Landenweb.nl

Colombo
 

Sri Lanka Tui Reizen

To read about Colombo in English - click here

advertentie
Djoser Rondreizen Sri Lanka Hotels Trivago

Algemeen

ColomboColomboFoto: Anuradha Dullewe Wijeyeratne in het publieke domein

Colombo is de grootste stad en de hoofdstad van Sri Lanka. Colombo ligt aan de westelijke kust van het eiland. Colombo is een drukke en levendige stad en ook de hoofdstad van het gelijknamige district. Volgens de telling van 2001 heeft de stad 647.100 inwoners. Grootstedelijk Colombo met de districten van Colombo, Gampaha en Kalutara heeft een geschatte bevolking van 5.648.000 op een oppervlakte van 3.694.20 km². Colombo was vroeger de politieke hoofdstad van Sri Lanka, voordat Sri Jayawardenapura Kotte dat in 1978 werd.

Vanaf de oprichting had Colombo een strategische positie vanwege de grote haven en later in de geschiedenis als gevolg van haar ligging aan belangrijke zeeroutes. De stad is de thuisbasis van een groot deel van de kantoren van Sri Lanka. Er zijn ook veel restaurants. Colombo is een multi-etnische en multiculturele stad. De bevolking van Colombo bestaat uit een groot aantal etnische groepen, met name Singalezen, Moren en Tamils. Er zijn ook kleine gemeenschappen van Chinese, Portugese, Nederlandse, Maleisische en Indiase afkomst.

Straatbeeld ColomboStraatbeeld ColomboFoto: McKay Savage CC 2.0 Unported no changes made

advertentie
Sri Lanka Tui Reizen Mambo Jongerenreizen Sri Lanka

Ligging

De coördinaten van Colombo zijn: 6°56'04'Noorderbreedte en 79° 50'34' Oosterlengte. Colombo ligt zowel op het land als op het water en wordt doorsneden door tal van kanalen. Het Beira meer beslaat 160 hectare in het hart van de stad en is kenmerkend voor Colombo. Al eeuwenlang wordt het meer gebruikt voor de verdediging van de stad. De Kelani rivier vormt de noordelijke en noordoostelijke grens van de stad Colombo. De rivier stroomt in zee via een deel van de stad dat bekend staat als de Modera, wat zoveel betekent als rivierdelta.

advertentie
Sri Lanka verre reizen van ANWB Hotels Colombo

Weer

Colombo heeft een tropisch regen klimaat. Van maart tot april is de temperatuur gemiddeld ongeveer 31° C. Grote veranderingen treden op tijdens de moesson seizoenen van mei tot augustus en oktober tot januari. Dit is de tijd van het jaar met zware regenval. De gemiddeld lage temperatuur kan nog altijd oplopen tot 25,6° C. De gemiddelde neerslag bedraagt 2.400 mm. per jaar.

Geschiedenis

De natuurlijke haven van Colombo was al meer dan 2.000 jaar bekend bij de Romeinse, Arabische en Chinese handelaren. Arabische moslims vestigen zich hier in de 8e eeuw na Christus vanwege de handel. Vooral omdat de haven hen in staat stelde om controle te krijgen op de handel tussen de Singalese koninkrijken en de buitenwereld.

De naam Colombo werd voor het eerst geïntroduceerd door de Portugezen in 1505 De naam komt waarschijnlijk van de klassieke Singalese naam Kolon thota, De betekenis is waarschijnlijk "poort tot de rivier de Kelani".

Portugese ontdekkingsreizigers bereikten tijdens hun eerste bezoek een overeenkomst met de lokale Koning, ze mochten handelen in kaneel. De Portugezen kregen controle over de kustlijn op voorwaarde dat ze de kust zouden verdedigen tegen indringers. Ze kregen ook toestemming om een handelspost op te richten in Colombo. Na enige tijd verdreven ze de islamitische inwoners van Colombo en begonnen een fort te bouwen in 1517.

Ets van Colombo rond 1680Ets van Colombo rond 1680Foto: Publiek Domein

In 1638 ondertekenden de Hollanders een verdrag met koning Rajasinha II van Kandy om de koning te helpen in zijn strijd tegen de Portugezen in ruil voor het monopolie op de handel. De Hollanders namen bezit van Colombo in 1656 na een lange belegering, slechts 93 overlevende Portugezen mochten het fort verlaten. De Hollanders kregen controle over de rijkste kaneelplantages van het eiland, waaronder Colombo. Colombo diende als de hoofdstad van de Hollandse maritieme provincies onder de controle van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie tot 1796.

Colombo straatbeeld rond 1900Colombo straatbeeld rond 1900Foto: Publiek Domein

De Britten veroverden Colombo in 1796, het bleef gedurende een lange periode alleen maar een Britse militaire voorpost tot het Kandy koninkrijk veroverd werd in 1815. De Britten maakten Colombo de hoofdstad van hun nieuwe kroonkolonie van Ceylon. In tegenstelling tot de Portugezen en de Hollanders voor hen, die Colombo primair gebruikten als een militair fort, begonnen de Britten met de bouw van huizen en andere civiele constructies rond het fort. Dit bevorderde de ontwikkeling van de stad Colombo. In 1865 waren er rond 80.000 inwoners in de regio. De Britten verdienen krediet voor de planning van de huidige stad. Het tijdperk van het kolonialisme eindigde in 1948 toen Ceylon onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Colombo werd de hoofdstad van Sri Lanka ( de nieuwe naam van het eiland). In 1978 werden de administratieve functies van de hoofdstad verplaatst naar Sri Jayawardenepura Kotte, Hoewel Colombo verloor zijn status als hoofdstad van Sri Lanka verloor bleef Colombo het commerciële centrum van Sri Lanka.

Vandaag de dag is de invloed van de Portugezen, Hollanders en Britten duidelijk zichtbaar in de architectuur, naamgeving, kleding, voedsel, taal en cultuur van Colombo. Gebouwen uit de drie tijdperken getuigen van het turbulente en glorieuze verleden van Colombo. De stad en haar mensen tonen een interessante mix van de Europese levensstijlen en lokale gebruiken.

Bezienswaardigheden

Colombo is de aantrekkelijkste stad in Sri Lanka. Toeristen brengen een bezoek vanwege het mooie landschap en de interessante bezienswaardigheden.

World Trade Center ColomboWorld Trade Center ColomboFoto: Mystìc CC 3.0 no changes made

De twee torens van het World Trade Center worden gezien als de meest herkenbare oriëntatiepunten van de stad. Voordat deze torens werden gebouwd in 1997 was de aangrenzende Bank of Ceylon Tower de hoogste structuur en het meest prominente punt van de stad. Het 40 verdiepingen tellende Twin Tower complex is het centrum van de belangrijke commerciële vestigingen, gelegen in het Fort district, de commerciële kern van de stad. De grote meerderheid van de bedrijven van Sri Lanka hebben hun hoofdkantoor in Colombo.

 Jami-Ul-Alfar Moskee in ColomboJami-Ul-Alfar Moskee in ColomboFoto: McKay Savage CC 2.0 Generic no changes made

In het tijdperk voor de wolkenkrabbers sprongen het oude parlementsgebouw en de vuurtoren het meest in het oog. Nog van voor die periode is de Jami-Ul Alfar Moskee De Moskee werd het symbool van Colombo en herkend door zeilers die de haven naderen. De moskee is nog steeds een van de meest bezochte toeristische attracties in Colombo.

Fort District ColomboFort District ColomboFoto: Bernard Gagnon CC 3.0 Unported no changes made

Een andere mijlpaal is St.Paul 's Church Milagiriya, een van de oudste kerken in Sri Lanka, het eerst gebouwd door de Portugezen en herbouwd door de Britten in 1848. De gebouwen in Fort district, zoals de beroemde Cargills & Millers complex zijn beschermd door een speciale met als doel het behoud van de historische schoonheid van de Fort Area.

Beira Lake ColomboBeira Lake ColomboFoto: Mayakaru at English Wikipedia CC 3.0 no changes made

Beira Lake is een populaire toeristische attractie, regelmatig zijn er regatta's en theatrale gebeurtenissen op de oevers.

Tips

Galle Face Green, boulevard van ColomboGalle Face Green, boulevard van ColomboFoto: Mayakaru at English Wikipedia CC 3.0 no changes made

Galle Face Green is de grootste en meest elegante promenade van de stad. De promenade is omzoomd met palmbomen en strekt zich uit langs de kust. Deze promenade is een mijl lang en ligt in het hart van de stad er is altijd veel activiteit. De Green is vooral druk op vrijdag en zaterdag. Er zijn talloze kleine kraampjes en een klein stuk strand waar je een verfrissende duik kunt nemen. The Green is ook een plaatst waart internationale en lokale concerten en optredens worden gehouden, zoals het onlangs opgerichte World Drum Festival. Rondom Galle Face Green zijn tal van verfijnde koffiebars, restaurants, winkels en boetiekjes.

Colombo LINKS

Advertenties
• Sri Lanka verre reizen van ANWB
• Sri Lanka Tui Reizen
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Djoser Rondreizen Sri Lanka
• Hotels Colombo
• Auto huren in Clombo
• Hotels Trivago
• Mambo Jongerenreizen Sri Lanka
• Boeken, ook tweedehands, over Colombo bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems