Landenweb.nl

BHUTAN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Dzongkha
  Hoofdstad  Thimphu
  Oppervlakte  38.394 km²
  Inwoners  779,898
  (2021)
  Munteenheid  ngultrum
  (BTN)
  Tijdsverschil  +5 (zomer +6)
  Web  .bt
  Code.  BTN
  Tel.  +975

To read about BHUTAN in English - click here

Bhutan verre reizen van de ANWB

Geografie en Landschap

Geografie

Het koninkrijk Bhutan (officieel Druk Yul = Land van de Draak; ook wel Druk Tsendhen = Land van de Donderdraak)) ligt in Zuidoost-Azië tussen China (Tibet) en India en grenst nergens aan de zee.

Bhutan grenst in het noorden en noordwesten aan Tibet (470 km, regio's Dromo, Khangmar, Lhodrak en Tsona) en wordt verder geheel omsloten door Indiase staten, in totaal 699 km: in het oosten door Arunachal Pradesh (217 km), in het zuiden door Assam (267 km) en West-Bengalen (183 km) en in het westen door Sikkim (32 km). Het zuidelijke gedeelte van Bhutan ligt officieel op het Indische subcontinent. Het is alleen mogelijk om via de grens met India Bhutan binnen te komen, de grens met China is volledig gesloten.

advertentie

Bhutan SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Bhutan is maximaal 150 km breed en maximaal 300 km lang en de oppervlakte van Bhutan bedraagt ca. 46.500 km2. Bhutan is daarmee ongeveer 1,4 keer zo groot als Nederland.

Landschap

advertentie

Bhutan LandschapPhoto: Bernard Gagnon CC 4.0 International no changes made

Bhutan, gelegen in het oostelijke Himalaya-gebergte, bestaat vrijwel geheel uit bergland en is daarmee een van de reliëfrijkste landen ter wereld. Alleen aan de grens met India is het wat vlakker met een hoogte van slechts 97 meter boven de zeespiegel, het laagste punt van het land is Drangeme Chhu. Daarna loopt de hoogte echter zeer snel op tot meer dan 7500 in het noorden, met de Gankhar Punsum als hoogste top (7541 m) die in zijn geheel in Bhutan ligt. Hoger is de Kulha Gangri (7554 m), maar die ligt gedeeltelijk in de Tibetaanse regio Lhodrak. Bergbeklimmers hebben het moeilijk met de Gankhar Punsum, want het is nog steeds de hoogste berg ter wereld die door niemand bedwongen is.

Andere hoge bergen in Bhutan zijn Liangkang Kangri (7534 m), Cho-mo-la-li Shan (7314 m), Kangphu Kang I (7220 m), Tongshanjiabu (7207 m) en Chomolhari Kang (7121 m). Bhutan telt geen enkele berg die hoger is dan 8000 meter, maar heeft wel 21 toppen die hoger zijn dan 7000 meter. Het grootste deel van Bhutan bestaat uit middelgebergte met een hoogte tussen 1100 en 4000 meter. De hoogste bergpas van Bhutan, de Thumsingla-pas, ligt op een hoogte van 3800 meter in het oosten van Bhutan.

advertentie

Gangkhar Punsum, hoogste berg van BhutanPhoto: Dhaag23 CC 2.0 Generic no changes made

Naast een onmiskenbaar berglandschap is Bhutan ook grotendeels bedekt met bossen. En dat zal, als het aan de regering van Bhutan ligt, ook altijd zo blijven. In de wet is namelijk vastgelegd dat de oppervlakte van Bhutan voor minstens 60% uit bos moet bestaan.

Bhutan kan globaal verdeeld worden in vier landschappen. In het noorden ligt de ‘Great Himalaya’, de hoogste centrale bergketen van het Himalaya-gebergte die loopt van de Chomo Lhari in het westen tot Phameleja in het oosten. Hier liggen veel bergtoppen van meer dan 6000 m hoogte, bedekt met eeuwige sneeuw en gletsjers. Ca. 20% van Bhutan is continu bedekt met eeuwige sneeuw. Veel bergtoppen zijn nog niet of nauwelijks beklommen en hebben soms nog niet eens een naam. Tussen deze indrukwekkende toppen liggen dalen op een hoogte van minimaal 3500 m met een toendra-achtige begroeiing. De Great Himalaya wordt slechts door één dal doorsneden, namelijk dat van de Kuru Chhu (Lhobrak).

Dwars op de Great Himalaya liggen de bergketens van de ‘Inner Himalaya’ met daartussen de belangrijkste valleien van Bhutan (o.a. Thimphu, Paro, Haa, Bumthang, Tongsa en Punakha), vaak op hoogtes tussen 1500 en 2700 m. In dit gebied liggen ook alle grote steden van Bhutan. De meeste opvallende keten is de Black Mountains, een enigszins mysterieus gebied van ca. 1400 km2 met diepe ravijnen de belangrijkste barrière tussen Oost- en West-Bhutan. Door de passen loopt een weg van het oosten naar het westen op meer dan 2000 m hoogte. Verschillen in hoogte en ligging ten opzichte van moessonwinden zorgen voor een vegetatie die varieert van dichte nevelwouden tot toendra-begroeiing. de Black Mountains variëren in hoogte van 700 meter in het zuiden tot 4600 in het centrale gedeelte. De hoogste berg van de Black Mountains is de Dungshinggang (of Mount Jow Durshing), 4617 meter hoog en bestaande uit drie toppen, de 'Three Brothers Peak'.

advertentie

Kaart met regio's BhutanPhoto: Publiek domein

De uiteinden van de bergketens van de Inner Himalaya worden ‘Outermost Ranges’ genoemd en vormen een apart klein landschap. De Outermost Ranges rijzen uit de Duar-vlakte tot 600 meter op en stijgen dan door middel van steilwanden of ‘escarpments’ tot een hoogte van 1500 meter. Door de Outermost Ranges stromen een aantal rivieren of ‘chhus’ door diepe kloofdalen.

De Duar-vlakte, 13-16 km breed langs de Indiase grens, is in feite een sedimentvlakte van de Ganges en de Brahmaputra. De 18 ‘duars’ zijn de vruchtbare valleien tussen twee riviervalleien in. Al naar gelang de doorlaatbaarheid van de bodem groeit hier lang gras of dicht regenwoud.

Bhutan telt vier grote onbevaarbare riviersystemen, de Amo-chhu, de Kuri-chhu, de Gamri-chhu en de Thimphu-chhu. Het enorme potentieel aan waterkracht van deze riviersystemen zorgt voor een flinke bijdrage aan Bhutaanse economie. De grootste rivier van Bhutan is de Manas of Drangme-chhu. Alle rivieren van Bhutan stromen door de 'duars' of 'dooars' richting Brahmaputra in India. Ander rivieren zijn Di-chhu, Wang-chhu, Punatsang-chhu, Mangde-chhu, Bumthang-chhu, Kulong-chhu, Tawang-chhu, Bada-chhu en Dhansiri-chhu.

Bhutan telt 618 gletsjers en en 2664 gletsjermeren (boven 3500 meter hoogte). Verontrustend zijn de recente overstromingen van verschillende gletsjermeren. Dit heeft alles te maken met de opwarming van de aarde, de meren stromen vol met met miljoenen kubieke meters smeltwater en zorgen vervolgens voor overstromingen omdat het water geen kant meer op kan. In 1994 overstroomde een gletsjermeer in de rivier Po Chhu, die buiten haar oevers trad en een aantal dorpen verwoestte, waarbij 23 mensen de dood vonden. Op dit moment vormen enkele tientallen meren een direct gevaar voor mens en dier.

advertentie

Gletsjermeren van BhutanPhoto: Publiek domein

Belangrijkste gletsjermeren van Bhutan

meerdistrictmeerdistrict
Thorthormi Glacial LakeGasaGangchentag Glacial LakeGasa
Raphstreng Glacial LakeGasaWochey Glacial LakeGasa
Luggye Glacial LakeGasaTeri Kang Glacial LakeGasa
Bechung Glacial LakeGasaChubda Glacial LakeBumthang
Roduphu Glacial LakeGasaTaksha Tsho Glacial LakeGasa
Sinchhe Glacial LakeGasaTsokar Glacial LakeBumthang

Naast de duizenden gletsjermeren zijn er ook nog tientallen 'gewone' meren, die over het algemeen boven een hoogte van 3500 meter te vinden zijn. Slechts vier meren bevinden onder een hoogte van 2000 meter: Ho Ko Tsho (op een hoogte van 1829 meter), Luchika Tsho (1830 meter), Buli Tsho (1372 meter) en Gulandi Tsho (366 meter).

Belangrijkste bergmeren van Bhutan

meerdistrictmeerdistrictmeerdistrict
Animo TshoBumthangHo Ko TshoPunakhaRigona TshoParo
Buli TshoZhemgangJanye TshoThimphuSertshoThimphu
Chhiba TshoDaganaJatshoThimphuSethag Burge TshoGasa
Chungge TshoBumthangJimilang TshoThimphuSetshoGasa
DagebhoThimphuLaname TshoParoSimdong Goi TshoGasa
Daja TshoThimphuLangtshoDaganaSimkotra TshoThimphu
Djule TshoBumthangLuchika TshoWangdue PhodrangSolang ChhuBumthang
Dongney TshoParoMembar TshoBumthangTampoe TshoTrongsa
DongtshoThimphuNgyetshoThimphuTshochena LakeGasa
Dungtsho TshoParoNob Tshona Patta TshoHaaTsho PhuParo
Gulandi TshoJongkharOm TshoTrongsaUtsho TshoThimphu

BHUTAN LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen Bhutan rondreis
• Djoser Rondreis Bhutan
• Hotels Trivago
• Rondreis Bhutan
• Hotels Bhutan
• Boeken, ook tweedehands, over BHUTAN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bhutan (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

Brown, Lindsay / Bhutan

Lonely Planet

CIA - World Factbook

Dorje, Gyurme / Bhutan Handbook

Footprint

Elmar Landeninformatie

Jordans, Bart / Bhutan : a trekker's guide

Cicerone

Pommaret, Françoise / Bhutan : Himalayan mountain kingdom

Odyssey

Te gast in Bhutan

Informatie Verre Reizen

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems