Landenweb.nl

Mumbai
 

Boek hier je hotel in Mumbai

To read about Mumbai in English - click here

advertentie
Djoser Rondreis India Bouw je eigen India Rondreis

Algemeen

Mumbai, voorheen Bombay, is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Maharashtra. Het is de dichtstbevolkte stad in India, met een totale grootstedelijke bevolking van ongeveer 20,5 miljoen. Het is een van de meest dichtbevolkte stedelijke gebieden in de wereld. De stad heeft een diepe natuurlijke haven en ligt aan de westkust van India.

Mumbai in de NachtMumbai in de NachtFoto: Mark0687 in het publieke domein

Tijdens de 19e eeuw ontwikkelde de stad zich tot een sterk economisch en educatief centrum. In 1960 wordt de nieuwe staat Maharashtra gesticht met Bombay als hoofdstad. De stad werd tot Mumbai omgedoopt in 1996. Vandaag de dag is het de rijkste stad in India. Mumbai is de commerciële en entertainment hoofdstad van India. Volgens de telling van 2011 had Mumbai 12.478.447 inwoners.

advertentie
Tui India rondreis Hotels Mumbai

Ligging

Mumbai SkylineMumbai SkylineFoto: Yoyosrk CC 3.0 Unported no changes

De coördinaten van Mumbai zijn: 18° 58'30' Noorderbreedte en 72° 49'33'Oosterlengte. Mumbai bestaat uit twee verschillende gebieden: Mumbai Stad en grootstedelijk Mumbai. De totale oppervlakte van Mumbai bestaat uit 603,4 km². Mumbai ligt aan de monding van de rivier de Ulhas aan de westkust van India op Salsette eiland aan de Arabische Zee. Veel delen van de stad liggen op een geringe hoogte boven de zeespiegel, op een gemiddelde hoogte van 14 meter.

advertentie
India verre reizen van ANWB Hotels Trivago

Weer

Mumbai heeft een tropisch klimaat, met afwisselend nat en droog weer met totaal zeven maanden van droogte en de piek aan regen in juli. Het koelere seizoen van december tot februari wordt gevolgd door het zomerseizoen van maart tot juni. De periode van juni tot ongeveer eind september is het regenseizoen, het post-moesson seizoen beslaat de maanden oktober en november.

De maximale jaarlijkse neerslag ooit gemeten was 3452 mm in 1954. De meeste regen geregistreerd op een dag was 944 mm op 26 juli 2005. De gemiddelde totale jaarlijkse neerslag bedraagt 2.146.6 mm voor de stad en 2457 mm voor de buitenwijken. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,2°. De gemiddelde maximale temperatuur bedraagt 31,2°C, de gemiddelde minimum temperatuur bedraagt 23,7° C.

Geschiedenis

Mumbai is gebouwd op een archipel van zeven eilanden. De eilanden zijn al meer dan 2000 jaar bewoond. Tussen de tweede eeuw voor Christus en de negende eeuw na Christus, kwamen de eilanden onder controle van opeenvolgende inheemse dynastieën. De eilanden werden opgenomen in het onafhankelijke sultanaat Gujarat, dat in 1407 werd opgericht. Gedurende het tijdperk van het sultanaat werden talrijke moskeeën gebouwd.

Ruïnes van een Portugees fort in Mumbai Ruïnes van een Portugees fort in Mumbai Foto: Nichalp CC 3.0 Unported no changes made

Tijdens het midden van de 16de eeuw werd het Mogol Rijk de dominante macht op het Indiase subcontinent. De gebieden werden overgegeven aan de Portugezen in oktober 1535. De Portugese introduceerde hun rooms-katholieke religieuze ordes in Bombay. Vervolgens werden de eilanden afgestaan aan de Britse Oost-Indische Compagnie in 1668. De bevolking steeg snel tot 60.000 in 1675.

Mumbai in 1890Mumbai in 1890Foto: John Mitchell Holms in het publieke domein

Tegen het midden van de 18e eeuw groeide Bombay uit tot een belangrijk handelscentrum, met een enorme toestroom van immigranten uit alle delen van India. In april 1853 werd de eerste spoorlijn van India opgericht, die Bombay met de naburige stad Thane verbond. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), werd Bombay de belangrijkste katoen handelsmarkt. De opening van het Suezkanaal in 1869 maakte Bombay een van de grootste zeehavens aan de Arabische Zee. De onafhankelijkheid van India werd uitgeroepen in 1947.

Op april 1950 werd het grondgebied van Bombay uitgebreid en ontstond grootstedelijk Bombay. In de decennia groeide de stad gigantisch snel. De haven van Mumbai heet de Jawaharlal Nehru haven en is gespecialiseerd in containervervoer. De haven heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste havens van India. Vandaag is Mumbai de commerciële hoofdstad van India en heeft het zich ontwikkeld tot een wereldwijd financieel centrum. Mumbai is de thuisbasis van 's werelds grootste filmindustrie.

Bezienswaardigheden

Art deco bioscoop in MumbaiArt deco bioscoop in MumbaiFoto: Colin Rose CC 2.0 Generic no changes made

De architectuur van de stad is een mix van neogotische stijl, Indo-Saraceense kunst, Art Deco, en gevarieerde hedendaagse stijlen. De meeste gebouwen stammen uit de Britse periode, zoals de Victoria Terminus en de universiteit van Bombay. Deze gebouwen werden gebouwd in neogotische stijl. De architectuur van Bombay omvat veel Europese invloeden. Art Deco monumenten zijn te vinden langs de Marine Drive. Mumbai heeft het tweede grootste aantal Art Deco gebouwen in de wereld na Miami. In de nieuwere buitenwijken domineren moderne gebouwen het landschap. Mumbai heeft verreweg het grootste aantal wolkenkrabbers in India. De Chhatrapati Shivaji Terminus en de Elephanta Caves zijn opgenomen als werelderfgoed.

Taj Mahal Palace in MumbaiTaj Mahal Palace in MumbaiFoto: Joe Ravi CC 3.0 Unported no changes made

Het majestueuze Taj Mahal Paleis is een bijzonder belangrijke plaatselijke bezienswaardigheid en ligt laan de Apollo Bunder naast de haven. Het is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw. Het paleis kijkt uit op de even indrukwekkende Gateway of India en is een van de meest luxueuze hotels, met meer dan 500 kamers. Kijk uit naar de grote centrale trap, die is de moeite waard als je een bezoek brengt aan een restaurants van het paleis.

Gateway to India in MumbaiGateway to India in MumbaiFoto: David Brossard CC 2.0 Generic no changes made

De iconische Gateway of India ligt aan de zuidelijke kant van de stad, dicht bij het Taj Mahal Paleis. De poort werd geopend in 1924, maar werd zo'n 20 jaar later buiten gebruik gesteld. De poort is uitgegroeid tot een favoriete ontmoetingsplek, het trekt grote menigten aan, die hier komen om te genieten van de sfeer, de straatanimatie, de fotografen, de reuze-ballon verkopers, de pleziervaartuigen en de koetsen.

Haji Ali Dargah moskee in MumbaiHaji Ali Dargah moskee in MumbaiFoto: Nichalp CC 3.0 Unported no changes made

De Haji Ali Dargah moskee is gebouwd in de oceaan, en wordt verbonden met het vasteland door een smalle weg, van meer dan 400 meter lengte. De weg kan alleen betreden worden tijdens eb. De moskee heeft een mooie minaret en een prachtige marmeren binnenplaats.

Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya in MumbaiChhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya in MumbaiFoto: Bernard Gagnon CC 4.0 International no changes made

India's beroemde Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya wordt nog vaak aangeduid als het Prince of Wales Museum van West India en het museum werd meer dan 100 jaar geleden opgericht. Het museum opende haar deuren voor het publiek in 1922. Het museum bevat veel uitgebreide thema's, waaronder de galerij met Maritiem Erfgoed en de sectie Natuurlijke Historie. Het gebouw zelf is bijzonder indrukwekkend, met ingewikkelde architectuur en een grote centrale koepel boven de hoofdingang. Buiten zie je prachtige tuinen, vol bloemen en grote palmbomen.

Nehru centrum en Planetarium in MumbaiNehru centrum en Planetarium in MumbaiFoto: Deepak Bansi CC 3.0 Unported no changes made

Alle wetenschappelijke en astronomische zaken worden uit de doeken gedaan in het Nehru Centrum en Planetarium. Diverse tentoonstellingen en evenementen vinden hier het hele jaar door plaats, vaak met een stevige wetenschappelijk thema. Het planetarium zelf is bijzonder indrukwekkend, het bestaat uit een groot koepelvormig gebouw, met dagelijkse shows die de mysteries van het zonnestelsel uitleggen.

National Gallery of Modern art in MumbaiNational Gallery of Modern art in MumbaiFoto: Balajijagadesh CC 3.0 Unported no changes made

De National Gallery of Modern Art (NGMA) ligt binnen de Cowasji Sir Jehangir Public Hall. Het is een veelgeprezen plek waar moderne tentoonstellingen, die tot de beste in zijn soort in het heel van India horen, worden gehouden. Er is een permanente collectie met stukken uit het hele land, die worden getoond op de bovenste verdieping in de koepel galerij.

Tips

Dhobi Ghat in MumbaiDhobi Ghat in MumbaiFoto: Cory Doctorow (CC BY-SA 2.0) no changes made

Een van de meest bijzondere attracties van Mumbai is de Dhobi Ghat in Mahalaxmi, waar ongeveer 5.000 mannen en vrouwen letterlijk het vuil van grote aantallen kledingstukken slaan, De kledingstukken worden uit alle hoeken van de stad gebracht. In grote troggen wordt de kleding gedroogd in de zon. Veel toeristen komen hier heen om prachtige foto's te maken vanaf de nabijgelegen brug in de buurt van het Mahalaxmi station.

Waterpret in Esselworld in MumbaiWaterpret in Esselworld in MumbaiFoto: Sajeevkumarc CC 3.0 Unported no changes made

Essel World is een pretpark en amusementscentrum en ligt dicht bij Gorai Beach, hier vind je ook Azië's grootste water themapark, Water Kingdom geheten. Vooral de achtbanen zijn populair, maar je staat soms wel in de rij.

Mumbai LINKS

Advertenties
• Hotels Mumbai
• Djoser Rondreis India
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen India Rondreis
• India verre reizen van ANWB
• Tui India rondreis
• Boeken, ook tweedehands, over Mumbai bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems