Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalKirgizisch, Russisch
   HoofdstadBisjek
   Oppervlakte199.900 km²
   Inwoners6.207.016 (mei 2019)
   Munteenheidsom (KGS)
   Tijdsverschil+5
   Web | Code | Tel..kg | KGZ | +996

Algemeen

Kirgizië ligt in Centraal Azië. Kirgizië grenst aan geen enkele zee en ligt ten westen van China. De overige landen waar het aan grenst zijn Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan. De oppervlakte van Kirgizië is 198.500 vierkante kilometer. Kirgizië is daarmee ongeveer 6 keer zo groot als Nederland.

Kirgizie Satellietfoto foto: NASA

Landschap

De landschappelijke afwisseling is groot. Van groene alpenweiden met hier en daar naald-en loofbossen tot maanlandschappen met kleurrijke rotsen. Op de achtergrond liggen de hoge bergen tot 4700 m hoogte met hun altijd besneeuwde toppen. Bijna het hele land is bedekt met bergen, waarvan velen boven de drieduizend meter. De meeste bergen behoren tot het Tian Shan-gebergte. In de bergen liggen vele meren, waaronder het Issyk Kul-meer.
Behalve de spectaculaire bergpieken zijn er 'Kaska Suu's ofwel zilveren rivieren, rustige dorpen, groene alpenweiden, tapijten van edelweiss en rode rotspartijen.

Westelijke kant van de bergketen Tian Shan, Kirgizië

Chen Zhao, CC BY 2.0 no changes made

Klimaat

Kirgizië heeft een uitgesproken landklimaat, met koude winters en hete zomers. In het voor- en najaar kan het in de bergen nog sneeuwen, maar 's zomers is het op grotere hoogte juist aangenaam vertoeven. De gemiddelde januaritemperatuur in Bisjkek is min 5 graden, in juli is het gemiddeld 24 graden.

Planten

Een groot deel van de bergen was bedekt met bossen en alpenweiden. Inmiddels zijn de meest berghellingen kaal. In de valleien in het zuiden groeien onder meer walnotenbomen (Kirgizië heeft het grootste natuurlijke walnootbos ter wereld in Arslan-Bob), pistachebomen, amandelbomen en aalbessen.
Rond het Issyk Kul-meer naaldbomen te vinden. De valleien door het hele land zijn in het voorjaar begroeid met klaprozen. In het vroege voorjaar bloeien er 40 soorten wilde tulpen en later in het jaar een overvloed aan edelweiss

Dieren

In de bossen leven onder meer beren, wolven en lynxen. Hoger in de bergen leven steenbokken, yaks en de zeldzame sneeuwluipaarden en Marco Poloschapen. Er zijn ruim 400 verschillende vogels in Kirgizië te vinden waaronder de ibis, adelaar, gier en kraanvogel.

KIRGIZIE LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Kirgizie Vliegtickets.nl
• Rondreizen Kirgizie
• Hotels Kirgizie
• Rondreis Kirgizie Djoser
• Transport Kirgizië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Kirgizië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kirgizië (N)
Telefoongids Kirgizië
Schrijf uw artikel over KIRGIZIE

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems