Landenweb.nl

MYANMAR
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Birmaans
  Hoofdstad  Naypyidaw
  Oppervlakte  676.578 km²
  Inwoners  55,032,421
  (2021)
  Munteenheid  kyat
  (MMK)
  Tijdsverschil  +5.30
  Web  .mm
  Code.  MMR
  Tel.  +95

To read about MYANMAR in English - click here

Hotels Trivago

Geografie en Landschap

Geografie

Myanmar (Birma) ligt in Zuidoost-Azië. De oppervlakte van Myanmar is 657.500 km² en Myanmar is daarmee het grootste land op het vasteland van Zuidoost-Azië. Myanmar is ongeveer zestien keer zo groot als Nederland en iets groter dan Groot-Brittannië en Frankrijk samen. De afstand tussen het uiterste noorden en zuiden bedraagt 2090 km; de maximale breedte is 925 km.

advertentie

Myanmar op de wereldkaartPhoto:Addicted 04 CC 3.0 Unported no changes made

Myanmar grenst in het westen aan Bangladesh (193 km), in het westen/noordwesten aan India (1463 km), in het noorden/oosten aan China (2185 km), in het oosten aan Laos (235 km) en in het oosten/zuiden aan Thailand (1800). De kustlijn van Myanmar is 1930 km lang en loopt vanaf de grens met Bangladesh in het westen tot aan de stad Kawthoung in het uiterste zuiden van het land. De kust van Myanmar grenst van noord naar zuid aan de Golf van Bengalen, de Golf van Martaban en de Andamanse Zee.

Birma, Burma of Myanmar (myan=snel, mar=sterk)?

In 1989 besloot de regering de officiële naam van Birma (Engels; Burma) te veraderen in Unie van Myanmar (Pyidaungse Myanma Naigngandaw). Een van de redenen voor de verandering was dat de naam Birma een te nare koloniale bijsmaak had en men zou bovendien kunnen denken dat er alleen maar Birmanen in het land wonen in plaats van vele etnische groepen. Bovendien werd er al in de tijd van de eerste Birmese koningen van Myanma gesproken. Tegenstanders van het militaire regime gebruiken nog steeds de naam Birma of Burma. De Verenigde Naties hanteren de naam Myanmar. De inwoners van Myanmar heten Birmezen, de grootste bevolkingsgroep zijn de Birmanen. Ook dit levert vaak misverstanden op.

advertentie

Landschap

Myanmar heeft een gevarieerd landschap met bergen, kustvlakten, koraaleilanden en veel rivieren. Het noorden van Myanmar wordt landschappelijk gedomineerd door uitlopers van de oostelijke Himalaya. In dit gebied, aan de grens met Tiber, ligt ook de hoogste berg van Myanmar en Zuidoost-Azië, de 5883 m hoge Hkakabo Razi.

Twee van noord naar zuid lopende bergketens omarmen Myanmar: de Chin-heuvels en Rakhine Yoma in het westen en het Shan-plateau (gemiddeld 1000 m hoog) en zijn zuidelijke uitloper Bilauktaing Yoma in het oosten. De westelijke bergketen vormt tevens de grens tussen Myanmar en het Indiase subcontinent; de oostelijke keten vormt de grens met Thailand en Laos. Tussen deze twee bergketens ligt het vulkanische Bago Yoma-gebergte.

advertentie

Tempel boven op de berg Taung KalatPhoto:Brian Snelson CC 2.0 Generic no changes made

De ruim 2000 km lange rivier Ayeyarwady (ook Irrawaddy) is de belangrijkste rivier van het land. Evenals andere belangrijke rivieren ontspringt deze rivier in het bergachtige noorden van Myanmar en mondt uit in de Golf van Martaban. De Ayeyarwady is door haar goede bevaarbaarheid en het gebruik van het water voor de rijstbouw zeer belangrijk voor Myanmar. De rivier vertakt zich uiteindelijk en vormt dan een vruchtbare delta van ca. 50.000 km2, een van de grootste delta’s van geheel Azië. Andere belangrijke rivieren zijn de Chindwin (ca. 1000 km), de Sittoung (560 km) en de Thanlwin, de langste rivier van Myanmar. De wereldberoemde Mekong-rivier vormt in het noordoosten de grens tussen Myanmar en Laos.

Myanmar kent maar weinig meren; een aantal kleine en twee grote, Indawgyi in Kachin State en Inle in Shan State (ca. 242 km2).

De grootste kustvlakten liggen in de deelstaat Rakhine en in het district Tanintharyi. De Mergui- of Myeik Archipel ligt voor de uiterste zuidkust van Myanmar in de Andamanse Zee. De archipel bestaat uit meer dan 800 eilanden, variërend in grootte van zeer klein tot enkele honderden vierkante kilometers. De meeste eilanden zijn onbewoond, op sommige eilanden leven zeezigeuners, de Salon (ze noemen zichzelf Moken of Maw Ken).

advertentie

MYANMAR LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Myanmar Rondreis
• Rondreizen Myanmar
• Hotels Myanmar
• Djoser fietsreis - Birma
• Boeken, ook tweedehands, over MYANMAR bij Bol.com

Nuttige links

Myanmar Reisverslag (N)
Reisinformatie Myanmar (N)
Reizendoejezo – Myanmar (N)

Bronnen

Hulst, H. / Birma: (Myanmar)

KIT Publishers/Oxfam Novib

Köllner, H. / Myanmar (Birma)

Het Spectrum

Myat Yin, S. / Burma

Times Books

Peterse, L. / Birma (Myanmar)

Gottmer/Becht

Reid, R. / Myanmar (Burma)

Lonely Planet

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems