Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalArabisch
   HoofdstadDubai
   Oppervlakte4.114 kmĀ²
   Inwoners2.833.079 (mei 2019)
   MunteenheidVAE-dirham (AED)
   Tijdsverschil+3
   Web | Code | Tel..ae | ARE | +971

Algemeen

Dubai is een emiraat en behoort tot de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De hoofdstad is het gelijknamige Dubai. Het emiraat van Dubai grenst in het zuiden aan Abu Dhabi, in het noordoosten aan Sharjah en in het zuidoosten aan het Sultanaat van Oman. De Perzische Golf ligt aan de westelijke kust van het emiraat. Dubai beslaat een oppervlakte van 4,114 km² er is veel landoppervlakte bijgekomen door winning van land op de zee.

Dubai SatellietfotoPhoto:Publiek domein

Landschap

Dubai CreekPhoto:Senemm, CC-BY-SA-3.0 no changes made

Dubai heeft enkele van de meest spectaculaire door de mens gemaakte bezienswaardigheden van de wereld. Een skyline met wolkenkrabbers en de palm-vormige eilanden zijn spectaculair. Het landschap van Dubai wordt verder gevormd door de woestijn. Grindwoestijnen domineren een groot deel van de zuidelijke regio van het land. Het zand bestaat meestal uit geperste schelp en koraal en is schoon en wit.
De westelijke Hajar keten heeft een droog landschap, met bergen tot ongeveer 1.300 meter. Dubai heeft geen natuurlijke rivieren of oases. Dubai heeft een natuurlijke inham, Dubai Creek, die diep genoeg is uitgebaggerd om grote schepen door te laten. Dubai ligt in een zeer stabiele zone, de dichtstbijzijnde seismische breuklijn, de Zargos Fault, is 120 km ver. Experts voorspellen dat ook de mogelijkheid van een tsunami in de regio niet groot is, omdat de wateren van de Perzische Golf niet diep genoeg zijn om een tsunami te veroorzaken.

Klimaat

Dubai heeft een woestijnklimaat, met wat koeler weer in de bergen in het oosten. De zomer loopt van mei tot september. De temperatuur kan dan oplopen van 35 tot 45 °C. In de winter, van oktober tot april, liggen de temperaturen overdag tussen de 20 en 30 °C. De zon maakt overal lange dagen. Af en toe zorgt de shimal, de noordenwind die vanuit Siberië waait, voor verkoeling of een bewolkte dag.

Planten

In de zandwoestijn die de stad omringt groeien wilde grassen en af en toe dadelpalmen. Woestijnhyacinten groeien in de sabkha vlakten ten oosten van de stad. Acacia en ghaf bomen komen voor in de vlaktes in de nabijheid van de Westelijke Al Hajar gebergte. Verschillende inheemse bomen zoals de dadelpalm en neem als ingevoerde bomen zoals de eucalyptus groeien in de natuurparken van Dubai.

Dieren

De gestreepte hyena, caracal, woestijnvos, valk en Arabische oryx zijn gangbaar in de woestijn van Dubai. Dubai is belangrijk voor de migratie van trekvogels. Meer dan 320 soorten trekvogels gaan via het emiraat in het voorjaar en de herfst. In de wateren van Dubai komen meer dan 300 soorten vissen voor.

DUBAI LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• D-Reizen Dubai
• Dubai Vliegtickets.nl
• Dubai Tui Reizen
• Djoser Rondreis Dubai
• Dubai Vliegtickets Tix.nl
• Dubai hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Dubai

Nuttige links

Dubai Reisfoto's
Dubai Reisstart (N+E)
Dubai Reisverslag (N)
Reizendoejezo - Dubai (N)
Vakantie Dubai Jouwpagina (N+E)
Schrijf uw artikel over DUBAI

Bronnen

Elmar Landeninformatie

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems