Landenweb.nl

DUBAI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Dubai
  Oppervlakte  4.114 km²
  Inwoners  3,430,000
  (2021)
  Munteenheid  VAE-dirham
  (AED)
  Tijdsverschil  +3
  Web  .ae
  Code.  ARE
  Tel.  +971

To read about DUBAI in English - click here

Dubai verre reizen van ANWB

Geografie en Landschap

Geografie

Dubai is een emiraat en behoort tot de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De hoofdstad is het gelijknamige Dubai. Het emiraat van Dubai grenst in het zuiden aan Abu Dhabi, in het noordoosten aan Sharjah en in het zuidoosten aan het Sultanaat van Oman. De Perzische Golf ligt aan de westelijke kust van het emiraat. Dubai beslaat een oppervlakte van 4,114 km² er is veel landoppervlakte bijgekomen door winning van land op de zee.

advertentie

Dubai SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

advertentie

Dubai CreekPhoto: Senemm, CC-BY-SA-3.0 no changes made

Dubai heeft enkele van de meest spectaculaire door de mens gemaakte bezienswaardigheden van de wereld. Een skyline met wolkenkrabbers en de palm-vormige eilanden zijn spectaculair. Het landschap van Dubai wordt verder gevormd door de woestijn. Grindwoestijnen domineren een groot deel van de zuidelijke regio van het land. Het zand bestaat meestal uit geperste schelp en koraal en is schoon en wit.

De westelijke Hajar keten heeft een droog landschap, met bergen tot ongeveer 1.300 meter. Dubai heeft geen natuurlijke rivieren of oases. Dubai heeft een natuurlijke inham, Dubai Creek, die diep genoeg is uitgebaggerd om grote schepen door te laten. Dubai ligt in een zeer stabiele zone, de dichtstbijzijnde seismische breuklijn, de Zargos Fault, is 120 km ver. Experts voorspellen dat ook de mogelijkheid van een tsunami in de regio niet groot is, omdat de wateren van de Perzische Golf niet diep genoeg zijn om een tsunami te veroorzaken.

Klimaat en Weer

Dubai heeft een woestijnklimaat, met wat koeler weer in de bergen in het oosten. De zomer loopt van mei tot september. De temperatuur kan dan oplopen van 35 tot 45 °C. In de winter, van oktober tot april, liggen de temperaturen overdag tussen de 20 en 30 °C. De zon maakt overal lange dagen. Af en toe zorgt de shimal, de noordenwind die vanuit Siberië waait, voor verkoeling of een bewolkte dag.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

In de zandwoestijn die de stad omringt groeien wilde grassen en af en toe dadelpalmen. Woestijnhyacinten groeien in de sabkha vlakten ten oosten van de stad. Acacia en ghaf bomen komen voor in de vlaktes in de nabijheid van de Westelijke Al Hajar gebergte. Verschillende inheemse bomen zoals de dadelpalm en neem als ingevoerde bomen zoals de eucalyptus groeien in de natuurparken van Dubai.

advertentie

Dieren

De gestreepte hyena, caracal, woestijnvos, valk en Arabische of witte oryx zijn gangbaar in de woestijn van Dubai. Dubai is belangrijk voor de migratie van trekvogels. Meer dan 320 soorten trekvogels gaan via het emiraat in het voorjaar en de herfst. In de wateren van Dubai komen meer dan 300 soorten vissen voor.

advertentie

DUBAI LINKS

Advertenties
• Dubai Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Naar Dubai met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Dubai
• Djoser Rondreis Dubai
• Dubai verre reizen van ANWB
• Dubai hotels
• Boeken, ook tweedehands, over DUBAI bij Bol.com

Nuttige links

Dubai Reisverslag (N)
Reizendoejezo - Dubai (N)
Vakantie Dubai Jouwpagina (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems