Landenweb.nl

KIRGIZIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Kirgizisch, Russisch
  Hoofdstad  Bisjkek
  Oppervlakte  199.900 km²
  Inwoners  6,704,915
  (2021)
  Munteenheid  som
  (KGS)
  Tijdsverschil  +5
  Web  .kg
  Code.  KGZ
  Tel.  +996

To read about KYRGYZSTAN in English - click here

Kirgizie verre reizen van ANWB

Geografie en Landschap

Geografie

Kirgizië ligt in Centraal Azië. Kirgizië grenst aan geen enkele zee en ligt ten westen van China. De overige landen waar het aan grenst zijn Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan. De oppervlakte van Kirgizië is 198.500 vierkante kilometer. Kirgizië is daarmee ongeveer 6 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Kirgizie Satellietfoto Foto: Publiek domein

advertentie

Landschap

De landschappelijke afwisseling is groot. Van groene alpenweiden met hier en daar naald- en loofbossen tot maanlandschappen met kleurrijke rotsen. Op de achtergrond liggen de hoge bergen tot 4700 m hoogte met hun altijd besneeuwde toppen. Bijna het hele land is bedekt met bergen, waarvan velen boven de drieduizend meter. De meeste bergen behoren tot het Tian Shan-gebergte. In de bergen liggen vele meren, waaronder het Issyk Kul-meer.

Behalve de spectaculaire bergpieken zijn er 'Kaska Suu's ofwel zilveren rivieren, rustige dorpen, groene alpenweiden, tapijten van edelweiss en rode rotspartijen.

advertentie

Westelijke kant van de bergketen Tian Shan, KirgiziëPhoto: Chen Zhao CC BY 2.0 no changes made

Klimaat en Weer

Kirgizië heeft een uitgesproken landklimaat, met koude winters en hete zomers. In het voor- en najaar kan het in de bergen nog sneeuwen, maar 's zomers is het op grotere hoogte juist aangenaam vertoeven. De gemiddelde januaritemperatuur in Bisjkek is min 5 graden, in juli is het gemiddeld 24 graden.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Een groot deel van de bergen was bedekt met bossen en alpenweiden. Inmiddels zijn de meest berghellingen kaal. In de valleien in het zuiden groeien onder meer walnotenbomen (Kirgizië heeft het grootste natuurlijke walnootbos ter wereld in Arslan-Bob), pistachebomen, amandelbomen en aalbessen.

Rond het Issyk Kul-meer naaldbomen te vinden. De valleien door het hele land zijn in het voorjaar begroeid met klaprozen. In het vroege voorjaar bloeien er 40 soorten wilde tulpen en later in het jaar een overvloed aan edelweiss.

advertentie

Dieren

In de bossen leven onder meer beren, wolven en lynxen. Hoger in de bergen leven steenbokken, yaks en de zeldzame sneeuwluipaarden en Marco Poloschapen. Er zijn ruim 400 verschillende vogels in Kirgizië te vinden waaronder de ibis, adelaar, gier en kraanvogel.

KIRGIZIE LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Kirgizie
• Rondreis Kirgizie Djoser
• Hotels Trivago
• Rondreizen Kirgizie
• Hotels Kirgizie
• Hotels Trivago
• Transport Kirgizië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over KIRGIZIE bij Bol.com

Nuttige links

Kirgizië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kirgizië (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems