MALDIVEN   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalDivehi
   HoofdstadMalé
   Oppervlakte298 km²
   Inwoners450.688 (mei 2019)
   Munteenheidrufiyaa (MVR)
   Tijdsverschil+4
   Web | Code | Tel..mv | MDV | +960

Algemeen

De Republiek Maldiven (officieel: Republic of Maldives en Dhivehi Raajjeyge Jumhuriya in het Maldivisch) is een eilandengroep in de Indische Oceaan en bestaat uit bijna 1200 koraaleilanden.

Maldiven Satellietfoto foto: NASA

De Maldiven liggen ten zuiden van India op 750 km en ten zuidwesten van Sri Lanka op 650 km. Ten noorden van de Maldiven liggen nog de Indiase Lakshadsweep-eilanden en ten zuiden van de Maldiven ligt nog de Britse Chagos-archipel. De meeste eilanden liggen nog net ten noorden van de evenaar. De eilanden zijn ontstaan nadat de aardkorst een langgerekte bergrug opdrukte. Rond de toppen van dit onderzeese gebergte vormden zich koraalatollen. In die negentien atollen ontstonden vele koraaleilanden.
Qua landoppervlak en omvang van de bevolking behoren de Maldiven tot de kleinste landen van Azië. De oppervlakte van de Maldiven bedraagt 90.000 km2. Dit lijkt veel maar het totale landoppervlak is slechts 298 km2 oftewel 0,33% van de totale oppervlakte!! Het grootste eiland is nauwelijks 5 km2 groot en maar 9 eilanden zijn groter dan 2 km2!! De strook Indische Oceaan is van noord naar zuid 880 kilometer lang en van oost naar west bijna 130 km breed. De Huvadhoo-atol is de grootste atol ter wereld: 55 km breed en 70 km lang. Ten oosten van de Maldiven, richting Sri Lanka, is de oceaan 2500 meter diep, en ten westen van de Maldiven zelfs 4000 meter diep.
Het aantal eilanden is niet altijd gelijk doordat er soms nieuwe eilanden ontstaan en sommige eilanden weer onder de zeespiegel verdwijnen. De Maldiven zijn volgens het Guiness Book of Records het platste land ter wereld, en dat kan wel kloppen; het hoogste punt ligt op drie meter!

Typisch strandlandschap Maldiven

Élite Diving Agency, CC BY-SA 3.0

De zee rond de Maldiven is bezaaid met onder het water liggende riffen en zandbanken. De riffen die boven water uitsteken zijn de eilanden die meestal aan de buitenkant van een atol liggen. De eilanden worden tegen de branding van de zee beschermd door hoge kroonriffen. Thila’s liggen in de binnenwateren van de atollen en zijn met koraal begroeide afgeplatte onderzeese bergtoppen. Koraalriffen bestaan uit kalkomhulsels van gestorven koraalpoliepen en groeien gemiddeld 1 tot 4 centimeter per jaar. Geen enkel land op aarde is rijker aan koraal dan de Maldiven.
Zoetwatermeren, beken of rivieren zijn op de Maldiven niet te vinden. Drinkwater wordt gehaald uit de poreuze bovenlaag van het koraalkalksteen. De hoeveelheid zoet water hangt sterk af van de hoeveelheid neerslag die er valt. In droge tijden kan dat problemen opleveren doordat het water brakker wordt.
Hoewel de Maldiven op een vulkanische zee-bergrug liggen komen sterke aardbevingen niet voor.
Een groot gevaar voor de Maldiven vormt het broeikaseffect en de daarmee sterk samenhangende stijging van de zeespiegel. Pessimisten voorspellen dat als het broeikaseffect niet gestopt wordt, de Maldiven in het jaar 2020 verdwenen zullen zijn!

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Maldiven Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• D-Reizen Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Hotels Maldiven

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)
Schrijf uw artikel over MALDIVEN

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven
Gottmer

Ellis, R. / Maldives
Bradt

Lyon, J. / Maldives
Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven
Elmar

Voigtmann, H. / Malediven
ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems