Landenweb.nl

Tokio
 

Tui Rondreizen Japan

To read about Tokyo in English - click here

advertentie
Djoser Rondreis Japan Tui Rondreizen Japan

Algemeen

TokioTokioFoto: Wilhelm Joys Andersen CC 2.0 Generic no changes

Tokio is de beroemdste stad van Japan, vol met moderne wolkenkrabbers en continu knipperende neonlichten. De stad behoort tot de belangrijkste economische centra van de wereld. Tokio heeft snelle kogeltreinen, een groot metronetwerk en een echt chaotisch spitsuur. Maar je vindt er ook historische tempels en het Keizerlijk Paleis. Tokio heeft alles wat je kan verwachten in een toonaangevende Japanse stad. Tokio is de officiële zetel van de politiek en van de Japanse regering. Tokio is een enorme metropool, die vanaf het begin rond 1600 uitgegroeid is tot de hoofdstad van Japan. Er zijn veel winkels, uitgaanswijken en zakelijke districten door de hele stad. Ginza is een van de meest bekende. Shinjuku is een groot uitgaansgebied. Asakusa wordt algemeen beschouwd als de oude binnenstad van Tokio.

advertentie
Hotels Tokio Rondreizen Japan

Ligging

Baai van TokioBaai van TokioFoto: Javachan CC 3.0 Unported no changes

Tokio ligt in het midden van het oostelijke deel van het eiland Honshu en strekt zich naar het westen uit naar de Kanto vlakte. Tokio is in het zuidoosten omringd door de baai van Tokio. De geografische coördinaten van de stad zijn 35.40 Noorderbreedte en 139.45 Oosterlengte. De totale oppervlakte van Tokio is 2187 vierkante kilometer.

advertentie
Hotels Trivago Japan verre reizen van ANWB

Weer

Het weer van Tokio is het hele jaar door tamelijk mild. De koudste maand in Tokio is januari en de temperatuur is op zijn hoogst in de maand augustus. De gemiddelde jaarlijkse regenval in de stad is ongeveer 1500 mm. Sneeuwval is zeldzaam, maar is niet ongewoon. Tokio heeft vier seizoenen, zomer, winter, herfst en lente. De geografie van Tokio is van invloed op de klimatologische omstandigheden van de plaats. Juni (regenseizoen) en september (typhoon seizoen) zijn de natste maanden

Geschiedenis

Er is bewijs gevonden van vroege bewoning in de regio van Tokio die teruggaat tot 30.000 voor Christus. De geschreven geschiedenis van Tokio gaat terug tot 6e eeuw voor Christus toen de Japanners de Chinese vorm van karakter schrijven overnamen. Kunst en nieuwe architecturale vormen deden hun intrede evenals het boeddhisme als religie.

Het feodale tijdperk in Japan zag de opkomst van de klasse van de krijgers als de heersers van Tokio. Minamoto Yoritomo, een jonge krijger aan het einde 12de eeuw was de pionier van deze beweging. Hij streed tegen de heren en betwistte wie er recht had op de landerijen. Zijn hoofdstad werd Kamakura, een vissersdorpje in de buurt van Tokio. Deze vorm van militair bestuur hield stand in Japan tot het midden van de 19e eeuw.

Tokio Tokugawa IeyasiTokio Tokugawa IeyasiFoto: Publiek domein

De Edo periode in Tokio begon met de opkomst van Tokugawa Ieyasu in 1590. Edo was een moerassig dorp dat uiteindelijk uitgegroeide tot het Tokio van vandaag.

Tokugawa verwierf acht provincies rond Edo, maakte land droog, groef zoet waterkanalen en bouwde een kasteel met slotgracht. Tijdens de Edo-periode verloren de leenheren (Daimyo) aan belang en werd het Shogunaat in Edo steeds sterker.

Kaart van Tokio uit 1896Kaart van Tokio uit 1896Foto: Publiek domein

De Meiji-periode wordt in de geschiedenis van Tokyo geassocieerd met keizer Meiji, die was de heerser van Japan van 1868-1911. Hij bracht significante veranderingen in politiek en economie teweeg. Een feodale samenleving met een agrarische economie werd omgevormd tot een industriële samenleving. In de politieke sfeer werden de samurai of krijgers van hun macht ontheven en kregen zij een verbod om hun zwaarden dragen. Er werd een grondwet opgesteld, een Diet (parlement) gekozen en een minister-president en een regering benoemd. Om een snellere communicatie te bevorderen werden spoorwegen gebouwd en een postsysteem opgezet.

Bombardement op Tokio tijdens de Tweede Wereldoorlog Foto:Publiek domeinBombardement op Tokio tijdens de Tweede WereldoorlogFoto: Publiek domein

Vanaf 1930 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begon Japan aan een opmars naar Hong Kong, de Filippijnen, Indonesië, Singapore, Maleisië, Birma, Guam en naar delen van China. Hun oprukkende leger werd gestopt door geallieerden. De Verenigde Staten wierpen de eerste twee atoombommen: Fat Man en Little Boy op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki in augustus 1945. Japan gaf zich over aan de geallieerde strijdkrachten op 14 augustus 1945.

Modern TokioModern TokioFoto: Markus Leupold-Löwenthal CC 3.0 Unported no changess made

In het naoorlogse Tokio was er een periode van snelle economische groei. Dit was vooral te danken aan de Koreaanse oorlog, waarbij Japan een belangrijke leverancier was voor de NAVO-troepen. Tokio was gastheer van de Olympische Spelen van 1964,en presenteerde zich aan de wereld als moderne, geïndustrialiseerde stad. Het economische wonder eindigde onverwacht aan het begin van de jaren negentig. De 'bubble' eindigde in een massale crash in de aandelenmarkt, een schuldencrisis en een crisis in de bancaire sector waar een groot aantal banken gered moesten worden door de overheid. In de afgelopen 15 jaar herstelde Tokio zich en werd het een van de meest dynamische steden in de wereld.

Bezienswaardigheden

Tokio Keizerlijk PaleisTokio Keizerlijk PaleisFoto: Publiek domein

Een heel beroemde historische bezienswaardigheid in het hart van Tokio is het Keizerlijk Paleis. Het paleis wordt bewoond door de keizer van Japan en is toegankelijk via een reeks grachten. Bezoekers hebben toegang tot het weelderige park en de tuinen in het oosten. De Muren van het oorspronkelijke gebouw uit 1888 zijn herbouwd in de jaren zestig.

Meji Heiligdom TokioMeji Heiligdom TokioFoto: Rs1421 CC 3.0 Unported no changes made

Het serene Meiji Heiligdom is een schoolvoorbeeld van Shinto architectuur en ligt te midden van 175 hectare tuinen in Yoyogi. Het heiligdom is gewijd aan de nagedachtenis van de Meiji keizer en keizerin. De bezoekers komen naar dit gebouw uit 1920 om gebedskaarten te schrijven en hulp te vragen aan de vergoddelijkte heersers.

Tokio Senso-Ji TempelTokio Senso-Ji TempelFoto: Daderot in het publieke domein

De Senso-Ji tempel in Asakusa is de oudste tempel van Tokio, de tempel werd oorspronkelijk voltooid in 645 voor Christus ter ere van de godin van Kannon.

Bezoekers passeren de Kaminarimon (Donderpoort) om de vijf verdiepingen tellende pagode herbouwd door Tokugawa Lemitsu te bezoeken.

Tokio TorenTokio TorenFoto: Kakidai CC 3.0 Unported no changes made

De Tokyo Toren werd gebouwd in 1958 en is 333 meter hoog, 13 meter hoger dan de Eiffeltoren. De toren is een adembenemende door mensenhanden gemaakte bezienswaardigheid van Tokio en beschikt over twee uitkijk platforms, van waaruit je een panoramisch uitzicht over Tokio en de berg Fuji hebt.

Nationaal Museum TokioNationaal Museum TokioFoto:Wiiii CC 3.0 Unported no changes made

Het Nationale Museum van Tokio herbergt de grootste collectie archeologische vondsten en Japanse kunst van Japan, met in totaal ongeveer 90.000 voorwerpen.

Er is ook een indrukwekkende hoeveelheid 6e en 7e-eeuwse schatten, die in bruikleen zijn van de Horyuji tempel in Nara. Het hele spectrum van de Japanse kunst wordt hier tentoongesteld, waaronder een beeldhouwkunst, prenten, schilderijen, perkamenten en Netsuke.

Nationaal Museu voor Moderne Kunst in TokioNationaal Museu voor Moderne Kunst in TokioFoto: Lombroso in het publieke domein

Het Nationaal Museum voor Moderne Kunst is een populaire bezienswaardigheid en beschikt over een grote selectie, waaronder lakwerk, metaal en glaswerken, textiel, keramiek en bamboe voorwerpen. De tentoonstellingen wisselen vaak, waardoor er veel lokaal werk en talent te zien is.

Tips

Tokio Sumo WostelenTokio Sumo WostelenFoto: Gusjer CC 2.0 Generic no changes made

Sumo worstelen dateert uit de 16e eeuw en wordt nog steeds in wedstrijdverband beoefend. Bij de grote toernooien in Ryogoku Kokugikan zie je boeiende ringrituelen die voorafgaan aan de wedstrijden waarbij de worstelaars elkaar uit de ring proberen te duwen. Het publiek leeft heel enthousiast mee. Kaartjes moeten vooraf gereserveerd worden.

Ginza in Tokio 's nachtsGinza in Tokio 's nachtsFoto: Francisco Diez CC 2.0 Generic no changes made

Ginza is een van de beroemdste wijken van Tokio. Het is bekend om zijn chique winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden, alsmede door een groot aantal galeries, cafes en musea. Ginza is het duurste gebied in Japan en het is de plaats van pracht en praal. Het heeft zich pas kunnen ontwikkelen tot de luxe wijk van vandaag na de grote “Kanto” aardbeving van 1923. In het weekend wordt de Chuo Dori afgesloten voor het verkeer en wordt het een groot voetgangersgebied, ideaal voor shoppers.

Wolkenkrabbers in Shinjuku met op de achtergrond Mount Fuji in TokyoWolkenkrabbers in Shinjuku met op de achtergrond Mount Fuji in TokyoFoto: Morio CC 3.0 Unported no changes made

Shinjuku is een van de 23 districten van de stad, het is het uitgaans-, zaken- en winkelgebied rond het Shinjuku station. Dit grootste treinstation van Japan ligt in het centrum van deze uitgestrekte en levendige wijk. Net ten westen van het station liggen talloze wolkenkrabbers. Ten noordoosten van het station vindt je Kabukicho, het grootste red light district van Japan. Winkelstraten en warenhuizen zijn aan alle kanten van het station te vinden en het is er altijd druk.

Tokio LINKS

Advertenties
• Tui Rondreizen Japan
• Japan verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Japan
• Hotels Tokio
• Rondreizen Japan
• Auto huren in Tokio
• Boeken, ook tweedehands, over Tokio bij Bol.com

Nuttige links

Leven in Tokyo 1955 (N)

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems