Landenweb.nl

Hanoi
 

Vietnam Tui Reizen

To read about Hanoi in English - click here

advertentie
Rondreis Vietnam Djoser fietsreis - Vietnam & Cambodja

Algemeen

HanoiHanoiFoto: Publiek Domein

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en de op een na grootste stad van het land.

Volgens de volkstelling van 2009 heeft het grootstedelijk gebied een geschatte bevolking van bijna 6,5 miljoen euro, het stedelijk gebied heeft 2,6 miljoen inwoners.

Van 1010 tot 1802 was Hanoi het belangrijkste politieke centrum van Vietnam. De stad was de hoofdstad van Frans Indochina 1902/54. Van 1954 tot 1976, was het de hoofdstad van Noord-Vietnam. In oktober 2010 vierde de stad officieel haar 1000e verjaardag. Hanoi werd bij die gelegenheid uitgeroepen tot een van 's werelds "Top bestemmingen in 2010".

De oude wijk van Hanoi is het meest interessante deel van de Vietnamese hoofdstad. Er is een drukke markt en je vindt hier veel hotels of pensions en ontelbare coffeeshops, cafés en restaurants. De oude wijk is de ster attractie van de stad en ligt net ten noorden van het Hoan Kiem-meer. Het meest boeiend is de schijnbaar ongewijzigde levensstijl van deze oude handelswijk, waar de ambachtslieden nog steeds bij elkaar wonen op basis van hun handel, zoals blijkt uit de namen van de 'Hang' of straten.

advertentie
Tui Reizen Vietnam Mambo Jongerenreizen Vietnam

Ligging

De coördinaten van Hanoi zijn: 21° 2'0' noorderbreedte en 105° 51'100' oosterlengte.

Hanoi Straatleven in de oude wijkHanoi Straatleven in de oude wijkFoto: Maryam Laura Moazedi CC 3.0 Unported no changes

De stad ligt aan de rechteroever van de Rode Rivier, 1.760 km ten noorden van Ho Chi Minh Stad. Hanoi is verdeeld in 10 districten. De oude wijk heeft nog het oorspronkelijke stratenpatroon en de daarbij horende architectuur. Aan het begin van de 20e eeuw bestond de stad uit slechts 36 straten, die nu deel uitmaken van het oude centrum. Deze pittoreske straten waren bezaaid met kleine winkels van allerlei ambachtslieden en handelaren in zijde, juwelen en andere handelswaren.

advertentie
Vietnam verre reizen van ANWB Hotels Hanoi

Weer

Hanoi heeft een warm, vochtig subtropisch klimaat met overvloedige regenval. De stad heeft het typische klimaat van het noorden van Vietnam, met hete en vochtige zomers en relatief koele en droge winters. De zomer duurt van mei tot september en krijgt te maken met de meerderheid van de gemiddelde jaarlijkse neerslag van 1.680 mm. regenval per jaar.

Geschiedenis

Hanoi is sinds tenminste 3000 voor Christus bewoond. Een van de eerste bekende permanente nederzettingen is de Co Loa citadel gesticht rond 200 voor Christus.

Hanoi werd de hoofdstad van Vietnam in de 7e eeuw. In 1408 bezetten de Ming-Chinezen Vietnam. Hanoi krijgt de naam"oostelijke toegangspoort". In de 11e eeuw werd de stad Thang Long genoemd. In 1428 kregen de Vietnamezen opnieuw de macht onder leiding van Le l, de latere oprichter van de Le-dynastie. Hanoi stond toen bekend als"oostelijke hoofdstad" of Tonkin.

Kaart van Hanoi rond 1890Kaart van Hanoi rond 1890Foto: Publiek domein

Hanoi werd in 1873 bezet door de Fransen en werd de hoofdstad van Frans Indochina vanaf 1887. In 1940 werd de stad bezet door de Japanners en bevrijd in 1945. Hanoi werd de zetel van de Viet Minh regering nadat Ho Chi Minh de onafhankelijkheid van Vietnam had uitgeroepen. In 1946 kwamen de Fransen terug en bezetten de stad opnieuw. Na negen jaar van gevechten tussen de Fransen en de Viet Minh werd Hanoi de hoofdstad van een onafhankelijk Noord-Vietnam in 1954.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Hanoi zwaar gebombardeerd en vooral de infrastructuur zoals bruggen en spoorlijnen leed hier zwaar onder. Toen Noord- en Zuid-Vietnam werden herenigd op 2 juli 1976 werd Hanoi de hoofdstad van het herenigde Vietnam.

Bezienswaardigheden

One pillar Pagode in HanoiOne pillar Pagode in HanoiFoto: Ruud CC 2.0 Generic no changes made

Hanoi is een van de belangrijkste culturele centra van Vietnam en al meer dan duizend jaar de hoofdstad. Tal van Vietnamese dynastieën en andere heersers hebben hun sporen achtergelaten in deze stad. Ook al zijn veel van de prachtige historische structuren niet bewaard zijn gebleven heeft de stad nog steeds veel interessante culturele en historische monumenten en is aantrekkelijk voor bezoekers en bewoners. In de 19de eeuw nadat de Fransen de controle over de stad in 1888 kregen modelleerden ze de architectuur op basis van hun smaak.

Hanoi heeft meer culturele bezienswaardigheden dan enige andere stad in Vietnam.

Museum van Nationale geschiedenis in HanoiMuseum van Nationale geschiedenis in HanoiFoto: Chuoibk in het publieke domein

De Franse koloniale architectuur was dominant tijdens de Franse overheersing, toen was Hanoi het administratieve centrum van de Franse kolonie Indochina. Enkele mooie voorbeelden van deze architectuur zijn goed bewaard gebleven: de met bomen omzoomde boulevards (Phan Dinh Phung straat) en de prachtige villa's en herenhuizen, het gebouw van de opera, de staatsbank van Vietnam (voorheen de Bank van Indochina), het presidentieel paleis (voorheen het Paleis van de Gouverneur-Generaal van Frans Indo-China), de Sint Joseph kathedraal en het historische Hotel Metropole. Veel van de koloniale structuren werden gebouwd in een mix van Franse en traditionele Vietnamese bouwstijlen, zoals het nationaal museum van de Vietnamese geschiedenis, het nationaal museum voor schone kunsten van Vietnam en het oude gebouw van de medische faculteit.

Ho chi Min museum in HanoiHo chi Min museum in HanoiFoto: Aaron CC 2.0 Unported no changes made

Een aantal musea hebben uitgebreide collecties van kunst en kunstvoorwerpen tentoongesteld. Buiten de twee al eerder genoemde musea zijn van belang: het Vietnamese museum voor volkenkunde, het Vietnamese museum van de revolutie, het Ho Chi Minh Museum en het Centrum voor Hedendaagse Kunst. Het Hanoi Museum is op dit moment in aanbouw. Het aantal kunstgalerieën met Vietnamese kunst is toegenomen in de afgelopen jaren.

Tips

Hanoi StraatetenHanoi StraatetenFoto: Istolethetv (CC BY 2.0) no changes made

Hanoi is een zeer levendige stad met diverse mogelijkheden om je te vermaken.

Moderne en traditionele theaters, bioscopen, karaoke bars, dansclubs, bowlingbanen en een overvloed aan winkelmogelijkheden zijn er voor zowel de lokale bevolking als de toeristen. Op culinair vlak kun je spotgoedkoop de heerlijkste maaltijden bestellen. Laat je verrassen door de lokale specialiteiten, de gekruide gerechten vallen bij de liefhebbers zeker in de smaak. Enkele specialiteiten zijn soep met noedels (pho) en kip (ga) of rundsvlees (bo) op smaak gebracht met allerlei soorten kruiden. Rijstnoedels met vis en krab (banh canh) is een heel populair gerecht.

Hanoi LINKS

Advertenties
• Vietnam verre reizen van ANWB
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Hotels Hanoi
• Rondreis Vietnam
• Djoser fietsreis - Vietnam & Cambodja
• Vietnam Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Mambo Jongerenreizen Vietnam
• Boeken, ook tweedehands, over Hanoi bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Hanoi (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems