Landenweb.nl

TURKMENISTAN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Turkmeens
  Hoofdstad  Asjchabad
  Oppervlakte  488.100 km²
  Inwoners  6,186,360
  (2021)
  Munteenheid  manat
  (TMM)
  Tijdsverschil  +4
  Web  .tm
  Code.  TKM
  Tel.  +993

To read about TURKMENISTAN in English - click here

Turkmenistan Sawadee Verre Reizen

Geografie en Landschap

Geografie

Turkmenistan ligt in Centraal-Azië. Turkmenistan grenst aan de Kaspische Zee en ligt tussen Iran en Kazachstan. De overige landen waar Turkmenistan aan grenst zijn Afghanistan en Oezbekistan. De oppervlakte van Turkmenistan is 488.100 vierkante kilometer. Turkmenistan is daarmee ongeveer 14,5 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Turkmenistan: SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Het centrale en grootste deel van het land valt samen met de enorme Karakum of (Zwarte Woestijn), met een maanlandschap van zandduinen en droge klei. De rest van Turkmenistan heeft graslandsteppen en bergen. Het woestijnzand ligt lager dan tweehonderd meter en het kustgebied aan de Kaspische Zee bevindt zich zelfs beneden zeeniveau. Alleen de bergen langs de zuid- en oostgrenzen zijn hoger dan vijfhonderd meter met als hoogste punt de Airy-Baba (3730 m).

advertentie

Kopetdag-bergketen, TurkmenistanPhoto: Kharchenko CC 3.0 Unportedno changes made

Uitgebreide en ongecontroleerde irrigatie van het droge, zilte land ten behoeve van katoenteelt heeft ondergronds zout naar boven gebracht. Het land werd dus nog zouter, waardoor nog meer water voor irrigatie werd aangevoerd. Van de Amu Darya-rivier in het noordoosten van Turkmenistan loopt het langste irrigatiekanaal ter wereld (1100 km) via Asgabat naar de Kaspische zee. Turkmenistan is ook betrokken bij het regionale probleem van het inmiddels levenloze Aral-meer. De opdroging van dit meer, waar Turkmenistan door het onttrekken van irrigatiewater ook aan bijdroeg, wordt als een grote ecologische ramp beschouwd.

Klimaat en Weer

Turkmenistan heeft een continentaal klimaat met extreem grote temperatuursverschillen. De zomers zijn zeer heet in de woestijn kan het 50 °C of warmer worden. In de winter is het bitter koud en vriest het. Regen valt er nauwelijks, met uitzondering van de berggebieden.

Planten en Dieren

Planten

In het droge hete klimaat van de Karakum overleven slechts droge woestijnbosjes en gras. In de groene dalen van de Kopet Dag worden druiven, vijgen en walnoten geoogst en op de hellingen staan jeneverbesstruiken en pistachebomen. De nationale planten van Turkmenistan zijn de katoenplant en tarwe.

Dieren

In de bergen leven grote zoogdieren zoals caracals (Perzische lynx), berggeiten, stekelvarkens, jachtluipaarden en sneeuwluipaarden. Op de steppen is de gazelle, vos, jakhals en wilde kat te vinden en er zwerven kleine, halfwilde dromedarissen en kuddes caracoleschapen. Hun lammeren zijn de leveranciers van astrakanwol. Reptielen, zoals de Centraal-Aziatische cobra en de reusachtige monitorhagedis (Kaspische varaan), knaagdieren, spinnen en schorpioenen komen veel in de woestijn voor. Het nationale dier van Turkmenistan is het akhal-teke paard.

TURKMENISTAN LINKS

Advertenties
• Rondreis Turkmenistan Djoser
• Turkmenistan Sawadee Verre Reizen
• Transport Turkmenistan - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over TURKMENISTAN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Turkmenistan (N)
Turkmenistan Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems