Landenweb.nl

VIETNAM
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Vietnamees
  Hoofdstad  Hanoi
  Oppervlakte  331.689 km²
  Inwoners  98,881,274
  (2021)
  Munteenheid  dong
  (VND)
  Tijdsverschil  +6
  Web  .vn
  Code.  VNM
  Tel.  +84

To read about VIETNAM in English - click here

Vietnam verre reizen van ANWB

Steden VIETNAM

Hanoi

Geografie en Landschap

Geografie

Vietnam (Vietnamees, = Land van het Zuiden) (officieel: Viêt Nam Công Hòa Xa Hôi Chu' Nghiã = Socialistische Republiek Vietnam) is een republiek in Zuidoost-Azië. De totale oppervlakte van het land is ruim 330.000 km2 en Vietnam is daarmee bijna acht keer zo groot als Nederland.

advertentie

Vietnam SatellietfotoFoto: Publiek Domein

Vietnam grenst in het noorden aan China (1281 km), in het noordwesten aan Laos (2130 km) en in het zuidwesten aan Cambodja (950 km). De maximale afstand van noord naar zuid is 1650 kilometer en de breedte van het land varieert van maximaal 600 kilometer tot 50 kilometer in het midden van het land tussen Laos en de Zuid-Chinese Zee. De totale kustlijn is meer dan 2500 kilometer lang en loopt van noord naar zuid langs de Golf van Tonkin, de Zuid-Chinese Zee of Bien Dong en de Golf van Thailand. Voor een groot deel zijn dit natuurlijke grenzen, want Vietnam wordt van Laos en Cambodja gescheiden door het Truong Son-gebergte.

Tot het grondgebied van Vietnam behoort een keten van duizenden eilandjes en bovendien claimt de regering nog een aantal andere eilanden, waaronder de Paraceleilanden (400 kilometer ten oosten van Da Nang) en de Spratleyeilanden (500 kilometer van de zuidoostkust).

Het grootste eiland van Vietnam, Phu Quoc, ligt in de Golf van Thailand, net buiten de territoriale wateren van Cambodja, op 45 kilometer afstand van Ha Tien. Phu Quoc is maximaal 45 kilometer lang en 30 kilometer breed en heeft een oppervlakte van ca. 1300 km2. Phu Quoc behoort tot de uit 16 eilanden bestaande archipel Dao Phu Quoc.

advertentie

Landschap

Het grootste deel van Vietnam, ca. 75%, bestaat landschappelijk gezien uit bergen en heuvels.

In het bergachtige noorden of Bac Bo ligt tevens de grote, dichtbevolkte delta (ca. 15.000 km2) van de Song Hong, de Rode Rivier. De rivier heeft haar naam te danken aan de rode sedimenten die ze met zich meevoert. Deze rivier is meer dan 1200 kilometer lang en ontspringt in de Chinese provincie Yunnan en stroomt naar de Golf van Tonkin in het zuidoosten. Om overstromingen in het regenseizoen te voorkomen liggen er enorme dijken langs de rivier. Het uitgestrekte bergland in het noorden, het Hoang Lien-gebergte, is een voortzetting van het bergland van Zuidoost-China met als hoogste top de Phan Si Pan met 3143 meter. Dit gebergte vormt tevens in het noorden de grens met China en in het noordwesten met Laos. Dit gebied was vroeger vrijwel volledig bebost, maar nu door eeuwenlange houtkap en platbranden voor de landbouw helemaal kaal.

advertentie

Phan Si Pan, hoogste punt van Vietnam en Indo-ChinaFoto: Phonglanpls CC 3.0 Unported no changes made

Midden-Vietnam of Trung Bo heeft een smalle kuststrook die overgaat in de Cordillera van Annam of Truong Son, die over een afstand van meer dan 1200 kilometer de grens met Laos en Cambodja vormt. Hier liggen een aantal bergen die tussen de 1000 en 2000 meter hoog zijn. De kuststrook bestaat hier uit stranden, lagunen en duinen.

Zuid-Vietnam of Nam Bo is heuvelachtig met als kern de Mekongdelta met een oppervlakte van 40.000 km2. De gigantische Mekong (Cuu Long Giang = Rivier van de Negen Draken) stroomt via een aantal landen uiteindelijk 222 kilometer door Vietnam en mondt dan uit in de Zuid-Chinese Zee. Door het vruchtbare slib dat hier voortdurend wordt afgezet, is de Mekongdelta een gebied dat gekenmerkt wordt door eindeloze rijstvelden. Door de voortdurende aanslibbing wordt hier het grondgebied van Vietnam jaarlijks met enkele tientallen meters uitgebreid.

advertentie

VIETNAM LINKS

Advertenties
• Vietnam verre reizen van ANWB
• Bouw je eigen Vietnam rondreis
• Hotels Trivago
• Vietnam rondreizen met kinderen
• Tui Vietnam reizen
• Mambo jongerenreizen Vietnam
• Vietnam Hotels
• Bezienswaardigheden Vietnam
• Rondreizen Vietnam
• Djoser fietsreis - Vietnam & Cambodja
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Boeken, ook tweedehands, over VIETNAM bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Vietnam (N)
Reizendoejezo – Vietnam (N)
Rondreis Vietnam (N)
Sem op Reis Video's over Vietnam (N)
Startpagina Vietnam (N)
Vakantie Vietnam Jouwpagina (N+E)
Vietnam Foto's
Vietnam Reisfotografie

Bronnen

Krücker, F.-J. / Vietnam

Elmar

Paulzen, H. / Vietnam : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Peterse, L. / Vietnam

Gottmer/Becht

Te gast in Vietnam

Informatie Verre Reizen

Vietnam

Cambium

Vietnam

Lannoo

Wulf, A. / Vietnam

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems