Landenweb.nl

DUBAI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Dubai
  Oppervlakte  4.114 km²
  Inwoners  3,430,000
  (2021)
  Munteenheid  VAE-dirham
  (AED)
  Tijdsverschil  +3
  Web  .ae
  Code.  ARE
  Tel.  +971

To read about DUBAI in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Dubai is een emiraat en behoort tot de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De hoofdstad is het gelijknamige Dubai. Het emiraat van Dubai grenst in het zuiden aan Abu Dhabi, in het noordoosten aan Sharjah en in het zuidoosten aan het Sultanaat van Oman. De Perzische Golf ligt aan de westelijke kust van het emiraat. Dubai beslaat een oppervlakte van 4,114 km² er is veel landoppervlakte bijgekomen door winning van land op de zee.

advertentie

Dubai SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

advertentie

Dubai CreekPhoto: Senemm, CC-BY-SA-3.0 no changes made

Dubai heeft enkele van de meest spectaculaire door de mens gemaakte bezienswaardigheden van de wereld. Een skyline met wolkenkrabbers en de palm-vormige eilanden zijn spectaculair. Het landschap van Dubai wordt verder gevormd door de woestijn. Grindwoestijnen domineren een groot deel van de zuidelijke regio van het land. Het zand bestaat meestal uit geperste schelp en koraal en is schoon en wit.

De westelijke Hajar keten heeft een droog landschap, met bergen tot ongeveer 1.300 meter. Dubai heeft geen natuurlijke rivieren of oases. Dubai heeft een natuurlijke inham, Dubai Creek, die diep genoeg is uitgebaggerd om grote schepen door te laten. Dubai ligt in een zeer stabiele zone, de dichtstbijzijnde seismische breuklijn, de Zargos Fault, is 120 km ver. Experts voorspellen dat ook de mogelijkheid van een tsunami in de regio niet groot is, omdat de wateren van de Perzische Golf niet diep genoeg zijn om een tsunami te veroorzaken.

Klimaat en Weer

Dubai heeft een woestijnklimaat, met wat koeler weer in de bergen in het oosten. De zomer loopt van mei tot september. De temperatuur kan dan oplopen van 35 tot 45 °C. In de winter, van oktober tot april, liggen de temperaturen overdag tussen de 20 en 30 °C. De zon maakt overal lange dagen. Af en toe zorgt de shimal, de noordenwind die vanuit Siberië waait, voor verkoeling of een bewolkte dag.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

In de zandwoestijn die de stad omringt groeien wilde grassen en af en toe dadelpalmen. Woestijnhyacinten groeien in de sabkha vlakten ten oosten van de stad. Acacia en ghaf bomen komen voor in de vlaktes in de nabijheid van de Westelijke Al Hajar gebergte. Verschillende inheemse bomen zoals de dadelpalm en neem als ingevoerde bomen zoals de eucalyptus groeien in de natuurparken van Dubai.

advertentie

Dieren

De gestreepte hyena, caracal, woestijnvos, valk en Arabische of witte oryx zijn gangbaar in de woestijn van Dubai. Dubai is belangrijk voor de migratie van trekvogels. Meer dan 320 soorten trekvogels gaan via het emiraat in het voorjaar en de herfst. In de wateren van Dubai komen meer dan 300 soorten vissen voor.

Geschiedenis

In de 19e eeuw wist het Verenigd Koninkrijk geleidelijk zijn invloed in de regio uit te breiden door middel van een serie van vredes- en protectoraatsverdragen met de individuele emiraten. Deze zogenaamde"Trucial States" gingen in 1971 op in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en vormen sindsdien een federale staat, samengesteld uit de emiraten Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm-al-Quwain, Ajman, Fujairah en, sinds 1972, ook Ras-al-Khaimah. De cultureel aanverwante staten Bahrein en Qatar waren uitgenodigd waren uitgenodigd deel uit te maken van de VAE maar kozen uiteindelijk voor zelfstandigheid. Sinds hun oprichting hebben de VAE een spectaculaire economische ontwikkeling doorgemaakt, dankzij de zeer omvangrijke olie- en gasvoorraden met name in Abu Dhabi. Abu Dhabi is als gevolg van zijn energierijkdom het meest welvarende en invloedrijke emiraat in de VAE. Abu Dhabi draagt 62% bij van het BNP van de VAE terwijl de bijdrage van Dubai 26% is.

Het presidentschap en het premierschap van de VAE zijn toegewezen aan respectievelijk de Al Nahyan-stam van Abu Dhabi en de Al Maktoum-stam van Dubai. De Hoge Raad, die bestaat uit de leiders van de zeven emiraten en gekozen vertegenwoordigers van de Raad van Ministers, en in totaal veertig leden heeft, heeft de taak de voorgestelde wetten bekijken. Er is een federaal rechtsstelsel, waartoe alle emiraten zijn toegetreden behalve Dubai en Ras al-Khaimah. Sheikh Zayed bin Sultan Al Nayhan was de president van de unie vanaf de oprichting tot zijn dood op 2 november 2004. Het Federaal Hooggerechtshof verkoos de volgende dag zijn zoon, Khalifa bin Zayed Al Nayhan, tot president.

Op 16 december 2006 worden de eerste verkiezingen ooit gehouden, een klein aantal uitgezochte kiezers mogen de helft van de vertegenwoordigers kiezen van de Federale Nationale Raad, een adviesorgaan. In september 2007 worden Dubai en Qatar de grootste aandeelhouders van de London Stock Exchange. In januari 2008 sluiten Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten een overeenkomst waar door Frankrijk een permanente militaire basis krijgt. In maart 2009 overlijdt Sulim Yamadayev, een rivaal van president Ramzan Kadyrov, na een moordaanslag. De Burj Khalifa wordt geopend in januari 2010 en is op dat moment het grootste gebouw ter wereld. In mei 2011 nemen de Verenigde Arabische Emiraten deel aan een internationale interventiemacht in Libië. In juli 2013 worden Islamitische extremisten veroordeeld tot celstraffen omdat ze verdacht worden van een samenzwering tegen de regering. In januari 2014 wordt Sheikh Kalifa geopereerd na een beroerte.

Zie ook de geschiedenis van de Verenigde Arabische Emiraten

Bevolking

Volgens de telling uitgevoerd door het Statistisch centrum van Dubai bestond de bevolking van het emiraat in 2017 uit bijna 3.000.000 personen. 23 % van de bevolking was inwoner van de Verenigde Arabische Emiraten. De rest bestaat uit expats, voornamelijk uit India, Pakistan en Bangladesh.

Taal

Arabisch is de officiële taal van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast wordt er ondermeer Farsi, Engels, Hindi en Urdu gesproken door de diverse immigrantengroepen.

Enkele uitspraakregels van het Arabisch:

Er bestaat geen vaste Nederlandse schrijfwijze voor Arabische woorden. De namen worden geschreven zoals ze uitgesproken worden. Aqaba kan dus net zogoed als Akaba gespeld worden.

Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven en bestaat uit 28 medeklinkers. Klinkers worden niet geschreven en daardoor ontstaan er verschillende Latijnse schrijfwijzen voor één-en-hetzelfde woord. Arabische cijfers worden van links naar rechts geschreven.

Enkele woorden en zinnen

NederlandsArabisch
Eenwahed, vrouwelijk: wahda
Tweeetnen
Drietalata
Tien‘ashra
Honderdmeyya
Duizend‘alf
Zondagyom el had
Woensdagyom el ’arba’
Ja‘aywa
Neela’
Zomersef
Wintersheta
Waar is het hotel?fen el fondok?
Hoe laat is het?essa’a kam?
Hoe heet u?‘esm-ak ‘ak? (man)
Hoe heet u?‘esm-ek ‘eh? (vrouw)
Hebt u wisselgeld?‘andokom fakka?

Godsdienst

Volgens Artikel 7 van de Verenigde Arabische Emiraten voorlopige grondwet van de VAE is de islam de officiële staatsgodsdienst van de VAE. De overheid subsidieert bijna 95% van moskeeën en betaald de imams ongeveer 5% van de moskeeën zijn volledig privé, en een aantal moskeeën krijgen grote particuliere schenkingen.

Dubai heeft ook grote christen, hindoe, sikhs, boeddhisten en andere religieuze minderheden. Niet-islamitische groepen kunnen zelf over eigen gebedshuizen beschikken, waar ze hun godsdienst vrij uit kunnen oefenen. De distributie van religieuze literatuur is echter ten strengste verboden op straffe van strafrechtelijke vervolging, opsluiting en uitzetting.

Samenleving

advertentie

Staatsinrichting

Het staatshoofd van Abu Dhabi is het federale staatshoofd van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zit de Supreme Council voor die is samengesteld uit de staatshoofden van de zeven emiraten en die krachtens de in 1996 definitief aangenomen, uit 1971 daterende grondwet, het hoogste gezagsorgaan van de federatie is. Het zwaartepunt van de macht berust in Abu Dhabi. Het land kent twee vrouwelijke ministers: voor economische zaken en voor sociale zaken. Op federaal niveau wordt het regeringsbeleid eveneens in grote mate beïnvloed door de heerser van Abu Dhabi en zijn familie. Vooral buitenlandse politiek en onderwijs zijn federale aangelegenheden. Veel van de andere beleidsterreinen kennen een gedeelde verantwoordelijkheid. De federale ministerraad bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende emiraten. Dit geldt ook voor het Hooggerechtshof en de Federale Nationale Raad (FNC). De functionarissen worden benoemd door de lokale gezagsdragers.

Politiek

De VAE is een land waar Islam en Arabische identiteit op de voorgrond staan. Het land is echter wars van fundamentalisme en probeert een tolerante en liberale samenleving tot stand te brengen. Het mag op het persoonlijk conto van president Sheikh Zayed worden geschreven, dat de federatie politiek bijeen is gebleven en een economisch succes is geworden. Traditioneel is er sprake van zware politieke concurrentie tussen de verschillende tribale samenlevingen, terwijl de economische verschillen tussen het olierijke Abu Dhabi en de kleinere afhankelijke emiraten de laatste decennia slechts zijn gegroeid. Momenteel is er echter een tendens waarneembaar die wijst op verdere economische en ook politieke integratie. Voor de huidige politieke situatie, zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Hoewel Dubai's economie oorspronkelijk is gebouwd op de inkomsten van de olie-industrie zijn die inkomsten uit olie en aardgas op dit moment niet meer de belangrijkste bron van inkomsten van de emiraten. Dubai’s oliereserves zijn aanzienlijk verminderd en zullen naar verwachting uitgeput zijn in 20 jaar. De sectoren bouw (22,6%), handel (16%), entrepôt (15%) en financiële diensten (11%) leveren de grootste bijdrage aan de economie van Dubai.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Toerisme in Dubai is een belangrijk onderdeel van de strategie van de overheid van Dubai om de stroom van buitenlands geld naar het emiraat te handhaven. Dubai is aantrekkelijk voor toeristen dat is hoofdzakelijk gebaseerd op winkelen, maar ook op het bezoeken van oude en moderne attracties. In 2007 was Dubai de 8e meest bezochte stad van de wereld. Dubai zal naar verwachting meer dan 15 miljoen toeristen onderdak te bieden in 2015.

De Burj al-Arab is het belangrijkste icoon van Dubai. Burj al-Arab is vooral een luxe hotel. De hoogte van de Burj al-Arab, ontworpen door Tom Wright is 321 meter en het gebouw heeft 66 verdiepingen. Het staat op een kunstmatig eiland dat 280 meter voor de kust in de Perzische Golf ligt. De Burj Khalifa is zelfs nog hoger met 153 verdiepingen. Dit gebouw bevat een hotel, kantoorruimte en woonflats met alle luxe voorzieningen.

Jumeirah strand is het meest beroemde strand en een grote toeristische attractie in Dubai. Dit strand strekt zich uit over 7 km en is verdeeld in zeven stranden. Wild Wadi Water Park ligt aan het Jumeirah strand. Er is een gigantische waterspeeltuin. In het Water Park kunnen kinderen genieten van de vele attracties.

De goud Soukh is de meest beroemde goudmarkt in de wereld. Hier zijn goudwinkels waar je een groet verscheidenheid aan gouden producten kunt krijgen in verschillende kwaliteit. Men verkoopt hier niet alleen goud, maar ook een scala aan parfums, specerijen en kleding.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

DUBAI LINKS

Advertenties
• Dubai verre reizen van ANWB
• Dubai Tui Reizen
• Dubai Vliegtickets.nl
• Dubai hotels
• Djoser Rondreis Dubai
• Autoverhuur Sunny Cars Dubai
• Boeken, ook tweedehands, over DUBAI bij Bol.com

Nuttige links

Dubai Reisfoto's
Dubai Reisstart (N+E)
Dubai Reisverslag (N)
Reizendoejezo - Dubai (N)
Vakantie Dubai Jouwpagina (N+E)