Landenweb.nl

Eilat
 

Israel verre reizen van ANWB

To read about Eilat in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Eilat Hotels Eilat

Algemeen

EilatEilatPhoto: Publiek Domein

Eilat is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het vakantieparadijs van Israël. De Israëliërs zelf ontdekten dit al tijden terug, maar nu verwerft de badplaats ook bekendheid bij buitenlandse vakantiegangers. De aantrekkingskracht van het stadje bestaat vooral uit de rijke onderwaterwereld en het fijne klimaat. Het rif voor de kust van Eilat bevat meer dan 230 soorten koraal, dat voor de meest wonderlijke vissen en zelfs schildpadden en dolfijnen een thuishaven vormt. Maar Eilat biedt meer dan dat, het is inmiddels namelijk een volwaardige vakantiebestemming. Zo is er van alles te beleven en verblijf je hier uiterst comfortabel in accommodaties van allerlei prijsklasses. Geen wonder dus dat vakantiegangers de magie van Eilat ontdekt hebben!

advertentie
Djoser Rondreis Israel Israel verre reizen van ANWB

Ligging

Eilat vanuit de LuchtEilat vanuit de LuchtPhoto: Deror avi CC 3.0 Unported no changes made

De badplaats Eilat vormt het zuidelijkste stukje van Israël en ligt ingesloten tussen enerzijds Egypte en anderzijds Jordanië. Ten noorden van de stad stuit je op de Negev woestijn, terwijl de zuidkant begrenst wordt door het helderblauwe water van de Golf van Aqaba; kortom, een haast unieke ligging! Vanuit Eilat geniet je dan ook van fantastische uitzichten op de Golf en het achterland. Veelal wordt Eilat ook gebruikt als uitvalsbasis naar diverse plekken zoals het indrukwekkende Petra in Jordanië. Dit niet alleen vanwege de centrale ligging, maar vooral ook omdat Eilat één van de meest vredige steden van Israël is en de regering bovendien voor gunstige handelsregelingen heeft gezorgd, waardoor hotels, restaurants en taxi’s hier goedkoper zijn dan in andere Israëlische gebieden.

advertentie
Naar Eilat met Sunweb Hotels Trivago

Weer

Dat dit havenstadje ingesloten ligt tussen de zeearm Aqaba en de rotsachtige Negev woestijn heeft een gunstig effect op de weersomstandigheden voor Eilat; regen valt er namelijk vrijwel nooit! De stad kent een typisch woestijnklimaat met warme winters en nog warmere zomers, maar dankzij de lage luchtvochtigheid en de ligging aan zee is de hitte goed draaglijk. De nog altijd aangename temperaturen in de winter maken dat Eilat ook een heel geschikte winterzonbestemming is, zelfs het zeewater is in die periode nog warm genoeg voor een duik.

Geschiedenis

Hoewel het misschien moeilijk voor te stellen is wanneer u de moderne badplaats bekijkt, heeft Eilat een rijke geschiedenis. Al in de Tenach wordt de plaats genoemd en ook in de Romeinse tijd en later in de Middeleeuwen was de stad van belang. Archeologische vondsten in het gebied zouden er zelfs op wijzen dat de geschiedenis nog verder terug gaat dan de Tenach doet vermoeden. De stad zoals zij nu is, is gesticht in 1949 en sindsdien dus uitgegroeid tot populairste badplaats van Israël. De geschiedenis van Israël staat uitgebreid beschreven op de betreffende pagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Kings City EilatKings City EilatPhoto:A vishai Teicher CC 2.5 Generic no changes made

Eilat is een stad waar van alles te beleven is. Als de hitte afneemt en de zon weer lager aan de hemel staat kun je gaan shoppen, naar de bioscoop of naar het themapark Kings City. ’s Avonds komt de stad namelijk pas echt tot leven en zitten ook de restaurantjes vol. Ook het nachtleven is bruisend; Eilat heeft voldoende hippe en gezellige gelegenheden om te uit te gaan tot in de kleine uurtjes.

Koraalrif in de golf van EilatKoraalrif in de golf van EilatPhoto: Daviddarom in het pubieke domein

Een vakantie in Eilat kan eenvoudigweg niet voorbijgaan zonder het koraalrif te bekijken. Duiken en snorkelen zijn uiteraard mogelijk, maar ook een leuke manier om het onderwaterleven te bewonderen is een tocht in een boot met glazen bodem, zodat je alles onder het wateroppervlak prachtig kunt aanschouwen.

De Paddestoel in de Timna Vallei nabij EilatDe Paddestoel in de Timna Vallei nabij EilatPhoto: Little Savage in het publieke domein

Geïnteresseerd in meer natuurschoon? Niet ver van de badplaats ligt de Timna Vallei, waar vroeger kopererts gewonnen werd, maar dat tegenwoordig een natuurpark is waar de bijzondere Pilaren van Salomon, de Paddenstoel en de bekende bogen in de rotsen zijn uitgesleten.

Eilat DolfijnenEilat DolfijnenPhoto: Faraj Meir CC 3.0 Unported no changes made

Heel bijzonder tot slot is het zwemmen met dolfijnen bij het Dolphin Reef aan Coral Beach. De dolfijnen zijn vrij om te komen en gaan, want het is een open reservaat waar ze bestudeerd worden in hun natuurlijke omgeving, dus zwemmen met deze bijzondere dieren is werkelijk een unieke ervaring bij ook nog eens het mooiste strand van Eilat.

De badplaats is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een centrum voor evenementen en happenings, dus het is leuk even uit te zoeken of er tijdens je vakantie iets interessants plaatsvindt, of om er zelfs je vakantie op af te stemmen natuurlijk! Zo trekt het jaarlijkse Red Sea Jazz Festival dat in de haven van Eilat gehouden wordt vele bezoekers en is zeer de moeite waard.

Tips

Woestijnsafari vanuit Eilat, met veel geluk zie je dan de Nubische IbexWoestijnsafari vanuit Eilat, met veel geluk zie je dan de Nubische IbexPhoto: Little Savage in het publieke domein

Verder kun je vanuit Eilat vele verschillende excursies – georganiseerd of op eigen houtje – ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een avontuurlijke woestijnsafari per kameel of jeep, of breng juist een bezoek aan de historische steden Jeruzalem en Tel Aviv. Behalve voor een zonnige strandvakantie is Eilat dus ook perfect als uitvalsbasis voor je vakantie in Israël.

petra excursie vanuit EilatPetra excursie vanuit EilatPhoto: David Bjorgen CC 3.0 Unported no changes made

De excursie die je zeker moet maken is die naar het wonderschone Petra in Jordanië. Petra, het wereldwonder, is zonder twijfel de meest waardevolle schat van Jordanië en de grootste toeristische attractie van dat land. Het is een uitgestrekte, unieke stad, uitgehouwen in de steile rotswand van de Nabateeërs, een Arabisch volk die zich hier meer dan 2000 jaar geleden vestigden op een belangrijk knooppunt voor de zijde, specerijen en andere handelsroutes die China, India en Zuid-Arabië met Egypte, Syrië, Griekenland en Rome verbonden. De ingang van de stad is via de Siq, een smalle kloof, meer dan 1 km lang, die aan beide zijden geflankeerd word door steile, 80m hoge klippen. De wandeling door de Siq allen is een belevenis op zich. De kleuren en formaties van de rotsen zijn oogverblindend. In de stad Petra zijn veel bezienswaardigheden uit verschillende culturen te bewonderen.

Eilat LINKS

Advertenties
• Rondreizen Israel
• Hotels Trivago
• Israel verre reizen van ANWB
• Naar Eilat met Sunweb
• Hotels Eilat
• Autoverhuur Sunny Cars Eilat
• Djoser Rondreis Israel
• Boeken, ook tweedehands, over Eilat bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems