Landenweb.nl

OEZBEKISTAN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Oezbeeks
  Hoofdstad  Tasjkent
  Oppervlakte  447.400 km²
  Inwoners  34,303,572
  (2021)
  Munteenheid  sum
  (UKS)
  Tijdsverschil  +4
  Web  .uz
  Code.  UZB
  Tel.  +998

To read about UZBEKISTAN in English - click here

ANWB vakantie boeken Oezbekistan

Geografie en Landschap

Geografie

Oezbekistan ligt in Centraal-Azië. Oezbekistan is ingesloten door land en het grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. De oppervlakte van Oezbekistan is 447.400 vierkante kilometer. Oezbekistan is daarmee ongeveer 13 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Oezbekistan SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Oezbekistan bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn, met enkele oases. Ook vindt je er veel katoen- en zijdekwekerijen. Het Aralmeer in het noord-westen, een van de grootste binnenzeeën ter wereld, is het grootste meer van Oezbekistan, maar droogt steeds verder op. In de buurt van Samarkand, de grens met Afghanistan en de grens met Kirgizië vindt je een bergachtig landschap.

advertentie

Boten op een drooggevallen stuk Aralmeer, OezbekistanPhoto: Thorsten CC 4.0 International no changes made

Op de zijderoute liggen de meest indrukwekkende steden van Oezbekistan; Khiva, Buchara en Samarkand. De Fergana vallei in het oosten is groen en bestaat uit grasland afgewisseld met katoenplantages. In het oosten zijn ook de uitlopers van het Tian Shan en Pamir gebergte.

Klimaat en Weer

Oezbekistan heeft een continentaal woestijnklimaat. Dat betekent koude winters en hete zomers. Vooral in de woestijngebieden in het westen van het land kan het 's winters extreem koud en 's zomers extreem heet zijn. Temperaturen kunnen in juli oplopen tot boven de 45 graden. De meeste neerslag valt in de winter en lente.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Hoewel niet gekenmerkt door een weelderige flora en fauna zit de woestijn van Oezbekistan vol leven. Er groeien verscheidene soorten woestijnplanten, bomen, struiken en steppegras.

De bergen en valleien zijn afwisselend kaal of bedekt met naaldwouden, loofbossen, hazelnootbomen en walnootbomen. Verder zijn er in Oezbekistan de volgende gewassen: graan, gras, katoen, luzerne, moerbeiboom, rijst en wijndruif.

advertentie

Dieren

Van het dierenleven vallen de gazellen (djeran) en de Bactrische kameel het meeste op, maar er leven ook diverse soorten slangen, schorpioenen, schildpadden en knaagdieren. In de bossen leven onder meer vossen, lynxen, stekelvarkens en wolven. Haviken, arenden, buizerds en gieren zijn voorkomende vogels in Oezbekistan.

advertentie

OEZBEKISTAN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Oezbekistan
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Oezbekistan
• Zijderoute
• Hotels Oezbekistan
• Rondreizen Oezbekistan Tui Reizen
• Zijderoute reizen
• Rondreizen Oezbekistan
• Transport Oezbekistan - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over OEZBEKISTAN bij Bol.com

Nuttige links

Oezbekistan Startnederland (N+E)
Reisinformatie Oezbekistan (N)

Bronnen

Elmar landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems