Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalArabisch
   HoofdstadAbu Dhabi
   Oppervlakte83.600 km²
   Inwoners9.664.188 (mei 2019)
   MunteenheidVAE-dirham (AED)
   Tijdsverschil+3
   Web | Code | Tel..ae | ARE | +971

Algemeen

De Verenigde Arabische Emiraten liggen in het Midden Oosten. De V.A.E. bestaan uit zeven emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah, Umm al-Qaiwain en Fujairah. De Emiraten grenzen aan de Golf van Oman en de Perzische Golf en liggen tussen Oman en Saoedi-Arabië.

Verenigde Arabische Emiraten Satellietfoto Photo:Publiek Domein

De oppervlakte van de Verenigde Arabische Emiraten is ongeveer 80.000 vierkante kilometer. De Verenigde Arabische Emiraten zijn daarmee ongeveer 2 keer zo groot als Nederland.

Landschap

Het grootste deel van de Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit woestijn. In midden en zuiden van het land zorgen slechts opgewaaide duinen nog voor enig reliëf in de verder vlakke woestijn. Dit landschap maakt deel uit van 's werelds grootste zandwoestijn Rub al-Khali-woestijn (Het Lege Kwartier), die voor het grootste deel in Saoedi-Arabië ligt.
In het noorden en noordoosten van het land liggen uitlopers van het Hajargebergte. De hoogste pieken zijn rond de 2000 meter hoog. Er zijn geen rivieren in het land die het hele jaar water voeren. De enige wadi's van betekenis lopen een korte afstand tussen het Hajargebergte en de Perzische Golf.

Woestijnlandschap in de buurt van Al Ain, emiraat Abu Dhabi, onderdeeld van de Verenigde Arabische EmiratenPhoto:Rokaszil Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unportedno changes made

Klimaat

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een woestijnklimaat, met wat koeler weer in de bergen in het oosten. De zomer loopt van mei tot september. De temperatuur kan dan oplopen van 35 tot 45 °C. In de winter, van oktober tot april, liggen de temperaturen overdag tussen de 20 en 30 °C. De zon maakt overal lange dagen. Af en toe zorgt de shimal, de noordenwind die vanuit Siberië waait, voor verkoeling of een bewolkte dag.

Planten

Het grootste gedeelte van het land bestaat uit onbegroeide woestijn. Vegetatie die voorkomt in de Verenigde Arabische Emiraten zijn ondermeer: dadelpalm (nationale boom van de Verenigde Arabische Emiraten), eucalyptus, gerst, gierst, luzerne, mango en mangrove.

Dieren

Lokale diersoorten zijn gazellen, wolven, luipaarden, de Arabische oryx, de lynx, stekelvarkens, uilen, zoogdieren, muizen, knaagdieren, en diverse reptielsoorten. De Arabische luipaard wordt met uitsterven bedreigd. De meest voorkomende dieren zijn kamelen en wilde geiten.

De nationale vogel van de Verenigde Arabische Emiraten is de slechtvalk, de nationale dieren zijn de kameel en het Arabische paard.

VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN LINKS

Advertenties
• Verenigde Arabische Emiraten Vliegtickets.nl
• VAE Tui Reizen
• D-Reizen Verenigde Arabische Emiraten
• Verenigde Arabische Emiraten Vliegtickets Tix.nl
• Djoser Rondreis VAE
• Abu Dhabi Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Verenigde Arabische Emiraten

Nuttige links

Reisinformatie Verenigde Arabische Emiraten
Reizendoejezo - Verenigde Arabische Emiraten (N)
Startpagina Verenigde Arabisch Emiraten (N+E)
Telefoongids Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Arabische Emiraten City.nu (N)
Verenigde Arabische Emiraten Startnederland (N)
Schrijf uw artikel over VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems