Landenweb.nl

BANGLADESH
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Bengaals
  Hoofdstad  Dhaka
  Oppervlakte  143.998 km²
  Inwoners  166,303,498
  (2021)
  Munteenheid  taka
  (BDT)
  Tijdsverschil  +5
  Web  .bd
  Code.  BGD
  Tel.  +880

To read about BANGLADESH in English - click here

Hotels Bangladesh

Geografie en Landschap

Geografie

Bangladesh (officieel: Ghana Prajatantri Bangladesh) ligt in Zuid-Azië. Bangladesh wordt geheel omsloten door India (4083 km), en grenst in het uiterste zuidoosten ook nog aan Myanmar (Birma, 193 km). In het zuiden grenst Bangladesh aan de Golf van Bengalen (580 km). De oppervlakte van Bangladesh is ca. 145.000 km2, en het land is daarmee ruim vier keer zo groot als Nederland.

advertentie

Bangladesh SatellietfotoFoto:Publiek domein

Landschap

advertentie

Bangladesh LandschapPhoto:Shmunmun CC 3.0 Unported no changes made

Bangladesh is overwegend een vlak land en bestaat voor 80% uit grote vlaktes langs de rivierdelta's van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra, en voor ca. 15% uit bossen. Het zuidoosten van Bangladesh, de Chittagong Hill Tracts, bestaat uit lage heuvels bedekt met resten tropisch regenwoud. De hoogste top van Bangladesh is de Keokradang (1230 m), ca. 80 km ten zuidwesten van de stad Chittagong. De Sylhet-regio in het noordoosten van Bangladesh is verder de enige heuvelachtige streek met hoogtes tussen 30 en 240 meter. Sommige heuvels zijn volledig begroeid met bamboebossen.

Bangladesh telt ca. 250 rivieren, waarvan de Ganges, de Brahmaputra en de Meghna de belangrijkste zijn. De Ganges en de Brahmaputra komen uit het Himalaya-gebergte en vloeien samen met de Tista. De rivier die dan ontstaat heet Jamuna. In de regentijd stroomt het zoete rivierwater tientallen kilometers de zoute Golf van Bengalen in. Een opmerkelijk verschijnsel zijn de ‘dansende’ rivieren, die hun loop elk jaar tientallen meters per jaar in oostelijke richting veranderen. De mensen die aan zo’n rivier wonen, komen dan aan een droge rivier te wonen op zogenaamde ‘char-grond’.

De laaggelegen gebieden hebben jaarlijks te lijden van overstromingen in het natte seizoen (mei tot oktober). Zeer grote overstromingen worden ‘bonna’s’ genoemd. Ze hebben bijna altijd een desastreuze uitwerking; in 1999 kostte een ‘bonna’ meer dan duizend mensen het leven en één miljoen mensen raakten dakloos. Oogsten gingen grotendeels verloren, duizenden kilometers wegen en 4500 km dijken verdwenen in het water.

advertentie

Inani Beach BangladeshPhoto: Muntasir du in het publieke domein

De stranden langs de zuidoostkust zijn met een lengte van 120 km de langste ononderbroken stranden ter wereld. Inani Beach wordt beschouwd als het breedste strand ter wereld: 180 meter breed bij vloed en 300 meter bij eb. Parallel aan de stranden liggen de bossen van de Chittagong Hill Tracts.

De ‘Sundarbans’ is met een oppervlakte van ca. 10.000 km2 het grootste mangrovebos ter wereld. Dit gebied ligt in het zuidwesten van het land in de rivierdelta van de Ganges. Hoewel het een grensoverschrijdend gebied is, werd het tweemaal opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst als natuurerfgoed: eenmaal bij India in 1987 en eenmaal bij Bangladesh in 1997. Ongeveer de helft van de Sundarbans ligt onder water. De rest van het gebied wordt gekenmerkt door laaggelegen alluviale eilanden, modderbanken, bossen en zandduinen.

Het Kaptai Meer, gelegen midden in de Chittagong Hills, is met een oppervlakte van 777 km2 een van de grootste door de mens aangelegde meren ter wereld. In het regenseizoen overschrijdt de oppervlakte van het meer de 1000 km2.

Bhola Island

Bhola Island BangladeshPhoto:Azim Al Jabr CC 3.0 Unported no changes made

De oppervlakte van het grootste eiland van Bangladesh, Bhola, is in 40 jaar tijd met de helft afgenomen. Van de oppervlakte van 6400 km2 in 1965 is nog maar de helft over. Het eiland, gelegen in de Baai van Bengalen, heeft ernstig te lijden gehad van de toenemende stroomsterkte van de rivieren Meghna en Tetulia, die weer veroorzaakt wordt door de stijgende zeespiegel. Wetenschappers vrezen dat het eiland, als de erosie in dit tempo doorgaat, over een aantal decennia niet meer bestaat.

BANGLADESH LINKS

Advertenties
• Rondreis Bangladesh Djoser
• Hotels Trivago
• Hotels Bangladesh
• Boeken, ook tweedehands, over BANGLADESH bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bangladesh (N)
Reizendoejezo – Bangladesh (N)
Startpagina Bangladesh (N)

Bronnen

Beurden, J. van / Bangladesh : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Brace, S. / Bangladesh

Thomson Learning

McAdam, M. / Bangladesh

Lonely Planet

Whyte, M. / Bangladesh

Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems