Landenweb.nl

JAVA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Indonesisch
  Hoofdstad  Jakarta
  Oppervlakte  128.297 km²
  Inwoners  152,792,000
  (2019)
  Munteenheid  Indonesische roepia
  (IDR)
  Tijdsverschil  +6
  Web  .id
  Code.  IDN
  Tel.  +62

To read about JAVA in English - click here

Java verre reizen van ANWB

Populaire bestemmingen INDONESIE

BaliJavaSumatra

Geografie en Landschap

Geografie

Java is een eiland in de Republiek Indonesië. Het eiland is 132.000 km² groot (ruim drie keer zo groot als Nederland). Java herbergt 4 provincies (Banten, West-Java (Jawa Barat), Centraal-Java (Jawa Tengah) en Oost-Java (Jawa Timur) en 1 speciaal gebied Yogyakarta (dat de status van provincie heeft) evenals 1 speciaal hoofdstedelijk gebied Jakarta, dat ook de status van provincie heeft. Er zijn plannen tot oprichting van 2 nieuwe provincies Cirebon en Surakarta.

advertentie

Java Satellietfoto Foto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Het landschap is zeer divers. Er is een vulkanische bergketen waarvan slechts een handvol van de 30 nog werkende vulkanen te bezichtigen zijn. Kenmerkend voor Java zijn de sawa’s of rijstvelden. De meeste rivieren op Java stromen naar het noorden en monden uit in de Java Zee. De rivieren op Java zijn relatief lang. De Solo-rivier ontspringt op Midden-Java, vlak bij de zuidkust van het eiland, en kronkelt over een afstand van ongeveer 600 km voordat ze bij Soerabaja in de Java Zee uitmondt.

advertentie

Serie vulkanen op Java, waaronder de MerapiPhoto: Publiek domein

Klimaat en Weer

Het klimaat in Java is (sub)tropisch, met gemiddeld tussen de 22 en 29 graden Celsius. In het algemeen kan men zeggen dat het van oktober tot mei in Java de natte moessontijd (‘musim hujan’) is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen valt in januari en februari. De droge tijd (‘musim kemarau’), is van mei tot oktober.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Op Java is er nog maar ongeveer 10% van de oorspronkelijke vegetatie te vinden. Bijna alle laaglandregenwouden zijn verdwenen. Het grootste deel van de huidige bossen bestaat uit teakbossen, die zijn aangelegd vanwege de houthandel. In het nationale park Gunung Gede Pangrango vinden we boven de boomgrens de laatste resten van de Javaanse bergflora. Hier groeit onder andere het Javaanse edelweiss, gentianen, bramen, aardbeien en sint-janskruid. In de koelere bergstreken groeien verder veel varensoorten, rododendrons, terpentijnbomen, beuken, eiken en acacia’s. Orchideeën leven zowel in het oerwoud als hoog in de bergen.

advertentie

Dieren

Het dierenleven is in Java nog vrij gevarieerd. Kenmerkend voor Java is de waterbuffel (Karbouw) die gebruikt wordt in de landbouw. Wel hebben een aantal diersoorten het moeilijk, de eenhoornige Javaanse neushoorn komt alleen nog voor in het reservaat Ujung Kulon in West-Java en de Javaanse tijger is zo goed als zeker uitgestorven. Wel zijn er dwergherten (Kantjil), luipaarden, apen en panters in de vrije natuur.

advertentie

JAVA LINKS

Advertenties
• Java verre reizen van ANWB
• Java Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Rondreizen Java en Bali
• Java Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over JAVA bij Bol.com

Nuttige links

Duiken en landschap Indonesie Java (N)
Help kansarme kinderen in West-Java (N)
Reisinformatie Java (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/indonesie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems