Landenweb.nl

GOA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Konkani
  Hoofdstad  Panaji
  Oppervlakte  3.702 km²
  Inwoners  1,521,992
  (2021)
  Munteenheid  Indiase roepie
  (INR)
  Tijdsverschil  +4:30
  Web  .in
  Code.  IND
  Tel.  +91

To read about GOA in English - click here

Populaire bestemmingen INDIA

Goa

Geografie en Landschap

Geografie

Goa, de kleinste deelstaat van India, gelegen aan de westkust van het Indische subcontinent, heeft een oppervlakte van 3701 km2 en is daarmee ongeveer net zo groot als de provincie Overijssel. In het noorden en noordoosten grenst Goa aan de deelstaat Maharashtra en in het zuiden en zuidoosten aan de deelstaat Karnataka.

advertentie

Ligging Goa in IndiaPhoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Landschap

Op de kleine oppervlakte van de deelstaat komt een zeer gevarieerd landschap voor. De westkust, die grenst aan de Arabische Zee, bestaat in zijn geheel (105 kilometer) uit zandstranden, rotspartijen en baaien. Achter de stranden liggen duinen, palmbossen en grote rotsformaties. Enkele rivieren stromen hier in zee. Goa ziet er over het algemeen groen en vruchtbaar uit. Tijdens de moesson valt er zoveel neerslag dat de vegetatie het hele jaar voldoende vocht heeft. Het laagland van Goa is een coulissenlandschap bij uitstek met o.a. afwisselend rijstvelden, akkers, mangoplantages en loofbomenbossen. De Sahyadri Mountains vormen de bijna natuurlijke grens tussen Goa en India en zijn een onderdeel van de Western Ghats, een aantal bergruggen die de Deccan Hoogvlakte van de Malabarkust scheidt. Achter de Ghats ligt het grote, droge en kale Deccan-plateau.

Topografisch gezien kan Goa verdeeld worden in drie regio’s. In het oosten van de deelstaat liggen heuvels en bergen van de Western Ghats, de bergrug die de Deccan-hoogvlakte scheidt van de kustregio. De Western Ghats omvatten bijna 600 km2 van de totale oppervlakte van Goa. De gemiddelde hoogte is ± 800m. In het gebied van de Sahyadri Mountains liggen bergen als de Sonsagar (1166m) en de Catlanchimauli (1107m). De Sahyadri Ghats zijn bedekt met tropische wouden van loofbomen en bamboebossen. Vanaf de Dudhsagar valt een spectaculaire waterval 600 meter naar beneden. Het relatief onderontwikkelde gebied is wel zeer belangrijk voor bijna de gehele watervoorziening van Goa. Ook de zeven rivieren die door Goa stromen ontspringen in de Ghats. De Mandovi is de langste rivier van Goa met 77 km.

advertentie

Brug over de Mandovi-rivier, GoaPhoto: Amol Gaitonde CC BY-SA 3.0 no changes made

De Ghats waren ooit dicht bebost, maar toenemende houtkap zorgt voor veel problemen. Tussen de Western Ghats en de kust ligt de Midland regio. Dit gebied bestaat hoofdzakelijk uit plateaus tussen 30 en 100 meter hoog. Soms lopen deze plateaus door tot aan de zee. Hierop werden vroeger door de Portugezen forten gebouwd. In de wat lagere gebieden komen veel fruitbomen, kruiden en arecanoten-plantages voor. Op de plateaus wordt ook veel ijzer en mangaan gevonden en geëxploiteerd d.m.v open mijnbouw.

Voor de bezoekers van Goa is de kustregio met zijn goudgele stranden natuurlijk het belangrijkst. De begroeiing wordt voor een groot gedeelte bepaald door de invloed van eb en vloed op de rivieren. Tot 40 km landinwaarts zijn deze invloeden te merken. Langs de meeste rivieren vinden we mangrovebossen die goed gedijen op de zoutachtige grond.

Uniek zijn de khazahs, laagliggende gebieden (± 15.000 ha) die door een uitgekiend stelsel van sluizen geïrrigeerd worden met zout water! Dit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het houden van zeeviskwekerijen of voor de zoutwinning.

Klimaat en Weer

Het belangrijkste element van het Goaanse klimaat is de moessontijd die duurt van juni tot en met september. Gedurende deze periode valt bijna de hele jaarlijkse hoeveelheid neerslag; de rest van het jaar is het praktisch droog. Twee maanden voordat de (zuidwest) moesson losbarst gaat de luchtvochtigheid sterk stijgen en de normaal gesproken blauwe lucht wordt heiig en bewolkt. De periode net vóór het begin van de moesson wordt gekenmerkt door harde winden en veel onweer.

advertentie

Monsoon clouds over GoaPhoto:Rajarshi MITRA CC 2.0 Generic no changes made

In de moessonperiode valt er gemiddeld in vier maanden tijd tussen de 2500 en 3000 mm regen (Nederland 700-800mm per jaar). Zo gauw de moessonperiode voorbij is wordt het klimaat van oktober tot en met februari zeer aangenaam, hoewel de zeestroming nog vrij fors is. Maar verder alleen maar blauwe, wolkenloze luchten. Het is dan warm maar niet te heet en een kalme zee. Half maart stijgt de luchtvochtigheid weer en wordt het klimaat drukkend en daardoor onaangenamer. De maximumtemperaturen zijn door het jaar heen vrij constant, variërend van ca. 28°C in juli en augustus tot 33°C in mei. De minimumtemperaturen variëren van ca. 24°C in de maanden juli en augustus tot 26,5°C in mei.

Planten en Dieren

Planten

Goa’s milde temperaturen gecombineerd met de overvloedige regenval zorgen voor een rijke vegetatie.

De Western Ghats hebben de grootste diversiteit aan planten, en hier vinden we nog steeds echte stukken jungle. De begroeiing blijft hier altijd groen afgewisseld met suikerriet. Op de lagere hellingen van de Ghats vinden we laterite semievergreen dat overloopt in een savanne- achtige begroeiing.

Banyanboom GoaFoto: Ankitsingh123 CC 4.0 International no changes made

In de Midland regio is de bovenste grondlaag te dun en onvruchtbaar en daardoor vinden we hier meest gras en struikgewas. De kleine valleien tussen de heuvels zijn zeer vruchtbaar en hier wordt dan ook veel fruit en kruiden verbouwd. De heerlijk geurende Indiase laburnum en de bougainvillea komen algemeen voor. Zeer bijzonder is de banyanboom die met zijn luchtwortels een grote oppervlakte beslaat. Op de hellingen van de Western Ghats bevinden zich bamboebossen waarvan de stammen in de bouw gebruikt worden.

Dieren

Reuzeeekhoorn GoaFoto: Dhruvaraj S CC 2.0 Generic no changes made

Grote zoogdieren als luipaarden, lippenberen en olifanten komen eigenlijk alleen nog maar in de nationale parken voor. Datzelfde geldt voor enkele soorten apen zoals de langoer en de bonnet-makaak. Verder vinden we in de nationale parken herten als het axishert of chital en de sambar, het grootste hert van India. De gaur, een rund, kan twee meter hoog en rond 1000 kg wegen.

Naast de veel voorkomende gewone eekhoorn leven in het Mollemreservaat reuzeneekhoorns die wel een meter lang (incl. staart) kunnen worden. Het enige vliegende zoogdier, de vliegende hond, komt vrij algemeen voor. In de dichte wouden van Molem en Canacona is de slanke lori wel eens te zien. De plompe lori is zeldzamer. Veel voorkomend zijn verder mangoesten, otters en civetkatten. Veel minder voorkomend zijn jakhalzen, gestreepte hyena’s en wilde honden. Dolfijnen worden regelmatig langs de kust gesignaleerd. Vervelende dieren voor de landbouw zijn het Indiase stekelvarken en het wilde zwijn. Vrij zeldzaam is de pangolin, een mierenetend gordeldier.

Russels's Adder GoaFoto:Kailash kumbhkar CC 4.0 International no changes made

Goa is een waar slangenparadijs. Een gevaarlijke gast is de giftige Russell’s adder. Giftige soorten komen verder niet zoveel voor maar beroemd en berucht zijn natuurlijk wel de cobra’s waarvan de koningscobra de grootste en de gevaarlijkste is. Nog giftiger zijn de Indiase krait en de koraalslang. Bijzonder is de husada, een zeeslang die zeer giftig is maar zich nooit aan mensen vergrijpt. Andere niet giftige slangen zijn de blinde slang, de torava en de Indiase python die tot 4,5 meter lang kan worden, de Indiase wrattenslang, de Indiase rattenslang en de gouden boomslang.

Schorpioenen langs de stranden kunnen gemeen steken. De gekko daarentegen is een ongevaarlijke insecteneter. Vanwege hun vorm en kleur zijn de bidsprinkhaan en de wandelende tak nauwelijks waar te nemen. Op Chorao Island komt de slijkspringer voor die zowel door kieuwen als door longen kan ademen. Er leven nog twee soorten krokodillen in Goa. Bijna uitgestorven is de varaan. Zoetwaterschildpadden zijn in de hele staat te vinden en zeeschildpadden leggen hun eieren nog steeds op de stranden van Goa. Door het toenemende toerisme wordt de toekomst van deze dieren ernstig bedreigd.

Neushoornvogel GoaFoto: Sander van der Wel CC 2.0 Generic no changes made

Vogelliefhebbers wanen zich in de zevende hemel in Goa door de zeer rijke vogelpopulatie. Er leven minsten 200 soorten op dit kleine stukje van het gigantisch grote India. Er leven verschillende soorten ijsvogels waarvan de witkeel-ijsvogel een van de mooiste is. Een andere mooie vogel is de purperkoet. Koereigers, rifreigers en zilverreigers komen veel voor. De grote Bengaalse gier is een aaseter. Van de vier soorten arenden is de witbuikzeearend de meest bijzondere. Andere roofvogels zijn buizerds, torenvalken, wouwen, kiekendieven en visarenden.

In de dorpen en steden tussen de huizen leven kraaien, mussen, zwaluwen en buulbuuls. Net buiten de bewoonde gebieden en op de open vlaktes leven o.a. bijeneters, drongo’s, piepers, kwikstaarten en hoppen. Verder nog loopvogels als pluvieren, waterhoentjes en meerkoeten. In de bossen leven de meeste vogels, al zijn ze vaak moeilijk te zien. Te horen zijn ze in ieder geval wel, zoals de spechten, baardvogels en de Indiase koel met zijn zeer doordringende geschreeuw. De vele fruitbomen in Goa zijn een waar luilekkerland voor duiven, grote groepen papegaaien, koekoeksklauwieren en myna’s. De meest bijzonder vogel die in Goa voorkomt is de groteske neushoornvogel. Altijd op zoek naar voedsel zijn de piepkleine snijdervogels, de vliegenvangers en tuinfluiters.

De grootste vlinder van India is ook te vinden in Goa evenals de grootste mot ter wereld, de atlasmot.

Geschiedenis

Eerste bewoners

Waarschijnlijk werd Goa al genoemd op een Soemerisch kleitablet uit ca. 2200 voor Chr. en werd toen Gubio genoemd. De Noord-Afrikaanse Foeniciërs onderhielden al sinds 1700 voor Chr. handelsbetrekkingen met Goa. Ze brachten ook al een vroege vorm van het hindoeïsme met zich mee.

Rotstekeningen Goa 800 BCFoto: Nijgoykar CC 3.0 Unported no changes made

Historici zijn er nog steeds niet zeker van waar de eerste bewoners van het huidige Goa vandaan kwamen. Sommigen zeggen dat het migranten uit Afrika waren, anderen beweren dat ze uit Oost-Azië kwamen. Waarschijnlijker is dat de oorspronkelijke bewoners uit Noord-India kwamen. Ongeveer 1500 voor Chr. vluchtten de Dravidiërs die de Gangesvlakte bewoonden, richting Goa en vestigden zich als semi-nomaden in de Western Ghats. De taal die zij spraken was afgeleid van het Sanskriet, het Konkani.

Goa wordt internationaal handelscentrum

Gedurende het Mauryan-rijk (321-184 voor Chr.) was Goa een deel van de administratieve regio Kuntala. Ook het boeddhisme arriveerde in die tijd aan de westkust maar bleef zich in de marge bewegen. Na de Mauryanen werd Goa bestuurd door de Marathi’s die ongeveer 50 voor Chr. werd opgevolgd door de machtige Anand-Chuttus. Dit rijk hield ongeveer 100 jaar stand en Goa werd daarna onderdeel van het Satvahana- rijk.

Goa ontwikkelde zich al snel als een internationaal handelscentrum dat handelscontacten onderhield met volkeren uit o.a. Afrika, het Midden- Oosten en zelfs de Romeinen. De volgende heersers over Goa waren de Bhojas die vanuit Chandrapur (nu: Chandor) bijna 300 jaar stand hielden. Ook nu weer bloeide de handel op. Tegen het einde van deze periode werd Goa een speelbal van kleine staatjes in de regio o.a. de Kadamba’s die later een belangrijke plaats in de Goaanse geschiedenis zouden gaan innemen. Eind 6e eeuw kwam de hele regio onder de heerschappij van de Chalukyas uit Badami. Ondanks de machtsoverdracht werd het de Kadamba’s geoorloofd Goa te blijven besturen als een soort feodale staat binnen de regio.

Overblijfselen van ChandrapurFoto: Ashish Gautam (CC BY 2.0) no changes made

In het midden van de 8e eeuw werden de Chalukyas verslagen door de Shilaharas die ondanks veel binnenlandse onrust tot 973 aan de macht zouden blijven. In dat jaar werden de Shilaharas weer aangevallen door hun oude vijand, de Chalukyas. De Kadambas profiteerden van deze strijd en veroverden onder leiding van Shastadeva de hoofdstad Chandrapur in 979. De Chalukyas gedoogden deze actie van de Kadambas en er volgde de meest glorieuze periode uit de Goaanse geschiedenis. De Kadambas heersten tot begin 14e eeuw over Goa. Chandrapur groeide uit tot een grote en prachtige stad en zou de hoofdstad van Goa blijven tot het jaar 1050. In dat jaar werd de nieuwe havenstad Govepuri (nu: Goa Velha) tot hoofdstad benoemd. Goa werd wederom een belangrijk handelscentrum en onderging culturele invloeden van vele volken uit o.a. Malabar, Bengalen, Sumatra en Arabische landen. Het was ook een periode van religieuze tolerantie waar hindoes en moslims naast en met elkaar leefden.

Vanaf het begin van de 14e eeuw volgden er vanuit het noorden invasies van moslims en in 1312 werd de hoofdstad Govepuri verwoest, vijftien jaar later volgde Chandrapur. In 1352 kwam Goa definitief onder de heerschappij van de Bahmani’s. Zij hielden Goa ca. 25 jaar in bezit en werden toen verjaagd door de soldaten van het Vijayanagar- rijk. Vele hindoes waren ondertussen al gevlucht uit Goa. In de periode die volgde werd de draad weer opgepakt en ook de handel met de Arabieren werd weer hervat. Aan het begin van de 15e eeuw probeerden de Bahmani’s Goa weer te heroveren. Drie pogingen daartoe mislukten maar de vierde poging in 1471 lukte wel en Goa werd weer een onderdeel van het Bahmani- koninkrijk. Ook nu weer werden Govepuri en vele hindoetempels verwoest. Binnen twintig jaar echter was het Bahmani-rijk door onderlinge twisten verdeeld in vier groepen. De Bahmani’s bouwden nog wel een nieuwe hoofdstad in de buurt van de Mandovi rivier, genaamd Gove.

Portugese tijd

Vasco de GamaFoto: Publiek domein

In 1498 landde de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama ten zuiden van Goa bij Calicut (nu: Kozhikode) aan de kust van Malabar. De Portugezen, op het toppunt van hun macht als zeevarend rijk, probeerden de specerijenroutes onder controle te krijgen. Een van de voorwaarden om dat te bereiken was een permanente basis aan de Indiase kust. Het lukte ze om een klein fort te bouwen in Cochin (nu: Kochi) in Kerala.

In 1503 zeilde de edelman Afonso de Albuquerque naar Cochin om de basis te versterken. In 1508 reisde hij wederom naar India o.a. omdat het gerucht de ronde deed dat de Arabische bezetters van andere kuststaten klaar stonden om de Portugese vloot aan te vallen. In maart 1510 veroverde Afonso een van de belangrijkste eilanden in de rivier// Later zou hier de huidige hoofdstad Panaji gebouwd worden. Twee maanden later werd Afonso weer verdreven maar in november heroverde hij Gove. Als straf werden alle moslimbezetters gedood. Vier maanden later vertrok Afonso en probeerden de Arabieren de stad weer in bezit te krijgen. Afonso kwam op tijd weer terug en versloeg in 1512 de moslims. Het lukte de Portugezen onder leiding van Afonso om de hen omringende vijandige rijken min of meer te vriend te houden en tevens door ze tegen elkaar uit te spelen. In 1515 stierf Afonso aan boord van een schip in de haven van Goa. Hoewel de Portugezen de eerste bedreigende situatie hadden afgeweerd, was hun positie weinig florissant doordat ze omringd waren door hun vijanden. Het zat de Portugezen niet tegen toen ze wat land aangeboden kregen van de hindoes. Ze kregen dit aanbod vanwege enkele behaalde successen tegen de moslims. De Portugezen bezetten snel enkele gebieden maar konden ze maar enkele jaren behouden. Dreigende moslimaanvallen leidden tot het terugtrekken van de Portugezen. De Portugezen zetten toen hun joker in, Mir Ali. Deze moslim was een bedreiging voor de heersende moslims en er werd snel een compromis gesloten. Mir Ali werd verbannen uit de regio en Portugal kreeg de gebieden Bardez en Salcete definitief in bezit. Samen met Tiswadi waren dit de drie gebieden die de volgende 250 jaar onder Portugees bewind zouden staan en bekend zouden staan onder de naam “Old Conquest” of “Velhas Conquistas”.

De handel bloeide weer op en praktisch alle koopwaar werd via de Goaanse havens verhandeld. Bovendien moesten alle schippers belasting betalen voor de bescherming die de Portugezen op zee boden. In 1565 versloegen de verenigde moslims het leger van Vijayanagar en in 1570 werden ook de Portugezen aangevallen. Na een tien maanden durende belegering trokken de moslims zich terug. De kerstening van de bevolking kwam ondertussen rustig op gang, maar in 1541 veranderde dit radicaal. Na de komst van een aantal fanatieke zeloten werd er een wet aangenomen die bepaalde dat alle hindoetempels vernietigd moesten worden. Ook andere religieuze uitingen werden onderdrukt en deze inquisitie zou bijna 200 jaar duren en een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Goa worden. Toch deden de rooms-katholieke missionarissen ook goed werk door het oprichten van scholen en ziekenhuizen en het invoeren van nieuwe landbouwmethoden.

Portugal onder vuur

Kaart Goa 1665Foto: Publiek domein

Eind 16e eeuw tot en met de gehele 17e eeuw zou een moeilijke periode voor de Portugezen worden. Ze werden van alle kanten bedreigd en aangevallen. Allereerst werden ze in Europa zelf geannexeerd door de Spanjaarden en pas in 1640 werden ze weer onafhankelijk. Nog belangrijker was de opkomst van de Engelsen en de Hollanders als concurrerende zeemachten. Zo werd de Portugese vloot in 1612 verslagen door schepen van de British East India Company. De Portugezen probeerden het verlies te beperken door de Britten toe te staan vrij te handelen in alle Portugese havens in dit deel van Azië. Dit alles werd vastgelegd in de Conventie van Goa in 1635. Ook de Hollanders lieten zich niet onbetuigd. Ze vielen Goa in 1637 aan, veroverden Malacca, belegerden Cochin in 1657 en domineerden al snel de handelsroutes naar het oosten. In de tweede helft van de 17e eeuw werd Goa ernstig bedreigd door de Maratha’s. In 1683 stonden de Maratha’s op het punt Goa in te nemen toen ze in de rug werden aangevallen door een Mughal-Indiaas leger. In 1737 keerden de Maratha’s weer terug en veroverden verschillende Goaanse gebieden.

De dreiging om alles te verliezen noopten de Portugezen ertoe om vredesonderhandelingen te starten. Overeengekomen werd dat de Maratha’s het gebied rondom Bassein in de buurt van Mumbai (Bombay) kregen in ruil voor het terugtrekken uit Goa. In 1762 vroeg de Raja van Sonda aan de Portugezen om zijn bezittingen te beschermen tegen zijn vijand Hyder Ali van Mysore. De Portugezen namen dit erg letterlijk en bezetten de gebieden Ponda, Sanguem, Quepem en Canacona permanent. Tussen 1782 en 1788 werden ook Pernem, Bicholim en Satari aan de kolonie toegevoegd en daarmee controleerden de Portugezen het gehele huidige grondgebied van Goa. De verschillen binnen de kolonie waren zeer groot omdat de inquisitie op z’n eind liep en religieuze ordes werden onderdrukt. Daardoor werden de nieuwe gebieden niet meer gedwongen gekerstend. In deze periode werd Old Goa van een welvarende stad met 200.000 inwoners door een aantal besmettelijke ziektes bijna een spookstad. Ook het bestuur trok weg uit de stad en vestigde zich in Panaji dat in 1843 officieel de hoofdstad van Goa werd.

In 1787 werd er een opstand beraamd door Goaanse kerkelijke leiders. De samenzwering werd echter ontdekt en de leiders werden gedood of gevangengenomen. Eind achttiende eeuw (1797) werd Goa zonder een schot te lossen bezet door de Britten, die op dat moment in gevechten gewikkeld waren met een zuidelijke vorst die zich aan de Fransen verbonden had. Ondanks Portugese protesten bleef een Brits garnizoen tot 1813 in Goa. In 1839 bracht de Britse regering een bod van 500.000 Engelse ponden uit op Goa. De Portugezen gingen daar niet op in, bang voor gezichtsverlies.

Streven naar onafhankelijkheid steekt de kop op

De negentiende eeuw werd gekenmerkt door voortdurend oplevende onafhankelijkheidsbewegingen o.a. van de Ranes-clan die verschillende opstanden initieerden. Vijftig jaar was het onrustig in Goa totdat de Portugezen in 1912, na 14 opstanden, de onafhankelijkheidsbeweging met militair geweld werd onderdrukt. In 1910, toen de Portugese monarchie verdween, leek het zelfbeschikkingsrecht van Goanen slechts een kwestie van tijd. Op het laatste moment ging het echter niet door en dit leidde tot een versterking van de Goan Independence Movement die ook nog geïnspireerd werden door de onafhankelijkheidsstrijd gebeurtenissen in Brits India.

Op 18 juni 1946 werd een prominente activist, Dr. Ram Manohar Lohia, tijdens een demonstratie gearresteerd. Grootscheepse demonstraties waren het gevolg en zo’n 1500 mensen werden gevangengezet. Deze acties hielden de Goaanse bevolking even rustig hoewel radicale aanslagen op o.a. politiebureau’s werden gepleegd door een militante vleugel van de Onafhankelijkheidsbeweging, de Azad Gomank Dal. Op 10 juni 1947 waarschuwde Teofilo Duarte, de Portugese minister van Koloniën, dat de Portugezen zich niet zonder bloedvergieten zouden terugtrekken uit Goa. De regering van het sinds 1950 onafhankelijke India deed ook enkele voorstellen betreffende Goa, maar de Portugezen maakten duidelijk dat nergens over te praten viel. De diplomatieke betrekkingen tussen India en Portugal werden op 11 juni 1953 zelfs verbroken.

Goa 1954Foto: Goenchi Mathi (CC BY 2.0) no changes made

Op 15 augustus 1954 werd er een grote geweldloze demonstratie (satyagraha) georganiseerd door de geweldloze fractie van het National Congress Goa. Velen werden echter gearresteerd en gevangengenomen. Een jaar later werd er weer een grote demonstratie gehouden, dit keer door Indiërs buiten Goa. Deze vreedzame demonstratie werd met veel geweld beantwoord door de Portugezen. Enkele demonstranten werden gedood en er vielen honderden gewonden.Dit brute optreden leidde tot een hernieuwd gewelddadig optreden van de Azad Gomank Dal. Er werden vele politieke en economische aanslagen gepleegd. Gedurende deze periode voerde India de druk op de internationale gemeenschap (o.a. de Verenigde Naties) op. Dit leidde echter nog steeds niet tot enige concessies van de Portugezen. India’s premier Jawaharlal Nehru weigerde vooralsnog om Goa met geweld van de Portugezen af te pakken, voorstander als hij was van geweldloze acties.

Toen maakte de regering van de deelstaat Maharashtra bekend dat het van plan was om Goa met geweld van de Portugezen over te nemen. Ondanks protesten van Nehru vielen in de nacht van 17 op 18 december 1961 Indiase troepen Goa binnen en op 19 december waren de meeste Portugezen al verdwenen. Na de bevrijding van de Portugezen werd generaal majoor Candeth benoemd als gouverneur van Goa.

Goa officieel bij India

Onder de bepalingen van “Constitution 12th Amendment Act” van 1962 werden de voormalige Portugese kolonieën Goa, Daman en Diu geïntegreerd als unieterritorium in de Indiase Unie. Tegen het einde van 1962 werden er verschillende verkiezingen gehouden om het nieuwe politieke systeem op gang te brengen. Eind december 1962 startte de eerste regering van Goa zijn werkzaamheden.

Het enige probleem was nog de positie van Goa ten opzichte van de Indiase Unie. Buurstaat Maharashtra stond er op dat het Goaanse grondgebied aan dat van Maharashtra zou worden toegevoegd en dat de taal van Goa, het Konkani, niet als officiële taal erkend zou worden. Dit probleem werd op 16 januari 1967 opgelost na een opiniepeiling onder de Goaanse bevolking waar uitkwam dat de bevolking een officiële staat van India wilde worden. In mei 1987 splitste Goa zich af van Daman en Diu, en werd daarmee officieel de 25e deelstaat van de Indiase Unie. De taal van Goa, het Konkani, werd in 1993 een van de officiële talen van India. De jaren negentig kenmerkten zich in geheel India door een instabiele politieke situatie en ontwrichting van het dagelijks leven, ook in Goa. Het zogenaamde “floor- crossing” (ministers die constant van politieke partij wisselen) zorgde voor veel onrust.

Zie verder ook de geschiedenis van India op Landenweb.

Bevolking

De hoofdstad Panaji (of Panjim) ligt aan de rivier de Mandovi en heeft ca. 90.000 inwoners. In Goa wonen meer dan 1,5 miljoen mensen. De gemiddelde bevolkingsdichtheid is ca. 400 inwoners per km2. De bevolking is zeer gemêleerd doordat gemengde huwelijken tussen christenen en Hindoes geen bijzonderheid waren en Goa al heel lang een internationale handelsplaats was. Bijzonder zijn de Sarasvati-brahmanen, leden van hoge subkaste, die in de 12e eeuw vanuit Noord-India naar Goa verhuisden. Ze kregen al snel het geldverkeer in handen en vormen nog steeds de handelselite van Goa.

India is onder andere bekend vanwege zijn omstreden kastenstelsel. Het kastenstelsel bepaalt dat een mens bij zijn geboorte lid is van een bepaalde kaste (jati=geboorte) en gedurende zijn leven niet van kaste kan veranderen. Hij kan alleen in een hogere kaste komen door goede daden te verrichten. In een volgend leven wordt hij daarvoor beloond doordat hij in een hogere kaste geboren wordt. De volgende kasten zijn, in volgorde van belangrijkheid, te onderscheiden:

Goa VissersFoto: Alexey Komarov CC 4.0 International no changes made

Door huwelijken tussen kasten zijn er vele duizenden tussenkasten ontstaan. Een aparte groep vormen de kastelozen of paria’s die zichzelf dalits noemen. Sinds 1950 is iedereen wettelijk gelijk en is er veel ten goede veranderd. Er zijn speciale scholingsprogramma’s opgesteld en gereserveerde plaatsen op universiteiten. Er is ook een landelijke politieke partij voor de kastelozen, maar vooral op het platteland in de kleine dorpjes hebben de dalits het nog steeds zeer moeilijk.

Net zoals in geheel India is het bevolkingsaantal de laatste 40 jaren in Goa explosief gestegen. Zo had Goa in 1961 590.000 inwoners terwijl er nu meer dan 1,5 miljoen wonen. Het inwoneraantal is echter aan grote schommelingen onderhevig. Zo komen er elk jaar veel Indiërs uit vooral de nabijgelegen deelstaten Karanataka, Kerala en zelfs Rajasthan. Sommigen zijn op zoek naar vast werk, anderen profiteren van het toeristenseizoen. Rijke mensen uit de rest van India kopen in Goa hun tweede huis. Verder wordt Goa tweederde deel van het jaar overspoeld door toeristen en zal het niet meer zolang duren voordat het aantal toeristen dat Goa bezoekt groter zal zijn dan het aantal inwoners van Goa. Ca. 65% van de Goaanse bevolking zijn Hindoes, ca. 30% zijn christenen, ca. 5% zijn moslims en minder dan 1% hebben een andere religie. De gemiddelde levensverwachting ligt iets hoger dan die van geheel India, die 66,8 jaar bedraagt. (2017)

Taal

India heeft zestien officiële talen waarvan het Hindi de officiële taal is. De Goaanse bevolking spreekt een officiële, door de staat India erkende taal: het Konkani.

Konkani schriftFoto: Publiek domein

Het Konkani is ontstaan uit het Sanskriet, net zoals het Hindi. Het Konkani wordt op vijf verschillende manieren geschreven. Zo schrijven de christenen het Konkani in het Romaanse schrift en de Hindoes met de lettertekens van het Devnagari schrift, net zoals het Hindi geschreven wordt.

Ten tijde van de Portugese overheersing sprak met name de bovenlaag van de bevolking Portugees. In 1684 werd de Portugese taal zelfs verplicht in Goa. Het Portugees wordt nu nog gesproken als tweede taal door een steeds kleiner wordende groep Goanen.

In het onderwijs is het Engels nog steeds de belangrijkste taal, hoewel felle discussies over het loslaten van alles wat met de vroegere, gehate overheersers te maken, telkens weer oplaaien.

Hoewel het Hindi en het Konkani beiden uit het Sanskriet voortkomen, zijn er grote verschillen waar te nemen. Soms lijken de twee talen erg op elkaar, soms totaal niet.

Enkele voorbeelden:

HindiKonkani
1ekek
2dodon
3tintin
4charchar
5panchpanch
6chhesou
7saatsat
8aathatt
9naunov
10dasdha
HindiKonkani
hallonamastepaypadta
dank udhanyabad devborem korum
grootbhadahodlo
vandaagaajaaj
theechaichao
jaarsaalvoros
eiaandatatee
suikerchinisakor

Godsdienst

Er zijn drie duidelijke zichtbare groepen te onderscheiden. Ca. 65% van de Goaanse bevolking zijn hindoes, ca. 30% zijn katholieken, ca. 5% zijn moslims en minder dan 1% hebben een andere religie. De verdeling van de godsdiensten in geheel India ziet er heel anders uit: hindoes 80%, moslims 14%, christenen 2,4%, Sikhs 2%, Boeddhisten 0,7% en overige religies 0,9%.

Sri Mangesh temple GoaFoto: Mangesh Nadkarni CC 3.0 Unported no channges made

Met name het katholicisme en het hindoeïsme zijn nauw verweven met elkaar. Zo stapten in de Portugese tijd Goaanse hindoes naar het christendom over voornamelijk vanwege economische redenen. Het kwam zelfs voor dat de helft van een familie in een hindoegebied ging wonen en de andere helft in christelijk Portugees gebied. Vandaar ook dat de verschillende religies in Goa in harmonie samenleven met elkaar. De bijbel werd in 1616 in het Konkani vertaald in de vorm van een volkssprookje zodat de dorpelingen het konden begrijpen.

Brahmaanse families die zich bekeerden tot het katholicisme mochten in hun kaste blijven en ook hun festivals en tradities behouden. Tot op de dag van vandaag behoedt deze unieke religieuze mix de bevolking voor godsdienstige twisten. Vele religieuze festivals worden dan ook samen gevierd. De grootste moslimgemeenschap woont in Ponda, waar ook de grootste moskee staat. De koe is voor de Hindoes in India een heilig dier dat vruchtbaarheid en voedsel belichaamt.

Samenleving

Staatsinrichting

In 1947 werd de Engelse kolonie India verdeeld in het hindoeïstische India en het islamitische Pakistan. In 1950 werd India officieel een republiek en werd meteen de grootste democratische parlementaire republiek ter wereld. In 1950 werd tevens een grondwet aangenomen die is gebaseerd op westerse democratische grondrechten. De president van India is tevens het staatshoofd, maar de echte macht ligt bij de regering en dan vooral bij de premier. De regering van India zetelt in de hoofdstad New Delhi.

De regering legt verantwoording af aan de Lokh Sabha, te vergelijken met de Nederlandse Tweede Kamer. De Lokh Sabha bestaat uit een voorzitter en 544 rechtstreeks gekozen leden. Er zijn 125 zetels gereserveerd voor kastelozen. Verkiezingen voor de Lokh Sabha worden in principe elke vijf jaar gehouden en iedereen ouder dan 18 jaar kan gaan stemmen. De 245 leden van de Rajyat Sabha, te vergelijken met de Nederlandse Eerste Kamer, worden gekozen door de deelparlementen en controleren de regering. In de Lokh Sabha in New Delhi zitten drie gekozen Goaanse vertegenwoordigers. Goa heeft verder één zetel in de Rajyat Sabha.

Legislatve assemblee GoaFoto: Fredericknoronha CC 3.0 Unported no changes made

De federale republiek India bestaat uit zeven Union- Territories die vanuit New Delhi bestuurd worden en 25 deelstaten die elk een eigen regering en parlement hebben.

Goa is sinds 1987 een officiële deelstaat van India met aan het hoofd een gouverneur die door de regering in New Delhi benoemd wordt. De regering van Goa (premier en ministers) staan onder het gezag van de gouverneur. Politie, onderwijs, landbouw en industrie worden aangestuurd door de deelstaatregering van Goa. Het parlement van Goa, de Legislative Assembly, heeft 40 leden. Goa is verdeeld in twee grote districten: Noord-Goa met de hoofdstad Panaji als centrum en Zuid-Goa met Margo als centrum. Goa is verder onderverdeeld in elf subdistricten, taluka’s genaamd.

De 374 dorpen en steden worden bestuurd door 183 panchayats. Elke panchayat heeft een aantal zogenaamde “wards” die elk een lid van de panchayat kiezen. De leden van de panchayat kiezen een voorzitter/leider, de sarpanch.

Goa kent de volgende taluka’s (subdistricten) met hun hoofdsteden:

Voor de actuele politieke situatie van India zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Goa was al een onderwijscentrum lang voordat de Portugezen arriveerden. Gedurende het Kadamba-rijk (rond 1000 na Chr.) was Goa een belangrijk Hindoe- religieus centrum met medische-, filosofische- en architectuurinstituten. Het onderwijssysteem varieerde van pathshalas, waar elementair onderwijs gegeven werd, tot agraharas, Hindi-universitair onderwijs. Margao had toen al een beroemde universiteit met een bibliotheek van meer dan 10.000 boeken. Na de komst van de Portugezen werd het onderwijs opgepakt door christelijke religieuze ordes zoals de jezuïeten.

Saint Andrew's Church and School, Goa VelhaFoto: Inshaanshah62 CC 3.0 no changes made

De religieuze ordes waren ook belangrijk i.v.m. het ontwikkelen van nieuwe technieken en inzichten. Zo werd in de Rachol Seminarie de derde drukpers van het oosten gemaakt. Hier werd ook de eerste Konkani-grammatica gedrukt en de eerste bijbel in het Konkani vertaald. De priesters verzorgden ook het basisonderwijs en waren ook zeer actief in het muziekonderwijs. Door dit vroege gestructureerde onderwijsaanbod ontwikkelde zich een intellectuele elite in Goa die veel gerespecteerde medici, advocaten en journalisten heeft voortgebracht. Vandaag de dag ligt het onderwijsniveau in Goa gemiddeld hoger dan in de rest van India. Ca. 75% van de Goaanse bevolking heeft minimaal basisonderwijs gevolgd. Het gemiddelde voor geheel India ligt op ca. 52%. Van de Goaanse vrouwen heeft ca. 67% onderwijs gevolgd. Het gemiddelde voor geheel India ligt op 39%!

Het onderwijs is gebaseerd op het Engelse systeem. Van vijf tot en met vijftien jaar wordt er basisonderwijs gevolgd, afgesloten met een examen. Na deze basiseducatie kan men nog twee jaar specialiseren in kunst- commercieel-, vak- of natuurkunde- onderwijs. Onderwijs tot en met de 10e graad is gratis. De 11e en 12e graad zijn niet meer gratis. Na de 12e graad kan men nog driejarige cursussen volgen. Tot 1985 waren studenten verplicht om buiten Goa universitair onderwijs te volgen. In juni 1985 is de Goa University opgericht. Op dit moment studeren daar ca. 1600 studenten. In Bambolim is verder nog een medische en een tandheelkundige opleiding.

Economie

Algemeen

Markt GoaFoto: Deepak Patil CC 3.0 Unported no changes made

Vóór de onafhankelijkheid in 1961 van India was de Goaanse economie voornamelijk gebaseerd op de visserij, de landbouw en de export van producten als rubber en hout. Omdat er geen markt was voor de productie van goederen, was de industriële ontwikkeling minimaal en bestond uit vis- en fruitconserven- industrie en wat kleine fabriekjes. Het gemiddelde inkomen van een arbeider lag toen op ongeveer 434 Indiase roepia’s per jaar. Op dit moment ligt dat inkomen op ongeveer 18.000 Indiase roepia’s per jaar en daarmee is Goa een van de welvarendste deelstaten van India.

Sinds Hongkong weer bij China hoort, gaan er stemmen op in India om van Goa een vrijhaven en vrijhandelszone te maken. Goa zou dan een zelfregulerende stadstaat à la Hongkong worden onder supervisie van de regering in New Delhi. Actiegroepen zijn echter bang dat er van het oorspronkelijke Goa niet veel meer zal overblijven en willen daarom een referendum houden over dit onderwerp.

Industrie

Bruggenbouw Goano Foto: Joegoauk Goa (CC BY-SA 2.0) no changes made

De huidige welvaart is voor een groot gedeelte te danken aan de ontwikkeling van de industrie. Na de onafhankelijkheid van India werden er voor Goa een aantal goede plannen gemaakt om investeerders aan te trekken. De industriële groei vorderde aanvankelijk moeizaam maar tussen 1973 en 1981 groeide het aantal industriële bedrijven van 702 naar 2229 en op dit moment zijn er ca. 6500 kleine industriële bedrijven die ongeveer 40.000 mensen in dienst hebben. Verder zijn er nog meer dan 200 grote bedrijven die 20.000 werknemers hebben.

Deze snelle groei heeft wel een aantal negatieve neveneffecten. Zo zijn er problemen met het milieu en verder staat de werkgelegenheid van de bevolking onder druk vanwege het toenemend aantal immigranten uit andere staten die veelal tegen veel lagere lonen werken dan de “eigen” bevolking.

Landbouw en visserij

Meer dan de helft van de bevolking van Goa is wel op een of andere manier betrokken bij de landbouw. Slechts weinigen zijn er echter volledig van afhankelijk voor hun dagelijks brood. Voornaamste redenen hiervoor zijn het geringe aantal hectares per bedrijf en de gebrekkige irrigatie van de droge grond.

Vrouwen werken op een plantage in GoaFoto: Dominik Hundhammer CC 3.0 Unported no changes made

Op ongeveer 162.000 ha worden gewassen verbouwd. De belangrijke gewassen zijn rijst, ragi, maïs, peulvruchten, oliezaad en plantageproducten als suikerriet en rubber. De rijstproductie is de laatste jaren met 100% gegroeid, en dat is te danken aan de introductie van hoogstamrassen. Met voldoende irrigatie kan er zelfs twee keer per jaar geoogst worden. Er worden drie soorten rijst verbouwd en de opbrengst is ca. 17 miljoen ton per jaar.

Ook fruit, kruiden, kokosnoten en met name cashewnoten vormen een behoorlijke bron van inkomsten. Goa is zelfs de grootste cashewnotenproducent van de wereld. De meeste gewassen worden het hele jaar door geteeld. Alleen de groenten worden vanwege het vele water dat ze nodig hebben tijdens de moessonperiode verbouwd. De bloementeelt wordt steeds belangrijker voor de landbouweconomie. Een vloot van 3.000 boten met 40.000 vissers vangt jaarlijks 170 soorten vis en schaaldieren die veelal op markten verkocht worden.

Mijnbouw

Mijnbouw, voornamelijk in het noorden van Goa, startte in 1905 op beperkte schaal en stopte alweer snel tussen de twee wereldoorlogen. Na de onafhankelijkheid van India in 1961 werd de mijnbouw weer hervat en groeiden sommige bedrijven uit tot de grootste en belangrijkste van India.

Schip geladen met Ijzererts GoaFoto: Joegoauk Goa (CC BY-SA 2.0) no changes made

De belangrijkste mijnbouwproducten zijn ijzererts, mangaanerts en bauxiet. Het ijzererts wordt voornamelijk naar Japan geëxporteerd hoewel het van matige kwaliteit is.

Andere, minder belangrijke mijnbouwproducten zijn o.a. kalksteen en porseleinaarde. De wat dieper gelegen aders zijn van een nog slechtere kwaliteit en moeilijk te exploiteren. Het is daarom nog maar de vraag of de mijnbouw nog lang rendabel zal zijn. Een onzekere toekomst dus voor de 8.000 mensen die direct afhankelijk zijn van de mijnbouw en de 20.000 mensen die er indirect van afhankelijk zijn. Zo is bijvoorbeeld de haven van Mormugao voor 90% afhankelijk van de export van het ijzererts.

Verkeer

Dabolim Airport is het vliegveld van Goa en ligt 29 km van de hoofdstad Panaji. Veel reizigers komen niet rechtstreeks naar Goa, maar gaan via voornamelijk Santa Cruz Airport van Mumbai (Bombay). Binnenlandse vluchten (domestic flights) worden o.a. verzorgd door Indian Airlines en Jet Airways.

Het spoorwegennet van India is een van de grootste ter wereld en Indian Railways is de grootste werkgever ter wereld met meer dan 1,5 miljoen werknemers.

De treinreis van Mumbai naar Goa is een ware belevenis. De trein passeert 72 tunnels met een totale lengte van 77 km. Er lopen twee spoorlijnen door Goa. De South Central Railway van Mormugao richting Margao en Karmataka in het oosten. De andere lijn is de nieuwe Konkan Railway van Mumbai via Goa naar Mangalore.

Bus GoaFoto: Andrew Bone CC 2.0 Generic no changes made

De bus is het ideale vervoermiddel om snel en goedkoop te reizen en verbindt de meeste plaatsen in Goa met elkaar. Door de extreem verstopte steden en de smalle hobbelige wegen op het platteland is het vervoer per auto over het algemeen niet aan te raden.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het toerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten en een duidelijke staatsaangelegenheid geworden. Er komen ongeveer 1,3 miljoen toeristen per jaar naar Goa. Bijna 300.000 toeristen komen uit het buitenland, van wie de helft uit Groot-Brittannië. De rest komt uit India zelf. Ongeveer 25% van de bevolking van Goa is direct of indirect afhankelijk van het toerisme.

Goa StrandFoto: Jo Kent CC 2.0 Generic no changes made

Op dit moment discussieert men in Goa waar het met het toerisme naar toe moet. De deelstaatregering wil eigenlijk alleen de rijkere toerist naar Goa lokken omdat rugzaktoeristen weinig geld in het laatje brengen. Tegenstanders beweren dat de rijkere toeristen het hotel niet uitkomen en dat daardoor de lokale ondernemers er niet van profiteren.

Een ander bezwaar van de bevolking is dat veel van het verdiende geld in de zakken van enkele personen verdwijnt die vaak niet eens in Goa wonen. Ook is het loon van b.v. obers en serveersters zeer laag in verhouding tot het vele geld dat er met het toerisme verdiend wordt. Goa wordt vooral bezocht vanwege de prachtige en vaak nog rustige stranden.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

GOA LINKS

Advertenties
• Goa Vliegtickets.nl
• Hotels Goa
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over GOA bij Bol.com

Nuttige links

Goa Vakantie Startpagina (N)
Startpagina Goa (N)
Telefoongids India