Landenweb.nl

Noord-Amerika | landen, streken, eilanden en steden

Noord-Amerika, in het kader van Landenweb bestaande uit Canada, de Verenigde Staten en Mexico, is een continent dat in zijn geheel op het noordelijk halfrond gelegen is en bijna helemaal omringd wordt door zeeën en oceanen. Groenland behoort landschappelijk ook tot Noord-Amerika, maar Landenweb heeft ervoor gekozen Groenland, een autonoom gebied dat behoort bij Denemarken, bij Europa te behandelen.

In het noorden grenst Noord-Amerika aan de Noordelijke IJszee, in het oosten aan de Atlantische Oceaan en in het westen aan de Grote of Stille Oceaan (Engels: Pacific Ocean) en de Beringzee. De Beringstraat, gelegen tussen de Grote Oceaan en de Noordelijke IJszee, scheidt Noord-Amerika (Verenigde Staten, Alaska) van Azië (Rusland, Siberië) en heeft een breedte van slechts 85 km. In het zuiden grenst Noord-Amerika aan de Caraïbische Zee en aan Zuid-Amerika. Noord- en Zuid-Amerika worden gescheiden door de regio Darién (ook wel Darién Gap genoemd) op de grens van Colombia en Panama. Ook het Panamakanaal wordt wel als de grens tussen Zuid- en Noord-Amerika beschouwd.

Het meest noordelijke punt op het vasteland van Noord-Amerika is Murchison Promontory op de Boothia Peninsula in de Canadese provincie Nunavut, het meest zuidelijke punt is Punta Mariato in Panama, het meest westelijke punt is Cape Prince of Wales in de Amerikaanse staat Alaska, het meest oostelijke punt is Cape Saint Charles in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. Noord-Amerika (inclusief Groenland) heeft een oppervlakte van ca. 23.958.000 km2 en is daarmee qua grootte het derde continent op aarde, na Azië (43.820.000 km2) en Afrika (30.370.000 km2). De hoogste berg meet 6190 meter. Het is de Denali (dat betekent de hoogste in de lokale taal) in Alaska.

Hieronder staan de links naar alle tot nu toe opgenomen bestemmingen in Noord-Amerika:

Noord-Amerika
CANADA QUEBEC Nashville
Montreal SASKATCHEWAN New York
Ottawa YUKON Seattle
Vancouver MEXICO ARIZONA
ALBERTA Mexico City CALIFORNIE
BRITISH COLUMBIA Playa del Carmen Los Angeles
MANITOBA Riviera Maya San Francisco
NEW BRUNSWICK VERENIGDE STATEN FLORIDA
NEWFOUNDLAND EN LABRADOR Atlantic City Miami
NORTHWEST-TERRITORIES Boston Orlando
NOVA SCOTIA Dallas HAWAII
NUNAVUT Detroit UTAH
ONTARIO Las Vegas
PRINCE EDWARD ISLAND Memphis