Landenweb.nl

Beijing
 

Rondreizen China Sawadee

To read about Beijing in English - click here

advertentie
Hotels Beijing Beijing Tui Reizen

Algemeen

Beijing is de hoofdstad van de Volksrepubliek China en een van de meest dichtstbevolkte steden in de wereld, met een inwonersaantal van ongeveer 2 1miljoen in 2020. De stad is het politieke, culturele, educatieve, financiële en commerciële centrum van het land. De metropool is gelegen in het noorden van China. Beijing is verdeeld in 14 stedelijke en voorstedelijke wijken en twee landelijke provincies. Als gemeente staat Beijing onder het directe toezicht van de nationale overheid.

BeijingBeijingFoto:Ahenobarbus CC 2.0 Unported no changes made

Beijing is een van de vier grote oude hoofdsteden van China. Het is al eeuwenlang de spil in de geschiedenis van China. Alle periodes van de rijke geschiedenis hebben sporen achtergelaten in de vorm van prachtige paleizen, tempels en enorme stenen muren en poorten. Kunstschatten en universiteiten hebben van Beijing het centrum van cultuur en kunst gemaakt.

advertentie
Rondreizen China Sawadee Hotels Trivago

Ligging

Beijing ligt op 39°54 Noorderbreedte en 116°23 Oosterlengte en is gelegen aan de noordelijke punt van de Noord-Chineese vlakte. De stad en het agrarisch gebied worden beschermd tegen de woestijn en de steppen door de bergketens die zich uitstrekken in het noorden en noordwesten. De Grote Muur van China, de enige structuur die op de aarde zichtbaar is vanaf de Maan, ligt ten noorden van Beijing.

De muur werd gebouwd voor de verdediging tegen nomadische volkeren vanuit de steppen.

Tianmenplein in BeijingTianmenplein in BeijingFoto: Paul Louis CC-BY-SA-2.5 no changes made

Grote rivieren die door de gemeente stromen zijn de Yongding rivier en de Chaobai rivier. Het centrale stedelijk gebied van Beijing ligt in het zuiden van de gemeente.

Het Tiananmen-plein in het centrum van Beijing ligt ten zuiden van de Verboden Stad, de voormalige residentie van de keizers van China. Ten westen van Tian'anmen ligt Zhongnanhai, het hoofdkwartier van de hoogste leiders van de Volksrepubliek China.

advertentie
China verre reizen van ANWB Djoser Rondreis China

Weer

Beijing heeft een vochtig continentaal door de moesson beïnvloed klimaat. Dit geeft hete, vochtige zomers als gevolg van de Oost-Aziatische moessons. De winters zijn over het algemeen koud en droog met wind uit Siberië. Zandstormen vanuit de Mongoolse steppe kunnen in het voorjaar voorkomen. Er is weinig regen in de lente en de herfst. De gemiddelde dagtemperatuur in januari is -3,7° C, in juli is dat 26,2° C. Gemiddeld valt er ongeveer 570 mm. neerslag per jaar, vooral in de zomermaanden.

Geschiedenis

Beijing Zhoukoudian, de plaats waar de Peking man is gevondenBeijing Zhoukoudian, de plaats waar de Peking man is gevondenFoto: Mutt CC 4.0 no changes made

De vroegste sporen van menselijke bewoning zijn gevonden in de buurt van het dorp Zhoukoudian in het Fangshan District in de gemeente Beijing. Fossielen van de Homo Erectus zijn in die grotten gevonden en ze dateren van ongeveer 250.000 jaar geleden. Nieuw onderzoek uit 2009 leveren zelfs dateringen van circa 750.000 jaar oud op.

In 221 v. C werd China verenigd onder de eerste keizer, Qin Shi Huangdi , die de Qin-dynastie stichtte. Tijdens de Han-dynastie (206 v.Chr.-220 n.Chr.) werd het Chinese rijk uitgebreid tot in Korea, Vietnam en Centraal-Azië.

In 936 tijdens de Jin-dynastie (936-947) werd een groot deel van het hedendaagse Beijing aan de Khitan Liao-dynastie overgegeven. In 938 stichtte de Liao-dynastie een nieuwe hoofdstad op de locatie van het huidige Beijing. Een aantal van de oudste historische overblijfselen in Beijing, zoals de Tianning Tempel dateren uit de Liao periode.

In 1403 hernoemde de derde Ming keizer de stad Beijing en verkondigde hij dat de stad hoofdstad van China werd, naast de reeds bestaande hoofdstad Nanjing. Beijing werd de locatie van een groot bouwproject voor een nieuwe keizerlijke residentie, de Verboden Stad, de bouw duurde bijna 15 jaar van 1406-1420. Toen het paleis klaar was, verplaatste de keizer het hof naar deze nieuwe residentie.

Vanaf 1421 was Beijing de officiële hoofdstad van de Ming-dynastie. Het systeem van dubbele hoofdsteden Beijing en Nanjing duurde tot het einde van de Ming-dynastie. Dertien van de zestien Ming keizers liggen begraven in uitbundig versierde graven in de buurt van Beijing.

Beijing Stadsmuur uit de Ming periodeBeijing Stadsmuur uit de Ming periodeFoto: J Aaron Farr CC 2.0 Generic no changes made

Beijing kreeg zijn huidige vorm in de loop van de 15e eeuw. De stadsmuren uit het Ming-tijdperk bleven staan tot aan de moderne tijd, toen ze werden afgebroken en vervangen door de 2e ring. Er wordt aangenomen dat Beijing de grootste stad van de wereld was in de periodes 1425-1650 en 1710-1825. Tijdens de Ming-periode werd de Tempel van de Hemel gebouwd in omstreeks 1420. Tiananmen, nu een symbool van de Volksrepubliek China werd toen voor het eerst gebouwd en later meerdere malen herbouwd. Het Tiananmen-plein werd gebouwd in 1651 en uitgebreid in 1958. De Qing-dynastie werd opgericht als de directe opvolger van de Ming-dynastie en Beijing bleef de Chinese hoofdstad. Het Keizerlijk Paleis werd enigszins gewijzigd tijdens de Qing-dynastie, maar de Ming-gebouwen en de algemene lay-out zijn in grote mate ongewijzigd gebleven.

Tijdens de Tweede Opiumoorlog namen Anglo-Franse troepen de stad in en ze verwoesten het Zomerpaleis in 1860. De Conventie van Beijing beëindigde de oorlog, de westerse mogendheden dwongen het recht af om permanente diplomatieke aanwezigheid in Beijing te krijgen. Na het gedwongen aftreden van de Qing-keizer in Beijing werd de nieuwe Republiek China gevestigd, Beijing bleef de hoofdstad. De Republiek hield niet lang stand de leider van de revolutie Yuan riep zichzelf uit tot de nieuwe keizer van China in 1915.

Tijdens de Chinese burgeroorlog betraden communistische krachten Beijing zonder op weerstand te stuiten op 31 januari 1949. Op 1 oktober van hetzelfde jaar kondigde de Communistische Partij van China, onder leiding van Mao Zedong, de oprichting van de Volksrepubliek China aan in Tiananmen.

Beijijng Nationaal StadionBeijijng Nationaal StadionFoto: Løken CC 3.0 Unported no changes

De stadsmuur van Beijing werd gesloopt om plaats te maken voor de aanleg van de 2de ringweg in 1982. Die weg was de eerste van een reeks van nieuwe ringwegen die bestemd zijn voor motorvoertuigen in plaats van fietsen. Op 13 juli 2001 heeft het Internationaal Olympisch Comite Beijing geselecteerd als de gastheer van de Olympische Zomerspelen 2008. Deze spelen hebben ervoor gezorgd dat Beijing een groot aantal toeristen trok.

Bezienswaardigheden

Verboden Stad in BeijingVerboden Stad in BeijingFoto: Ronnie Macdonald (CC BY 2.0) no changes made

Het beroemdste historische monument ligt in het hart van Beijing. Het is het enorme complex van paleizen, waar de keizers van de Ming en Qing dynastieën woonden. Heden ten dage is de Verboden Stad omgevormd tot het Paleis Museum met rijke keizerlijke collecties Chinese kunst. Het uitgestrekte complex omvat 9.000 kamers. De Verboden Stad is omringd door een aantal voormalige keizerlijke tuinen, parken en natuurgebieden.

Beijing Mausoleum MaoBeijing Mausoleum MaoFoto: David Castor in het publieke domein

Zhongnanhai is het politieke hart van diverse Chinese overheden en regimes en is tegenwoordig het hoofdkwartier van de Communistische Partij van China. Vanaf het Tiananmen-plein, recht tegenover de Verboden Stad, zijn er verschillende bezienswaardigheden, zoals Qianmen, de grote hal van het volk, het nationaal museum van China, het monument voor de helden van het volk en het mausoleum van Mao Zedong.

Zomerpaleis BeijingZomerpaleis BeijingFoto: Brian Jeffery Beggerly CC 2.0 Generic no changes made

Het Zomerpaleis en het oude Summer Palace bevinden zich in de westelijke wijk van de stad. Het zomerpaleis is gebouwd in 1750 en het is een UNESCO World Heritage Site. Het complex bestaat uit keizerlijke tuinen en paleizen die dienden als zomerresidentie van de Qing keizers. Het is het een van de best bewaarde monumenten uit deze periode in China.

Beijing Tiantan TempelBeijing Tiantan TempelFoto: Star5112 CC 2.0 Generic no changes made

De Tempel van de Hemel (Tiantan) is een tempel in het zuidoosten van Beijing. Het is de bekendste tempel van Beijing waar keizers van de Ming en Qing dynastieën jaarlijkse gebedsbijeenkomsten hielden om de hemel om een goede oogst te vragen.

Deze indrukwekkende tempel is gebouwd tussen 1406 en 1420. Er zijn vier belangrijke gedeelten: Het Ronde Altaar, de Echo Muur, het gewelf van de hemel en de hal van het bidden voor een goede oogst. De akoestiek in de hal van het bidden voor een goede oogst is geweldig, zelfs een fluistering wordt in de hele hal gehoord.

Tempel van de aarde in BeijingTempel van de aarde in BeijingFoto: Ivan Walsh CC 2.0 Generic no changes made

In het noordelijke deel van de stad zie je de tempel van de aarde (Ditan). De tempel van de zon (Ritan) en de tempel van de maan (Yuetan) bevinden zich in de oostelijke en westelijke wijken van de stad. Andere bekende tempels zijn de Dongyue tempel, Tanzhe tempel, Miaoying tempel, White Cloud tempel, Yonghe tempel, Fayuan tempel, Wanshou Tempel en de Big Bell tempel. De stad heeft ook een eigen Confucius tempel en een Guozijian of Keizerlijke Academie.

Pagode van de Tianning TempelPagode van de Tianning TempelFoto: BabelStone CC 3.0 Unported no changes made

De kathedraal van de onbevlekte ontvangenis, gebouwd in 1605, is de oudste katholieke kerk in Beijing. De Niujie moskee is de oudste moskee, het is een duizend jaar oude moskee. Beijing bevat een aantal goed bewaarde pagodes, zoals de torenhoge Pagoda van de Tianning tempel, die tijdens de Liao-dynastie werd gebouwd tussen 1100-1120 en de pagode van de Cishou tempel, gebouwd in 1576 tijdens de Ming-dynastie.

Botanische Tuin in BeijingBotanische Tuin in BeijingFoto: Daderot in het publieke domein

De botanische tuin van Beijing heeft meer dan 6.000 soorten planten, bomen, struiken en bloemen. Kersenbloesem, orchideën en waterlelies zijn de grootste trekpleisters van de botanische tuin. Xiangshan is ook een populair prachtig openbaar park met natuurlijke aangelegde beplanting en culturele relikwieën.

Nationaal museum van China in Beijing Foto:calflier001Nationaal museum van China in BeijingFoto: Calflier001 CC 2.0 Generic no changes made

Er zijn meer dan honderd musea in Beijing. In aanvulling op het paleis museum in de Verboden Stad en het nationaal museum van China zijn er in Beijing andere belangrijke musea zoals het nationale kunstmuseum van China, het hoofdstedelijke Museum, het Beijing kunstmuseum, het militair museum, het geologisch museum van de China en het natuur-historisch museum van Beijing.

Tips

Beijing Grote MuurBeijing Grote MuurFoto: Fabien Dany - www.fabiandany.com CC2.5 Generic no changes made

De Grote Muur van China is de beroemdste historische plek in China en staat op de UNESCO World Heritage List. De Grote Muur is prima bereikbaar vanuit Beijing en wordt beschouwd als een van de grootste architectonische prestaties van de wereld. De muur strekt zich uit van oost naar west over meer dan 5.000 km. De bouw van de muur begon in de 7e eeuw voor Christus, toen onafhankelijke koninkrijken maatregelen namen om hun grondgebied te beschermen tegen zwervende nomaden. De Grote Muur is een van de meest bezochte attracties in heel China en strekt zich uit van de provincie Liaoning tot aan Jiayuguan, dat deel uitmaakt van de uitgestrekte Gobi-woestijn. Het landschap en het uitzicht alleen al zijn de reis waard, evenals het Grote Muur museum en het theater.

Panda in de dierentuin van BeijingPanda in de dierentuin van BeijingFoto: Shizhao CC 3.0 Unported no changes made

De dierentuin van Beijing werd opgericht rond 1900 en werd ondergebracht bij wat vroeger een keizerlijke herenhuis uit de Ming-dynastie was. Met een focus op dieren afkomstig uit China biedt de dierentuin de mogelijkheid om dichtbij te komen bij exotische en zeldzame dieren die je niet vaak elders ziet. De panda's zijn de belangrijkste attractie voor velen, de tuinen zelf zijn ook indrukwekkend. De dierentuin van Beijing is tevens een centrum van zoölogisch onderzoek.

Ming graven BeijingMing graven BeijingFoto: Ofol CC 3.0 Unported no changes made

Aan de rand van het stedelijke Beijing, maar binnen de gemeente zijn er de dertien graven van de Ming dynastieën. Op de weelderige begraafplaatsen zijn drie van de graven open voor het publiek. Je ziet een reeks grote hallen, onderling verbonden gewelven en uitgebreide decoraties. De oostelijke Qing graven liggen op iets meer dan 120 km ten oosten van Beijing en hier zie je de laatste rustplaatsen van de vijf keizers, samen met 14 keizerinnen. Rondom zijn ook begraafplaatsen en graven van prinsen, hertogen en vele anderen. Op één na zijn deze indrukwekkende graven open voor het publiek en vooral het graf van keizer Qianlong is groots.

Beijing LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Verboden stad Beijing
• Beijing Hotels
• Djoser Rondreis China
• China verre reizen van ANWB
• Rondreizen China
• Boeken, ook tweedehands, over Beijing bij Bol.com

Nuttige links

Beijing bezienswaardigheden

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems