Landenweb.nl

Bangkok
 

Bangkok Tui Reizen

To read about Bangkok in English - click here

advertentie
Bangkok Tui Reizen Bouw je eigen Thailand Rondreis

Algemeen

BangkokBangkokFoto: Neajjean CC 2.0 Generic no changes made

Bangkok is de hoofdstad en ook de grootste stad van Thailand. Het is de hoofdstad van de provincie Bangkok. Bangkok staat ook wel bekend als Krung Thep in het Thais. Bangkok is economisch gezien een van de belangrijkste steden van Zuidoost-Azië. Het is een van de belangrijke toeristische bestemmingen van de wereld. De hoofdkantoren van de meeste van de grootste banken van Thailand en van de financiële instellingen zijn gevestigd in Bangkok. De kunstmatige haven van Bangkok is cruciaal voor de buitenlandse handel van Thailand.

advertentie
Hotels Bangkok Mambo Jongerenreizen Thailand

Ligging

Bangkok ligt in het zuidwesten van Thailand op de oostelijke oever van de Mae Nam Chao Phraya rivier in de buurt van de Golf van Thailand. De geografische coördinaten van Bangkok zijn 13.45 noorderbreedte en 100.35 oosterlengte.

Bangkok is verdeeld in ongeveer 50 verschillende wijken en buurten, die 'khets' worden genoemd. In de loop van de tijd heeft Bangkok zijn stadsgrenzen uitgebreid en het grootstedelijk gebied bestaat nu uit zes grote provincies, die nog voortdurend uitbreiden.

Bangkok StraatbeeldBangkok StraatbeeldFoto: Kevin Poh (CC BY 2.0) no changes made

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Bangkok Thailand verre reizen van ANWB

Weer

Bangkok heeft een tropisch weer type. De temperaturen zijn overdag gemiddeld 35 graden Celsius. Deze temperaturen zijn het hele jaar door constant. De maanden maart, april en mei zijn de heetste maanden van het jaar. De Wereld Meteorologische Organisatie heft Bangkok uitgeroepen tot de warmste stad van de wereld. De zomer maanden zijn erg vochtig, waardoor het klimaat onaangenaam kan zijn. Bangkok heeft last van zware moessonregens dat is typisch voor tropische gebieden. Het regenseizoen duurt van juni tot oktober. De maanden van november tot februari zijn de droogste ban van het jaar. Dit is ook de beste tijd om Bangkok te bezoeken. Dat is daar het winterseizoen de gemiddelde temperatuur valt tijdens deze periode enkele graden terug. In Bangkok valt jaarlijks ongeveer 1.500 mm. regen.

Geschiedenis

Standbeeld Koning Rama I in BangkokStandbeeld Koning Rama I in BangkokFoto: Heinrich Damm CC 2.0 Generic no changes made

Bangkok is niet de echte naam van de stad. De Thai noemen de stad Krung Thep.

Deze naam is in het jaar 1782 geschonken aan de stad door koning Rama I, de stichter van de Chakri-dynastie (waarvan ook de huidige monarchen afstammen).

De naam betekent"Stad van de Engelen” naar de oude hoofdstad van Thailand, Ayuthaya. Ayuthaya werd in het jaar 1767 veroverd en bijna volledig verwoest door de Birmezen. De delen van het Thaise leger dat de aanval overleefden vluchtten zuidwaarts naar Thonburi aan de oever van de Chao Phraya (Menam).

Daar vestigden zij een militair hoofdkwartier en de tijdelijke hoofdstad van Thailand (toen nog Siam geheten). Vanuit Thonburi, voerden de Thaise generaals 15 jaar oorlog met de aanvallers (de Birmezen hadden inmiddels gezelschap gekregen van de Lao en de Vietnamezen) en slaagden er tenslotte in om hen uit het land te verdrijven. Na de laatste overwinning besteeg generaal Taksin de troon, maar hij werd later geëxecuteerd. Hij werd vervangen door generaal Chakri, die als koning de naam van Rama I aannam.

Het plan van de koning was om het vertrouwen van het volk te herstellen door het een stad te bouwen die de glorie en pracht van Ayuthaya zou kunnen evenaren. Hij besloot dat Thonburi niet langer geschikt was als residentie en hij besloot om de hoofdstad te verplaatsen naar Bangkok. Op het moment dat Rama I besloot om zijn hoofdstad te verplaatsen naar Bangkok, was de plaats al uitgegroeid tot een kleine haven. De stad werd voornamelijk bewoond door Chinese handelaren en douane-inspecteurs, die nu werd gevraagd om plaats te maken en Rama I bouwde zijn nieuwe stad en hij begon met Wat Phra Kaew. Er werden grachten en kanalen gegraven en er werd een stadsmuur gebouwd van bakstenen van de oude stadsmuur van Ayuthaya.

Bangkok rond 1820 Bangkok rond 1820Foto: Publiek domein

In de vijftiger jaren van de 19e eeuw stond Bangkok bekend als het “Venetië van het Oosten" met veel kanalen en waterwegen en slechts een handjevol stoffige wegen. Koning Mongkut (Rama IV.) en zijn zoon koning Chulalongkorn (Rama V) moderniseerden Bangkok en Thailand en ze bouwden wegen en spoorwegen. In de 20e eeuw begon de stad te groeien zowel naar het oosten als naar het westen. De eerste brug over de Chao Phraya-rivier (Memorial brug) werd gebouwd in 1932. In de Tweede Wereldoorlog werd Bangkok bezet door de Japanners. De jaren na de oorlog waren politieke onrustig met een aantal staatsgrepen. In de jaren zestig begon, als gevolg van de oorlog in Vietnam, de economische opkomst van Thailand, dat in laatste jaren wat tot stilstand is gekomen. Maar de economische en sociale omstandigheden zijn in Thailand veel beter dan in veel van de buurlanden in Zuidoost-Azië.

Bezienswaardigheden

Bangkok Emerald BuddhaBangkok Emerald BuddhaFoto: JPSwimmer CC 3.0 Unported no changes made

Bangkok heeft vele mooie paleizen en tempels, die adembenemend zijn verfijnd vanwege het vakmanschap waarmee ze gebouwd zijn. Sommige van de tempels die je zeker moet zien tijdens een bezoek aan Bangkok zijn Wat Pha Kaeo, Wat Pho en Wat Suwannaram. De Wat Pha Kaeo is een prachtige tempel gebouwd in het grote paleis. Het beeld van de Emerald Boeddha is de grote attractie dat is een afbeelding van Boeddha in mediterende houding. Het dateert uit de 15e eeuw. Het is door koning Rama I uit Vientiane meegenomen. Het is een van de belangrijkste beelden van Boeddha in Thailand en is het wordt het meest vereerd door de inwoners van Bangkok. Er zijn ook standbeelden van koning Rama I tot aan koning Rama VIII, die elk jaar op Chakri-dag ( 6 april) worden aanbeden.

Nationaal Museum BangkokNationaal Museum BangkokFoto: Masgatotkaca CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn vele fascinerende musea in Bangkok die de bezoekers een blik bieden op de glorieuze en fascinerende geschiedenis van de stad. De belangrijkste musea voor oude geschiedenis en cultuur zijn het Bangkok Volksmuseum, het Nationaal Museum, en het Prasart Museum. Het Bangkok Volksmuseum ligt midden in het centrum van Bangkok. Het museum stelt onder meer antieke, traditionele huishoudelijke artikelen en andere voorwerpen die in de traditionele ceremonies gebruikt worden ten toon. Het Nationaal Museum werd gebouwd in het jaar 1884.

Er is veel over het Neolithicum te zien. Alle tentoongestelde voorwerpen zijn geëtiketteerd in het Engels, soms is niet al te begrijpelijk. Maar dit prachtige museum is zeker de moeite waard.

Pattaya Strand op twee uur van BangkokPattaya Strand op twee uur van BangkokFoto: Sergey S. Dukachev CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn diverse stranden op korte afstand van Bangkok. Het strand van Pattaya ligt op een afstand van twee uur rijden van Bangkok. Het strand van Hua Hin ligt op een afstand van 4 uur rijden van Bangkok. het Ko Samet strand ligt ook op een korte afstand van Bangkok. Als je naar een strand in Bangkok stad wilt gaan, moet je het doen met stranden aan de zijkanten van de rivieren en meren. Het Pattaya strand is het belangrijkste strand waar de inwoners van Bangkok heengaan. Het belangrijkste strand van Pattaya is een beetje druk, maar er zijn rustiger gebieden aan het noorden van het Pattaya strand en het nabijgelegen Jomtien strand.

Tips

Bangkok Drijvende MarktBangkok Drijvende MarktFoto: Roberto Faccenda CC 2.0 Generic no changes made

De ultieme manier om Bangkok te zien is om te ontspannen en genieten van een cruise langs de meanderende Mae Nam Chao Phraya rivier. Verschillende pleziertochten zijn te boeken en je passeert veel aantrekkelijke bezienswaardigheden aan de waterkant onderweg. Bijzonder populair zijn de Manohra Cruises, die teakhouten aken gebruiken en zowel tijdens de lunch als 's avonds cruises aanbieden met een zonneterras waar je van het mooiste onderbroken uitzicht op kan genieten.

Bangkok LINKS

Advertenties
• Bangkok Tui Reizen
• Thailand verre reizen van ANWB
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Thailand Rondreis
• Hotels Bangkok
• Autoverhuur Sunny Cars Bangkok
• Djoser Rondreizen Thailand
• Mambo Jongerenreizen Thailand
• Boeken, ook tweedehands, over Bangkok bij Bol.com

Nuttige links

Bangkok Jouwpagina (N+E)

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems