Steden SRI LANKA

SRI LANKA   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalSingalees
   HoofdstadSri Jayewardenapura Kotte
   Oppervlakte65.610 km²
   Inwoners21.009.309 (mei 2019)
   MunteenheidSri Lankaanse roepi (LKR)
   Tijdsverschil+4.30
   Web | Code | Tel..lk | LKA | +94

Algemeen

De republiek Sri Lanka (officieel: Democratic Socialist Republic of Sri Lanka; vóór 1972: Ceylon) is een eiland in de Indische Oceaan en ligt ten zuidoosten van de zuidpunt van India. Sri Lanka wordt wel de ‘parel van de Indische Oceaan’ genoemd.

Sri Lanka wordt van India gescheiden door de 48 kilometer brede Palkstraat. Een soort directe verbinding met India wordt gevormd door de zogenaamde Adam’s Bridge, een verzameling zandbanken, koraalriffen en eilandjes, dat zich uitstrekt van het eilandje Mannar tot aan het Indiase vasteland.

De totale oppervlakte van het land bedraagt 65.610 vierkante kilometer en daarmee is Sri Lanka ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland. Van noord naar zuid meet Sri Lanka 445 kilometer en van oost naar west maximaal 225 kilometer. De totale kustlijn van Sri Lanka bedraagt ca. 1340 kilometer en het eiland ligt 650 kilometer ten noorden van de evenaar.

Tot Sri Lanka behoren behalve het hoofdeiland een twintigtal kleinere, die merendeels vlak onder de kust van het noordelijke schiereiland Jaffna zijn gesitueerd, onder andere Kayts, Punkudutiva en Delft.

Sri Lanka Satellietfoto Publiek Domein

Landschap

Geologisch maakt Sri Lanka deel uit van het Indiase Decca-plateau, dat in bepaalde ijstijden zelfs met Voor-Indië verbonden was. Zeer lang geleden was het Decca-plateau een machtig gebergte, dat echter in een daaropvolgende periode van 60 miljoen jaar door erosie en verwering afbrokkelde en afsleet door de vele moessonregens. Langzaam maar zeker kreeg Sri Lanka haar huidige vormen, een landschap met afgeronde vormen en weinig hoogteverschil.

Meer dan driekwart van Sri Lanka ziet er nu zo uit, maar varieert wel van een vruchtbaar laagland in het zuidwesten tot droge vlakten in het noorden, oosten en zuiden, tot zelfs woestijnachtige gebieden aan toe. In 1881 was nog 84% van Sri Lanka met bossen bedekt, in 2002 gedaald tot 19%.

Het centrale gedeelte van het eiland is bergachtig en wordt door diepe valleien doorsneden. Hier liggen een aantal bergtoppen, waaronder de Pidurutalagala of Mount Pedro met 2524 meter de hoogste berg van Sri Lanka. Andere hoge toppen zijn de Kirigalpotta (2394 m), de Totapalakanda (2356 m) en de heilge Sri Pada (Samanalakanda) of Adam’s Peak (2243 m).

Pidurutalagala of Mount Pedro, hoogste berg van Sri Lanka

Photo: Rehman Abubakr, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license no changes made

De kuststrook is over het algemeen regelmatig en vlak, maar op sommige plaatsen liggen voor de kust eilandjes, lagunen, koraalriffen en baaien. De kustvlakten zijn in het zuiden smaller (50-60 km) dan in het noorden.

Het uiterste noorden van Sri Lanka wordt gevormd door het schiereiland Jaffna, dat omringd wordt door een aantal eilanden. Het schiereiland wordt door een smalle zandbank, de Elephant Pass, verbonden met de rest van het eiland.

In het zuidoosten en het noordwesten liggen savannes en kleine woestijngebieden. Dit gedeelte van het land wordt gekenmerkt door duizenden kunstmatige meertjes of ‘tanks’ (Singalees, wewa ; Tamil, kulam) die het droge land vaak al sinds de oudheid bevloeien. Een uitgestrekt duinlandschap bij Point Pedro wordt wel aangeduid als de ‘Kleine Sahara’.

De vrijwel boomloze savannes vloeien geleidelijk over in moessonwouden.

De ca. 100 rivieren, die alle in het centrale bergland ontspringen en via vele stroomversnellingen naar de kust stromen, zijn veelal breed en kort. De langste rivier is de 321 km lange Mahaweli Ganga die ten zuiden van Trincomalee een delta vol moerassen en mangrovebossen vormt. Daarna krimpt de brede rivier in tot een klein beekje. Veel korter is de Kelani, die iets ten noorden van de hoofdstad Colombo in zee uitkomt. Deze rivier is als enige tientallen kilometers landinwaarts bevaarbaar. De kortste rivier is de Gal Oya met maar 108 km. ‘Ganga’ noemt men een grote rivier, een ‘oya’ is een kleine rivier.

De beroemdste watervallen zijn de Dunhinda (61 m) en de Diyaluma. De hoogste waterval van Sri Lanka is de Bambarakanda (264 m).

SRI LANKA LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• KRAS Sri Lanka aanbiedingen
• Sri Lanka Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreizen Sri Lanka
• D-Reizen Sri Lanka
• Sri Lanka Tui Reizen
• Rondreizen Sri Lanka
• Travelworld Sri Lanka
• Vakantie Sri Lanka
• Sri Lanka Vliegvakanties WTC
• Hotels Sri Lanka
• Rondreis Sri Lanka
• Autoverhuur Sunny Cars Sri Lanka
• Baobab Rondreizen Sri Lanka
• Sri Lanka rondreizen met kinderen
• Colombo Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren in Sri Lanka (N)
Reisfoto's Sri Lanka
Reisinformatie Sri Lanka (N)
Reisverhaal van Sri Lanka, safari, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Sri Lanka (N)
Rondreis Sri Lanka (N)
Sri Lanka Foto-en Reisverslag (N)
Sri Lanka Foto's (N)
Sri Lanka Reisstart (N+E)
Artikelen en Reisverhalen over SRI LANKA
  rondreis MH deel 1i  Sri Lanka top 3 highlights

Bronnen

Bradnock, R.W. / Sri Lanka handbook : the travel guide
Footprint Handbooks

Geetha Kumari, W.M. / Reishandboek Sri Lanka
Elmar,

Laet, R. de / Sri Lanka en de Malediven
Kosmos-Z&K

Plunkett, R. / Sri Lanka
Lonely Planet

Rokebrand, R. / Sri Lanka
Gottmer/Becht

Schiller, B. / Sri Lanka
Van Reemst

Sprang, U. / Sri Lanka : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Sri Lanka
Cambium

Te gast in Sri Lanka
Informatie Verre Reizen

Wanasundera, N.P. / Sri Lanka
Benchmark Books

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems