Populaire bestemmingen INDIA

GOA   
To read about GOA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalKonkani
   HoofdstadPanaji
   Oppervlakte3.702 kmĀ²
   Inwoners3.559.424 (2019)
   MunteenheidIndiase roepie (INR)
   Tijdsverschil+4:30
   Web | Code | Tel..in | IND | +91

Geografie en Landschap

Geografie

Goa, de kleinste deelstaat van India, gelegen aan de westkust van het Indische subcontinent, heeft een oppervlakte van 3701 km2 en is daarmee ongeveer net zo groot als de provincie Overijssel. In het noorden en noordoosten grenst Goa aan de deelstaat Maharashtra en in het zuiden en zuidoosten aan de deelstaat Karnataka.

Ligging Goa in India

TUBS, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Op de kleine oppervlakte van de deelstaat komt een zeer gevarieerd landschap voor. De westkust, die grenst aan de Arabische Zee, bestaat in zijn geheel (105 kilometer) uit zandstranden, rotspartijen en baaien. Achter de stranden liggen duinen, palmbossen en grote rotsformaties. Enkele rivieren stromen hier in zee. Goa ziet er over het algemeen groen en vruchtbaar uit. Tijdens de moesson valt er zoveel neerslag dat de vegetatie het hele jaar voldoende vocht heeft. Het laagland van Goa is een coulissenlandschap bij uitstek met o.a. afwisselend rijstvelden, akkers, mangoplantages en loofbomenbossen. De Sahyadri Mountains vormen de bijna natuurlijke grens tussen Goa en India en zijn een onderdeel van de Western Ghats, een aantal bergruggen die de Deccan Hoogvlakte van de Malabarkust scheidt. Achter de Ghats ligt het grote, droge en kale Deccan-plateau.

Topografisch gezien kan Goa verdeeld worden in drie regio’s. In het oosten van de deelstaat liggen heuvels en bergen van de Western Ghats, de bergrug die de Deccan-hoogvlakte scheidt van de kustregio. De Western Ghats omvatten bijna 600 km2 van de totale oppervlakte van Goa. De gemiddelde hoogte is ± 800m. In het gebied van de Sahyadri Mountains liggen bergen als de Sonsagar (1166m) en de Catlanchimauli (1107m). De Sahyadri Ghats zijn bedekt met tropische wouden van loofbomen en bamboebossen. Vanaf de Dudhsagar valt een spectaculaire waterval 600 meter naar beneden. Het relatief onderontwikkelde gebied is wel zeer belangrijk voor bijna de gehele watervoorziening van Goa. Ook de zeven rivieren die door Goa stromen ontspringen in de Ghats. De Mandovi is de langste rivier van Goa met 77 km.

Brug over de Mandovi-rivier, Goa

Amol. Gaitonde, CC BY-SA 3.0

De Ghats waren ooit dicht bebost, maar toenemende houtkap zorgt voor veel problemen. Tussen de Western Ghats en de kust ligt de Midland regio. Dit gebied bestaat hoofdzakelijk uit plateaus tussen 30 en 100 meter hoog. Soms lopen deze plateaus door tot aan de zee. Hierop werden vroeger door de Portugezen forten gebouwd. In de wat lagere gebieden komen veel fruitbomen, kruiden en arecanoten-plantages voor. Op de plateaus wordt ook veel ijzer en mangaan gevonden en geëxploiteerd d.m.v open mijnbouw.
Voor de bezoekers van Goa is de kustregio met zijn goudgele stranden natuurlijk het belangrijkst. De begroeiing wordt voor een groot gedeelte bepaald door de invloed van eb en vloed op de rivieren. Tot 40 km landinwaarts zijn deze invloeden te merken. Langs de meeste rivieren vinden we mangrovebossen die goed gedijen op de zoutachtige grond.
Uniek zijn de khazahs, laagliggende gebieden (± 15.000 ha) die door een uitgekiend stelsel van sluizen geïrrigeerd worden met zout water! Dit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het houden van zeeviskwekerijen of voor de zoutwinning.

To read about GOA in English - click here

GOA LINKS

Advertenties
• Goa Vliegtickets.nl
• Hotels Goa
• Vliegtickets Goa Tix.nl
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Goa Vakantie Startpagina (N)
Startpagina Goa (N)
Telefoongids India
Schrijf uw artikel over GOA

Bronnen

Olden, M. / Goa : Hampi, Bombay en Poona
Elmar

Thomas, B. / Goa
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems