Landenweb.nl

Kathmandu
 

Djoser fietsreis - wandel- en fietsreis Nepal

To read about Kathmandu in English - click here

advertentie
Bouw je eigen Nepal-rondreis Djoser fietsreis - wandel- en fietsreis Nepal

Algemeen

KathmanduKathmanduPhoto: Royonx in het publieke domein

Kathmandu is de hoofdstad en de grootste stad van Nepal. De stad is de stedelijke kern van de Kathmandu vallei in de Himalaya. Volgens de volkstelling van 2010 had Kathmandu 989.273 inwoners. De gemeente beslaat 50,67 vierkante kilometer.

Kathmandu is niet alleen de hoofdstad van de Federale Democratische Republiek Nepal, maar ook de hoofdstad van de centrale regio. Volgens overlevering was Kathmandu het legendarische en ontoegankelijke Shangri-La. Vandaag de dag is het een centrum voor avontuurlijke reizigers en een groeiende vakantiebestemming. Kathmandu geldt als de poort naar het toerisme van Nepal en is het belangrijkste centrum van de economie van het land. De stad beschikt over geavanceerde infrastructuur die nodig is voor de verdere ontwikkeling van het toerisme.

advertentie
Hotels Trivago Nepal verre reizen van ANWB

Ligging

De coördinaten van Kathmandu zijn: 27° 42' Noorderbreedte en 85° 20' Oosterlengte. De stad ligt in het noordwestelijke deel van de Kathmandu vallei. Het beslaat een oppervlakte van 50,67 vierkante kilometer. De gemiddelde hoogte is 1350 meter boven de zeespiegel. Acht rivieren stromen door de stad waarvan de Bagmati, Bishnumati, Dhobikhola, Manohara, Hanumant en Tukucha de belangrijkste zijn. De bergen waar deze rivieren hun oorsprong hebben liggen op een hoogte van 1500-3000 meter en hebben bergpassen die toegang bieden tot Kathmandu en de vallei. Kathmandu wordt omgeven door vier grote heuvels: Shivapuri, Phulchowki, Nagarjun en Chandragiri. De weersomstandigheden bepalen de natuurlijke vegetatie in de omgeving. In Kathmandu en de vallei zijn de dominante boomsoorten eik, iep, beuk en esdoorn op de lagere niveaus en naaldbomen op grotere hoogte.

advertentie
Rondreizen Nepal Hotels Kathmandu

Weer

De Kathmandu vallei behoort tot de warme gematigde zone binnen het klimaat van Nepal. Het land is verdeeld in vijf klimatologische regio's, afhankelijk van diverse geografische factoren. Omdat de Kathmandu vallei op een hoogte tussen de 1200 en 2300 meter ligt is het klimaat er vrij prettig. Op de hoger gelegen gebieden van de zone heeft is er een kouder gematigd klimaat. Lagere delen van de stad hebben een milde vorm van een vochtig subtropisch klimaat. In Kathmandu bedraagt de gemiddelde hoge temperatuur in de zomer 24,8° C, in de wintermaanden is de gemiddelde lage temperatuur 11,7° C. In het algemeen heeft de stad een aangenaam klimaat, warme dagen en koele ochtenden en avonden. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 1.425 mm, de meeste regen valt tijdens het regenseizoen van juni tot augustus.

Geschiedenis

De geschiedenis van zowel de Kathmandu-vallei en de stad gaat terug tot de oudheid. De archeologische vondsten bestaan uit gereedschap uit het stenen tijdperk. In de vallei is een inscriptie gevonden van 2000 jaar geleden. Boeddha werd geboren in het zuidwestelijke deel van Nepal in 563 voor Christus.

Kaart uit Kathymandi uit 1802Kaart uit Kathymandi uit 1802Photo: Publiek domein

De Anglo-Nepalese oorlog van 1814-1816 tussen het Koninkrijk Nepal (nu Federale Democratische Republiek Nepal) en de Britse Oost-Indische Compagnie brak uit als gevolg van het ambitieuze expansionisme van de Britten. Na de beslissende veldslag op 28 februari 1816 en de val van het fort van Hariharpur, werden de Ghurkhas gedwongen zich over te geven. Nepal verloor Sikkim, het grondgebied van Kumaon en Garhwal en de meeste landen van de Tarai. De Britse Oost-Indische Compagnie moest jaarlijks 200.000 roepies betalen om het verlies aan inkomsten uit de Tarai regio te compenseren.

Kathmandu in 1920Kathmandu in 1920Photo: publiek domein

Een sterke aardbeving trof Kathmandu in 1934 toen grote delen van de stad werden beschadigd. Ze werden herbouwd naar hun oorspronkelijke vorm. De stad heeft zich snel ontwikkeld sinds de jaren 1980, de oude kern wordt omgeven door hoge gebouwen van de verschillende bedrijven, nieuwe woonwijken zijn gebouwd en brede boulevards aangelegd. In 1955 kreeg koning Mahendra de macht over Nepal en tijdens zijn bewind werd Nepal lid van de Verenigde Naties. De eerste algemene verkiezingen werden ook gehouden in 1956 waarbij de Congres Partij de absolute meerderheid wint.

In december 1960 schafte koning Birendra de meerpartijendemocratie af en Nepal werd eens te meer volledig gecontroleerd door de monarchie. In 1962 werd een nieuwe grondwet aangenomen die een centraal geregeld systeem van bestuur Panchayat legitimeerde. Dit systeem vormde de institutionele basis van de heerschappij van de koning. Op 09 april 1990 herstelde de koning de meerpartijen democratie.

De inwoners van Kathmandu zijn voornamelijk aanhangers van de hindoeïstische en boeddhistische religies, maar er zijn ook inwoners van verschillende andere religieuze overtuigingen, waardoor de stad een kosmopolitische en tolerante uitstraling heeft. Nepalees is de gemeenschappelijke taal van de stad, Engels wordt algemeen begrepen wordt door de opgeleide bevolking van de stad. De alfabetiseringsgraad in de stad is hoog, die naar schatting 98%.

Kathmandu Protesten in 2004Kathmandu Protesten in 2004Photo: Rich CC 3.0 Unported no changes made

In de afgelopen jaren kende Kathmandu een roerige geschiedenis en politieke instabiliteit. Er waren uitbarstingen van geweld en protest, die vaak aanzienlijke schade aan gebouwen of verlies van levens veroorzaakten.

Bezienswaardigheden

Durbar plein in KathmanduDurbar plein in KathmanduPhoto: Calflier001 CC 2.0 Generic no chaanges made

Het Durbar plein is omgeven door paleizen en tempels, waaronder de Kasthamandap of"het Houten Huis" waar de naam van de stad vandaan komt. Het plein werd samen met het paleis gebouwd rond 1000 na Christus. Dit complex is het meest populaire UNESCO werelderfgoed in Nepal. Het is een magische plek in de vroege ochtend of in de avond. Een bezoek aan Durbar Square Museum is een absolute must. Er zijn tal van mooie gebouwen en beelden in dit kleine gebied. Je vindt er: De Taleju Temple, een overdekte tempel met een piramidevormige basis, een van de oudste tempels op het plein, een voorbeeld van de typisch Newari architectuur. Aan de zuidelijke kant van het Durbar plein kun je een bezoek brengen aan de Bhagwati-tempel, De Saraswati tempel is gewijd aan de godin van kennis en leren.

Het Dubar plein is het centrum voor veel van Nepals festivals.

Er zijn andere beroemde bezienswaardigheden in Kathmandu die toeristen niet mogen missen. Hieronder staat een aantal van de belangrijkste beschreven.

Kathmandu SwayambhunathKathmandu SwayambhunathPhoto:Dhilung Kirat CC 2.0 Generic no changes made

De Kathmandu Swayambhu is een grote stupa (boeddhistische tempel) die zeer vereerd word in Nepal en het is een van de meest heilige boeddhistische plaatsen in het land. De tempel wordt ook wel de apentempel genoemd, vanwege de heilige apen die er wonen. De Stupa biedt een geweldig uitzicht over de stad.

Boeddha Stupa in KathmanduBoeddha Stupa in KathmanduPhoto: Alexander Shafir CC 3.0 no changes made

Boeddha Stupa is ook een van de meest heilige plaatsen voor het Tibetaanse boeddhisme. Het is een must-see in Kathmandu. Het is een heerlijk sfeervolle plek om te wandelen, met monniken in pijen en talrijke heiligdommen die de bezoekers laten denken dat ze een wandeling door Lhasa maken. In het midden staat de stupa. Wat op het eerste gezicht gewoon een fabelachtig kleurrijke constructie lijkt is eigenlijk een nabootsing van de Boeddhistische kosmos, met de elementen gesymboliseerd in het ontwerp van het gebouw.

Narayanhiti Paleis MuseumNarayanhiti Paleis MuseumPhoto: Pavel Novak CC 2.5 Generic no changes made

Het Narayanhiti Palace Museum, het voormalige Koninklijk paleis, werd in 2009 omgevormd deels tot een museum en deels als het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu kun je de prachtige zalen van het hoofdgebouw van het paleis bezoeken. De kroonjuwelen worden tot de kostbaarste schatten van Nepal gerekend.

Pashupatinath tempel in KathmanduPashupatinath tempel in KathmanduPhoto: Shadow Ayush CC 4.0 International no changes made

Pashupinathat is een belangrijke hindoeïstische tempel voor Shiva in Nepal. Je ziet er apen en een heilige grot. De meeste toeristen komen om er naar de indrukwekkende crematies te kijken. De tempel zelf is niet toegankelijk voor niet hindoes. De ochtend is een geweldige tijd om te gaan.

Kathmandu garden of dreamsKathmandu garden of dreamsPhoto: Thomas Fuhrmann CC 3.0 Unported no changes made

In de Garden of Dreams kom je tot rust, het is een mooie en rustige ommuurde tuin dicht bij Thamal en het voormalig Koninklijk Paleis. Het is een volgroeide tuin, die werd eengelegd in 1920. Je ziet er fonteinen en prachtige planten en de drukke stad is ineens erg ver weg.

Tips

Kathmandu gedeelde TaxiKathmandu gedeelde TaxiPhoto: (WT-shared) Shoestring at wts wikivoyage CC4.0 International no changes made

Kathmandu is een stad waar toeristen die graag Himalaya avonturen beleven niet omheen kunnen. Als gevolg van de stijgende vraag naar luxe appartementen worden veel hoogbouw complexen gebouwd. Toeristen kunnen Kathmandu te voet bekijken, maar ze kunnen ook gebruik maken van openbare bussen voor langere tochten, of een riksja huren in het toeristische centrum van Thamel. Ze kunnen overal stoppen met een taxi, maar er wordt aangeraden om te onderhandelen over de prijs. Taxi's zijn gemakkelijk te vinden, ze staan vlak bij alle belangrijke straten.

Trekking vanuit KatmanduTrekking vanuit KatmanduPhoto: Lev Yakupov CC 2.0 Generic no changes made

Kathmandu is een startpunt voor tal van avonturen in de rest van het land, waaronder wandelen, raften, jungle avonturen, en nog veel meer extreme sporten. Als je graag wat van de Himalaya wil zien, kun je een paar dagen lopen vanuit de Kathmandu vallei. Dit is minder intens dan de trekking in de rest van het land, maar kan je nog steeds belonen met een fantastisch uitzicht op de bergen.

Kathmandu LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Nepal verre reizen van ANWB
• Hotels Kathmandu
• Rondreizen Nepal
• Djoser fietsreis - wandel- en fietsreis Nepal
• Bouw je eigen Nepal-rondreis
• Mambo Jongerenreizen Nepal
• Boeken, ook tweedehands, over Kathmandu bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems