Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalMongools
   HoofdstadUlaanbaatar
   Oppervlakte1.564.116 km²
   Inwoners3.160.094 (mei 2019)
   Munteenheidtugrik (MNT)
   Tijdsverschil+6, +7
   Web | Code | Tel..mn | MNG | +976

Algemeen

Mongolië ligt in Noord-Azië tussen China en Rusland. Dat zijn tevens de landen waaraan Mongolië grenst. De oppervlakte van Mongolië is 1.565.000 vierkante kilometer. Mongolië is daarmee 45 keer zo groot als Nederland.

Mongolië Satellietfoto foto: NASA

Mongolië is één van de meest hooggelegen landen van de wereld. Het ligt gemiddeld 1580 meter boven de zeespiegel.

Landschap

In het midden en noorden van Mongolië liggen veel bergen, de Khangai bergen en de Mongoolse Altai bergen. Ten noordoosten van hoofdstad Oelan Bator ligt de bergketen Khentti Nuruu, dat zijn de hoogste bergen in het oosten van het land. Mongolië heeft veel meren met zout of zoet water. In het zuidelijke en centrale gedeelte ligt een gedeelte van de Gobi-woestijn.

Vanf de Bogd Khan kijkt men uit over de hoofdstad Ulaanbator

Bogomolov.PL, public domain

Mongolië heeft veel meren met zout of zoet water. Het meest populaire meer is het Khovsgol Nuur, een zoetwatermeer dat twee procent van de wereldvoorraad zoet water bevat. Dit meer ligt in het uiterste noorden van Mongolië, tegen de grens met Rusland aan.

Klimaat

Mongolië heeft een continentaal (woestijn) klimaat met scherpe wisselingen per seizoen en tussen dag en nacht. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot vijftig graden onder nul in het koude noorden. In de zomer kan het in het zuiden wel veertig graden boven nul worden. Gemiddeld is het in de zomer in Mongolië ongeveer vijftien graden.
Het regenseizoen valt in juli en augustus.

Planten

Mongolië bestaat voornamelijk uit grasland, bossen en woestijn. Iets meer dan de helft van het land is bedekt met gras, dat gebruikt wordt om kuddes geiten, schapen en yaks te laten grazen. Een achtste van het land bestaat uit bos, vooral naaldbomen en berken. Een derde van Mongolië bestaat uit woestijn. De woestijnen zijn geen grote zandvlaktes, maar bestaan uit woestijnplantjes. De Gobi-woestijn beslaat een groot deel van het zuiden van Mongolië.

Dieren

Er zijn veel wilde dieren in Mongolië, die soms door nomaden getemd in kuddes worden gehouden. Er worden vooral schapen, geiten, kamelen, paarden, yaks en runderen gehouden. Aan de randen van het land kan je af en toe kuddes met rendieren vinden.
Begin 2007 verrichtten het Mongoolse Biologisch Instituut en het Wereld Natuur Fonds een telling van saiga-antilopen, een ernstig bedreigd steppedier van Mongolië en Centraal-Azië. De tellers spotten ca. 1700 saiga's. Na berekeningen concludeerden de onderzoekers dat er zo'n 2800 saiga's in Mongolië moeten leven, een toename van 50% sinds 2006.

MONGOLIE LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Mongolie Vliegtickets.nl
• Transmongolie Express Kras Reizen
• Hotels Mongolie
• Djoser Rondreis Mongolie
• Reizen mongolië en transmongolië express
• Mongolie Vliegtickets WTC
• Rondreizen Mongolie
• Baobab Rondreizen Mongolie
• Transport Mongolië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Mongolië Foto's
Mongolië Reisverhalen en Foto's (N)
Mongolië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mongolië (N)
Reizendoejezo – Mongolië (N)
Rondreis Mongolie (N)
Telefoongids Mongolië
Artikelen en Reisverhalen over MONGOLIE
  Het vriendelijke en zonovergoten..

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems