Landenweb.nl

Beiroet
 

Djoser Rondreis Libanon

To read about Beirut in English - click here

advertentie
Djoser Rondreis Libanon Hotels Trivago

Algemeen

Beiroet is de hoofdstad en grootste stad van Libanon met een bevolking van meer dan 2 miljoen inwoners volgens de volkstelling van 2007. De stad is de belangrijkste en grootste zeehaven van het land en ligt op een schiereiland in het midden van de mediterrane kust van Libanon. De stad werd voor het eerst genoemd in oude Egyptische kleitabletten uit de 14e eeuw voor Christus en is sindsdien onafgebroken bewoond. Beiroet is de zetel van de regering van Libanon en het belangrijkste centrum van de economie met tal van grote ondernemingen en banken. De stad is het middelpunt van het culturele leven in de regio en staat bekend om de theaters, culturele activiteiten en het nachtleven.

Beiroet Boulevard (Corniche)Beiroet Boulevard (Corniche)Foto: Varun Shiv Kapur CC 2.0 Generic no changes made

De stad leed grote schade tijdens de verwoestende burgeroorlog, maar werd opnieuw opgebouwd na de oorlog. De historische binnenstad is gereconstrueerd en entertainment en evenementen keren terug naar de stad. De stad trekt steeds meer toeristen aan. Beiroet kreeg een vermelding als een van de tien meest bruisende steden van de wereld door de Lonely Planet in 2009. Sinds die tijd is de situatie weer verslechterd, mede als gevolg van de oorlog in het buurland Syrië en de toestroom van vluchtelingen.

advertentie
Hotels Beiroet Autoverhuur Sunny Cars Beiroet

Ligging

Schiereiland van BeirutSchiereiland van BeirutFoto: Yoniw CC 3.0 Unported no changes made

De stad ligt op 33°53 Noorderbreedte en op 35°30 Oosterlengte. Beiroet ligt op een schiereiland dat zich uitstrekt naar het westen in de Middellandse Zee op ongeveer 94 km ten noorden van de Libanees-Israëlische grens. De stad wordt omringd door het Libanon-gebergte. Beiroet ligt tussen twee heuvels: Al-Ashrafieh en Al-Musaytibah. De kust bestaat uit zand- en kiezelstranden, afgewisseld met rotsen en kliffen. De oppervlakte beslaat 20 km² en het grootstedelijk gebied beslaat 200 km².

Weer

Beiroet heeft een mediterraan klimaat dat wordt gekenmerkt door hete, droge zomers, een aangename herfst en koele, regenachtige winters. Augustus is de warmste maand, met een gemiddelde temperatuur van 29°C januari en februari zijn de koudste maanden, met een gemiddelde temperatuur van 10° C. In de zomer komt de wind in de namiddag van de kant van de Middellandse Zee en zorgt voor verfrissing. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 860 mm. De regen valt voornamelijk in de winter. In de herfst en het voorjaar regent het gedurende korte perioden en valt de neerslag vaak in hevige buien. Sneeuw is zeldzaam in Beiroet, hagel kan wel vaak voorkomen in de winter.

Geschiedenis

Armana Brieven BeiroetArmana Brieven BeiroetFoto: Publiek domein

Beiroet werd al bewoond in de prehistorie en de bronstijd. Vuurstenen werktuigen uit deze periode zijn ter plekke gevonden. De geschiedenis van Beiroet gaat meer dan 5000 jaar terug. Archeologische opgravingen in het centrale deel van de stad hebben verschillende lagen ontdekt met Fenicische, Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse, Arabische en Ottomaanse overblijfselen. De eerste historische vermelding van Beirut dateert uit de 14e eeuw voor Christus, toen Beiroet werd genoemd in de kleitabletten van de"Amarna-brieven". In de oudheid werd de naam van de stad veranderd in Berytus. Onder het Romeinse bewind van de dynastie van Herodes de Grote werd de stad Colonia Iulia Augusta Felix Berytus genoemd. De rechtenfaculteit uit die tijd was wereldberoemd. Beiroet kwam in 635 in handen van de Arabieren.

Beiroet werd gedurende de Ottomaanse periode gecontroleerd door lokale emirs (Druzen). In 17de eeuw werd de stad versterkt voor de verdediging tegen de Ottomaanse Turken. Toen in de tweede helft van de negentiende eeuw de Europese belangen in Libanese zijde en andere producten groeide, ontwikkelde Beiroet nauwe commerciële en politieke banden met de Europese imperialistische machten, in het bijzonder met Frankrijk. De stad groeide uit tot een belangrijke Libanese haven en commercieel centrum. Na de Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk trokken Franse en Britse troepen binnen en op de 25e van April 1920 kregen de Fransen de macht over Libanon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Beiroet als een belangrijke militaire haven voor de geallieerden.

Beiroet in 1930Beiroet in 1930Foto: Publiek domein

Nadat Libanon onafhankelijk was geworden in 1943 werd Beiroet de hoofdstad. De stad werd een belangrijke toeristische bestemming en een vrijhaven voor banken speciaal voor oliemaatschappijen uit de Perzische Golf. Deze tijd van relatieve welvaart eindigde in 1975 toen de Libanese Burgeroorlog uitbrak. Tijdens het grootste deel van de oorlog, was Beiroet verdeeld tussen een moslim wijk in het westen en een christelijke wijk in het oosten. Het centrum, voorheen het middelpunt van de commerciële en culturele activiteiten van de stad, werd “no man’s land” en stond bekend als de 'Groene Lijn'. Veel inwoners vluchtten naar andere landen. Ongeveer 60.000 mensen stierven in de eerste twee jaar van de oorlog (1975-1976) en het grootste deel van de stad werd verwoest.

Sinds het einde van de oorlog in 1990, is Beiroet weer opgebouwd en de stad krijgt langzaam weer de status van toeristisch, cultureel en intellectueel centrum in het Midden-Oosten.

Bezienswaardigheden

Nationaal Museum BeiroetNationaal Museum BeiroetFoto: Publiek domein

Het Nationaal Museum van Beiroet is het belangrijkste museum van de archeologie in Libanon. Het toont meer dan 1300 voorwerpen vanaf de Prehistorie tot de Middeleeuwen.

Archeologisch Museum BeirutArcheologisch Museum BeirutFoto: BlingBling10 at the English Wikipedia CC3.0 Unported no changes made

Het archeologisch museum van de Amerikaanse Universiteit van Beiroet (AUB), is het op drie na oudste museum in het Midden-Oosten en exposeert een breed scala aan voorwerpen uit Libanon en haar buurlanden.

Beiroet Sursock MuseumBeiroet Sursock MuseumFoto:Bertil Videt CC 3.0 Unported no changes made

Het Sursock Museum werd gebouwd door de Sursock familie aan het eind van de 19e eeuw. Oorspronkelijk was het een privé-villa gedoneerd aan de Libanese staat, het is omgetoverd tot het meest populaire kunstmuseum van Beiroet. De permanente tentoonstelling van Japanse prentkunst en de talrijke voorbeelden van islamitische kunst zijn beroemd.

Sint Joseph UniversiteitSint Joseph UniversiteitFoto: Eddy.dossantos2 CC3.0 Unported no changes made

De Sint Joseph universiteit opende het Museum van de Libanese Prehistorie in 2000. De collectie bestaat uit botten, stenen werktuigen en neolithische aardewerk verzameld door jezuïeten.

Er zijn honderden kunstgalerijen in Beiroet en zijn voorsteden. Libanezen zijn zeer geïnteresseerd in kunst Duizenden kunstenaars zijn betrokken bij muziek, architectuur, design, theater, film, fotografie en andere vormen van kunst.

Tips

Nejmeh plein Beirut in de avondNejmeh plein Beirut in de avondFoto: Yoniw in het publieke domein

Beiroet is een toeristische bestemming voor zowel reizigers uit de Arabische wereld als de westerse landen. De stad heeft haar vroegere reputatie van poort naar het oosten weer gedeeltelijk teruggekregen. Binnen en buiten de stad, zijn er veel plekken interessant voor sightseeing, shoppen en het proeven van heerlijke gerechten. Er is ook een bloeiend nachtleven. Dit alles zal toeristen verleiden om meer tijd in deze bijzondere stad te besteden dan zij van plan waren. Ze zullen vooral worden aangetrokken door de prachtige architectuur van de Ottomaanse gebouwen met hun kenmerkende stijl in combinatie met spannende moderne gebouwen.

Beiroet LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Libanon
• Beiroet Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Beiroet
• Boeken, ook tweedehands, over Beiroet bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems