Landenweb.nl

Afrika | landen, streken, eilanden en steden

Afrika is een continent dat zowel op het noordelijke als het zuidelijke halfrond ligt. De evenaar loopt van west naar oost door de volgende Afrikaanse landen:

Sao Tomé en Principe (om precies te zijn dwars door het eilandje Ilhéu das Rolas), Gabon, Congo-Brazzaville, Democratische Republiek Congo, Oeganda, Kenia en Somalië.

Afrika wordt in het noorden begrensd door de Middellandse Zee, in het noordoosten door het Suezkanaal, de Rode Zee en het Sinaï-schierland, in het zuidoosten door de Indische Oceaan en in het westen door de Atlantische Oceaan. Ten noorden van Afrika ligt Europa, dat door de Straat van Gibraltar gescheiden wordt van het Afrikaanse vasteland.

De smalste afstand tussen Marokko (Afrika) en Spanje (Europa) bedraagt slechts 14 km. De kortste afstand tussen Afrika en het ten westen gelegen continent Zuid-Amerika bedraagt zo'n 2600 km. Op zo'n 4000 km ten zuiden van Afrika ligt de Zuidpool of Antarctica. Het meest noordelijke punt van Afrika is Ras ben Sakka in Tunesië, het meest zuidelijke punt is Kaap Agulhas in Zuid-Afrika, de afstand tussen deze twee plaatsen bedraagt ca. 8000 km.

Het meest westelijke punt van Afrika is Kaapverdië, het meest oostelijke punt is Ras Hafun in Somalië, een afstand van ca. 7400 km. De totale kustlijn van Afrika bedraagt ongeveer 26.000 km. Afrika is na Azië (43.820.000 km2) met een oppervlakte van ca. 30.370.000 km2 het tweede grootste continent van de aarde. Qua oppervlakte is Algerije het grootste land van Afrika, de eilandengroep Seychellen het kleinste. Het kleinste land op het vasteland van Afrika is Gambia.

Op de bestemmingspagina's staan uitgebreide hoofdstukken over de planten en dieren van Afrika. Populaire reizen zijn safari's met als doel de big five te spotten. Dat zijn leeuwen, luipaarden, buffels, neushoorns en olifanten. De vegetatie bestaat uit savannen, woestijnen en regenwouden. Bijzondere bomen en planten zijn de baobab en het olifantsgras.

Hieronder staan de links naar alle tot nu toe opgenomen bestemmingen in Afrika:

Afrika
ALGERIJE GABON NIGER
ANGOLA GAMBIA NIGERIA
BENIN GHANA REUNION
BOTSWANA GUINEE SENEGAL
BURKINA FASO GUINEE-BISSAU SEYCHELLEN
BURUNDI IVOORKUST SIERRA LEONE
CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK KAAPVERDIE SOEDAN
COMOREN KAMEROEN SOMALIE
CONGO BRAZZAVILLE KENIA TANZANIA
DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO LIBERIA PEMBA
DJIBOUTI LIBIE ZANZIBAR
EGYPTE MADAGASKAR TOGO
El Gouna MALAWI TSJAAD
Hurghada MALI TUNESIE
Makadi Bay MAROKKO UGANDA
Marsa Alam Marrakech ZAMBIA
Sharm el Sheikh MAURITANIE ZIMBABWE
EQUATORIAAL GUINEA MAURITIUS ZUID-AFRIKA
ERITREA RODRIGUES Johannesburg
ESWATINI MOZAMBIQUE Kaapstad
ETHIOPIE NAMIBIE