Landenweb.nl

Manilla
 

To read about Manila in English - click here

advertentie
Vakantieveilingen bied mee op de beste deals Manilla Vliegtickets Tix.nl

Algemeen

Manilla is de hoofdstad van de Filippijnen. Het is een van de zestien steden (samen met de gemeente Pateros) die grootstedelijk Manilla omvatten. Volgens de volkstelling van 2010 bedraagt het inwonersaantal 1.652.171, in het hele grootstedelijk gebied wonen 11.855.975 inwoners.

Straatbeeld Manilla

Straatbeeld ManillaPhoto: Ville Miettinen CC 2.0 Generic no changes made

Manilla is een stad met vele wetenschappelijke en educatieve instellingen, tal van sportfaciliteiten en belangrijke culturele bezienswaardigheden. Het is een stad van handel, financiën, kunst, , toerisme, onderwijs, entertainment en transport. Manilla is het politieke, economische, culturele en educatieve centrum van de Filippijnen en een stad met een lange en rijke geschiedenis.

advertentie
Manilla Vliegtickets.nl Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Ligging

De coördinaten van Manilla zijn: 14° 35' Noorderbreedte en 120° 58' Oosterlengte.

Manilla

ManillaPhoto:Mike Gonzalez CC 3.0 no changes made

Manila ligt aan de oostelijke oever van Baai van Manilla. De stad is verdeeld in zestien geografische districten. De hoofdstad heeft een oppervlakte van 38,55 km². Het grootstedelijk gebied omvat 638,55 km². Het hoogste punt ligt 16 meter boven de zeespiegel. De stad ligt 1.300 km van het vasteland. Het werd gebouwd op de prehistorische alluviale afzettingen van de Pasig rivier die door de stad stroomt. De stad strekt zich uit langs het water.

advertentie
Hotels Manilla

Weer

Manila heeft kenmerken van een tropisch droog savanne klimaat en een tropisch moessonklimaat. Manilla ligt geheel binnen de tropische gordel. Door de nabijheid van de evenaar schommelt de temperatuur nauwelijks, het is zelden lager dan 20° C of hoger dan 38° C. Door het hoge luchtvochtigheidsniveau lijkt het een stuk warmer te zijn dan het daadwerkelijk is. Vanaf eind december tot eind april is het droge seizoen.

Het andere deel van het jaar is het natte, regenachtige seizoen. Het tyfoon seizoen is verantwoordelijk voor de overstromingen in sommige delen van de stad en duurt van juni tot september.

Geschiedenis

De geschiedenis van Manilla gaat duizend jaar terug, de Tondo volkeren zwaaiden toen de scepter. Tegen het einde van de 15e eeuw was de stad een versterkte moslim handelspost gebouwd op de resten van vele eerdere steden en geregeerd door het Sultanaat van Brunei. Gedurende een korte tijd in de 14e eeuw was het schaars bewoonde gebied een provincie van het Indonesische Hindoe Majapahit Rijk.

Miguel López de Legazpi

Miguel López de LegazpiPhoto: Publiek domein

In 1571 stichtte de Spaanse conquistador Miguel Lopez de Legazpi de stad. Manilla bleef de hoofdstad van de Filipijnen, dat onder Spaans bestuur stond gedurende de volgende drie eeuwen. Alleen werd de stad bezet door de Britten tussen 1762 tot 1764. De stad bleef de hoofdstad van de Filippijnen en werd bestuurd door de Britse gouverneur.

Kaart van Manilla uit 1898

Kaart van Manilla uit 1898Photo: Publiek domein

Vanaf 1898 komt Manilla in handen van de Amerikanen. De Amerikaanse kolonisatie introduceerde het Engels en zorgde voor de hervorming van het onderwijssysteem. Verschillende democratische processen werden versterkt, moderne wegen en bruggen zorgden voor een verbeterde infrastructuur. In het begin van de 20e eeuw stond manilla bekend als"de Parel van de Oriënt".

Gerechtsgebouw in Manilla in 1930

Gerechtsgebouw in Manilla in 1930Photo: Publiek domein

Tijdens de tweede wereldoorlog werd Manilla bezet door de Japanners en in 1945 bevrijd door de Amerikanen. Sinds 1946 is Manilla de hoofdstad van de zelfstandige staat de Filippijnen. Maar net als bij veel nieuwe onafhankelijke landen viel het land al snel in handen van een beruchte dictator, in dit geval Ferdinand Marcos, die met een ijzeren vuist Manila gedurende 21 jaar regeerde, tot een volksopstand stuurde hem dwong te vertrekken in 1986.

Vandaag de dag is Manilla een ietwat schizofrene stad. Je ziet er gigantische winkelcentra, naast sloppenwijken en de mooi gerestaureerde wijk Intramuros. Dit is de enige overgebleven historische wijk van de stad.

Bezienswaardigheden

Rizal park Manilla met monument

Rizal park Manilla met monumentPhoto: Gabo Halili CC 2.0 Unported no changes made

Manila is een schilderachtige stad met vele opmerkelijke bezienswaardigheden, zoals het Rizal Park en het historische Intramuros. Rizal Park is een groot park van 140 hectare. Het werd opgericht ter nagedachtenis van de nationale held van het land Jose Rizal. Attracties in het Rizal Park zijn de Chinese en Japanse tuinen, het nationaal museum van de Filippijnen, de nationale bibliotheek van de Filipijnen, het planetarium en de orchidee en vlinder tuinen.

Nationaal Museum Manilla

Nationaal Museum ManillaPhoto: Ryan Jose Ruiz III CC 3.0 Unported no changes made

Het nationaal museum van de Filippijnen dateert uit 1901 toen het werd opgericht als museum voor volkenkunde, nattuurlijke historie en handel. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van voorwerpen die verband houden met de geschiedenis van de stad Manilla en de Filippijnen als geheel. Hoogtepunten zijn onder meer de schedel van de 'Tabon Man'. Dat is het oudste menselijke skelet dat er in de archipel gevonden is.

Fort Santiago in Manilla

Fort Santiago in ManillaPhoto: André Héroux CC 3.0 Unported no chamges made

Fort Santiago is een interessant monument dat dateert uit 1571. Hte gebouw diende als gevangenis en is omdat een fiks aantal Filippijnse helden, waaronder vrijheidsstrijders uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, hie vast zaten . Vandaag de dag is het fort een attractiepark en het heeft een eigen theatergezelschap.

San Augustin Kerk Manilla

San Augustin Kerk ManillaPhoto: Jun Acullador (CC BY-ND 2.0) no changes made

De oudste kerk in de Filippijnen dateert uit 1606 en is één van de opmerkelijkste attracties in de wijk Intramuros. De Kerk van San Agustin is opmerkelijk goed bewaard gebleven en bleef gedurende de periode van de Japanse bezetting volledig ongedeerd. Het hiernaast gelegen museum is de thuisbasis van de meest indrukwekkende collectie koloniale religieuze kunst van de Filippijnen.

Bahat Tsinoy in Manilla

Bahat Tsinoy in ManillaPhoto: PhotoPhilia CC 3.0 Unported no changes made

Manila heeft een aantal opmerkelijke musea. Het Bahay Tsinoy is een van de meest vooraanstaande musea van Manilla en is vooral gewijd aan de Chinezen en hun bijdrage aan de geschiedenis van de stad en het hele land. Het Intramuros Licht en Geluid Museum is ook zeer aantrekkelijk. Het gemeentelijk museum van Manilla stelt Filippijnse kunst en cultuur ten toon. Het Manila Ocean Park, met een grote verscheidenheid aan zeedieren, is bijzonder aantrekkelijk.

Tips

Manila is uitgegroeid tot het een van de beste winkelgebieden van alle bestemmingen in Azië. De grote winkelcentra liggen aan de rand van de stad, de lokale en traditionele markten en bazaars liggen verspreid over de hele stad. De Divisoria markt in het district San Nicolaas is een levendige, niet te missen bezienswaardigheid. Deze enorme openlucht markt verkoopt alles wat denkbaar is en trekt daarmee grote aantallen klanten, het creërt een enigszins chaotische, maar toch bruisende sfeer. De prijzen van de koopwaar zijn zeer redelijk en als je onderhandelingsrechnieken goed zijn heel aantrekkelijk.

Chinatown Manilla

Chinatown ManillaPhoto: Ramon FVelasquez CC 3.0 Unported no changes made

Ermita en Malate en Intramuros zijn de wijken die bekend staan om het nachtleven en het entertainment. China town in de wijk Binondo is ook boeiend voor toeristen. Deze wijken bieden een grote verscheidenheid aan hotels, restaurants, clubs, bars, cafes, galeries en antiekwinkels, evenals discotheken en casino's.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

Manilla LINKS

Advertenties
• Manilla Vliegtickets.nl
• Hotels Manilla
• Manilla Vliegtickets Tix.nl
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals

Nuttige links

Telefoongids

laatst bijgewerkt augustus 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems