Landenweb.nl

VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Abu Dhabi
  Oppervlakte  83.600 km²
  Inwoners  9.664.188
  (mei 2019)
  Munteenheid  VAE-dirham
  (AED)
  Tijdsverschil  +3
  Web  .ae
  Code.  ARE
  Tel.  +971

Geografie en Landschap

Geografie

De Verenigde Arabische Emiraten liggen in het Midden Oosten. De V.A.E. bestaan uit zeven emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah, Umm al-Qaiwain en Fujairah. De Emiraten grenzen aan de Golf van Oman en de Perzische Golf en liggen tussen Oman en Saoedi-Arabië.

advertentie

Verenigde Arabische Emiraten SatellietfotoPhoto:Publiek Domein

De oppervlakte van de Verenigde Arabische Emiraten is ongeveer 80.000 vierkante kilometer. De Verenigde Arabische Emiraten zijn daarmee ongeveer 2 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Landschap

Het grootste deel van de Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit woestijn. In midden en zuiden van het land zorgen slechts opgewaaide duinen nog voor enig reliëf in de verder vlakke woestijn. Dit landschap maakt deel uit van 's werelds grootste zandwoestijn Rub al-Khali-woestijn (Het Lege Kwartier), die voor het grootste deel in Saoedi-Arabië ligt.

In het noorden en noordoosten van het land liggen uitlopers van het Hajargebergte. De hoogste pieken zijn rond de 2000 meter hoog. Er zijn geen rivieren in het land die het hele jaar water voeren. De enige wadi's van betekenis lopen een korte afstand tussen het Hajargebergte en de Perzische Golf.

advertentie

Woestijnlandschap in de buurt van Al Ain, emiraat Abu Dhabi, onderdeeld van de Verenigde Arabische EmiratenPhoto:Rokaszil CC 3.0 Unportedno changes made

Klimaat en Weer

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een woestijnklimaat, met wat koeler weer in de bergen in het oosten. De zomer loopt van mei tot september. De temperatuur kan dan oplopen van 35 tot 45 °C. In de winter, van oktober tot april, liggen de temperaturen overdag tussen de 20 en 30 °C. De zon maakt overal lange dagen. Af en toe zorgt de shimal, de noordenwind die vanuit Siberië waait, voor verkoeling of een bewolkte dag. Gezien de hitte kun je de Emiraten het beste van oktober tot april bezoeken.

Planten en Dieren

Planten

Het grootste gedeelte van het land bestaat uit onbegroeide woestijn. Vegetatie die voorkomt in de Verenigde Arabische Emiraten zijn ondermeer: dadelpalm (nationale boom van de Verenigde Arabische Emiraten), eucalyptus, gerst, gierst, luzerne, mango en mangrove.

Dieren

Lokale diersoorten zijn gazellen, wolven, luipaarden, de Arabische oryx, de lynx, stekelvarkens, uilen, zoogdieren, muizen, knaagdieren, en diverse reptielsoorten. De Arabische luipaard wordt met uitsterven bedreigd. De meest voorkomende dieren zijn kamelen en wilde geiten.

De nationale vogel van de Verenigde Arabische Emiraten is de slechtvalk, de nationale dieren zijn de kameel en het Arabische paard.

Geschiedenis

Oprichting Verenigde Arabische Emiraten

In de 19e eeuw wist het Verenigd Koninkrijk geleidelijk zijn invloed in de regio uit te breiden door middel van een serie van vredes- en protectoraatsverdragen met de individuele emiraten. Deze zogenaamde"Trucial States" gingen in 1971 op in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en vormen sindsdien een federale staat, samengesteld uit de emiraten Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm-al-Quwain, Ajman, Fujairah en, sinds 1972, ook Ras-al-Khaimah. De cultureel aanverwante staten Bahrein en Qatar waren uitgenodigd deel uit te maken van de VAE maar kozen uiteindelijk voor zelfstandigheid. Sinds hun oprichting hebben de VAE een spectaculaire economische ontwikkeling doorgemaakt, dankzij de zeer omvangrijke olie- en gasvoorraden, met name in Abu Dhabi. Abu Dhabi is als gevolg van zijn energierijkdom het meest welvarende en invloedrijke emiraat in de VAE. Abu Dhabi draagt 62% bij van het BNP van de VAE terwijl de bijdrage van Dubai 26% is.

Al Nahyan en Al Maktoum

Het presidentschap en het premierschap van de VAE zijn toegewezen aan respectievelijk de Al Nahyan-stam van Abu Dhabi en de Al Maktoum-stam van Dubai. De Hoge Raad, die bestaat uit de leiders van de zeven emiraten en gekozen vertegenwoordigers van de Raad van Ministers, en in totaal veertig leden heeft, heeft de taak de voorgestelde wetten bekijken. Er is een federaal rechtsstelsel, waartoe alle emiraten zijn toegetreden behalve Dubai en Ras al-Khaimah. Sjeik Zayed bin Sultan Al Nayhan was de president van de unie vanaf de oprichting tot zijn dood op 2 november 2004. Het Federaal Hooggerechtshof verkoos de volgende dag zijn zoon, Khalifa bin Zayed Al Nayhan, tot president. Eveneens in november 2004 werd Lubna Al Qasimi minister van Economie en Planning, de eerste vrouwelijke minister ooit in de Verenigde Arabische Emiraten.

Recente geschiedenis

Op 16 december 2006 worden de eerste verkiezingen ooit gehouden, een klein aantal uitgezochte kiezers mogen de helft van de vertegenwoordigers kiezen van de Federale Nationale Raad, een adviesorgaan. In september 2007 worden Dubai en Qatar de grootste aandeelhouders van de London Stock Exchange. In januari 2008 sluiten Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten een overeenkomst waardoor Frankrijk een permanente militaire basis krijgt. In maart 2009 overlijdt Sulim Yamadayev, een rivaal van president Ramzan Kadyrov, na een moordaanslag. De Burj Khalifa wordt geopend in januari 2010 en is op dat moment het grootste gebouw ter wereld. In maart 2011 doen strijdkrachten van de Emiraten mee in de operatie in Libië. In juli 2012 beginnen de Emiraten met de bouw van een pijpleiding om daarmee de straat van Hormoez te vermijden, waar Iran dreigt met afsluiting. In juli 2013 worden zes Islamisten opgepakt op verdenking van het willen omverwerpen van de regering. In januari 2014 wordt Sheikh Kalifa geopereerd na een beroerte. In september 2014 nemen de emiraten met vier andere Arabische staten deel aan bombardementen op stellingen van Islamitische Staat in Syrie en in maart 2015 aan acties tegen Houthi's in Jemen. In juni 2017 ontstaat er een politieke crisis rond Qatar. In augustus 2020 knopen de Emiraten diplomatieke betrekkigen met Israël aan,

Bevolking

In de Verenigde Arabische Emiraten wonen 6,6072.475 mensen (2017). De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 99 inwoners per vierkante kilometer.

Slechts 12% van de bevolking is Autochtoon. 30 % van de bevolking bestaat uit andere mensen van Arabische afkomst en Iraniërs. 50% van de bevolking bestaat uit gastarbeiders uit Zuid-Azië en nog eens 8% zijn westerlingen en Oost-Aziaten.

Taal

Arabisch is de officiële taal van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast wordt er ondermeer Farsi, Engels, Hindi en Urdu gesproken door de diverse immigrantengroepen.

Enkele uitspraakregels van het Arabisch:

Er bestaat geen vaste Nederlandse schrijfwijze voor Arabische woorden. De namen worden geschreven zoals ze uitgesproken worden. Aqaba kan dus net zogoed als Akaba gespeld worden.

Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven en bestaat uit 28 medeklinkers. Klinkers worden niet geschreven en daardoor ontstaan er verschillende Latijnse schrijfwijzen voor één-en-hetzelfde woord. Arabische cijfers worden van links naar rechts geschreven.

Enkele woorden en zinnen:

NederlandsArabisch
Eenwahed, vrouwelijk: wahda
Tweeetnen
Drietalata
Tien‘ashra
Honderdmeyya
Duizend‘alf
Zondagyom el had
Woensdagyom el ’arba’
Ja‘aywa
Neela’
Zomersef
Wintersheta
Waar is het hotel?fen el fondok?
Hoe laat is het?essa’a kam?
Hoe heet u?‘esm-ak ‘ak? (man)
Hoe heet u?‘esm-ek ‘eh? (vrouw)
Hebt u wisselgeld?‘andokom fakka?

Godsdienst

De Islam is de meest voorkomende godsdienst van de Verenigde Arabische Emiraten. (76%). Het merendeel van de bevolking is Soenniet.

advertentie

Koran in Arabisch schriftPhoto: Publiek domein

De daden en woorden van de profeet Mohammed zorgden er in de 7e eeuw op het Arabische schiereiland voor dat de islam zich snel verbreidde. Mohammed zou bezocht zijn door de aartsengel Gabriël, die hem het heilige woord van Allah (God) plechtig voorlas. Deze woorden van Allah werden op geschrift gezet en dat kennen wij nu als de Koran. Mohammed was de laatste van een serie profeten, onder andere Adam, Noach, Abraham, Mozes en Jezus, die door Allah naar de aarde was gestuurd. De woorden van Mohammed namen dan ook de plaats in van de woorden van alle voorgaande profeten en in de Koran staat dan ook hoe de mensen zouden moeten leven. De boodschap van Mohammed verbreidde zich snel en bereikte uiteindelijk in het westen de Atlantische kust en in het oosten de afgelegen eilanden van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld.

De islam is gebaseerd op vijf 'zuilen', die structuur zouden moeten geven aan het dagelijkse leven van moslims. De eerste zuil (shahadah) is de islamitische getuigenis 'er is geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet'. De tweede zuil (salat) is de plicht om vijfmaal per dag te bidden in de richting van Mekka. De derde zuil (zakat) is het geven van aalmoezen, in de Verenigde Arabische Emiraten wordt 10% van het vermogen als belasting geheven. De vierde zuil (saum) is de vastenmaand ramadan, waarbij tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten en gedronken mag worden. De vijfde zuil (hadj) is de bedevaart naar Mekka, die minstens éénmaal in het leven van een moslim volbracht moet worden.

De twee grote stromingen in de islam zijn het sjiisme en het soennisme. Deze tweedeling ontstond vrijwel meteen na de dood van de pfofeet Mohammed in 632 n.Chr. en gaat over de opvolging van Mohammed. Soennieten vinden dat Mohammed geen opvolger benoemd had en maakten daarom zelf een keuze uit de twee schoonvaders van Mohammed, en de keuze viel op Aboe Bakr, de vader van Mohammeds favoriete vrouw Aisjah. Sjieten vinden dat Mohammed wel degelijk een opvolger had aangewezen, namelijk de man van Mohammed dochter Fatima, en dus zijn schoonzoon, Ali ibn Abi Talib. Ali werd vermoord en zijn volgelingen eisten dat zijn nakomelingen hem zouden opvolgen. Volgens de soennieten kan iedereen leider van de moslimwereld worden indien hij toeziet op de juiste uitoefening en uitleg van de regels van de islam. Sjiieten leven vooral in Iran, Zuid-Irak, Koeweit en als minderheid in landen als India, Pakistan, Libanon en een aantal Golfstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten. Soennieten, sowieso ca. 85% van alle moslims, leven vooral in landen als Saoedi-Arabië, Pakistan, Afghanistan, Indonesië en veel landen in het Midden-Oosten.

advertentie

Mekka wordt als bedevaartplaats altijd druk bezochtPhoto: Muhammad Mahdi Karim CC 2.5 Generic no changes made

Volgens Artikel 7 van de voorlopige grondwet van de VAE is de islam de officiële staatsgodsdienst van de VAE. De overheid subsidieert bijna 95% van moskeeën en betaald de imams. Ongeveer 5% van de moskeeën zijn volledig prive, en een aantal moskeeën krijgen grote particuliere schenkingen. Ongeveer 75% van de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten zijn soennitische moslims.

Dubai heeft ook grote christen-, hindoe-, sikh-, boeddhisten- en andere religieuze minderheden. Abu Dhabi heeft een bloeiende christelijke gemeenschap. Niet-islamitische groepen kunnen over eigen gebedshuizen beschikken, waar ze hun godsdienst vrij uit kunnen oefenen. De distributie van religieuze literatuur is echter ten strengste verboden op straffe van strafrechtelijke vervolging, opsluiting en uitzetting.

De Sjeik Zayed-moskee is de op zeven na grootste moskee ter wereld (ca. 22.000 m2), de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en kan 40.000 moslims herbergen, maar ook niet-moslims zijn op bepaalde tijden welkom. De moskee herbergt het grootste, in Iran gemaakte, tapijt ter wereld (5.627 m2), de grootste kandelaar ter wereld (diameter 10 m, hoogte 15 m, gewicht 12.000 kg ), 28 soorten marmer, 82 koepels en vier minaretten, waarvan de twee grootste 115 meter hoog zijn. De moskee is genoemd naar de stichter en eerste president sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, die ook in het in 2005 voltooide en geopende gebouw begraven ligt.

advertentie

Sjeik Zayed-moskeePhoto: Starbust 245 CC 4.0 Internationaal no changes made

In 1992 ontdekte men op Sir Bani Yas Island de resten van het enige christelijke klooster in de Verenigde Arabische Emiraten. Archeologen schatten in dat het klooster rond het jaar 600 is gebouwd, maar al in ca. 750 weer werd verlaten.

Samenleving

Staatsinrichting

Het staatshoofd van Abu Dhabi is het federale staatshoofd van de VAE. Hij zit de Supreme Council voor die is samengesteld uit de staatshoofden van de zeven emiraten en die krachtens de in 1996 definitief aangenomen, uit 1971 daterende grondwet, het hoogste gezagsorgaan van de federatie is. Het zwaartepunt van de macht berust in Abu Dhabi. Het land kent twee vrouwelijke ministers: voor economische zaken en voor sociale zaken. Op federaal niveau wordt het regeringsbeleid eveneens in grote mate beïnvloed door de heerser van Abu Dhabi en zijn familie. Vooral buitenlandse politiek en onderwijs zijn federale aangelegenheden. Veel van de andere beleidsterreinen kennen een gedeelde verantwoordelijkheid. De federale ministerraad bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende emiraten. Dit geldt ook voor het Hooggerechtshof en de Federale Nationale Raad (FNC). De functionarissen worden benoemd door de lokale gezagsdragers.

Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktouem is de huidige minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten alsmede de emir van Dubai.

Politiek

De VAE is een land waar islam en Arabische identiteit op de voorgrond staan. Het land is echter wars van fundamentalisme en probeert een tolerante en liberale samenleving tot stand te brengen. Het mag op het persoonlijk conto van president Sheikh Zayed worden geschreven, dat de federatie politiek bijeen is gebleven en een economisch succes is geworden. Traditioneel is er sprake van zware politieke concurrentie tussen de verschillende tribale samenlevingen, terwijl de economische verschillen tussen het olierijke Abu Dhabi en de kleinere afhankelijke emiraten de laatste decennia slechts zijn gegroeid. Momenteel is er echter een tendens waarneembaar die wijst op verdere economische en ook politieke integratie. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

De VAE hebben van de landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) na Saoedi-Arabië de grootste economie. Doordat de VAE de olie-industrie niet heeft genationaliseerd, profiteert het land van de nieuwste technologieën die bij de multinationale oliemaatschappijen worden ontwikkeld. De VAE is in sterke mate afhankelijk van de olie-inkomsten, zodat het huidige economische beleid is gericht op diversificatie en privatisering. Tevens probeert de overheid werkgelegenheid te scheppen voor de groeiende autochtone bevolking (emiratisering). Het bevorderen van werkgelegenheid in de private sector en het beperken van het aantal buitenlandse gastarbeiders spelen daarbij een belangrijke rol.

Het valutaverkeer is vrij en afgezien van een standaard invoertarief van 4% bestaan nauwelijks handelsbeperkingen. De meeste buitenlandse bedrijven kiezen Dubai als hun regionaal centrum. Er vindt een groot aantal vakbeurzen plaats. De Jebel Ali Free Zone heeft zich enorm uitgebreid van circa 200 vestigingen in 1991 tot ongeveer 1000 bedrijven op dit moment, inclusief een vijftal Nederlandse. In deze Free Zone is 100% eigendom voor buitenlandse firma's mogelijk, waar dit in de VAE beperkt is tot 49%. De economische groei bedraagt ongeveer 0,8 % op jaarbasis (2017). Het BNP per hoofd van de bevolking ligt op $ 68.800 (2017). Dankzij de olie heeft de VAE een enorm overschot op de handelsbalans. Japan en India zijn de belangrijkste handelspartners.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Al Ain is een belangrijke bezienswaardigheid voor toeristen buiten Dubai en Abu Dhabi. Al Ain ligt in het zuidoosten bij de grens met Oman. Het complex omvat een aantal fascinerende gebouwen, zoals het Al Ain Museum en het Nationaal Museum. Dit is het oudste in zijn soort in de Verenigde Arabische Emiraten. Er zijn etnografische en archeologische secties die teruggaan tot de Bronstijd. Het beroemde Sultan Fort is naast de deur te vinden.

In een grote leegte ligt de Liwa Oase één van de meest indrukwekkende landelijke gemeenschappen van de Verenigde Arabische Emiraten. Er zijn tal van dorpen waar de toeristen een blik kunnen slaan op traditionele bedoeïenen en hun levensstijl en cultuur. Het gebied ligt ten zuiden van Dubai en bussen en busjes rijden vaak naar deze oase. Het is ook het beginpunt van woestijnsafari's.

Sharjah is een van de oudste steden in de Emiraten. De soukhs bieden van alles en nog wat te koop. Sharjah heeft een belangrijk kunstmuseum dat in 1997 geopend werd. De sultan is één van de belangrijkste geldschieters van het museum. Er is een grote collectie schilderijen uit de 18e eeuw van schilders die de Oriënt hebben vastgelegd.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN LINKS

Advertenties
• Verenigde Arabische Emiraten Vliegtickets.nl
• VAE Tui Reizen
• Verenigde Arabische Emiraten ANWB
• Abu Dhabi Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Verenigde Arabische Emiraten
• Djoser Rondreis VAE
• Boeken, ook tweedehands, over VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Verenigde Arabische Emiraten
Reizendoejezo - Verenigde Arabische Emiraten (N)
Startpagina Verenigde Arabisch Emiraten (N+E)
Telefoongids Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Arabische Emiraten City.nu (N)
Verenigde Arabische Emiraten Startnederland (N)