Landenweb.nl

Bangalore
 

Koop hier uw visum naar India

To read about Bangalore in English - click here

advertentie
Tui India rondreis Hotels Trivago

Algemeen

BangaloreBangaloreFoto: Amol.Gaitonde CC 3.0 Unported no changes made

Bangalore officieel Bengaluru is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Karnataka.

De stad wordt ook wel de Garden City genoemd vanwege zijn prachtige parken en tuinen. Bangalore ligt op het Deccan Plateau. Bangalore is de op drie na meest dichtbevolkte stad van India. Vandaag de dag is Bangalore een grote stad met veel kennisindustrie. Veel goed bekend staande hogescholen en onderzoeksinstellingen in India zijn hier gevestigd evenals software bedrijven en bedrijven op het gebied van luchtvaart, telecommunicatie en defensie. Bangalore staat ook wel bekend als het Silicon Valley van India. Het is een belangrijk economisch en cultureel centrum en de snelst groeiende grote metropool van India.

advertentie
India verre reizen van ANWB Hotels Bangalore

Ligging

Bangalore PanoramaBangalore PanoramaFoto: Nikhil Verna (CC BY-SA 2.0) no changes

Bangalore ligt in het zuidoosten van de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka. De coördinaten zijn 12.97° Noorderbreedte en 77.56° Oosterlengte. Bangalore is gelegen op een gemiddelde hoogte van 920 m (3018 ft) en heeft met een oppervlakte van 741 km. Bangalore ligt in een vlakte maar er is een centrale bergrug die loopt van het noordoosten naar het zuidwesten. Het hoogste punt is Vidyaranyapura Doddabettahalli op 962 meter. Er lopen geen grote rivieren door de stad, de Arkavathi en Zuid-Pennar kruisen elkaar ongeveer 60 km ten noorden van Bangalore.

advertentie
Bouw je eigen India Rondreis Djoser Rondreis India

Weer

Bangalore heeft een tropisch weertype met natte en droge seizoenen. Door de hoge ligging van Bangalore zijn de temperaturen enigszins gematigd, met af en toe hittegolven in de zomer. De koelste maand is januari met een gemiddeld dagtemperatuur van 15,1° C en de warmste maand is april met een gemiddelde dagtemperatuur van 33,6° C. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Bangalore is 38,9° C en de laagste ooit is 7,8° C. In Bangalore regent het als gevolg van zowel de noordoosten als de zuidwesten moessons en de natste maanden zijn september, oktober en augustus. In de zomer wordt de warmte vaak getemperd door onweer.

De zwaarste regenval van 179 millimeter werd geregistreerd in 1997.

Geschiedenis

Bangalore is gesticht door Kempe Gowda I, een vazal van het Vijayanagara Rijk. Hij bouwde een lemen fort en een Nandi tempel in de nabijheid van het huidige Bangalore in 1537. De stad had twee hoofdstraten - Chikkapete Street, die oost-west liep, en Doddapete Street, die noord-zuid liep. De kruising vormde het Doddapete plein het centrum van Bangalore. Zijn opvolger, Kempe Gowda II, bouwde vier torens die de grens van Bangalore markeerden. Na de val van de Vijayanagara Rijk werd Bangalore door talloze heersers bestuurd.

Bangalore Fort in 1860Bangalore Fort in 1860Foto: Publiek domein

Het Koninkrijk van Mysore verplaatste de hoofdstad van Mysore naar Bangalore in 1831. Twee belangrijke gebeurtenissen tijdens deze periode hebben bijgedragen tot de snelle groei van de stad. De invoering van de telegraaf en de spoorverbinding met Madras in 1864. Het Bangalore Palace uit 1887 was de thuishaven van de heersers van Mysore.

Bangalore in 1890Bangalore in 1890Foto: Publiek domein

In 1898 zaaide een pestepidemie dood en verderf onder de bevolking van Bangalore. Bangalore werd in 1906 de eerste stad in India met elektriciteit, mogelijk gemaakt door de waterkrachtcentrale van Shivanasamudra. In 1927 vierde de heerser Krishnaraja Wodeyar IV het zilveren jubileum van zijn bewind. Bangalore's reputatie als de Garden City van India kreeg gestalte door de aanleg van parken om de stad te verfraaien ter gelegenheid van het jubileum. Na de Indiase onafhankelijkheid in augustus 1947 bleef Bangalore onderdeel van de Mysore staat. Rajapramukh was de maharadja van Mysore in die tijd.

Bangalore groeide in het decennium van 1940 tot 1950 en van 1970 tot 1980. Veel immigranten uit het noorden van Karnataka vestigden zich in de stad in die jaren. Bangalore’s industriële basis werd versterkt door de vestiging van grote particuliere bedrijven, zoals Motor Industries Company en bedrijven op het gebied van informatietechnologie. Aan het einde van de 20e eeuw werd Bangalore uitgeroepen tot het Silicon Valley van India.

Bezienswaardigheden

Lal Bagh BangaloreLal Bagh BangaloreFoto: Kprateek88 CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn tal van bezienswaardigheden in Bangalore, de tuinen zijn een belangrijk handelsmerk van de stad. Lal Bagh is een botanische tuin die werd aangelegd door Hyder Ali in 1760. In dit park groeien meer dan 1000 soorten planten en er is een grote kas. Het park is bekend door zijn jaarlijkse bloemenshow. De tuin wordt begrensd door de torens die Kempe Gowda gebouwd heeft. In de tuin ook Lal Bagh Rock, die drie miljoen jaar oud is. Cubbon Park ligt in het hart van de stad. Het park werd aangelegd in het jaar 1884, door generaal-majoor Richard Sankey. Het park heeft veel bijzondere bomen en planten.

Tipu Sultan's Summer Palace BangaloreTipu Sultan's Summer Palace BangaloreFoto: Pavithrah CC 3.0 Unported no changes made

Tipu Sultan's Summer Palace werd gebouwd in 1791. Dit fraaie twee verdiepingen hoge, prachtig versierde houten gebouw, met ragfijn bewerkte zuilen, bogen en balkons ligt vlakbij de markt. Vandaag de dag is het een museum dat kunstvoorwerpen van kunst uit de Hyder-Tipu periode bevat.

Bangalore PalaceBangalore PalaceFoto: SMit224 CC 3.0 Unported no changes made

Bangalore Palace (1862) ligt in de buurt van het Mekhri plein en het station en is gebouwd als een kleinere replica van Windsor Castle in Engeland. Mayo Hall werd ontworpen ter nagedachtenis aan Lord Mayo en wordt beschouwd als een van de mooiste ontwerpen van de Britse architectuur in Bangalore.

Viswesarayya Museum BangloreViswesarayya Museum BangloreFoto: PP Yoonus CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn veel interessante musea en galeries die de toeristen kunnen bezoeken in Bangalore. Het museum Visvesvaraya toont industriële en technologische ontwerpen. In het HAL Aerospace Museum kunnen bezoekers tentoonstellingen zien over vliegtuigen, helikopters, vliegtuigmotoren, modellen De volledige luchtvaart geschiedenis van India is er weergegeven. In Bangalore is een galerie gewijd aan een volkskunst van India die wordt beheerd door de MITHILAsmita Foundation.

Bangalore Bull TempleBangalore Bull TempleFoto: Marc Smith CC 2.0 Generic no changes made

De Bull Temple stamt uit de tijd van Kempe Gowda I en doet denken aan de 16e eeuw Dravidische stijl in de architectuur. Het heeft een enorme granieten monoliet van Nandi. De tempel ligt aan de stier tempel weg. De Basavangudi Shri Nimishamba Devi tempel is gebouwd in de traditionele Parashurama Kshetra architectonische stijl en is een unieke tempel in Bangalore. De tempel werd gebouwd door de aanbidders van Shri Nimishamba Devi. De ISKCON tempel (International Society for Krishna Consciousness) is een harmonieus en sierlijk gebouw. De Krishna tempel is een mix van moderne technologie en spirituele harmonie en ligt op een gebied bezetten zeven hectare. Het is een mix van traditionele en moderne architectuur.

St. Mary's Basiliek is de oudste kerk in Bangalore, met de status van een kleine basiliek. De kerk is bekend vanwege de festiviteiten die worden gehouden tijdens het Feest van de St. Mary' in de maand september. De St Patrick’s kerk is gebouwd in 1844 en is daarmee één van de oudste kerken in Bangalore. De kerk ligt op Residency Road. Masjid-e-Khadria is een van de mooiste moskeeën in Bengaluru op Millers Road.

Tips

Bangalore Brigade RoadBangalore Brigade RoadFoto: Charles Haynes (CC BY-SA 2.0) no changes made

Brigade Road is het drukste commerciële centrum van Bangalore, waar je allerlei soorten winkels kunt vinden. Mantri Square is het grootste winkelcentrum in India en Zuid-Azië.

Bangalore Bagmane Tech ParkBangalore Bagmane Tech ParkFoto: Mohseen Khan CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn veel IT-parken in Bangalore: ITPL, Bagmane Tech Park, Manyata Tech Park, Global Village Tech Park, Kalyani Magnum Tech Park, Electronics City Fase I & II, Ambassade Golf Links, Eco ruimte Tech Park, Prestige Tech Park, Salarpuria Tech Park, Brigade Tech Park, en Vrindavan Tech Park. De innovatieve film stad omvat een pretpark en themapark en studio-voorzieningen.

Bangalore LINKS

Advertenties
• Tui India rondreis
• India verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis India
• Hotels Bangolare
• Bouw je eigen India Rondreis
• Boeken, ook tweedehands, over Bangalore bij Bol.com

Nuttige links

Bangalore Verslag en Foto's (N)

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems