Landenweb.nl

FILIPPIJNEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Filippijns (Tagalog), Engels
  Hoofdstad  Manilla
  Oppervlakte  299.764 km²
  Inwoners  112,018,293
  (2021)
  Munteenheid  Filippijnse peso
  (PHP)
  Tijdsverschil  +7
  Web  .ph
  Code.  PHI
  Tel.  +63

To read about PHILIPPINES in English - click here

Hotels Filippijnen

Steden FILIPPIJNEN

Manilla

Geografie en Landschap

Geografie

De Filippijnen (Filippino: Republica ñg Pilipinas; Spaans: República de Filipinas; Engels: Republic of the Philippines) is een republiek in Zuidoost-Azië. Het land is een archipel en bestaat uit 7107 getelde grote en kleine eilanden in de Grote of Stille Oceaan, waarvan er ca. 1000 permanent of tijdelijk worden bewoond. Het overgrote deel van de eilanden zijn niet meer dan onbewoonde zandbanken en rotsachtige riffen; heel veel van deze eilandjes hebben nog niet eens een naam!

De totale landoppervlakte bedraagt ca. 300.000 km2 en de Filippijnen zijn daarmee ca. 7,5 keer zo groot als Nederland. De totale kustlengte bedraagt ongeveer 34.500 km. De Filippijnen strekken zich in noord-zuidelijke richting uit over een lengte van 1850 km, en in oost-westelijke richting over een lengte van 1060 km. Opmerkelijk is dat de hoofdstad Manilla met een oppervlakte van 636 km2 een van de meest uitgestrekte steden ter wereld is.

advertentie

Filippijnen SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Ongeveer tweederde van de totale oppervlakte wordt ingenomen door de eilanden Luzon (104.700 km2; noord-zuid 830 km, oost-west maximaal 240 km2) in het noorden en Mindanao (94.600 km2) in het zuiden. De eilanden die tussen de twee grootste eilanden in liggen, worden de Visaya-eilanden of Visayas genoemd. Andere grote eilanden zijn (in volgorde van grootte): Palawan (14.896 km2), Panay (12.327 km2), Mindoro (10.245 km2), Samar (9.949 km2), Negros (9.225 km2), Leyte (6.268 km2), Cebu (5.088 km2), Bohol (4.117 km2) en Masbate (4.047 km2).

De Filippijnen, genoemd naar Filips II van Spanje, liggen ten zuiden van Hongkong, Taiwan (op 150 km), Japan en Zuid-Korea; ten noorden van Brunei, Maleisië (Borneo op 25 km), Indonesië (op 60 km) en Singapore; ten oosten van Vietnam (op 960 km), Thailand en de Zuid-Chinese Zee; ten westen van de Grote Oceaan.

Landschap

Het landschap van de Filippijnen bestaat voor een groot gedeelte uit bergen en heuvels. Ca. een derde van de archipel bestaat uit laagland.

Van noord naar zuid loopt over het eiland Luzon de belangrijke Cordillera Central met als hoogste bergtop de Pulog (2928 m). Ten oosten hiervan ligt aan de kust de Sierra Madre met als hoogste top de Anacuao (1850 m). Tussen beide bergmassieven stroomt de langste rivier van de Filippijnen, de Cagayan (354 km). Centraal-Luzon wordt ingenomen door de Central Plain, waar een groot deel van de bevolking woont en waar zich een belangrijk rijstteeltgebied bevindt. Op het eiland Luzon ligt ook het grootste meer van de Filippijnen, Laguna de Bay (922 km2); het grootste meer van Mindanao is Lake Lanao (357 km2). In het zuiden liggen nog enkele vulkanen, waarvan de Mayon de bekendste is (2421 m).

Het landschap van de Visaya-eilanden en van Palawan is op een kuststrook na, heuvel- en bergachtig. De hoogste top is hier de vulkaan Kanlaon (2465 m).

advertentie

Mount Apo, FilippijnenPhoto: Unknown CC 3.0 no changes made

Ook het eiland Mindanao is bergachtig, maar heeft ook twee grote en vruchtbare laaglandgebieden, de Angus-vallei en de Cotabato-vallei. De Cotabato-vallei wordt doorsneden door de Mindanao of Rio Grande de Mindanao, een rivier met een omvangrijk stroomgebied. Op Mindanao ligt ook de hoogste berg van de Filippijnen, de stratovulkaan Mount Apo (2954 m).

De Filippijnen tellen 132 korte, snelstromende rivieren die over het algemeen onbevaarbaar zijn. De kusten worden gekenmerkt door de aanwezigheid van veel baaien en zijn grotendeels omzoomd door koraalriffen.

Aardbevingen en vulkanen

Kaart van vulkanen op de FilippijnenPhoto: LkwkarenHKU CC 4.0 International no changes made

De eilandenreeks van de Filippijnen maakt, net als Taiwan en de eilanden van Japan, deel uit van een breukzone die loopt van Kamtsjatka in het hoge noorden tot Nieuw-Zeeland in het diepe zuiden. Langs al deze eilanden lopen ook nog een aantal zeer diepe troggen in de oceaan. Ten zuidoosten van het Filippijnse eiland Leyte bevindt zich de 1800 km lange Mindanao-trog met een diepte van 10.497 meter.

In dergelijke breukzones zijn aardbevingen en vulkanisme een ‘normaal’ verschijnsel, en ook de Filippijnen hebben hier regelmatig onder te lijden en behoren tot een van de geologisch onrustigste gebieden ter aarde. De laatste grote aardbeving dateert van 1990, toen grote delen van de Noord-Filippijnse stad Baguio verwoest werden en er meer dan duizend doden vielen.

De Filippijnen-archipel telt 37 vulkanen, waaronder de hoogste berg van de Filippijnen, de werkende vulkaan Mount Apo (2954 m), gelegen in het Apo-massief op Mindanao. Van deze vulkanen zijn er minstens 18 nog actief en de laatste zeer grote vulkaanuitbarsting dateert van juni 1991. Toen spuugde de op Luzon gelegen vulkaan Mount Pinatubo ca. 5 miljard ton rotsgesteente en 19 miljoen ton zwaveldioxide de lucht in tot een hoogte van meer dan 20 km. Ongeveer honderd mensen vonden de dood, velen werden vermist en er waren bijna één miljoen daklozen. De Taal is een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië; sinds de komst van de Spanjaarden is hij al zo’n dertig keer uitgebarsten.

FILIPPIJNEN LINKS

Advertenties
• Hotels Filippijnen
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over FILIPPIJNEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Filippijnen (N)
Duiken op de Filippijnen (N)
Reisinformatie Filipijnen (N)
Reizendoejezo – Filippijnen (N)

Bronnen

Filippijnen

Het Spectrum

Philippines

Lonely Planet

Poppe, D. / Reishandboek Filippijnen

Elmar

Rodell, P.A. / Culture and customs of the Philippines

Greenwood Press

Wee, J. / Philippines

Chelsea House

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems