Populaire bestemmingen INDONESIE

Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalMaleis
   HoofdstadMedan (grootste stad)
   Oppervlakte473.481 km²
   Inwoners50.365.538 (2010, laatst bekend)
   Munteenheidroepia (IDR)
   Tijdsverschil+6
   Web | Code | Tel..id | IDN | +62

Algemeen

Sumatra (of Sumatera) is het op vijf na grootste eiland van de wereld (met een oppervlakte van ongeveer 470.000 km²) en behoort bij Indonesië.

De provincies van Sumatra (en enkele kleine eilanden) zijn:

Atjeh - hoofdstad: Banda Atjeh
Bangka-Belitung - hoofdstad: Pangkal Pinang
Bengkulu - hoofdstad: Bengkulu
Jambi - hoofdstad: Jambi
Lampung - hoofdstad Bandar Lampung
Riau - hoofdstad: Pekanbaru
de Riau-archipel (Kepulauan Riau) - hoofdstad: Tanjung Pinang
West-Sumatra (Sumatra Barat) - hoofdstad: Padang
Zuid-Sumatra (Sumatra Selatan) - hoofdstad: Palembang
Noord-Sumatra (Sumatra Utara) - hoofdstad: Medan

Sumatra Satellietfoto Photo:Publiek Domein

Landschap

De langste as van het eiland loopt ruwweg van het noordwesten naar het zuidoosten en kruist de equator (of evenaar) ongeveer in het midden. De binnenlanden van het eiland worden gedomineerd door twee geografische regio's: het Barisangebergte in het westen en moerasvlakten in het oosten.
Ten zuidoosten van Sumatra ligt, gescheiden door de Straat Soenda, het eiland Java. Ten noorden ligt het Maleisisch schiereiland, gescheiden van Sumatra door de Straat van Malakka. Ten oosten ligt Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo), aan de overkant van de Straat Karimata.
Ten westen ligt de Indische Oceaan. Het Barisan-gebergte vormt de ruggengraat van het eiland. Deze regio dankt haar vruchtbare bodem en prachtige natuur aan de vulkanische activiteit, bijvoorbeeld rond het Tobameer. Er kan tevens goud en steenkool gevonden worden.

Naar het oosten voeren grote rivieren afzettingen van de bergen mee, en vormen zo de moerasgebieden in het laagland.

De Kerinci is de hoogste vulkaan van Indonesië en de hoogste top van Sumatra.

Kerinci, hoogste berg van SumatraPhoto:WahyuS Creative Commons Attribution 2.0 Genericno changes made

Klimaat

Sumatra ligt op de evenaar, zodat het klimaat erg warm is. In het algemeen is de temperatuur tussen de 26 en 28 graden Celsius. Sumatra heeft eeen tropisch regenwoudklimaat, vooral in de maanden april, mei en juni is het ook langs de kust erg warm. De gemiddelde regenval is hoog van 2,43 meter in het oosten tot 3,12 meter in het westen vooral in de hooglanden van Minangkabau.

Planten

Sumatra was vroeger voor het grootste gedeelte tropisch regenwoud, met enkele unieke plantesoorten als de rafflesia. Rafflesia arnoldii is de grootste bloem ter wereld. De plant zelf bestaat uit dunne draden die in een speciaal soort liaan zitten. Met deze draden haalt hij zijn voedsel uit de liaan. De bloem heeft een doorsnede van bijna een meter.

Hij werd in 1818 tijdens een onderzoektocht in de binnenlanden van Sumatra gevonden door de Engelsman Stamford Raffles en diens metgezellen. Aangezien zijn metgezel Arnold de bloem als eerst zag kreeg de bloem de bijpasselijke naam “Rafflesia arnoldii” van Robert Brown die de bloem voor het eerst beschreef in 1821.

Dieren

Er kwamen onder andere orang oetangs, tapirs en Sumatraanse tijgers voor op Sumatra. De Orang Oetan is het bekendste dier van Sumatra. Orang-oetangs (Pongo) zijn een geslacht van de mensapen met lange armen en roodachtig, soms bruin, haar dat voorkomt op Borneo en Sumatra. Op Sumatra leeft de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii). De naam Orang-oetan is afkomstig van het Maleise Orang Hutan hetgeen bosmens betekent. Orang-oetangs klimmen van alle mensapen het meest in bomen. Ze zijn erg intelligent. De leefomgeving van de orang-oetangs is de afgelopen jaren sterk afgenomen door houtkap, mijnbouw en bosbranden. Ook worden illegaal baby's gevangen om als huisdier te worden verkocht. Meestal schieten de jagers de moeder dood om het jong te kunnen vangen. Hierdoor is de Sumatraanse orang-oetang met uitsterven bedreigd.

SUMATRA LINKS

Advertenties
• Sumatra Vliegtickets.nl
• Rondreis Sumatra
• Droomvakanties naar Sumatra vergelijken
• Azie.nl - Indonesie & Bali aanbiedingen - Rondreizen, strandvakanties en groepsreizen
• Hotels Sumatra

Nuttige links

Fietsen door bergen en de kust van Sumatra(N)
Reisinformatie Sumatra (N)
Sumatra Startnederland (N)
Willgoto Indonesië (N)
Schrijf uw artikel over SUMATRA

Bronnen

www.landenweb.nl/indonesie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems