Landenweb.nl

TADZJIKISTAN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Tadzjieks
  Hoofdstad  Dusjanbe
  Oppervlakte  143.100 km²
  Inwoners  9,912,437
  (2021)
  Munteenheid  somoni
  (TJS)
  Tijdsverschil  +4
  Web  .tj
  Code.  TJK
  Tel.  +992

To read about TAJIKISTAN in English - click here

ANWB vakantie boeken Tadzjikistan

Geografie en Landschap

Geografie

Tadzjikistan ligt in Centraal Azië. Tadzjikistan grenst aan geen enkele zee en ligt ten westen van China. De overige landen waar het aan grenst zijn Afghanistan, Kirgizië en Oezbekistan. Tadzjikistan beschikt over enkele exclaves, waarvan Voroech in Kirgizië de grootste is. De oppervlakte van Tadzjikistan is 143.100 vierkante kilometer. Tadzjikistan is daarmee ongeveer 3 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Tadzjikistan SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Het land is erg bergachtig. Zeker de helft van het land ligt meer dan drieduizend meter boven zeeniveau. De door droogte weinig begroeide bergruggen liggen in oost-west richting door het land en behoren tot het Tian- en Pamirgebergte. De bergen van Pamir zijn uitlopers van de Himalaya. De hoogste toppen van het land zijn de Ismoil Somoni Piek en Piek Lenin. Ze zijn respectievelijk 7495 en 7127 meter hoog. De lager gelegen delen van het land zijn te vinden in het zuidwesten en noorden. In de bergen liggen veel gletsjers die de bron vormen voor stroompjes en rivieren.

advertentie

Ismoil Somoni, hoogste berg van TadzjikistanPhoto: Amestramgram CC 3.0 Unportedno changes made

De hoofdstad Doesjanbe ligt in het westen van het land aan de voet van het Hisorgebergte, dat het stroomgebied van de Amoe Darja scheidt van dat van de Syr Darja. De belangrijkste rivieren die het land doorsnijden zijn de Syr Darja, de Pjandsj en de Amoe Darja. Die wateren uiteindelijk alle drie af in het Aralmeer. De Amoe Darja en de Pjandsj vormen voor het grootste gedeelte de zuidgrens met Afghanistan.

Klimaat en Weer

In de dalen en andere lage delen van het land heerst een uitgesproken landklimaat. Extreem hete zomers tegenover ijskoude winters. De gemiddelde maximumtemperaturen in juli zijn rond de 48 graden, terwijl in januari de thermometer gemiddeld op min 12 graden staat. Een verschil van zestig graden in gemiddelde januari- en julitemperaturen komt bijna nergens anders ter wereld voor. Er valt niet veel neerslag in Tadzjikistan.

Planten en Dieren

Planten

Op de hellingen van de bergruggen groeit niet veel bos. De Tian-spar, lariks en jeneverbes vormen de voornaamste begroeiing. Ook groeien in de bergen allerlei grassen en wilde bloemen. Edelweiss staat ook hier ieder jaar in bloei. De valleien zijn gecultiveerd. Door op grote schaal irrigatie toe te passen is het land geschikt gemaakt voor landbouw. Fruit, graan en groenten worden hier verbouwd en bepalen het landschap. Katoen en tarwe zijn de nationale planten van Tadzjikistan.

Dieren

In de bergen leven zwijnen, lynxen, wolven en beren. Zij voeden zich met kleiner wild dat er ook leeft. Hoger in de bergen, op de rotshellingen leeft de sneeuwluipaard. Het nationale dier van Tadzjikistan is de Aziatische leeuw.

TADZJIKISTAN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Tadzjikistan
• Hotels Tadzjikistan
• Transport Tadzjikistan - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over TADZJIKISTAN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Tadzjikistan (N)
Tadzjikistan Startnederland (N+E)

Bronnen

Wikipedia

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems