Landenweb.nl

Karachi
 

Hotels Trivago

To read about Karachi in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Hotels Karachi

Algemeen

KarachiKarachiFoto: Asjad Jamshed CC 1.0 Generic no changes made

De stad Karachi ligt in de provincie Sindh in Pakistan. Het grootstedelijk gebied heeft een totale oppervlakte van 3.527 km². Volgens de volkstelling van 2012 heeft Karachi 21.200.000 inwoners. Het is de belangrijkste zeehaven en het financiële centrum van Pakistan en de hoofdstad van de provincie Sindh. Karachi is zeer dichtbevolkt en de 11e stedelijke agglomeratie van de wereld. Het is het industriële en bancaire centrum van het land, met veel grote bedrijven in textiel, scheepvaart, auto-industrie, software ontwikkeling en medisch onderzoek. Karachi is ook een bekend educatief centrum in Zuid-Azië. Karachi was de hoofdstad van Pakistan voordat Islamabad dat werd en de grootste en drukste haven in het land.

Ligging

Satellietfoto KarachiSatellietfoto KarachiFoto: Publiek Domein

De geografische coördinaten van Karachi zijn 24 ° 51'36' N; 67 ° 02 '36' E.

Het grootste deel van Karachi is vlak of glooiend, lage heuvels beheersen het beeld in het westelijke gebied. De zuidelijke kustlijn van Karachi wordt omzoomd door de stranden van de Arabische Zee. In het zuidoostelijke deel van de stad rivier vormen de kreken van de Indus een schilderachtig landschap.

Weer

Door de ligging aan zee heeft Karachi een droog klimaat met weinig neerslag (ca. 250 mm per jaar). De zwaarste regens vallen tijdens het moesson seizoen, in juli en augustus. De winters zijn mild en droog, terwijl de zomers warm en vochtig zijn. De koele zeebries verfrist de lucht tijdens de zomermaanden. De warme pre-moesson duurt van maart tot juni. Het klimaat in Karachi is mild in vergelijking met andere delen van het land. De hoogste gemeten temperatuur in Karachi is 47° C, op 18 juni 1979 en de laagste is 0,0° C, op 21 januari 1934.

Geschiedenis

Het gebied van Karachi was bekend bij de oude Grieken als een pleisterplaats en haven, waar Alexander de Grote zijn vloot te verzamelde na zijn campagne in de Indus Vallei. Karachi werd opgericht door de Baloch stammen als een kleine vissersgemeenschap. De lokale Sindhi bevolking bouwde een klein fort om de stad te beschermen. De naam Karachi werd voor het eerst genoemd in een Nederlands document uit 1742, toen het koopvaardijschip “de Ridderkerk” schipbreuk leed voor de kust. In 1839 bezette de Britse Oost-Indische Compagnie de stad. De stad werd later opgenomen in Brits-Indië.

Foto D. J. Government Science College in de 19e eeuwFoto D. J. Government Science College in de 19e eeuwFoto: Publiek Domein

Karachi werd de hoofdstad van Sindhi in de jaren 1840. De Britten zagen het belang van de stad in voor zowel militaire doeleinden als voor de export van producten uit de Indus delta. De hele provincie werd toen samen met de stad opgenomen in het district Bombay. De gemeentelijke overheid kreeg vorm en de ontwikkeling van de infrastructuur werd ter hand genomen. Door deze ontwikkelingen groeide de bevolking van de stad sterk.

In 1864 werd een directe telegraaf verbinding tot stand gebracht tussen Karachi en Londen. Karachi ontwikkelde zich tot een bruisende stad met een aantal moskeeën, tempels en paleizen. De haven kreeg steeds meer belang. In 1876 werd Muhammad Ali Jinnah, de stichter van Pakistan, geboren in de stad Karachi. In 1899 was Karachi de grootste haven voor de uitvoer van Tarwe in het Oosten. De meerderheid van de bevolking in Karachi bestond uit de inheemse Sindhis en Baloch. Na verloop van tijd, als gevolg van de Britse overheersing, werden de hindoes de grootste bevolkingsgroep van de stad. Door de toestroom van economische immigranten, steeg de bevolking tot ongeveer 100.000 inwoners tegen het einde van de 19e eeuw. De Britten ontwikkelden een goede infrastructuur in de stad.

Tegen de tijd dat Pakistan onafhankelijk werd in 1947, Karachi was een metropool met bouwwerken in Europese klassieke en koloniale stijlen en met een bevolking van iets minder dan een half miljoen. Karachi werd gekozen tot de hoofdstad van Pakistan en bevolkt met duizenden moslims uit India. In 1958 werd de hoofdstad van Pakistan verplaatst van Karachi naar Rawalpindi en vervolgens in 1960 naar het nieuw gebouwde Islamabad.

Niettemin heeft de gemeentelijke overheid van Karachi niet stil gezeten en scholen en universiteiten opgericht en gezorgd voor de aanleg van wegen, gemeentelijke tuinen en parken. Tegenwoordig is Karachi uitgegroeid tot een belangrijk financieel, industrieel en handelscentrum en de haven met de meeste overzeese handel vanuit Pakistan en andere Aziatische landen.

Bezienswaardigheden

Nationaal Museum van Pakistan in KarachiNationaal Museum van Pakistan in KarachiFoto: Publiek domein

Karachi is een beroemde nationale en internationale toeristische bestemming en biedt een reeks verschillende bezienswaardigheden. Het belangrijkste museum van Karachi is het Nationaal Museum van Pakistan. Dit museum geeft een inzicht in de geschiedenis van Pakistan. Het museum heeft een grote collectie oude munten en veel boeken over de geschiedenis van Pakistan. Andere bekende musea zijn het luchtvaart museum en het maritiem museum.

Mazar-e-Quaid KarachiMazar-e-Quaid KarachiFoto: Usman Nasir CC 1.0 generickom no changes made

Het mausoleum Mazar-e-Quaid werd gebouwd ter ere van Mohammad Ali Jinnah. Hij was de stichter van Pakistan. Het Pakistaanse volk noemt hem Quaid-e-Azam '(Grote Leider). Dit meesterwerk van wit marmer werd in 1960 voltooid en ligt in het centrum van de stad op een kleine heuvel, omringd door goed gesnoeid en weelderige tuinen. Het is een kalme en rustige plek midden in de hectische en lawaaierige stad. De graven van zijn zus en de 1e premier van Pakistan (Liaqat Ali Khan) liggen in de buurt. De ceremoniële wisseling van de wacht is spectaculair.

Karachi Chowkandi BegraafplaatsKarachi Chowkandi BegraafplaatsFoto: Mwaqas at English Wikipedia CC3.0 Unported no changes made

Het Chowkandi kerkhof is beroemd om zijn honderd jaar oude graven. Het grootste deel van de historische gebouwen in de stad werden gebouwd tijdens de Britse overheersing: de Karachi Port Trust, de Sindh High Court, het KMC Hoofdkantoor, de Empress Markt, St Patrick's Church, het Mohatta Palace en het station van Karachi.

Tips

Strand karachiStrand KarachiFoto: Publiek Domein

Er zijn fraaie stranden in de omgeving van de stad: Seaview, Manora Island, Sandspit Beach, Hawke's Bay Beach, Paradise Point, Frans Beach, Cape Monze, en Nathiagali Beach.

Het Kirthar National Park ligt 60 kilometer van Karachi. In dit park zie je gestreepte hyena's, wolven, Indische gazellen en wilde geiten. Hub Lake ligt op 50 kilometer afstand van Karachi in de buurt van het Kirthar National Park. Het is een ideale plek om vogels te spotten, te zwemmen en te vissen.

Karachi LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Karachi
• Boeken, ook tweedehands, over Karachi bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems