawan Kartapranata CC 3.0 Unported no changes made

De Borobudur is verreweg de beroemdste attractie van Indonesië en ligt dicht bij Yogyakarta. De Borobudur is een boeddhistische stoepa en een tempelcomplex in Midden-Java en dateert uit de 8e eeuw. De Borobudur heeft de status van UNESCO Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische gebouw ter wereld en iedereen zal versteld staan van de schaal van de tempel en de opmerkelijke aandacht voor detail van het bouwwerk. Ook de ligging in het hart van de Kedu vlakte, met machtige actieve vulkanen rondom draagt bij aan het sensationele gevoel dat de meeste bezoekers overweldigd.

Pasar Ngasem in YogyakartaPasar Ngasem in YogyakartaFoto: Daniel Julie CC 2.0 Generic no changes made

Maak eens een wandeling over de drukke vogeltjesmarkt, die beter bekend is bij de lokale Indonesiërs als de Pasar Ngasem. Deze kleurrijke en lawaaierige menagerie heeft onder andere een mix van exotische vogels, zoals parkieten en zangvogels, evenals kippen, tortelduiven en een enorme hoeveelheid duiven. Er zijn ook andere wezens die verkocht worden op deze ongebruikelijke markt, waaronder reptielen en kleine knuffeldiertjes.

Yogyakarta LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Droomvakanties naar Indonesie vergelijken
• Indonesie verre reizen van ANWB
• Yogyakarta
• Djoser Rondreis Indonesie
• Indonesië Tui Reizen
• Hotels Yogyakarta
• Boeken, ook tweedehands, over Yogyakarta bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt september 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems